Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Vasalás (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-09-06 15:06:15, vasárnap
 
 

- Béééla! Odaégettem az új divatszoknyám alját!
- Miért nem állítottad a legalacsonyabb fokozatra, drága Vilma?
- De hiszen azon van! Én nem tudom ezt a modernek mondott vasalót kezelni, hiába nyomom felül a gombot, nem akkor jön a gőz belőle, amikor szeretném!
- Nem kell gőz a vékony anyaghoz!
- Éppen ez az, hogy így meg éget, összekapja...
- Nincsen műszaki érzéked, drága Vilma, már sokszor megállapítottuk.
- Akkor hogy lehet, hogy a régi, 1972-ben gyártott vasaló legalacsonyabb fokozataival tökéletesen vasalok?
- De az nem biztonságos már, nincs érintésvédelemmel ellátva.
- Tudom, nekem mégis ez vált be, mással nem tudok vasalni.
- Lassan visszatérsz azokhoz a vasalókhoz, melyeket egyáltalán nem lehetett szabályozni, csak behelyezni a dugaljba és kihúzni.
- Nem szerettem azokat a vasalókat, féltem tőlük, különösen azért, mert csak gumitalpú papucsban lehetett használni. Esténként apámmal fűztem a vasalókba a betéteket. Önszorgalommal hordta haza őket a táskájában, közben néha mérgesen mondogatta az orra alatt, hogy a munkatársai lusták. Ő végezte másoknak a munkáját.
- Elég szomorú ez, drága Vilma, pedig rengeteg funkciója volt, s mind ingyenesen vállalta. Nem is tudom, hogyan osztotta be a nap 24 óráját!
- Mindig erejét meghaladva dolgozott, mert a szorgalmas és becsületes embereket csak nevették és kihasználták, soha nem fizették meg a munkájukat arra hivatkozva, hogy az emberek nem pénzért dolgoznak.
- Igen, mert a munka nemesít!
- De nem értem, miért találják mások ezt nevetségesnek?
- Könyörtelen világ ez, drága Vilma, száműzve és lealacsonyítva van az emberség...
- Találkoztam porcelánfestő tanuló időmben azzal a vasalóval, ami most is itt díszíti a szekrény tetejét.
- Ne mondd, drága Vilma!
- Albérletben laktam több lánnyal egy szobában Hollóházán egy idős házaspárnál. Mondani sem kell, hogy szenes kályhával fűtöttünk és áram egyáltalán nem volt, gyertyát használtunk. Amikor vasalni akartam, a házi néni adott egy hatalmas vasalót, melybe szenes parazsat töltött.
- Nagyon nagy változáson mentek azóta végig a falvak is!
- Igen, bementek a városokba, összekeveredtek a népek!
- Régen azt mondogatták, hogy a falusiakban sokkal több küzdőerő van, mint a városiakban. Egy biztos, hogy többet értek el, de talán ez az urbanizáció következménye.
- Érdekes, Bélám ezzel egy időben az elektromos robbanás is. Vasárnaponként órákig ültem a kályhaajtó előtt, hogy a hajamat megszárítsam, s lám, már hajszárító nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket!
- Tudod Vilma, rengeteg előnye van a feltalálásoknak! Van korszerű dagasztógép, elektromos húsdaráló, habverő, turmixgép, kenyérpirító, gyümölcs centrifuga és még sorolhatnám azokat az eszközöket, melyek már most megkönnyítik a háztartási munkákat.
- Igen, csak pénz kell hozzájuk. Vastagné például azt mondja, hogy ő soha nem venne automata mosógépet, mert neki nem praktikus. Ha nincsen elegendő jó minőségű ruházat, csak olcsó kínai, mely engedi a színét, haszontalanná válik az automata mosógép is, mert ezeket muszáj kézzel kimosni. Engem is csúfoltak annak idején mindig a munkatársaim, mikor naponta kétszer mostam kézzel a kevés ruházata miatt a gyerekeknek, hogy a mosónők korán halnak.
- Ez így van, Vilma! A minőséget minden időben meg kell tudni fizetni. Arról senki sem tehet, hogy a kevés jövedelméből nem tud húszezer forintokat egy-egy ruhadarabra kiadni, különösen nem többre... Meg kell elégednie a silánnyal.
- Meg mások szerint nagyon sok a vízdíj is. Tamásné azért nem tudja felújítani a lakását, mert nincsen rá pénze. Nem engedélyeznek csak villanytűzhelyt az ablakcsere miatt a főzőfülkében, annak bekötését és az áramszámlát nem tudná fizetni, így szenved egy gázrózsával, ami még működik.
- Nem is tudom, mi kellene ahhoz, hogy ezek az emberkék is emberhez méltóan élhessenek, hogy felzárkózzanak a jólétiekhez.
- Pénz, drága Béla!
- Pedig a pénz nem boldogít, azt tartja a mondás!
- Rácáfolt erre az élet, Béla! Ha nincs pénzed, már nincs beleszólásod semmibe, meg kell tanulni hazudni, vagy színészkedni, hogy ne közösítsenek ki azok, akiknek mindenük megvan.
- Elfeledték a régiek takarékoskodását, azt, hogy mennyire nagy becse van egy-egy ruhadarabnak, vagy háztartási gépnek, amire összespórolták régen a pénzeket. A régiek igazán meg tudták becsülni a tulajdonukat, mert igazi munka volt az ára.
- Igen, könnyen jön, értéktelenné válik. Ezért nem szabad senkire ráerőltetni addig az emberhez való létet, míg magától nincsen erre igénye. Hallottam olyan kolóniásokról, akik addig hordanak egy-egy ruhadarabot, míg összekoszolódnak, utána egyszerűen kidobják a szemétbe. De a könnyen jött pénzekből nem is vásárolnak talán tisztításhoz való eszközöket, csak olyanokat, amelyeket az egyszerű ember soha nem venne meg. Minden gyerek kezében egy-egy Coca-Cola, Chips és édesség található aznap, amikor a postás meghozza a pénzt.
- Látod Vilma, mindig oda lyukadunk ki, amit nevetnek már lassan hatvan éve, hogy a munka nemesít. Nem szabad a javakat ingyen osztogatni senkinek, nem ez a módja az emberré válásnak!
- Mutasd a szoknyádat, drága Vilma!
- Látod, hatalmas lyuk lett rajta!
- Vidd el a varrónőhöz, hátha ugyanilyen anyaggal át tudja cserélni a kiégett részt!
- De ez a szoknya már nekem soha sem lesz olyan értékes, mint vasalás előtt! Hibás lett...
- Egy napon talán mindenki megérti az értékes és értéktelen közötti egyszerű különbségeket!

