Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Jó éjszakát kívánok!
  2015-10-18 19:21:01, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Köszönések  
Vannak olyan zugok
  2015-10-18 19:19:55, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Szepes Mária: Tapasztaltad-e már
  2015-10-18 19:18:49, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Szerelmesek éj városában
  2015-10-18 19:11:26, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Földünk kicsit másként
  2015-10-18 19:10:45, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Vágyak világában
  2015-10-18 19:09:58, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Természet lágy ölén
  2015-10-18 19:09:14, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Figyelő szem
  2015-10-18 19:08:18, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Sütött vagy főzött előbb az ember?
  2015-10-18 19:05:15, vasárnap
 
 


Link

Teljes bizonyossággal közölhetjük, hogy az ősember előbb sütött, mint főzött. A pirítás, pörkölés nemcsak a húsféléket tette porhanyóssá, ízesebbé, hanem a különböző magvakat, növényi terméseket is. A pattogatott kukorica, a sült alma és sült gesztenye, a pörkölt mandula még ma is őrzi és idézi a konyhaművészet őskorának kezdeti lehetőségeit és technikáját.

És mikor kezdtek el főzni?

Az újabb kőkorszakban, amikor már volt miben. Ugyanis ekkor készültek az első agyagedények. Ezek azonban még nem voltak tűzállóak, közvetlenül a tűzre téve megrepedtek. Ezért a főzés legősibb módja az úgynevezett "köves főzés". Lényege az, hogy az edénybe, a főzésre előkészített vízbe forró köveket dobnak, s ezeket addig váltják, míg a folyadék felforr. Ezt az ősi főzésmódot őrzi az erdélyi magyaroknál használt kövesztés szó.

Az újabb kőkorszakban a sültek helyére a növényi főzetek léptek. A pusztán növényi termékekből készült levest a magyar ember tréfásan árva, rongyos, kódis, betyáros levesnek nevezi. Ínséges időkben azonban még ma is fontos az efféle ősi főzeteknek a szerepe.

A cikk forrása: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Eszem-iszom  
Piramis: Én is úgy indultam el
  2015-10-18 13:04:51, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Saját írott  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 485 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 574
  • e Hét: 2422
  • e Hónap: 13436
  • e Év: 119580
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.