|
1/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 68
|
|
|
|
2015-10-29 08:05:22, csütörtök
|
|
|
" Ha elfogadja az ember a saját életét, akkor el tud fogadni majd másokat is. Sokan önmagukban nem boldogok, és azt gondolják, hogy majd egy másik ember boldoggá teszi őket, csakhogy ez teljesen reménytelen vállalkozás, mert a világ és a környezetünk arra felel, amit magunkból kifelé sugárzunk. Külső megváltás nem fog jönni." |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2015-10-28 10:00:30, szerda
|
|
|

Hozzávalók közepes tepsihez
3 tojás
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
20 dkg darált mák
1 megmosott (bio)citrom reszelt héja
15 dkg liszt
fél cs. sütőpor
kb. 40 dkg magozott meggy 2-3 tk porcukros fahéjjal elkeverve |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2015-10-27 21:00:03, kedd
|
|
|

Szecsuáni csirke
Hozzávalók
500 gramm csirkecombfilé
150 ml szójaszósz
1 dl sherry/fehérborecet (vagy Shao Hsing bor)
1 kávéskanál szecsuáni bors
1 hagyma
1 csilipaprika
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt gyömbér
2 evőkanál mogyoróolaj
1 kanál kukoricakeményítő
Elkészítés
1. A csirkecombfilét kockákra szeljük, majd a szójaszósz, a sherry (vagy bor/borecet), szecsuáni bors és gyömbér keverékébe áztatjuk fél órára.
2. Egy wokban füstölésig hevítünk 1 evőkanálnyi mogyoróolajat, és közben a csirkét leszűrjük, majd a forró olajba dobjuk, és 2-3 perc alatt magas hőmérsékleten körbe pirítjuk a húst.
3. Vegyük ki a húst a wokból, majd a visszamaradt zsiradékot hevítsük megint fel egy kanál mogyoróolajjal, és adjuk hozzá a négyzetekre szelt hagymát és csilipaprikát, és a centi vastagságú karikákra szelt újhagymát és pirítsuk 1-2 percig.
4. Adjuk a zöldségekhez a csirkét, és pirítsuk össze, majd öntsük fel a csirkéről leszűrt szójaszósz-sherry keverékkel.
5. Főzzük készre a csirkét (nagyjából 2-3 perc forralással).
6. Egy evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk ki simára hideg vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük a csirkéhez, forraljuk át egyszer, és már tálalhatjuk is.
Tippek
Érdemes a csirkét, és a zöldségeket azonos nagyságú négyzetekre, szelni esztétikai okokból, de aki nem szeretne nagy hagyma falatokra ráharapni, ők nyugodtan szeljék kisebbre: ízbéli különbség alig akad.
A kukoricakeményítőt mindig hideg vízben keverjük ki, mielőtt hozzáadnánk az ételhez. A legkönnyebb ha ezt kézzel végezzük el, mivel a kézhő segít feloldani a kukoricakeményítőt a vízben.
Tökéletes köret a szecsuáni csirkéhez egy tojásos rizs, vagy egy rizstészta.
A receptben nem szerepel só, mivel a szójaszósz magában már elég sósságot ad az ételnek. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-10-27 20:56:07, kedd
|
|
|

Hozzávalók
8 tojás
18 dkg porcukor
18 dkg darált dió
10 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 evőkanál holland kakaópor
A mázhoz
12 dkg vaj (vagy margarin)
15 dkg cukor
3 ek holland kakaópor
Elkészítés
A tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, egy csipet sót is tegyünk bele!
A sárgáját és a porcukrot is fehéredésig verjük, majd mehet bele a sütőporral és a kakaóporral elkevert darált dió.
A tojásfehérje habot 3 adagban adom hozzá: az első két adagot simán még a robotgéppel keverem hozzá (legkisebb fokozaton), az utolsó harmadot már csak egy spatulával kézzel forgatom hozzá, nehogy összetörjön a hab.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óra alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Még melegen kiborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik deszka segítségével visszafordítjuk.
Amíg hűl egy picit, elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, ha beleolvadt, akkor már nem melegítjük tovább, kézi habverővel csomómentesre keverjük a kakaóporral, majd a süti tetejére öntjük, szépen elterül, vagy egy spatula segítségével szétkenjük. Egy óra alatt megszilárdul és akkor gyönyörűen szeletelhető.
A máz díszíthető dekorgyönggyel, vagy durvára vágott dióval (vagy mással). |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2015-10-27 20:52:09, kedd
|
|
|

A moszkvai sütemény, azaz a moskauer különösen nagy sláger volt 20-30 éve, minden valamit magára adó cukrászdában lehetett kapni. Aztán kis időre feledésbe merült, újabban viszont egyre több cukrászdában beszerezhető. Érdemes otthon elkészíteni, egyszerűen kivitelezhető édesség.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz
10 ek tejszín
10 dkg vaj
3 ek cukor
2 ek liszt
1 cukrozott narancshéj apróra vágva
1 marék dió
10 dkg étcsokoládé
Cukrozott narancshéj házilag
Hámozzuk meg nagyon vékonyan a narancsot, a fehér részére nincs szükség. Tegyük egy tál hideg vízbe a héjakat és áztassuk egy órát. Cseréljük le a vizet, forraljuk fel, majd ezt is cseréljük le, s újra forraljuk, de ekkor már tegyünk a vízhez cukrot és így főzzük, legalább fél óráig. Végül szűrjük le a héjat és szárítsuk meg. A moscauerhez aprítsuk pár milliméteres darabokra.
Elkészítés
Moskauer csokis diós narancsosA moskauerhez a diót mozsárban aprítsuk durvára. Ne daráljuk, akkor jó, ha maradnak apró darabok benne. A tejszínt, vajat és a cukrot lábasba tesszük és forrásig melegítjük. Amikor forr, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a lisztet, a diót és az apróra vágott narancshéjat.
A massza akkor jó, ha lassan szétterül. Nyomózsákból is adagolhatjuk, diónyi darabokat nyomva a sütőpapírra, de evőkanállal is a sütőlapra halmozhatjuk - villával lapítsuk le a masszát. A masszahalmokat kerekre formáljuk, de nem baj, ha a sütemény nem lesz szabályos kör alakú.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 12 perc alatt megsül. Akkor jó, amikor a szélei barnulni kezd. Melegen puha, de kihűlve finom ropogós.
A csokoládét olvasszuk fel, és a kihűlt sütik egyik oldalát mártsuk bele (szilikonlapáttal is bekenhetjük).
Tegyük vissza a sütőpapírra a moskauereket, és hagyjuk teljesen megdermedni a csokoládét.
Dobozban napokig eltartható. Gasztroajándéknak is kiváló.
Recept, fotók: B. Csánk Györgyi |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 68
|
|
|
|
2015. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
68 db bejegyzés |
e év: |
498 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 48
- e Hét: 286
- e Hónap: 4092
- e Év: 21445
|
|
|