Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Fügéim
  2015-09-29 21:37:29, kedd
 
  Nassoljunk egy kicsit





 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Fügelekvár friss fügéből
  2015-09-29 21:33:41, kedd
 
  Fügelekvár friss fügéből

Hozzávalók:

2 kg érett füge
2 kg cukor
1 citrom leve
2 db citrom felszeletelve
ízesítéshez fahéj és gyömbér

Elkészítés:

A cukorral, citromlével és annyi vízzel, ami ellepi a cukrot szirupot főzünk. Amikor a cukor elolvadt, beletesszük a meghámozott és félbevágott fügéket és a citromszeleteket, sűrűsödésig főzzük, ez kb. 50 perc. A főzést lassú tűzön, gyakran kevergetve végezzük, mert hamar leég. A főzés befejezése előtt fűszerezzük fahéjjal és/vagy gyömbérporral. A lekvár akkor kész, ha jól besűrűsödött és hamar
bekocsonyásodik.

Forrón töltjük a tisztára mosott üvegekbe, és csak teljes kihűlés után zárjuk le az üvegeket.





Megjegyzés:

Nagyon finom, sokoldalúan felhasználható pl. sütikhez, krémek ízesítéséhez. Pikánsabbá tehetjük 0,5-1 dl fügebor vagy rum hozzáadásával.

Kertem egyik legszebb dísze a fügefám és annak sok-sok termése.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Chutney, a fűszeres szósz
  2015-09-29 21:25:02, kedd
 
  Chutney, a fűszeres szósz

A chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk.

Az eredeti indiai chutney (chatni) általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutney-k jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett fűszeres paszta vagy mártás, amely már jól bírja a csomagolást, a szállítást, és jóval hosszabb ideig eláll.

A chutney Indiában a mindennapokhoz tartozik. A frissen összekevert chutney mellett itt is ismert és kedvelt a főzött változat is, amit leggyakrabban húsok mellé kínálnak. A chutney íze lehet édes vagy savanyú, enyhe vagy rendkívül fűszeres, s ezeknek végtelen számú kombinációja. A chutney készülhet kizárólag gyümölcsből vagy zöldségből, de ezek keverékéből is remek mártásalapok születhetnek. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.





A chutney nem csak húsokhoz, de friss vagy érettebb sajtokhoz is jól illik

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a banán, a szilva, a körte, az ananász vagy épp citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

A gyümölcs vagy zöldség alaphoz kevés citromlé vagy ecet illik, ha a gyümölcs édessége nem elég, akkor cukorral, barna cukorral, mézzel, melasszal, leturmixolt mazsolával, datolyával, aszalt fügével vagy más aszalványokkal, esetleg különféle szirupokkal édesíthető. A cukor és az ecet nem csak az ízesítést szolgálja, hanem a chutney tartósításában is fontos szerepet játszik.

Az alapot rengeteg módon fűszerezhetjük. Használhatunk előre összeállított fűszerkeverékeket, de mi magunk is kikísérletezhetjük a különféle ízkombinációkat.





Igazi ínyencség a mangó chutney

Klasszikus chutney ízesítőnek számít a hagyma, a fokhagyma, a citrusok héja. A szószunk friss gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, kardamommal, mustárral, cayenne borssal is karakterizálható, vagy megadhatjuk az erejét némi chilivel is.

Annak érdekében, hogy a fűszereknek legyen idejük átjárni a chutney alapját szolgáltató gyümölcsöket és zöldségeket, a mártást lassú tűzön főzzük, pároljuk össze alaposan az alapanyagokat, majd a kész keveréket legalább egy éjszakát hagyjuk állni. Ha erre nincs időnk, akkor az alapnak szánt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt botmixerrel is elkrémesíthetjük, de ennek az eredménye nem lesz ugyanaz, mintha hagytuk volna teljesen összefőni az alapanyagokat. A házi chutney-kat üvegbe zárhatjuk és alapos dunsztolás után sokáig válogathatunk a kamra polcán sorakozó ízekből.





Szilvából is készíthetünk fűszeres chutney-t, pulykasülthöz tökéletes!