2015. augusztus 6.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: A nikotinról
  2015-09-06 11:05:51, vasárnap
 
 

A nikotin és újkori élet egyik legnagyobb ajándéka és legnagyobb csapása: az ördög találta fel, az unalom ellen, s az ember nem tehet semmit ellene, amíg unalom van a földön. Erős érméreg ez, s butít is. Valahányszor sokat cigarettáztam egy napon, hogy dolgozni tudjak, másnap félhülye vagyok és nem tudok dolgozni. Ezenfelül szorongásérzést, izzadást, szívdobogást és más, életveszélyes bonyodalmakat is okozhat életünkben. Nem lehet semmit sem tenni ellene. A dohányfüst valamilyen jótékony ködfátylat borít a világra; a pillanatok köznapi mámora ez a keserű boldogság és feledkezés - ki olyan erős, hogy lemondjon róla, vagy egy pillanattal elébb mondjon le, mint feltétlenül szükséges? Mert egy napon szükséges... A szív, a látóidegek, a gyomor, a belek, minden fellázad ellene. Akkor elhajítjuk a keserű csutkát, rögtön meghízunk, egészségesek, kövérek és boldogtalanok leszünk.

De addig is! Mintha valamilyen gonosz, s mégis boldogító ősanya keserű csecsét szopnánk naphosszat! S valami játék és méreg is kell az élethez; máskülönben csak egészség és gyakorlat, nem élet.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Arról, hogy mit érdemes és mit nem érdemes...
  2015-09-06 10:59:58, vasárnap
 
  Márai Sándor: Arról, hogy mit érdemes és mit nem érdemes cselekedni

Tollad nem érdemes felemelni, egy csöpp tintát nem érdemes papírra ejteni, egy negyedórát nem érdemes életedből arra vesztegetni, hogy olyasmit írjál, ami a tömegnek és félművelteknek tetszik, aminek olvastára felkiáltanak: ,,Ó! Igen! Mi is így gondoltuk!..." - amiért érdemrendet akaszt melledre a hivatalos világ, sok pénzt fizet neked valamilyen irodalmi üzem, s a pénzen szép házat építhetsz, melyet aztán megtömhetsz ritka tárgyakkal és nemes bútorokkal! Mert ami nekik tetszik, a tömegnek, az mindig félreértés részükről, vagy árulás a te részedről. Ami kitüntetés, az aranyfüst, gyermekes játékszer. S a sok pénz, melyet a világnak tetsző munkáért kaphatsz, a szép ház, melyet a pénzen építhetsz, mindez köd csak, a világerők lehelete elfújja egy napon. Te ne törődj mással, csak a hanggal, melyet az angyal kiált feléd, mikor munkádra biztat.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 441
  • e Hét: 3373
  • e Hónap: 5732
  • e Év: 57998
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.