Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Ici-pici mókuska gif
  2015-10-26 22:16:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Mókus és a toboz gif
  2015-10-26 22:14:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Mókus karácsonykor
  2015-10-26 22:12:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Kiskacsa és bárányka
  2015-10-26 21:05:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisbagoly és a cicabari
  2015-10-26 17:47:59, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisállatok barátsága
  2015-10-26 17:45:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kutyus - cicus szeretet
  2015-10-26 17:42:39, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kapor, a természetes inzulin
  2015-10-26 17:18:10, hétfő
 
 



A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták be.

Mi található a kaporban?
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.

A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6 - és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.

A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van, kötőanyagmentesen.

A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.

A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.


A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít. A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához. Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.
Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!


Vércukorszint-csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.

Vigyázzunk! Ha egyszerre sok kaprot fogyasztunk, akkor hirtelen viszi le a vércukorszintet, ezért csak fokozatosan alkalmazzuk. Figyeljük meg, hogyan reagál rá a szervezetünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Télre gyógynövények
  2015-10-26 17:01:48, hétfő
 
 



A természet számos őszi-téli bajunkra kínál gyógynövényt, csak tudnunk kell, mikor, melyiket vegyük elő. Ősszel és télen leggyakrabban a köhögés, a nátha, a torokfájás keseríti meg életünket. Ezért most tekintsük át, melyek azok a gyógynövények, amelyeket közvetlenül vagy készítmények formájában érdemes otthon tartani és szükség esetén használni!

Apróbojtorján: cseranyagtartalmú drog, krónikus hurutok, influenza esetén hasznos.

Bíbor kasvirág: immunerősítő, alkalmas betegségek megelőzésére vagy már fennálló betegség lefolyásának gyorsítására.

Borostyán: kizárólag készítmények formájában használjuk! Serkenti a hörgők perisztaltikáját, segíti a lerakódott váladék feloldását és kiürülését a szervezetből.

Csipkebogyó: kiváló C-vitaminforrás (teáját áztatással készítjük, nem forrázással), lázas betegségek esetén fogyasszunk sokat.

Édesgyökér: a nyálkakiválasztást serkenti, támogatja a hörgők működését. Cukorbetegnek tilos az alkalmazása!

Fekete bodza: lázas-meghűléses betegségek idején fogyasztjuk, keverhetjük hársfával, remek izzasztó hatású tea készül belőlük. Mézzel édesítsük.

Fűzfa: cseranyagtartalmú drog, láz- és fájdalomcsillapító hatású.

Homoktövis: C-vitaminforrás, fogyasztható nyersen (fagyasztva jól tárolható), lekvár, szörp, tea formájában.

Ibolya: nyálkatartalmú drog, szirmait mézben tartósíthatjuk, köhögés ellen hatásos.

Izlandi zuzmó: nyálkatartalmú drog, védi a gyulladt, kiszáradt nyálkahártyát, véd a felülfertőződéstől.

Kakukkfű: gyulladáscsökkentő, köptető, légúttisztító, antibakteriális hatású. Tejben vagy fehérborban főzzük meg teának, ugyanis a víz nem oldja ki az illóolajait. Mézzel ízesítve fogyasszuk.

Kamilla: gyulladáscsökkentő, nyálkatartalmú drog. Pollen-és fészekallergiások ne használják.

Kankalin: szaponintartalmú drog, serkenti a hörgők perisztaltikáját.

Lándzsás útifű: nyálkatartalmú drog, védi a fokozottan érzékeny, gyulladt nyálkahártyákat.

Legyezőfű: szalicilsavszármazékot tartalmaz, ezért jó lázcsillapító.

Libapimpó: cseranyagot tartalmazó drog, védi a gyulladt nyálkahártyákat.

Martilapu: nyálkaanyagokat tartalmaz, a gyulladt nyálkahártyákat védi a felülfertőződéstől, kiszáradástól.

Orvosi ziliz: nyálkaanyagtartalmú drog, véd a kiszáradástól, felülfertőződéstől, kiszáradástól.

Ökörfarkkóró: görcsoldó, simaizomlazító, oldja a lerakódásokat, véd a felülfertőzéstől.

