Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Fekete köménymag: mindenre gyógyír, csak a halálra nem
  2015-09-22 23:55:24, kedd
 
  FEKETE KÖMÉNYMAG: mindenre gyógyír, csak a halálra nem






Ez a szerény, de rendkívül erős mag megöli a MRSA antibiotikum rezisztens (MRSA) baktériumot, gyógyítja a vegyifegyver támadással mérgezett testet, segíti a cukorbetegek haldokló hasnyálmirigy béta-sejtjeinek regenerációját...mégis túl kevesen tudják, hogy létezik.






A Nigella Sativa növénymagok gyógyító tulajdonságait már évezredek óra ismeri az emberiség, csak a mai "modern idők fogyasztói társadalma" nem tud róla. Angol nyelvű kultúrák római korianderként, fekete szezámmagként, fekete köményként is ismerik ezt a fekete színű magot. Egyébként neve pontosan leírja megjelenését.

A legkorábbi feljegyzés róla az ókori Egyiptomból származik. Fekete köménymag olajat Tutanhamon sírjában is találtak mintegy 3300 évvel ezelőtt. Az arab kultúrában fekete köményként is ismert mag "az áldás magja." Az is érdekes, hogy az iszlám Mohamed próféta azt mondta rá, hogy ez a mag "gyógyír minden betegségre, kivéve a halálra."

Az orvosbiológiai irodalomban 1964 óta 458 lektorált tanulmány hivatkozik áldásos hatásaira.

A (Nigella sativa) mag több egészségügyi problémára gyógyír, mint például:

Fájdalomcsillapító
Anti-bakteriális
Gyulladáscsökkentő
Fekélyellenes
Anti-kolinerg
Gombaölő
Csökkenti a magas vérnyomást
Antioxidáns
Görcsoldó
Vírusölő
Hörgőtágító
Glükoneogenezis gátló (anti-diabetikus)
Májvédő
Vérnyomáscsökkentő
Inzulin szenzitivizáló
Interferon indító
Leukotrién antagonista
Vesevédő
Tumor nekrózis faktor alfa-gátló





Tippek külső használatra

Bőrbetegségek kezelésére
A fekete köménymag olaját mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni.
Külsőleg pikkelysömör, atópiás ekcéma, neurodermatitis, pattanások és aknék kezelésére alkalmazzuk vékonyan felkenve az adott bőrfelületre.

Fogíny gyulladás kezelésére
A Nigella sativaból(fekete köménymag) nyert olaj a szájban a nyállal jól elkeverve megszünteti a fogínygyulladást: pár percig tartsuk a szánkban, majd távolítsuk el.
Az olaj rendszeres használata gátolja a fogszuvasodás kialakulását.

Ideggyulladások kezelésére
A növény erős gyulladáscsökkentő hatása miatt sikerrel alkalmazható ideggyulladások
(külsőleg) esetén is. Idegnyugtató hatása klinikailag igazolt. A Nigella sativa olaj elősegíti az ideg sejtek normál működését.

Nőgyógyászati gyulladások kezelésére
Mindennemű nőgyógyászati gyulladások (cystára is) kezelésére is bevált gyógynövény
a Nigella sativa. Belsőleg és külsőleg a méh környékére bemasszírozva az olaj hatékonyan képes felvenni a harcot a gyulladásokkal.

Bőrfeszesítésre: terhességi csíkok, striák kezelésére
Bemasszírozva regenerálja a petyhüdt bőrt, azt újra feszessé teszi, és halványítja a terhességi csíkokat, és az ún. striákat.

Reumás panaszok kezelése
Külsőleg alkalmazva erős gyulladáscsökkentő hatása miatt a reumásoknak is enyhülést hoz a Nigella sativa (feketemag) olaja. Naponta akár többször is masszírozzuk be az adott ízületek környékét.

Orrdugulásra, horkolásra
A gyógynövény olajának használata az orrba ecsetelve megszünteti az orrdugulást, és az ebből fakadó horkolást.

Fülfájásra
A hallójárat elejét olajba mártott fülpiszkálóval kenjük be naponta kétszer.

Szembetegség esetén
Lefekvés előtt a szemhéjat és a környéki területet kenjük be az olajjal, vagy vattapamacsot az olaj vizes oldatába kell mártani és azzal borogatni.


