Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Munka-alapú, vagy tudás-alapú társadalom...
  2015-10-21 01:49:02, szerda
 
  ,,A munka alapú társadalom ötlete a kukába való"?

*
A liberális-illiberális gazdaságra vagyis: a munka- vagy a tudás-alapú gazdaságra lenne szükség?
Kérdés: Ezeknek a nyugati modelleknek van-e valamilyen alapjuk a magyar gazdaságpolitikában?http://index.hu/.../penz.../2015/01/07/illiberalis_vs_liberal is/ http://index.hu/.../2015/01/07/illiberalis_vs_liberalis/

*

KOMMENT:
*
Az előző, 2015. januári olvasást követően, a "munkáról" és a "munkaalapú társadalomról" írtam kommentet a fenti cIkkhez.

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn...
_cim=Mi történik akkor, ha "munkahelyet teremtünk"?

*

Most, hogy újraolvastam, a ,,liberális és illiberális gazdaságpolitika" összehasonlítása ihletett az alábbi ellenvélemény megírására:
*
Főleg azzal a gondolattal vitatkoznék, amelyikben kifejti a szerző, hogy:
- "Éppen ezért nevezik - ma már közhely - a modern gazdaságokat tudásalapú (és nem munkaalapú) gazdaságoknak, éppen ezért van kiemelt jelentősége a kutatásnak és fejlesztésnek, az oktatásnak, stb."
*
Kelle- nekünk akár a ,,munka alapú" társadalomról, vagy akár a ,,tudás alapú" társadalomról polemizálgatni magyar vonatkozásban - leginkább.
*
Nem is tudom, hogy hol kezdjem... A rendszerváltozás elején nekem is ez volt az elképzelésem, hogy tudás-központú társadalom szervezésébe kezdjünk... Meggyőződésem volt, hogy az andragógiát, vagyis a felnőttképzést ingyenessé kellene tenni a közoktatás részeként...
*
Aggódtam, hogy az osztálytársadalom és vele a "munkásosztály" fölszámolásával potenciális vesztesei lehetnek azon népréteghez tartozók, akiket "munkás-paraszt" státuszban ért az ún. rendszerváltozás.

- Hiszen, köztudott volt, hogy ők voltak valójában a szocializmus (vagyis, amit annak neveztek) vesztesei.
- Őket érte mindenféle (tudásbéli, anyagi és kapcsolati) tőke nélkül a rendszerváltozás.
- Sőt, alóluk privatizálták ki a gyárakat, üzemeket és ők kerültek elsőkként "munkanélküliként" az utcára. Ráadásul, az új HATALOM képviselői MINDEN FELELŐSSÉGET áthárítottak az egyszerű polgárra, a volt melósra, aki elveszített mindenét és mehetett a munkaügyi hivatalba munkáért könyörögni. Ahol, viszont a régi-új bürokraták úgy kezelték őket, mintha ők árulták volna el a szocializmust!!! Mondván:
- ,,TI AKARTATOK KAPITALIZMUST! Hát, akkor most itt van nektek és egyétek meg, amit főztetek!"
*
ÉS AZÓTA IS A KAPITALIZMUST OKOLJA MINDENKI. Ez enyhén szólva tragi-komikus!!!

