Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó éjszakát!
  2015-10-19 23:48:53, hétfő
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Ciderrel sült pulykamell fényezett almával és körtével
  2015-10-19 23:25:56, hétfő
 
  Ciderrel sült pulykamell fényezett almával és körtével

Hozzávalók:

1 kg egész pulykamell
1 szál póréhagyma
2 nagyobb sárgarépa
5 dkg vaj
2 dl cider (almabor)

bors
A mártáshoz:
3 dl zöldségleves
1 evőkanál ribizlilekvár
1 evőkanál balzsamecet
A körethez:
25 dkg alma
25 dkg körte
10 dkg salotta hagyma
1,5 dl cider
4 dkg vaj
4 evőkanál ribizlilekvár

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A pórét és a répát vágjuk nagyobb darabokra, szórjuk a tepsi aljába, ezzel megágyazunk a csirkének, valamint a zöldségek fognak a szósz alapjául is szolgálni. A pulykamellet alaposan sózzuk, borsozzuk, majd kenjük meg vastagon a puha, szobahőmérsékletű vajjal, helyezzük a zöldségekre. Öntsük alá a cidert, majd alufólia alatt süssük kb. 30 percig, néha ellenőrizzük, nehogy megégjenek a zöldségek, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot cider vagy víz formájában. Fél óra után vegyük le a fóliát, és tegyük vissza anélkül a húst pirulni kb. 10-15 percre. A húst tegyük tálra, tálalásig fólia alatt hagyjuk a pihenni.

A mártáshoz a tepsit tegyük a tűzhelyre, öntsük bele a zöldséglevest, kaparjuk fel a tepsiben odasült zöldségeket, egy krumplinyomóval törjük át, majd forraljuk be a felére, végül botmixerrel turmixoljuk le. Keverjük el benne a lekvárt csomómentesen, ez ad neki egy kis édeskés ízt, ünnepi hangulatot, végül ízesítsük kevés balzsamecettel.

Közben az almákat és körtéket gerezdekre vágva, az apró salotta hagymát egyben hagyva kevés vajon pirítsuk le, majd a ciderrel pároljuk puhára, 1-2 evőkanál lekvárral ízesítsük.

A megsült pulykát szeleteljük fel, a gyümölcsökkel és a mártással tálaljuk.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Duplán melegít - itt az 5 legtutibb őszi koktél!
  2015-10-19 23:23:32, hétfő
 
  Duplán melegít - itt az 5 legtutibb őszi koktél!

A hűvös idő se kell, hogy kedvünk szegje a koktélozásban, a hideg beállta nem jelenti a koktélszezon végét, csupán újféle italokat kell kevernünk magunknak. Íme néhány koktél, ami kifejezetten erre az időszakra való.

Forró cider

A forralt bornál enyhébb alkoholt számtalan kiegészítővel tehetjük ütős koktéllá. Az almaborhoz érdemes száraz fehérbort adni, majd a megfelelő fűszerekkel összeforralni. A forralt ciderhez jól passzol az ánizs, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, kardamom,de akár zöld fűszerekkel is ízesíthetjük, például adhatunk hozzá egy kevés rozmaringot.





Forró cider

Pumpkin cream

Az ősz emblematikus zöldsége - a sütőtök - a koktélok világában is megtalálja a helyét. A telt aromájú, édeskés sütőtökből készített szirupokkal, pürékkel sokféle koktélt alkothatunk, de biztosan nem nyúlunk félre, ha egy lágyabb krémlikőr partneréül adjuk, s a végeredményt jégre öntjük és őrölt fahéjjal kínáljuk, vagy rummal bolondítjuk meg.

Irish coffee

A melengető koktélok között helyt kell, hogy kapjon a ír kávé is, amely a kávé mellett nagyobb mennyiségű ír whiskyt, kevés barna cukort és tejszínt tartalmaz. Óvatosan bánjunk vele, ártatlan külseje ellenére ütős ital. A hőálló üvegben szervírozott kávét készíthetjük úgy is, hogy a cukorral kevert whiskyt meggyújtjuk, s így karamellizáljuk, olvasztjuk meg a cukrot, de ha ettől valaki idegenkedik, akkor cukorsziruppal is dolgozhat.