A magyar konyha ízvilágához hangolt chutney-kat is könnyedén készíthetünk. A vadhúsok mellé kifejezetten kellemes a fanyarkás, édes íz, amit legtöbbször piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárral adunk meg, ezt nyugodtan megtehetjük valamilyen édes, de savanykás, kicsit fűszeres chutney-val is, aminek nem feltétlen kell, hogy piros bogyós gyümölcsök adják az alapját. A vadak mellett a magyar konyha által kedvelt leveshúsokat is megbolondíthatjuk a hozzájuk kínált fűszerekből komponált chutney-val.

A chutney azonban nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesek, főzelékek hangolásához is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében szintén van létjogosultsága a különféle fűszeres mártásoknak, sőt akár extra gofri-feltét vagy palacsinta-töltelék is lehet ezekből a chutney-kból.





Ha télen szeretnénk nyári gyümölcsökből fűszeres chutney-t főzni, nyugodtan használjunk fagyasztott gyümölcsöket

A boltban vásárolt chutney-kat a felbontás után hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el, a házi mártásokat - ha nem dunsztoljuk ki - akkor szintén a hűtőben tároljuk a felhasználásukig.

Fokhagyma chutney

Igazi klasszikus, Ázsia-szerte rengeteg változata ismert.

Hozzávalók:
3 fej fokhagyma
1 közepes paradicsom
8 szem puha aszalt datolya
2-3 db szárított chili
8-10 curry levél
1 teáskanál mustármag
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál olaj


Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megpucolom, a paradicsomot leforrázom, majd lehúzom a héját, a datolyát kimagozom és feldarabolom, a chilit apróbb darabokra vágom.
Az olajat egy nagyobb serpenyőbe teszem, felhevítem, majd rádobom a chilit és a mustármagot, kicsit megfuttatom, majd rádobom a fokhagymát is, és hagyom, hogy picit megszínesedjem. Ezután félrehúzom a serpenyőt, a fokhagymás alaphoz hozzáadom a curry leveleket, a datolyát és az egyben hagyott paradicsomot. Közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett főzöm negyed órát. Főzés után hozzáadom a szezámolajat, majd botmixerrel elkrémesítem, majd hagyom kihűlni. Kenyérhez, húsokhoz, sajtokhoz kitűnő.

Datolya chutney

A datolya chutney tökéletes partnere a különféle húsoknak, sajtoknak.

Hozzávalók:
2-3 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg aszalt datolya
2 alma
balzsamecet
3 evőkanál barna cukor
1-2 teáskanál só
2 evőkanál olaj

Elkészítés: A még puha datolyát kimagozom, majd egy forralóba teszem. Az almát meghámozom, kimagozom, kockára vágom, a datolyához adom. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, sózom, felöntöm az olajjal és az ecettel. Közepes lángon főzöm, amíg fel nem forr, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett még negyed órát rotyogtatom. A kész mártást igény szerint botmixerrel elkrémesítem. Hűtve kínálom.





Chili és fokhagyma szinte minden chutney-hoz jól illik

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Érdekességek
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Füge és barátai
  2015-09-29 21:11:56, kedd
 
  Füge és barátai

Az Édenkertből éppúgy ismert, miként a görög és római mitológiából. Az ország egyes vidékein nálunk is régóta termő füge izgalmas finomságok főszereplője lehet!

A Bibliából ismeretes, hogy Ádám és Éva, miután a tudás fájának gyümölcséből ettek, fügefalevéllel takarták szemérmüket. A görög mitológiában a bor és mámor istenéhez, Dionüszoszhoz kapcsolódott kultusza: afrodiziákumként tartották számon a fügét. A rómaiaknál is döntően a vágyakhoz kötődött, de külön jelentőségre tett szert Remus és Romulus mondájában, akik csecsemőként egy fügefa alatt leltek menedéket, ahol az anyafarkas táplálta őket.





Legendák fája - a fügefa. Magyarországon sok kertben megtalálható!

