Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Ne fecsegj arról...
  2015-09-04 23:48:27, péntek
 
  Marcus Aurelius:

"Ne fecsegj arról, milyen legyen egy jó ember. Légy az!"

Fordította: Vágó Gy. Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Lelki béke
  2015-09-04 20:55:56, péntek
 
  Tatiosz - Lelki béke

Amit magadról gondolsz, hozzád tartozik; amit másokról gondolsz, az is hozzád tartozik. Amit rólad gondolnak, azzal semmi dolgod, ha meg akarod őrizni lelked békéjét.

TATIOSZ - A Bölcs Ember könyve
Fordította: Vágó Gy. Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
A szépet csodálni...
  2015-09-04 20:47:32, péntek
 
  Rudolf Steiner:

,,A szépet csodálni,
Az igazat óvni,
A nemeset tisztelni,
A jót körülölelni,
Ez vezeti az embert
Az életben célokhoz."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Meleg van
  2015-09-04 15:46:56, péntek
 
  Nálunk még mindig meleg van, 27 fokkal.
A beigért hűvösebb levegőt hozó eső meg sehol.

Az Időkép szerint:

Esős szombat következik, - majd meglátjuk.

Hétvégén átvonul felettünk a front, szombaton országszerte csapadékos időre készülhetünk, vasárnapra már mindenhol visszaesik a hőmérséklet.

Szombatra virradóra délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, sokfelé ébredhetünk esőre, záporra, helyenként az ég is döröghet. Napközben kelet, északkelet felé halad a csapadékzóna, így országszerte készülhetünk záporokra, az ország déli és keleti felén zivatarokra is. Lokálisan nagyobb mennyiségű, 20-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az északnyugatira forduló szél feltámad, a zivatarokat viharos lökések is kísérhetik.

Vasárnap távozik a front








Vasárnap nagy széllel távozik a front, az ország északi tájain erős, viharos lökések is lehetnek. Napközben fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, záporra még a keleti tájakon, valamint az Alpokalján számíthatunk. A nyári meleg ekkorra már mindenhol megszűnik, 19-23 fokos maximumok várhatóak.

Hétfőn az északi és nyugati tájakon alakulhat még ki szórványosan zápor, ugyanakkor egyre több napsütés várható. Az északnyugati szél továbbra is sokfelé élénk, erős marad. Hajnalban már 6-13 fokig is lehűl a levegő, délután 18-22 fokig melegszik.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zöldséges rakott krumpli
  2015-09-04 15:37:31, péntek
 
  Zöldséges rakott krumpli

Hozzávalók:

1 kg kiflikrumpli
10 db tojás
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 szál póréhagyma
1 doboz kukoricakonzerv
20 dkg trappista sajt
20 dkg füstölt sajt
1 evőkanál vaj
6-8 dl tejföl

őrölt fehérbors

Elkészítés:

A krumplit sós vízben, hajában megfőzöm. A sárga- és a fehérrépát meghámozom, félpuhára főzöm egy másik edényben. A tojásokat keményre főzöm, a kétféle sajtot lereszelem, a póréhagymát felkarikázom. A konzerv kukoricát leszűröm.

Amikor a krumpli megfőtt, hagyom kissé hűlni, meghámozom, és vékony, olyan 4-5 milliméteres szeletekre vágom, a répákat felkarikázom, a főtt tojásokat meghámozom, tojásszeletelővel felszeletelem.

Vajjal kikenek egy tepsit, 1 sor krumplit teszek bele, erre vegyesen répa- és póréhagyma karikákat helyezek, majd egy sor karikázott főtt tojás következik, ezt a sort sózom, borsozom, majd a kukoricakonzervből adok rá. Megszórom az egyik fajta reszelt sajttal, meglocsolom tejföllel, és kezdem, előröl a krumplival. Ezt a réteget a másik sajttal szórom meg. Így pakolom egymásra a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére reszelt sajt maradjon, amit alaposan meglocsolok még tejföllel.

