Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Márai Sándor: Vállalkozás
  2015-10-10 09:00:27, szombat
 
 

Az iszonyat és a csodálkozás, a megsemmisülés és a kétségbeesés, a hideg közöny és ostoba csodálkozás hónapjai után azon kapom rajta magam, hogy megint ott ülök íróasztalom előtt, sorokat írok, melyek szerves részei egy tervezett nagyobb egésznek, eljárok az erdőbe és újabb sorokon töröm a fejem, melyek pontosabban, ízesebben, kerekebben és kézzelfoghatóbban elevenítik meg az alakot, kiről képet akarok rajzolni. Egyszóval, írok és sok szóval írok, ahogy kell; írok, ahogy a varga cipőt foltoz, mert élek.

Ez a vállalkozás, az írás, a szavakkal, fogalmakkal megkísérlett kifejezésé vállalkozása soha nem hatott reám ilyen emberfelettien érthetetlenül, soha nem éreztem ilyen pimaszon szemtelennek, ilyen elképesztően reménytelennek, s ilyen mindent szétmorzsolóan izgalmasnak. Mit is mondhatok az írással? ... Negyvenéves elmúltam, s mindent megéltem, amit az élet nyújtani tud, magányt és társaságot, születést és halált, szerelmet és sikert, bukást és gyalázatot. Mint az öregedő bűvész, ismerem mesterségem anyagát és titkait; nem lep meg semmi, az sem, ha egyszer igazi házinyulat húzok elő a cilinderből, melyben az elébb még nem volt semmi. De az írás meglep. Mit is mondhatok még az életről, tapasztalataim birtokában, melyek arra tanítanak, hogy nincs szabály, csak meglepetés van? Miért írok? Mit akarok a szavakkal? Talán ezt elmondani még, hogy nincs szabály, csak meglepetés van.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Gide
  2015-10-10 08:58:15, szombat
 
  Könyvei előtt mindig különös zavarral megyek el. Mintha nem is erről lenne szó, a könyvekről, melyeket írt: műve itt áll, az európai könyvespolcon, könyvek, melyek a legnagyobb erőfeszítéssel és tiszta szándékkal akartak elmondani valamit... mit is? Semmi esetre sem azt, vagy csak azt, ami aztán végül a könyvekbe került.

Mintha műve máshol lenne, nem a könyvekben. Ezért érzem őt tragikusnak. Miben volt hát a műve, s lehet-e egy írónak másféle műve, mint a betűben kifejezett eszme? Magánélete nem érdekelt, semmi közöm ahhoz, ma vagy száz év múlva, hogy Wilde bemutatta egyszer Algériában egy arabs muzsikus fiúnak, s aztán az egyneműek szerelme vonzotta, s még később kommunista lett. Mindez nem mű, csak végzet. Mégis, könyveit mellékesnek érzem, s a jelenséget lényegesnek. Műve inkább csak egyénisége, melyet könyvei erőlködve és reménytelenül fejeznek ki; hiába mesterségbeli, csaknem teljes tudás, hiába a szentlélek, mellyel viaskodott. Gide a ritka, nagyon ritka író, aki a láthatatlan sugárzással, mely lényéből és életéből áradt, a szándékkal inkább hatott, mint azzal, amit írt; ő az író, kinek szándékát észlelve nem leszünk kedvetlenek; inkább írásainak hideg tökélye hagy gyakrabban kielégítetlenül. Gide az író, aki nem azzal hatott, hogy alkotott, hanem azzal, hogy volt. Mulandó ez a mű, lényének kifejezett, de nem rögzített műve? Néha azt hiszem, az effajta élet és lélek inkább megmarad, mint következménye, a könyvek, melyeket írt.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1062
  • e Hét: 3384
  • e Hónap: 9625
  • e Év: 61891
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.