Pemetefű: görcsoldó, oldja a lerakódásokat, tisztítja a légutakat.

Tüdőfű: serkenti a nyálkakiválasztást, segíti a hörgők perisztaltikus mozgását.

Légúti panaszok esetén mindenképpen használjunk mézet a teák ízesítésére, de önállóan is fogyaszthatjuk. A méz természetes antibiotikum, antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, magas vitamin-és ásványianyagtartalmú élelmiszer, nyugtató hatással is bír.

Köhögés esetén bátran fogyasszunk gyógycukorkákat (cukorbetegek ne tegyék!), hatásos a gyömbéres, bodzás, csipkebogyós, zsályás, pemetefüves, mézes, mentolos, eukaliptuszos.

Segítségül hívhatjuk az illóolajokat is párologtatásra, inhalálásra, borogatásra, vagy fürdőnek (ilyenkor ne közvetlenül a vízbe cseppentsük, mert nem oldódik fel, hanem oldjuk kevés tejben, tejszínben vagy mézben és úgy öntsük a fürdővízhez).

Az illóolajok nemcsak a lakás levegőjét fertőtlenítik, hanem a légzést is könnyítik. Hasznos lehet a kakukkfű, borsmenta, eukaliptusz, levendula, ánizs, citromos eukaliptusz, erdei fenyő, zsálya, citromfű.

Fontos: 9 év alatti gyermekek közelében tilos a borsmenta és az eukaliptusz olajok bármilyen formában történő alkalmazása, mert erős hatásuk miatt a gyerekeknél légzésbénulást okozhatnak!

Sok szezonális gyümölcs, zöldség fogyasztásával, friss levegőn való mozgással, gyógyteák és zöldtea naponkénti iszogatásával, megfelelő minőségű és mennyiségű alvással, jó eséllyel védhetünk ki betegségeket, ezért próbáljunk meg minél többet tenni egészségünkért!

Jó egészséget mindannyiunknak!

Forrás : sokszinuvidek Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Méz és fahéj
  2015-10-26 16:46:05, hétfő
 
  Ugye mindenkinél van otthon méz és fahéj? Ha nincs, épp itt az ideje beszerezni. Nem csak a karácsonyi sütés-főzés tartozékai, hanem ebben a zimankós időben megvédnek a vírusoktól is. Ezenkívül számos egészségügyi hatása van a két ízletes összetevőnek.

A méz és a fahéj megelőzi a szívinfarktust, csökkenti a koleszterinszintet, könnyíti a légzést és erősíti a szívizom munkáját. A méz az egyetlen élelmiszer a világon, ami soha nem romlik meg és csak akkor kristályosodik ki ha hideg helyen tároljuk.

1. Húgyhólyag gyulladás: adjunk hozzá egy csésze langyos vízhez egy evőkanál mézet és két teáskanál fahéjat. Keverjük jól el - elpusztítja a húgyhólyagban jelenlevő baktériumokat.

2. Szívproblémákra: fél teáskanál mézet és egy teáskanál fahajat keverjünk el tejszínnel. Minden reggel fogyasszunk a keverékből, megakadályozza a szívroham kialakulását, csökkenti a koleszterin szintet, és erősíti a szívet.

3. Megfázásra: keverjünk össze egy csipet fahéjat, és egy evőkanál felmelegített mézet. Fogyasszuk három napon keresztül ezt az édes gyógyírt, és elmúlik a megfázás, kitisztulnak a melléküregek.

4. Köszvény: egy csésze meleg vízben oldjunk fel két teáskanál mézet és egy teáskanál fahéjat. Naponta kétszer fogyasszuk reggel és este.

5. Magas koleszterin csökkentésére: ez az ital kiváló azoknak, aki koleszterin problémákkal küzdenek. Keverjünk el 3 teáskanál fahéjat és 2 evőkanál mézet egy fél liter vízben. Naponta fogyasszuk.
Forrás : MindenegybenBlog Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 614 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 553
  • e Hét: 10667
  • e Hónap: 24416
  • e Év: 229117
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.