*

Valójában a magyarság mindig is a "tudás népe" volt. Csakhogy, nem annak a tudásnak volt birtokában, amelyet ráerőltettek 1945 után! De legfőképpen 1990 után. Ennek ellenére, mégis nagyszerű találmányok és csodálatos szellemi produktumok születtek...
*
Sajnos, arról nem szólnak a tudományos fejtegetések, hogy az 1980-as évekre pont a MUNKÁSSÁG volt a legszegényebb!
Báthory Zoltán: a ,,Tanulók, iskolák, különbségek (Egy differenciális tanuláselmélet vázlata)" című könyvét olvasva megtudhatjuk, hogy az 1980-as évek szakmunkás rétegének gyermekei teljesítenek a legrosszabbul az iskolákban.
A továbbtanulási arányuk egyre kisebb... Az okokat ,,kutatva" megállapítják a szerzők: a szegénységgel, az egzisztenciálisan halmozott hátrányos helyzettel magyarázhatók az ,,alul teljesítések" (vagyis: képességeik szerint többre lennének képesek). BÁTHORY ZOLTÁN olyan statisztikai adatokra hivatkozik ebben, a mások munkáját is összegző tanulmányában, melyek ezt bizonyítják. (Megjelent: 1992-ben a Tankönyv Kiadónál.)
Ezek után már azon sem lehet csodálkozni, hogy 1990-ben a 15 éves és ennél idősebbek 20,7 %-a NEM VÉGEZTE EL A 8 ÁLTALÁNOST!!! És 1,2 %-a ANALFABÉTA volt!!! (Egy 1990-ben elvégzett statisztikai felmérés szerint. (KSH Statisztikai Évkönyv 1991.)
*
Ilyen állapotban ért egy egész nemzedéket 1990-ben a rendszerváltozás, majd az EU-tagság. Mindkettőben a "liberális gazdaságpolitkát" erőltették... és erőltetik a mai napig.
*
Az, hogy ez a nemzedék belepusztult ebbe, mert balról ELÁRULTÁK, jobbról, pedig MAGÁRA HAGYTÁK... Sőt kifejezetten megfosztották őket a legalapvetőbb életfeltételektől! Majd, 2010-ben még a közterületekről is kitiltották őket,mint hajléktalanokat!

*

Susan Georg "LUGANOI TANULMÁNY"-át olvasva - amit az EU felkérésére készített el - tudjuk, hogy ez alapján működik az EU! kifejezetten, mint ,,NÉPESSÉGCSÖKKENTÉSI"= MÉPIRTÁSOS programot aljánlja tanulmányát...
IDÉZET A LUGANÓI TANULMÁNYBÓL:
"... liberális rendnek fenn kell maradnia, ezért csak egy megoldást javasolhatunk: a lakosság létszámát kell csökkenteni. Csak ez az egyedüli lehetséges módja annak, hogy a liberális világgazdasági rend fennmaradhasson. A kevesebb ember pedig a természetet is kevésbé fogja károsítani, és kevesebb szociális problémát is okoz. Tehát mindenki boldog lesz, a föld és azon a liberális rend tovább él. Így megvalósulhat a fenntartható fejlődés. De hogyan érhető el a lakosság-csökkenés? A szokásos módszerek: világháborúk, etnikai-nyelvi csoportok kiirtása, és az egyéb durva, direkt módszerek ma már nem alkalmazhatók. Ezek ugyanis túl költségesek és nem elég hatékonyak. Fel kell vetnünk tehát a kérdést: hogyan oldható meg mégis a radikális népességcsökkentés? Fogalmazzunk meg először néhány alapelvet!

Az alkalmazandó módszereknek:
- olcsónak kell lenniük,
- nem szabad semmilyen speciális berendezést igényelniük továbbá
- az "áldozatok" kiválasztását nem vállalhatja senki, azt magukra az "áldozatokra"
kell bízni,
- az államoknak nem kell közvetlenül részt venni a munkában. Jobb ha azt ráhagyja a magánszektorra.
Ha a népességcsökkentési tervet jól átgondoljuk, és megfelelő erőforrásokat és akciókat rendelünk hozzá, a stratégia valószínűleg sikeres lesz. A stratégiának két területre kell készülnie: a születésszám csökkentésre, és a halálozási számok növelésére."

*
Ezt a tanulmányt olvasva, tetten érhetjük a MAGYAR NÉPIRTÁSOS (gazdaság)politikát az 1990 utáni politikában.. Ezért, aztán, az ilyen írások, mint a - "A munkaalapú társadalom ötlete kukába való" című - olyanok,mint az elefántcsont toronyból "észt osztani"! Önmagáért való (l'aár pour l'aár) okoskodás...


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 163 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 427
  • e Hónap: 3553
  • e Év: 35283
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.