Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szép estét látogatóimnak!
  2015-10-12 18:54:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerkesztéseim  
Hatásos praktikák az őszi megfázás ellen
  2015-10-12 18:52:05, hétfő
 
  A nedves és hűvös őszi időszak kedvez a baktériumok terjedésének, így nem árt felkészülnünk a meghűléses betegségek elleni védekezésre. Némi odafigyeléssel felkészíthetjük a szervezetünket és az immunrendszerünket a megfázás elleni védekezésre. És élvezni fogjuk!

Az immunrendszer erősítésének alapvető szereplője a C-vitamin. Noha ebben az időszakban érdemes nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle, nem szükséges feltétlenül szintetikus készítményekhez nyúlni. A paprika, a kivi, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök is bővelkednek benne.

Második pillérként fogyasszunk elegendő béta-karotint, ami az A-vitamin provitaminja! Ez az anyag nagy mennyiségben található a sárgarépában, a spenótban, a sütőtökben, más sárga és színes zöldségekben, sőt a tojássárgájában is. Ezek az anyagok segítik az orr és a torok nyálkahártyájának megóvását.

És természetesen a cink is nélkülözhetetlen az immunrendszer felkészítésében. Ehhez az esszenciális nyomelemhez legkönnyebben a húsokból, halakból és a tökmagból juthatunk.

A C-vitamin, a béta-karotin és a cink megfelelő bevitelével nagymértékben erősíthető a szervezet természetes ellenálló képessége, de mégis előfordulhat, hogy a meghűlés jelei mutatkoznak.

Ilyen esetben azonnali reagálás ajánlott, ami a nagymértékű C-vitamin bevitel mellett antibakteriális anyagok bevitelét is szükségessé teszi; erre a célra tökéletesen megfelel a méz, ami a torokfájás hatékony ellenszere.

A méz mellett igazi csodaszer a fokhagyma. Ennek van némi kellemetlen szaga és az ízét sem szereti mindenki, de más ételekbe rejtve könnyedén elfogyasztható. Jótékony hatóanyagainak köszönhetően a megfázás egyik legjobb ellenszere.

Az étcsokoládéban jelentős mennyiségben található teobromin, ami képes blokkolni a köhögést kiváltó érzőidegeket, ezáltal hatékony köhögéscsillapítóként tekinthetünk rá. Akár a krónikus köhögésben szenvedők számára is gyógyírt jelenthet, ezért kipróbálása mindenkét ajánlott, ráadásul a fokhagymától sokkal kellemesebb a fogyasztása.

A sorból nem maradhat ki a csili sem, amely kapszaicin tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Valamint megemlítjük még a jó minőségű tiszta gyümölcspálinkát, amely felső légúti megbetegedéseknél vírusölő hatásának köszönhetően fejti ki jótékony hatását, de természetesen csupán mértékletes fogyasztása ajánlott kizárólag felnőttek számára abban az esetben, ha nem vesznek magukhoz orvosi készítményeket. Ráadásul tudni kell, hogy az alkohol elvonja a vizet a szervezettől, ezért a betegség időszakában nem megfelelő használat mellett többet ártunk, mint használunk vele.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Őszi praktikák a betegségek ellen
  2015-10-12 18:50:12, hétfő
 
  Ősszel, amikor a napi átlaghőmérséklet fokozatosan csökken, különösen nagy a kockázata a megfázásos jellegű megbetegedéseknek, így megelőzés szempontjából a megfelelően működő immunrendszer elengedhetetlennek számít. A betegségek elleni természetes védőrendszerünk erősítésében a jól adagolt hideg és a megfelelő mennyiségű alvás siethet segítségünkre. ,,Ennek megfelelően nem ajánlatos túlzottan melegen öltözni, és a forró fürdők, valamint tusolások is a száműzött dolgok kategóriájába kell, hogy tartozzanak" - tanácsolja Wolfgang Wesiack, a Német Belgyógyászok Szövetségének vezetője. Az ilyen jellegű edzés ellenállóbbá teheti a szervezetet az ősszel és télen uralkodó hideg hőmérséklettel szemben. ,,A forró és meleg vizes fürdő helyett a rendszeres hideg zuhanyzás, és a felsőtest szintén hideg vízzel történő megmosása ajánlott heti két-három alkalommal már a nyárvégi időszakban is, hogy őszre száz százalékosan védjen immunrendszerünk" - fogalmaz a szakértő.
A vírusos és bakteriális megbetegedés veszélyének mindazok is ki vannak téve, akik túl kevés időt fordítanak az alvásra. ,,Egyénenként elég nagy szélsőségek között változhat, hogy mennyi alvásra van szükségünk, az azonban mindenki számára egyaránt fontos, hogy a mélyalvás összes szakaszába eljusson, mivel a pihenés és regeneráció szempontjából azok elengedhetetlenek" - hangsúlyozza Wesiack. A legtöbb embernek napi hét-nyolc óra alvás szükséges. Nyilvánvalóan vannak olyan tényezők, amelyek miatt egy-egy rövid éjszaka is becsúszhat, ám ezek után néhány nyugodt nap szükséges a teljes regenerációhoz.
Testünk mellett pszichénk is nagy hatással bír immunrendszerünkre: ,,a pozitív jellegű stressz, mint például a sportolás, a hobbik, vagy új képességek megtanulása szintén kedvező stimulációt adnak védekező rendszerünknek. A hosszú távon tapasztalható lelki terhelés ezzel ellentétben drasztikusan gyengíthet immunrendszerünkön" - magyarázza a szakember. A biztonságérzés és a kiegyensúlyozott érzelmi élet szintén stabilizáló hatást válthatnak ki, s a jóga, az autogén tréning és a meditáció jócskán növelheti a szervezetünkben munkálkodó antitestek számát.
Színes étlap és testmozgás
A betegségek elleni ,,védőburok" kiépítéséhez szintén elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, amelyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, zöldségek, gyümölcsök és halfélék számítanak különösen jótékonynak. ,,A zöldségek és gyümölcsök esetében arra külön ajánlatos odafigyelni, hogy kellően 'színes' legyen a választék, és ne csak egy fajtából fogyasszunk, hogy egészségünk számára a lehető legjobbat tegyük" - mondja Wesiack.
Végül, ám szokás szerint nem utolsó sorban nem szabad a megfelelő mennyiségű és rendszeres testmozgásról sem megfeledkezni, amelyek közül a nagy kitartást igénylők, így a futás, kerékpározás, úszás, számítanak a leginkább ajánlottak közé. Belgyógyászok egybehangzó véleménye szerint már a rendszeres fél órás edzések is kellően éreztetik hatásukat, Weisack ugyanakkor hangsúlyozza: ,,a kezdőknek nem árt a mértékletesség elvét követni, s csak lépésről lépésre terhelni szervezetüket, mert a hirtelen túl nagy terhelés inkább gyengítő hatással van immunrendszerünkre, s egy eltúlzott első edzés után védelmi rendszer híján könnyen ágynak eshetünk!"
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Őszi dekoráció
  2015-10-12 18:45:20, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Gyönyörű színes fák
  2015-10-12 18:36:36, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Őszi romantika
  2015-10-12 18:33:03, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Romantika,szerelem  
Kis róka
  2015-10-12 18:29:52, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatos képek  
Színes levelek a vízben
  2015-10-12 18:27:58, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Őszi kép vízeséssel
  2015-10-12 18:25:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Őszi kép szarvasokkal
  2015-10-12 18:24:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 5972 db bejegyzés
Összes: 128115 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 15453
  • e Hét: 32535
  • e Hónap: 86207
  • e Év: 364432
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.