HATÓANYAGAI - Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (31,8 % magjában), keserűanyagok: saponin melanthin, nigellin, illékonyanyag: nigellon sernohiprepidon (magjában 0,5-1,5 %), kétféle alkoloid, damascenin, arginin, nagyon magas E-vitamin tartalom, thymokinon, karotin, prostaglandin (a telítetlen zsírsavakból képződik a szervezetben).

A feketekömény gyógyászati célra felhasználható részei:

- A növény érett magja (Nigella semen)

ALKALMAZÁSA

- Hidegen sajtolt magolaj
- Tea
- Tinktúra
- Inhalálás
- Külsőleg ecsetelés
- Élelmiszerként

A hidegen sajtolt magolajat mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazhatjuk. Belsőleg 1-2 mokkáskanálnyi (2-4 ml) a napi adag, szájon keresztül alkalmazhatjuk. Külsőleg az olajat fülpiszkáló pálcikára csepegtetjük és az adott bőrfelületre felkenjük.

A tea elkészítésének módja: 2-3 púpozott kávéskanálnyi magot megőrlünk, fél liter vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig állni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az alkalmazható dózis.

A feketekömény magjából készült alkoholos-vizes kivonatot (tinktúra) orálisan (szájon keresztül) alkalmazzuk, érdemes 1 dl vízbe csepegtetni. Napi adagja: 2 x 20 csepp gyermekeknek, 3 x4 x20 csepp felnőtteknek.

Inhalálás: Egy maréknyi őrölt magot 1 l forró vízzel felöntünk, letakarjuk és állni hagyjuk 5-10 percet. Utána fejünkre törölközőt rakunk, eltávolítjuk a fedőt és napjában többször 10-10 percet inhalálunk.

Külsőleg ecsetelésként különböző bőrbetegségekre alkalmazhatjuk vékonyan felhordva lehetőleg steril anyaggal (géz, fülpiszkáló pálcika, kozmetikai korong stb.)

Élelmiszerként magját adhatjuk különböző ételekhez, mint például sütemények, káposztás ételek, egyes levesek, aromás anyagai miatt süteményekhez.

ÉLETTANI ÉS GYÓGYHATÁSAI

Légúti rendszer betegségei:
A feketekömény enyhíti az asztmás rohamok számát és lefolyását. Hosszan tartó kúrával (fél egy év) akár a minimálisra lehet csökkenteni e kellemetlen betegség tüneteit. Azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek csak reggeli asztmás köhögésük van, mivel ezt a feketekömény használatával szinte meg lehet szüntetni.
A feketekömény nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén. A növény magjának olaja szájon keresztül alkalmazva minimalizálja a dohányzás okozta reggeli köhögéseket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás és tüdőgyulladás esetén is kiegészítő kezelésként. A feketekömény magjának erős vírus és baktériumölő hatása van. Ez a növény lehet az asztmások és allergiások Mekkája. Érdemes kipróbálni.

Emésztőrendszer betegségei:
A feketekömény orálisan alkalmazva étvágygerjesztő hatású, valamint serkenti az emésztési folyamatokat, valamint a kiválasztó szervek működését. Kiváló puffadás gátló és egyben szélhajtó hatású is. A belekben feloldja a letapadt nyálkákat és kiüríti azokat a szervezetből. Gyomor- és bélhurut esetén is alkalmazható, viszonylag rövid idő alatt enyhülést tapasztalhatunk. Mivel a feketeköménynek vírus és baktériumölő hatása van, így sikerrel lehet alkalmazni az elgombásodott bélrendszer megtisztítására (még a Candida albicans esetén is).

Bőrbetegségek:
Bőrbetegségek kezelésére a feketekömény magjának olaját mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni. Külsőleg pikkelysömör, atópiás ekcéma, neurodermatitis, pattanások és aknék kezelésére alkalmazzuk vékonyan felkenve az adott bőrfelületre.