Irish coffee

Fügekoktél

Az édes, lédús, illatos gyümölcsöt nem csak előételek és desszertek készítésére használhatjuk, hanem koktélt is varázsolhatunk belőle. A szárított és friss fügét egyaránt felhasználhatjuk ezekhez a koktélokhoz, amelyekhez nagyon jól állnak a tiszta alkoholok, mint például a vodka, amihez csak egy kevés narancslevet kell társítani, s máris kész könnyű, gyümölcsös, de erős italunk.

Manzarita

A 2015-ös őszi szezon új koktélja. A cider alapokon nyugvó italhoz egy kevés bodzavirágból készített szörp és arany tequila kerül, a koktél karakterét erősíti a shakerbe tett citrom és fahéj. A manzarita egy könnyed, illatos, de markáns koktél, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetünk.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tönköly gnocchi diós-bazsalikomos pestóval
  2015-10-19 23:13:56, hétfő
 
  Tönköly gnocchi diós-bazsalikomos pestóval

Hozzávalók:

200 g fehér tönkölybúzaliszt
750 g burgonya
tengeri só
1 tojás
125 g dió
1 gerezd fokhagyma
100 g frissen reszelt parmezánsajt
50 g bazsalikomlevél
100 ml extra szűz olívaolaj
fél citrom
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, gáz: 4-es fokozat), és vékonyan lisztezzünk meg egy sütőlapot. Szurkáljuk meg párszor a burgonyát villával, majd tegyük őket a sütőlapra és 45 perc alatt süssük őket jól át, egészen puhára.

Közben készítsük el a pestót. Tegyük a diót és a fokhagymát konyhai aprítógépbe, majd zúzzuk finom textúrájú masszává, de ne pépesítsük teljesen. Adjuk hozzá a parmezánt és a bazsalikomot, majd ismét turmixoljuk össze. A turmixolás során fokozatosan öntsük hozzá az olajat is, míg sűrű krémet kapunk. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal, majd tegyük félre. Vegyük ki a burgonyát a sütőből, majd a héját, műanyag fogó segítségével, rögtön távolítsuk el.

A liszt háromnegyedét tegyük a munkalapra és sózzuk meg. A forró burgonyát nyomjuk át krumplinyomón, vagy alaposan törjük össze és úgy tegyük a liszthez. Fokozatosan dolgozzuk a lisztbe a burgonyát, amíg sima, de nem száraz tésztát kapunk. Ha a tészta nehezen állna össze, apránként adjunk hozzá egy felvert tojást - ez segít abban, hogy a hozzávalók jól összeálljanak - vagy szükség szerint egy kis lisztet is adhatunk hozzá.

Formázzunk két hosszabb, kb. 2,5cm vastag rudat a tésztából, és enyhén lisztezzük meg őket. Egy éles késsel vágjuk őket 1,5 cm-es korongokra, és hüvelykujjunkkal nyomkodjuk őket a villa felületéhez, hogy felvegyék jellegzetes gnocchi formájukat.

Az előkészített sütőlapra téve rakjuk félre a gnocchit. Egy nagy lábasnyi sós vizet forraljunk fel nagy lángon, tegyük bele a gnocchit és főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Számoljunk 10-ig, majd szűrjük le. Öntsük rá a diós pestot, és szórjuk meg parmezánnal tálalás előtt.





Megjegyzés:

A jó gnocchi titka, hogy megfelelő burgonyát - például Desirée-t - használjunk, és a még forró krumplihoz gyúrjuk hozzá a lisztet. Az itt megadott lisztmennyiség az őszi és téli burgonyához elegendő, amikor a ,,lisztes burgonyának" van szezonja.
Tavasszal és nyáron, amikor a burgonyának magasabb a nedvességtartalma, 300 g (vagy még több) lisztre lesz szükség a tészta elkészítéséhez.

Recept és fotó: Nagyi titka

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Banános kókuszfánk
  2015-10-19 23:11:40, hétfő
 
  Banános kókuszfánk

Hozzávalók:

4 banán
12,5 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 kk szódabikarbóna
2,5 dkg kókuszreszelék
csipet só
1 lime
1 ek valódi vanília szirup
1 ek cukor
növényi olaj

Elkészítés:

A banánt tegyük egy tálba, és jól törjük össze egy villával. Ezt követően adjuk hozzá a többi anyagot, és nem túl lágy tésztát keverjünk ki belőle.

Hagyjuk 15 percet pihenni a hűtőben, majd bő forró olajban kanál segítségével rakjunk halmokat, és szép pirosra süssük ki úgy 2-3 perc alatt. Közben az olajba mártsuk a kanalat, mert kicsit ragadós a massza.