Úgy tartják, Keopátra egyiptomi királynő legkedvesebb gyümölcse volt - híresen szép bőrének egyik titka a rendszeres fügefogyasztásban rejlett.





Friss fügék - még nem koszorúban

Természetesen a történetíró Plinius is megemlékezik az antik Rómában oly népszerű fügéről, melynek különös erőt is tulajdonítottak a büszke polgárok. Sőt, a harmadik pun háború kitörésének előzményeként is fontos szerephez jutott. Plinius beszámolója szerint Cato egy tál karthágói fügével olyan indulatokat korbácsolt a patríciusok körében, hogy azok felháborodásukban, miszerint másutt kitűnőbb füge terem, mint náluk, harcba indultak Karthágó teljes lerombolásáért.

A legendák szerint Apicius az általa tartott sertéseknek szíriai fügét adott, hogy tökéletes legyen a húsuk. Természetesen a fügéhez kötődő legendák, hiedelmek nagyon sokfélék voltak. Tény azonban, hogy az antik Rómában télen, a szárított füge a kenyér mellett az egyik legfontosabb élelmiszernek számított.

A délnyugat-ázsiai eredetű füge már az ókorban igen elterjedt volt a Mediterráneumban, az ókori civilizáció valamennyi államában igen korán hasznosították nem csupán gyümölcsét, de faanyagát is.

Nálunk egyes feljegyzések szerint a török hódoltság idején jelentek meg az első bokrok, talán a Gellért-hegy déli lejtőin, ma már az ország több vidékén is akadnak bőven termő fügebokrok és fügefák.

A számos alfajjal rendelkező füge gyümölcse valójában a fa vagy bokor virága: minden gyümölcsnek látszó fügében sok-sok terméssé érő virág található.





A gyümölcs, ami tulajdonképp virág - fügefalevélen

A friss füge 80%-os víz- és magas rosttartalma miatt jótékonyan hat az emésztésre, de ásványi anyagokban sem szűkölködik: kiemelkedő kalcium-, foszfor- és vastartalma. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően gyors energiaforrás, e tulajdonsága szárított gyümölcsként érvényesül igazán.

A friss füge sokkal kevésbé édes, mint aszalt példányai. Érdemes frissen fogyasztani, de akár különlegesen ízletes torta alkotója is lehet. Marcipánnal és tejszínhabbal kombinálva könnyű és felséges finomság varázsolható az ünnepi asztalra:

Marcipános fügekrémtorta





Különleges desszert - friss fügével

Hozzávalók:

A tésztához:
2 egész tojás (közepes méretűek)
10 dkg porcukor
15 dkg rétesliszt
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
8 dkg puha vaj
1 dl főzőtejszín

A krémhez:
20 dkg friss füge
4 dl hideg habtejszín
25 dkg ricotta
10 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg porcukor
6 lap zselatin

A tortalapra:
8-10 db friss füge
2 evőkanál szilvalekvár

A díszítéshez:
5 dkg enyhén pirított szeletelt mandula
1 evőkanál áttört szilvalekvár
1-2 db friss füge

Elkészítés: Egy 23 cm átmérőjű szögletes vagy kerek levehető aljú tortaformát sütőpapírral bélelek, a sütőt 175 fokra előmelegítem.

A csokoládét vízfürdő felett felolvasztom. Amíg kissé hűl, a két egész tojást a porcukorral fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a puha vajat, az olvasztott csokoládét és a tejszínt. Óvatosan hozzászitálom a lisztet. A keveréket az előkészített formába öntöm. 12-14 perc alatt megsütöm. Érdemes tűpróbát végezni, hogy biztosan átsüljön a vékony tortalap, de nem szabad túlsütni sem. A sütőformában hagyom hűlni.





A tészta elkészült!

Közben elkészítem a krémet: a fügéket meghámozom, nagyobb darabokra vágom, keverőtálba adagolom. Hozzáadom a szintén nagyobb darabokra vágott marcipánmasszát, valamint a ricottát és az 5 dkg porcukrot. Az egészet botmixerrel pürésítem.