Egyéb betegségek:
- A feketekömény magjából nyert olaj a szájban a nyállal jól elkeverve megszünteti a fogínygyulladást - ebben az esetben 3-5 perc után - az olajat köpjük ki. Az olaj rendszeres használata gátolja a fogszuvasodás kialakulását.
- A növény erős gyulladás csökkentő hatása miatt sikerrel alkalmazható ideggyulladások (külsőleg) esetén is. Idegnyugtató hatása klinikailag igazolt. A magolaj elősegíti az idegsejtek normál működését.
Mint minden hidegen sajtolt magolaj, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a bélrendszerben a felesleges koleszterin vérbeáramlását, illetve azáltal, hogy csökkenti a vér lipidszintjeit, csökken a vérnyomás is.
- Mindennemű nőgyógyászati gyulladások kezelésére is bevált gyógynövény a feketekömény. Belsőleg és külsőleg a méh környékére bemasszírozva az olaj hatékonyan képes felvenni a harcot a gyulladásokkal.
- Szoptatás után a mellekbe bedörzsölve regenerálja a petyhüdt bőrt, azt újra feszessé teszi, ugyanakkor használhatjuk az un. terhességi csíkokra (minél hamarabb a szülés után).
- Külsőleg alkalmazva - erős gyulladáscsökkentő hatása miatt - a reumásoknak is enyhülést hoz a feketekömény magjának olaja. Naponta akár többször is masszírozzuk be az adott ízületek környékét.
- Ázsiai kutatások bebizonyították, hogy növeli a spermatermelést, azok életképességét, valamint javítja a potenciát. (Indiában előszeretettel - és sikeresen - alkalmazzák bizonyos fajta impotenciák kezelésére).
- A tudományos világ figyelmét is felkeltette a növény rákra, mint betegségre gyakorolt hatása. Igazoltnak látszik hatékonysága hasnyálmirigy gyulladás és az abból kialakuló hasnyálmirigy daganatok kezelésére. Állatkísérletek esetében a tumorok 65-67 %-ban jelentősen zsugorodtak. Az Egyesült Államokban a kutatások azt mutatják, hogy kiegészítő kezelésként a fekete köménymag kivonata hatékonyan veszi fel a harcot vastag- és végbélrák esetén.
- A gyógynövény olajának használata az orrba ecsetelve megszünteti az orrdugulást és az ebből fakadó horkolást.




 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító fűszernövények  
Karinthy Ferenc: A kerítés
  2015-09-22 23:12:52, kedd
 
 





"Karinthy Ferenc: A kerítés


Kirándulni mentünk, iskolás gyerekek, s egy kerítés mögül hatalmas, foltos vizsla mordult-ugatott ránk. Magas, erős drótkerítés volt, teljes biztonságban érezhettük magunkat. Visszaugattunk hát a kutyára, mi is morogtunk, rúgtuk a kerítést. A vizsla ínyét mutatva vicsorgott, őrjöngött, nyála csurgott, rémítő csaholással neki-nekiugrott a hálónak, szaladt mellettünk vérben forgó szemmel, amerre nevetve elvonultunk.
Aztán egyszerre véget ért a kerítés, semerre sem folytatódott.
Azóta nem uszítok senkit. Minden kerítés véget ér egyszer."

(Az írás Karinthy Ferenc Szabad rablás: karcolatok című, 1983-ban megjelent kötetében olvasható.)





 
 
0 komment , kategória:  Karinthy Frigyes  
Szép álmokat kívánok Mindenkinek!
  2015-09-22 18:06:54, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjt!  
Áprily lajos: Szeptemberi fák
  2015-09-22 10:09:41, kedd
 
 





Áprily lajos
Szeptemberi fák



Bükkök smaragd színét erezve fent
az első pár vörös folt megjelent.

Állunk. Kezedben késő kék virág.
Azt mondod: Ősz. Az első őszi fák.

Én azt mondom: Vér. Vérfoltos vadon.
Elhullt a Nyár a nagy vadászaton.

Amerre vitte buggyanó sebét,
bíboros vére freccsent szerteszét.

Ahol a nyom-vesztő bozóthoz ért,
hogy tékozolta, nézd, a drága vért.

S míg vérnyomán vad szél-kopó csahol,
hörögve összeroskad valahol.









Áprily lajos
Kerget az ősz

Kertünk felett felleg rohan,
szél rázza már a tört hidat.
Vizedről, játékos fiam,
hozd el már kis hajóidat.

Vitorláid gyanútlanul
vesztükbe mért indítanád?
Ártó, hideg viharba fúl
a sugaras robinzonád.

Szél fosztogatja holt nyarad.
Szabad fiam, szabad madár,
csukd össze könnyű szárnyadat:
jégfedeles kalitka vár.

Az erdőszél felé se menj,
az északos oldal csupa dér.
Lejtőidet köd önti el,
zörgő, gonosz tüskéivel
megindul az ördögszekér.







 
 
0 komment , kategória:  Áprily Lajos  
Arany János: Nem kell dér...
  2015-09-22 10:02:35, kedd
 
 





Arany János

Nem kell dér...



Nem kell dér az őszi lombnak,
Mégis egyre sárgul:
Dér nekűl is, fagy nekűl is,
Lesohajt az ágrul.