Sütés után itatóspapírra szedjük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk. Az egész mindössze 1 óra alatt elkészül.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tepsis sajtos csirkemell szerecsendióval és gyömbérrel
  2015-10-19 23:10:06, hétfő
 
  Tepsis sajtos csirkemell szerecsendióval és gyömbérrel

Hozzávalók:

70 dkg csirkemellfilé
6-10 baconszelet
vaj
trappista sajt
főzőtejszín

bors
őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, majd szép sorban beletesszük a baconszeleteket. A csirkemellfilét megmossuk és kisebb szeletekre vágjuk. Ezután jöhet a fűszerezés. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és gyömbérrel. Nyugodtan lehet kísérletezni a különböző fűszerekkel. Akár őrölt rozmaringot is adhatunk hozzá, kinek mi a kedvence!

Tegyük a fűszeres csirkemellszeleteket a baconre, majd locsoljuk meg az egészet főzőtejszínnel. Végül reszelt sajttal szórjuk meg a húsokat, és mehet is a sütőbe. Amikor a sajt már kicsit megpirult, akkor lesz kész.





Megjegyzés:

Én kukoricás rizzsel tálaltam. Fogyasszuk csemegeuborkával, vagy más savanyúsággal.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sajtos túrókrém
  2015-10-19 23:07:42, hétfő
 
  Sajtos túrókrém

Hozzávalók:

15 dkg félkemény sajt
1 dl tejföl
10 dkg túró
1 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek mustár
2 ek snidling

bors

Elkészítés:

Reszeljünk le 15 dkg félkemény sajtot (edámi, gouda), majd keverjük össze 1 dl tejföllel és 10 dkg túróval.

Adjunk hozzá 1 kisebb fej felaprított hagymát és 1 gerezd összezúzott fokhagymát. Ízesítsük 2 ek mustárral, 2 ek felaprított snidlinggel, valamint egy kevés sóval és borssal.

Tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Kínáljuk barnakenyér- vagy bagettszeletekre kenve.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Tűlevelű fenyő
  2015-10-19 22:55:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép képek  
Louise Hay: Hogyan szeressünk másokat, és miként...
  2015-10-19 22:45:00, hétfő
 
  Louise Hay: Hogyan szeressünk másokat, és miként hozhatjuk helyre a megromlott kapcsolatainkat?

A Facebook adatlapján, Louise Hay életmód tanácsadó, motivációs tréner, a Hay House Inc. alapítója nemrég egy írást tett közzé, amiben arról ír, hogy miként tudjuk helyrehozni megromlott emberi kapcsolatainkat, és hogyan tudunk a helyzetünkön változtatni, hogy jobb és teljesebb életünk legyen.






,,Hogyan szeressünk másokat? Fogadjuk el őket, ahogyan vannak. Hagyjuk, hogy önmaguk lehessenek, ne akarjuk megváltoztatni őket. Amennyiben a viselkedésük rossz hatással van ránk, sértő, bántó ránk nézve, szakítsuk meg a kapcsolatot velük. Ehhez jogunk van. Ha eléggé szeretjük magunkat, nem fogjuk megengedni másoknak, hogy rossz hatással legyenek ránk.

Mikor személyiségünk átalakul, levetkőzzük a megszokott, elfogadott mintákat, és kialakul egy új látásmód. A körülöttünk lévő emberek is megváltoznak, vagy még szorosabb kötelék fog hozzájuk fűzni, vagy bekövetkezik az eltávolodás, helyettük pedig új barátok, ismerősök érkeznek. Bármi is legyen, a legfontosabb dolog, hogy szeressük és fogadjuk el önmagunkat, ami egy rendkívül pozitív dolog.

Egy másik kapcsolatjavító megoldás, amely a családdal, kollégákkal, a párunkkal kapcsolatos, ez a szeretettel való megáldás technikája. Ha valaki szét akarja rombolni a harmóniát az életünkben, gondoljunk a szeretet erejére.

Mond azt: “Szeretettel áldalak meg, legyen harmónia ebben a helyzetben" vagy “Szeretettel áldalak meg és elengedlek".

Ha ezeket a praktikákat folyamatosan gyakoroljuk, jobbá válik az életünk. Számos esetben láttam ezeket a változásokat. A főnökök megértőbbek lette, a családok több szeretetet éltem át, bizonyos emberek távoztak az életemből, a közeli kapcsolatok őszintebbé váltak.