A zselatint a csomagoláson feltüntetettek szerint 5 percre hideg vízbe áztatom, kinyomkodom, 4 evőkanál vízzel felmelegítem, még langyosan a fügekrémhez keverem. A tejszínt kemény habbá verem. A kétféle krémet óvatosan összeforgatom. 5 percre hűtőszekrénybe teszem.

Ezalatt a tortaalapról eltávolítom a karimát, és úgy bélelem ki frissen tartó fóliával, hogy mindenütt a perem tetején túl érjen a fólialap. Az így előkészített karimába visszahelyezem a tortaforma alsó lapját a tésztával együtt. 2 evőkanál szilvalekvárral vékonyan megkenem. Meghámozok és felszeletelek 8-10 db friss fügét, ezekkel borítom a tésztalapot.





A fügeszeletek is helyre kerültek

A krémet rásimítom a gyümölcsös alapra. Legalább egy éjszakán át hagyom a hűtőszekrényben dermedni.





Mehet a hűtőszekrénybe!

Tálalás előtt eltávolítom a peremet és a fóliát, a széleit pirított, szeletelt mandulával vonom be, a tetejére 2 evőkanál simára tört szilvalekvárból mintákat rajzolok. A tortát friss fügével és néhány mentalevéllel díszítem.





Tálalva!

Mivel a füge édes gyümölcs, nagyon kevés cukrot adok a krémhez, így kellemesen üdítő, aromás és mással össze nem hasonlítható ízkompozíciót alkotnak az összetevők!

A füge remekül érzi magát más szezonális gyümölcsök társaságában - őszibarackkal kombinálva akár dzsemként is kiváló, de a pillanatok alatt elkészíthető házi desszertben, a cobblerben is nagyszerű párost alkotnak!

Gyors fügés-őszibarackos cobbler





A ropogós tészta alatt rejtőznek a csodás gyümölcsök!

Hozzávalók egy 1 literes kis sütőformához:
10 dkg finomliszt
3 dkg darált dió
5 dkg hideg vaj
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál fahéj
2 evőkanál barnacukor
1 kis méretű, enyhén felvert tojás
Kb. 2 evőkanál hideg tej
20 dkg friss füge
30 dkg őszibarack

A tetejére:
1 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés: Az őszibarackot forró vízbe dobom, meghámozom, nagyjából 1,5 cm-es kockákra darabolom. A fügét hámozás után hasonló nagyságúra vágom.

A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a diót, sütőport, cukrot, fahéjat. Alaposan összekeverem. A vajat apró kockákra vágva hozzáadom a szárazanyagokhoz, majd elmorzsolom. A kissé felvert tojást és 2 evőkanál tejet is a tésztához adom. Összeállítom a tésztát, majd kisebb diónyi gömböket formálok belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A hőálló tál aljára halmozom az őszibarack és füge keverékét - mivel mindkettő nagyon puha gyümölcs, nincs szükség előpárolásra, amivel időt lehet megtakarítani.





A füge és az őszibarack így mutat a sütőtálban

A gyümölcsöket befedem a tésztagombócokkal, megszórom 1 evőkanál barna cukorral, meghintem a szeletelt mandulával. 30-35 perc alatt készre sütöm.





Sütés előtt

A tészta a tetején enyhén megpirul, a gyümölcsök kellemesen puhára sülnek - a legjobb azonnal a sütőtálból kanalazni kisebb tálakba.

Akár a fáról szedve, akár desszertben - szezonban, aki csak teheti, kóstolja meg a friss fügét!

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Nem is gondolnád, mi mindenre jó a füge
  2015-09-29 20:56:11, kedd
 
  Nem is gondolnád, mi mindenre jó a füge - szuper konyhai tippek!

Az utóbbi hetekben megjelentek a boltok polcain és a piacon a meleg színárnyalatokban pompázó zöld és lila fügék, amelyek nem nagyon finomak, hanem rendkívül egészségesek és számtalan módon felhasználható alapanyagai lehetnek a konyhánknak.

