|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2015-09-29 20:18:05, kedd
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finom liszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen citrom)
A töltelékhez:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
0,75 dl tej (75 ml)
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 evőkanál méz
+ 2 evőkanál porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját is + a csipet sóval összekevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 30 percre.
2. A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, mézet, a megmosott mazsolát, reszelt citromhéját és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
3. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).
4. Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket (lásd az alábbi képen), majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)
5. A rudakat kb. 8 egyenlő rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
6. A rudakat sütőtapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített légkeveréses 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Világos maradjon a tészta! Amikor a széle/alja picit pirul, már jó. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet és természetesen hagyományos sütőben is lehet sütni)
7. Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
forrás: gabicsek.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2015-09-29 20:03:10, kedd
|
|
|
Almás pite
hozzávalók / 6 adag
60 dkg finomliszt
20 dkg cukor
25 dkg margarin
1 csipet só
1 db tojássárgája
2 dl tejföl
1 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
2.5 kg alma
10 dkg dió
fahéj ízlés szerint
1 db tojás (a tészta megkenéséhez)
elkészítés
Az almát meghámozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a levét alaposan kinyomkodjuk.
A lisztet, cukrot, margarint, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport egy nagy tálban két tenyerünk között jól elmorzsoljuk, hogy egyenletes legyen.
Hozzátesszük a tojássárgáját és a tejfölt, jól összedolgozzuk.
Két részre osztjuk és két akkora lapot nyújtunk belőle, hogy a sütőben lévő nagy tepsit befedje.
Az első lapot 5 percig közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben elősütjük, így az alma nem fogja eláztatni.
A sütőből kivéve megszórjuk a darált dióval (ha az alma nem túl édes, akkor egy kis cukorral is), egy kis fahéjjal meghintjük és egyenletesen elterítjük rajta az almát. (Nagyon fontos, hogy az almát jól nyomkodjuk ki!)
A másik lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk, tetejét felvert tojással megkenjük.
Légkeveréses sütőben, közepes hőmérsékleten világos barnára sütjük
forrás: nosalty.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2015. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
56 db bejegyzés |
e év: |
498 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2182
- e Hét: 4081
- e Hónap: 8485
- e Év: 40214
|
|
|