Jelentsük ki: “Mindennap tárt szívvel fogadom a szeretet".

Forrás: http://filantropikum.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
Wayne Dyer: A megbocsátás 8 lépése, egy boldogabb élet...
  2015-10-19 22:40:35, hétfő
 
  Wayne Dyer: A megbocsátás 8 lépése, egy boldogabb élet reményében

A nemrég elhunyt Wayne Dyer korunk egyik legmeghatározóbb spirituális tanítója volt. Világszerte milliókat inspirált tanításaival, számos meghatározó elméletet hagyva maga után. 8 fontos lépésben határozta meg, hogyan tudunk megbocsátani. A másokkal való kapcsolatunk határozza meg a boldogságunkat, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy békében legyünk a körülöttünk levőkkel és önmagunkkal is.





Fotó: pexels.com

1. A múlt már történelem

A múlt, és a múltban elszenvedett sérelmek már nem kézzelfoghatóak. Ne engedd, hogy a jelent is megkeserítsék a múltban történt rossz események. Az élet olyan, mint egy játék. Egyes személyek nagyobb szerepet kapnak benne, másoknak pedig kevesebb a jelentőségük. Vannak gonoszak, és vannak jók, de mindenkire szükség van a darab eljátszásához.

2. Csatlakozz vissza a lelkiséghez

Köss egy szövetséget saját magaddal, hogy minden körülmények között legyen egy biztos kiindulási pontod. Hagyd, hogy a spiritualitás rajtad keresztül áramoljon. Ha tested és lelked között erős kötődés van, akkor sokkal könnyebben megérzed azt a szabad energiai áramlást, amely Istenhez vezet.

3. Ne feküdj le haraggal a szívedben!

Az elalvás előtti idő nagyon értékes. Ne pazarold el arra, hogy a rossz dolgokon gondolkozol. Gondolj arra: békés vagyok, nyugodt vagyok, elégedett vagyok, szeretem magam. Így csak azokat az energiákat fogod vonzani, melyek hasonlóképpen rezegnek, és pozitív légkör fog körbevenni.

4. Változtass azon a hozzáállásodon, hogy másokat hibáztass akkor, amikor önmagad szeretnéd megérteni

Amikor mérges vagy azért, hogy mások hogyan viselkednek veled, próbálj meg elvonatkoztatni a külső személyektől, és csak a történésekre koncentrálj. Ne másokat okolj azért, ahogyan érzed magad. Hagyd, hogy a tapasztalatok kibontakozzanak, és tudatosítsd magadban, hogy senkinek nincs hatalma afölött, hogy te hogyan érezd magad. A te hozzájárulásod nélkül senki sem rendelkezik azzal a képességgel, hogy befolyásolja a hangulatod.

5. Ne oktass ki senkit, hogy mit kell tennie

Senkinek sem kell megmondani, hogy mi a helyes, hogyan kell cselekednie. Ne feledd, hogy nem vagy mindenható.

6. Tanulj meg olyannak lenni, mint a víz

Próbálj nyitottan reagálni arra, amit neked mondanak. Ha nem egyezik meg az a te véleményeddel, ne légy kemény, legyél olyan, mint a folyóvíz. Találj egy arany középutat, légy toleráns.

“Amikor úgy döntesz, hogy olyan leszel, mint a folyóvíz, akkor következik be a megbocsátás" (W.D)

7. Vállald a felelősséget

Ha vállalod a felelősséget, akkor sikerül lelkiismeret-furdalás nélkül, szabadon élni az életed. Sokkal egészségesebb leszel, ha nyitott szívvel fogadod a veled megtörtént dolgokat. Ahelyett, hogy panaszkodnál, siránkoznál fogadd el, és vállald a felelősséget a történésekért. Így lehetőséged nyílik a megtapasztalásra, és a tanulásra. A kezedben van a döntés, és a változtatás lehetősége.

8. Ne neheztelj másokra!

Mi okozza a haragot? Ilyenkor általában egy halom dolgot tudunk felsorolni, amivel a másik személy megbántott. Tudd, hogy a harag abból származik, ha békétlen, kedvetlen, elutasító és mogorva vagy. Lao-Tzu mondta: “Próbáljunk jók lenni azokkal, akik megsértenek minket. Így elkerülhetjük, hogy az ellenségeskedés fokozódjon".

Forrás: http://filantropikum.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 414
  • e Hét: 3286
  • e Hónap: 8324
  • e Év: 138031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.