Fügevásárlás

A fügevásárlásánál arra ügyeljünk, hogy csak sérülésmentes, ép példányt vegyünk, amelynek nem ráncos a bőre, hanem hibátlan héja alatt, kicsit puha, de mutatós idomai vannak. A friss, érett fügét nem érdemes sokáig a konyhapulton tartogatni, mert viszonylag könnyen megrohad, hanem inkább ki kell találni, hogy milyen módon kerüljön elfogyasztásra.





Számtalan módon felhasználhatjuk a fügét

Előételekhez, salátákhoz

A magas cukortartalma miatt a füge leggyakrabban desszert formájában kerül elénk, pedig előételként, salátában vagy épp a főételeinkben is megállja a helyét. A fügés előételek között előkelő helyen szerepelnek a füge-sajt párosítások, nagyon klasszul kiegészítik egymást, főleg a krémesebb, lágy, frissebb sajtokkal, így például biztos befutó a fügével kínált friss kecskesajt, de a füge-camembert páros is mindig nyerő.





A füge-camembert páros is mindig nyerő

Salátákban is belekomponálhatjuk a fügét, kifejezetten izgalmas a balzsamecetes, madársalátával, rukkolával kiegészített fügecarpaccio, de ennél egyszerűbb és szintén jó megoldás, ha a kedvelt zöldsalátáinkba beleszelünk 2-3 fügét.





Salátába is tehetjük, remekül feldobja az ételt

Főételbe is

A mediterrán, közel-keleti fogásokban is jó helyen van a füge. A gyümölccsel készíthetünk különféle tagine-okat vagy gazdag ízvilágú ragukat, a szárnyashúsokon kívül a füge édeskés hangulatának köszönhetően jó partnere a sertéshúsnak, a báránynak és a vadaknak is. Ha nem csak a fügeszezonban szeretnénk megalkotni ezeket az ízharmóniákat, akkor érdemes készíteni néhány üvegnyi fűszeres fügechutney-t is.

Desszertnek

Desszertnek készíthetünk fügés pitét, fügével gazdagított rétest, lényeg az, hogy bármilyen töltelékhez vagy süteményhez is adjuk a fügét, számoljunk a cukortartalmával, azaz a készülő sütemény adott esetben már nem igényel semmilyen hozzáadott cukrot. Friss füge hiányában nyugodtan használhatunk fügelekvárt, fügebefőttet, amivel bármikor nyarat varázsolhatunk a konyhánkba.





Fügés pite - a család imádni fogja

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Nem is gondolnád, mi mindenre jó a füge
  2015-09-29 20:46:40, kedd
 
  Nem is gondolnád, mi mindenre jó a füge - szuper konyhai tippek!

Nálunk aszalt változata a legnépszerűbb, pedig érdemes kipróbálni nyersen vagy akár lekvárként, desszertként is - különösen most, hogy szezonja van!A legfontosabb tudnivalók a fügéről.

A füge héja leggyakrabban zöld, de kékeslila, barna és fekete fajta is létezik. Vásárláskor ügyelj rá, hogy a gyümölcs kellemes illatot árasszon, héja pedig vékony és ép legyen. Szélvédett, napos helyen a fügefa itthon is hoz termést, sőt, bizonyos fajtái akár az erkélyen, cserépben is nevelhetők. Gyümölcse akkor érett, ha kézzel benyomható.

Származási helye:

A Földközi-tenger partvidékén honos, de nálunk is megterem.

Egészséges, mert...

Kiváló tápanyagforrás, ugyanis rengeteg szénhidrát van a gyümölcsében. Hashajtó és gyulladáscsökkentő hatásáról szintén ismert.






Felhasználása:

Általában nyár végétől késő őszig szüretelhető, hűtőszekrényben tárolható. A fáról leszedve a legízletesebb, de aszalva, befőttként vagy lekvárként szintén finom. Bort és pálinkát is készítenek belőle. Karamellizálva feldobja a fagylaltot, de sütemények alapanyaga is lehet frissen és szárítva egyaránt. Az olaszok a friss fügét félbevágva, hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával kínálják - az ínyencek meglocsolják kevés olívaolajjal.
Két gyorsan elkészíthető fügés édesség:

1. Desszertgolyó

Az érett fügéket aprítógépbe tesszük (vagy ledaráljuk), majd a felaprított gyümölcshúst összedolgozzuk annyi narancslekvárral, hogy könnyen formálható masszát kapjunk. Bevizezett kézzel apró golyókat formálunk belőle, és kristály- vagy porcukorba, esetleg jó minőségű kakaóba forgatjuk mindet. Érdemes száradni hagyni legalább egy napig.