Nem kell bú az aggott főnek,
Mégis egyre őszül:
Bú nekűl is, gond nekűl is
Nyugalomra készül.


Hátha dér-fagy, bú-gond érte,
Ősze is már késő:
Hogy' pereljen sorsa ellen
A szegény lomb és fő!...

(1878 oct. 10.)






 
 
0 komment , kategória:  Arany János  
Zelk Zoltán: Ez már az ősz
  2015-09-22 09:55:26, kedd
 
 





Zelk Zoltán: Ez már az ősz



Ez már az ősz. Itt, ott még egy tücsök
dalt próbál szegény, a füvek között.
Szakad a húr, szétfoszlik a vonó
nem nótaszó ez már, de búcsúszó.

Ez már az ősz. Borzongva kél a nap.
Közeleg a rozsdaszínű áradat.
Átzúg kertek, erdők, hegyek fölött
elnémul a rigó, el a tücsök.

Mily korán jő, mily korán tör felénk
hogy kortyolnánk még a nyár melegét!
Be üres is volt idén a pohár,
be hamar elmúlt ajkunktól a nyár!

S hallod, ők is, hogy szürcsölik a fák
az őszi ég keserű sugarát.
Hiába isszák, nem ad már erőt,
csügged az ág, sárgára vált a zöld.

Csügged az ág, ejti leveleit.
Ó, ha az ember is a bűneit
így hullatná! s lomb nélkül, meztelen,
de állhatnék telemben bűntelen!





 
 
0 komment , kategória:  Zelk Zoltán  
Gádoros Andrea Virág: Fényszalagok
  2015-09-22 08:55:34, kedd
 
 





Fényszalagok



Forrás fénylő felszínén futó fényerek ,
figyelik az érkező új vándor lépteket.
S a hálóként ölelésbe fonódott szeretet,
közös mederbe érve felénk integet.

Míg utuk ,egy közös ösvényen halad,
léte gyengéden minden fényszalagot összesimogat.
Új utak születnek, s haladnak egymás mellett,
egyszer a végtelen-végesben közös célba érnek.

Mezítelen éltük új erőre kapva,
cseppenként indulnak a tengernyi útra.
S a sápadt fényű , csendes tavasz erdők mélye,
ringat temérdek ég felé növő növendéket.

Ki merengőn , egyedül , s van ki kapaszkodva,
közös Föld Anyától az ég felé magasodva.
Teremtett különbözősségük ez érzőknek ,
nem tart gátat , a szeretetet megélőknek.

Mert van , ki sima törzsét , érdeshez támasztja,
s akad oly csoda, mikor önmagát kőbe fakasztja.
Szeretetük bárhol egymásra talál ,
s viharfelleg sem tépi, lelkük otthonát.

S az égi tréfa, mely kacéran tavaszban táncot lejt,
küld arcukba ezrnyi földi hópelyhet.
Vándor , ki ha itt megáll , mert titkot rejt,
hócsillag tükrében lát holnapot s nem felejt.

Szívében hord már minden évszakot ,
tavaszt , nyarat ,őszt s telet, mi nem halott.
Világban élő minden Kicsit és Nagyot,
folyók medrét, hegyormot s lágy patakot.

Övé lett minden Nap, Hold s a Csillagok,
nem keres reményt vesztve már holnapot.
Ajándék lett sorsa,s hogy adhatott,
jutalmul szívére kötöttek egy fényszalagot.

Gádoros Andrea Virág







 
 
0 komment , kategória:  Gádoros Andrea Virág  
Reményik Sándor: Valaki értem imádkozott
  2015-09-22 08:47:05, kedd
 
 





Reményik Sándor: Valaki értem imádkozott



Mikor a bűntől meggyötörten
A lelkem terheket hordozott
Egyszer csak könnyebb lett a lelkem
Valaki értem imádkozott.

Valaki értem imádkozott,
Talán apám, anyám régen?
Talán más is, aki szeret.
Jó barátom vagy testvérem?

Én nem tudom, de áldom Istent,
Ki nékem megváltást hozott,
És azt, aki értem csak
Egyszer is imádkozott.





 
 
0 komment , kategória:  Reményik Sándor  
Aranyosi Ervin: Együtt könnyebb
  2015-09-22 08:37:22, kedd
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Aranyosi Ervin: Ébresztő gondolatok
  2015-09-22 08:12:18, kedd
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 547
  • e Hét: 11392
  • e Hónap: 28775
  • e Év: 146021
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.