180 fokosra előmelegített sütőbe tolom, 25-30 perc alatt készre sütöm, isteni finom, ha a sajt rápirul a tetejére.

Frissen, melegen tálalom, aki kéri, még tejföllel meglocsolhatja.

Megjegyzés:

A hozzávalók egyéni ötlet alapján variálhatóak, kerülhet bele gomba, cukkini, padlizsán, kinek-kinek kedve, ízlése szerint. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Káposztás-húsos lepény
  2015-09-04 15:36:20, péntek
 
  Káposztás-húsos lepény

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg zsír
kevés só
1 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás sárgája
1 dl kefir
A töltelékhez:
40 dkg darált hús
40 dkg gyalult káposzta
1 fej hagyma

bors
1 tojás
1 tojás fehérje

Elkészítés:

Porhanyós tésztát készítünk a lepény hozzávalóiból kevés vízzel. Kettéosztjuk úgy, hogy az egyik nagyobb legyen.

A nagyobb tésztát kinyújtjuk, egy kerek piteformát kibélelünk vele úgy, hogy a szélén kicsit túllógjon.

A töltelékhez a gyalult káposztát sós vízben megfőzzük. 1 kanál olajon megdinsztelünk 1 fej apróra vágott
hagymát, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, átpirítjuk, hozzáadjuk a leszűrt káposztát, és még 10 percig keverve pároljuk.

Langyosra hűtjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadunk 1 tojást és 1 fehérjét, elkeverjük. Ezt borítjuk a
tésztára, a másik tésztát lappá nyújtva a tetejére tesszük. A lelógó széleket bevizezzük, és felhajtva összedolgozzuk a két lapot, hogy jól zárjanak.

Tetejét kevés vízzel elkevert 1 tojássárgájával megkenjük. Villával megszurkáljuk, forró sütőben pirosra sütjük. Nagyon laktató, kiadós étel.





Megjegyzés:

A receptet Telkes Mártonné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Friss fügés-szilvás rétes
  2015-09-04 15:34:34, péntek
 
  Friss fügés-szilvás rétes

Hozzávalók:

3 rúdhoz:
1 csomag réteslap (6 lapos)
olaj a lapok megkenéséhez
kb. 15 dkg darált mandulával/dióval kevert pirított zsemlemorzsa a lapok megszórásához
kb. 15 dkg barna porcukor
fahéj ízlés szerinti mennyiségben
10 szem érett friss füge
10 szem szilva
vaníliás cukor a kész rétes meghintéséhez

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra darabolom. A darált mandulát/diót a zsemlemorzsával együtt kevés olajon világosra pirítom, majd hozzáadom a cukrot és a fahéjat, alaposan összekeverem. A réteslapokat kettesével használom, konyharuhára terítem az első lapot, olajjal alaposan megkenem (nem csupán a széleket!), ráfektetem a 2. réteslapot, az elsőhöz hasonlóan megkenem, majd a hosszabb oldalától indulva kb. 1/3 részig meghintem a zsemlemorzsás keverékkel úgy, hogy a széleken kb. 2,5 cm-t szabadon hagyok. A füge és szilvakockák harmadát a morzsás csíkra terítem, a konyharuha segítségével szorosan feltekerem, a kész rudat még egyszer átkenem olajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A másik két rúd esetében ugyanígy járok el. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogós-arany színűre sütöm. Még melegen meghintem vaníliás cukorral, langyosan szeletelem.