2. Fügebonbon

A megmosott fügék szárát eltávolítjuk, és késsel mélyedést vágunk a gyümölcshúsba. Fél-fél diót nyomunk mindegyikbe, majd (kevés vajjal) felolvasztott minőségi étcsokoládéba forgatjuk a bonbonokat.

MME

Forrás : Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cukkinis tojáslepény tekercsek - gluténmentes
  2015-09-29 20:41:32, kedd
 
  Cukkinis tojáslepény tekercsek - gluténmentes

Hozzávalók:

1 db bébi cukkini
3 tojás
aprított petrezselyemzöld
1 tk olívaolaj
ízlés szerint só és frissen őrölt színes bors

Elkészítés:

A cukkinit alaposan megmosom és tökgyalun - héjával együtt - legyalulom. A tojást egy tányérban villával felverem, hozzákeverem az aprított petrezselymet, a cukkinit, sózom, borsozom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és mint a palacsintát kisütöm.

Forrón feltekerem, felvágom és friss zöldségekkel kínálom.





Megjegyzés:

A receptet GastroHobbi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Szalámis pizza gazdagon paradicsomsalátával
  2015-09-29 20:39:24, kedd
 
  Szalámis pizza gazdagon paradicsomsalátával

Hozzávalók:

1 db pizzalap
4 szelet szalámi
paradicsomlé
ketchup
chili szósz
sajt
mozzarella
kapribogyó
mag nélküli fekete olíva bogyó
chilivel töltött zöld olíva bogyó

őrölt fekete bors
őrölt piros paprika
2 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
tárkonyos borecet
olívaolaj

Elkészítés:

A pizzalapot bekenem a fokhagymás, paradicsomos, chilis szósszal, fűszerezem, ráteszem a szalámit, a darabolt paradicsomot, a reszelt sajtot, mozzarellát, a kapri- és olívabogyókat.

Amíg a mikróban - grillfokozaton - megsül, elkészítem a paradicsomsalátát fokhagymával, petrezselyemmel, fűszerezem, s meglocsolom ecettel, olívaolajjal.





Megjegyzés:

Pizzakedvelőknek. Pillanatok alatt kész van.

A receptet és a fotót hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejszínes, fehérboros karalábékrémleves
  2015-09-29 20:36:15, kedd
 
  Tejszínes, fehérboros karalábékrémleves

Hozzávalók:

1 db karalábé zöldjével
1 db krumpli
1 szelet bacon
4 db garnéla rák
petrezselyem
tej
főzőtejszíin
fehérbor

őrölt fekete bors
marhahúsleveskocka
őrölt pirospaprika
olívaolaj
chiliszósz

Elkészítés:

A karalábét, a krumplit és a hagymát megpucolom, kockára vágom, a leveleket darabolom. Kisebb leveleket félreteszek.

A garnélákat olívaolaj, pirospaprika, bors és chili keverékében marinálom.

Egy edényben olívaolajon megdinsztelem a zöldségeket, vágok bele petrezselymet, majd adok hozzá 4 dl vizet, fűszerezem, elkezdem főzni. Amikor majdnem kész, öntök hozzá tejszínt és bort. Botmixerrel összekeverem.

Közben a bacont szeletelem, megsütöm, hozzáadom a garnélát, 2-3 percig sütöm mindkét oldalán.

Tálaláskor merek a tányérba levest, teszek bele két garnélát, baconszalonnát, s kicsi karalábé levelet.
Őrölök rá még borsot, fehér borral fogyasztom.





Megjegyzés:

Ázsiai ihletésű leves.

A receptet hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 434
  • e Hét: 1209
  • e Hónap: 6247
  • e Év: 135954
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.