Megjegyzés:

A számos hazai kertben mostanában beérő füge remek alapanyag, a rafinált ízélményhez a szilva és a kissé karamelles ízhatású pirított diós/mandulás morzsa-barna cukor elegye járul hozzá. Nagyon hamar elkészül, remek, könnyű desszert!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rakott krumpli sajttal gazdagítva
  2015-09-04 15:32:41, péntek
 
  Rakott krumpli sajttal gazdagítva

Hozzávalók:

1,5 kg kifli krumpli
1 pár füstölt szárazkolbász
15 db tojás
15-20 dkg füstölt hús (tarja vagy sonka)
20 dkg trappista sajt
5-7 dl tejföl
olaj

zsemlemorzsa

Elkészítés:

A krumplit és a tojásokat külön lábasban, sós vízben megfőzöm. A kolbászt vékonyan felkarikázom, a füstölt húst apróra felkockázom, a sajtot lereszelem. Amikor megfőtt a krumpli és a tojás is, meghámozom, a tojást tojásszeletelővel felszeletelem.

Egy megfelelő méretű tepsit kikenek pár cseppnyi olajjal, a meghámozott főtt krumplit elkezdem a tepsibe szeletelni, vékony szeletekben. Egy rétegnyi krumplira (sózom) egy réteg főtt tojás kerül (sózva), majd kolbászkarikák következnek a füstölt hús kockákkal vegyesen, megszórom reszelt sajttal, meglocsolom tejföllel. Újra kezdem, krumpli, tojás, kolbász, hús, sajt, tejföl, és ugyanígy, míg elfogynak a hozzá valók. A tetejét megszórom kevés zsemlemorzsával.

Mehet a 200 fokos sütőbe, addig sütöm, míg a tetején a prézli megpirul.





Frissen tálalom, aki kéri, tejföllel még meglocsolja, kovászos uborkát adok mellé.





Megjegyzés:

Ha nem kapunk kifli krumplit, más fajtából is készíthető, de közepesnél kisebb darabokat válogassunk össze, nagyokból csak úgy nem lesz az igazi, mint az újkrumpliból sem.

Lehet, hogy kicsit macerás, de megéri, az eredmény egy isteni ebéd. Jó étvágyat, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fehérboros fokhagymakrémleves reszelt sajttal
  2015-09-04 15:29:13, péntek
 
  Fehérboros fokhagymakrémleves reszelt sajttal

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
1,5 fej fokhagyma
1 db krumpli
1 db zöldségleveskocka
liszt
vaj
3 dl főzőtejszín
petrezselyem

őrölt fehérbors
szerecsendió
fehérbor
pirított zsemlekocka
trappista sajt

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágom, a krumplit megpucolom, darabolom. Egy edényben vajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a krumplit, feleresztem vízzel, beleteszem a leveskockát, apróra vágott petrezselyemzöldet, fűszerezem.

Ha megfőtt, botmixerrel elkeverem, öntök hozzá tejszínt, s egy kevés lisztet. Visszaöntöm az edénybe, keverés mellet felforralom, hozzáadva ízlés szerint fehérbort, ha kell sózom.

Pirított zsemlekockával, reszelt sajttal és petrezselyemmel tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Mozzarellás paradicsomsaláta
  2015-09-04 15:27:24, péntek
 
  Mozzarellás paradicsomsaláta

Hozzávalók:

50 dkg koktélparadicsom
2 csomag mini mozzarella golyó
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál almaecet
1 kávéskanál bazsalikom
só ízlés szerint

Elkészítés:

Egy tálba helyezzük a megmosott és félbevágott apró paradicsomokat, majd rátesszük a lecsepegtetett mozzarella golyókat, meghintjük sóval.

Összekeverjük az olívaolajat, az ecetet, a bazsalikomot és az áttört fokhagymát, a mozzarellás paradicsomra öntjük, összeforgatjuk. Hűtőben hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy jól összeérjenek az ízek. Végül tálaljuk.





Megjegyzés:

Bármilyen ecetet használhatunk, ha nincs almaecetünk.
Ha tehetjük, friss bazsalikommal ízesítsünk, nekem sajnos csak morzsolt van itthon.

A receptet és a fotót MAgi22 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1215
  • e Hét: 2023
  • e Hónap: 15928
  • e Év: 145635
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.