Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Melyik fajtához mi illik? Így készíthetsz tökéletes...
  2015-10-26 23:21:39, hétfő
 
  Melyik fajtához mi illik? Így készíthetsz tökéletes sajttálat!

Ízletes vendégváró összeállítást készíthetsz, ha tudod, melyik sajthoz milyen ízek illenek!

Kemény sajtok

A fűszeres zamatú parmezán vagy Grana Padano sajtok jellegzetes ízét sokan kedvelik. A sajtkéssel vékony lapokra vágott darabkák mellé sárgabarackot, szőlőt, olajbogyót, fügét kínálj.

Lágy sajtok

Brie és camembert - talán ezek a legnépszerűbbek a lágy sajtok között. A krémes állaghoz aszalt datolyát vagy fügét, mazsolát, ropogós kétszersültet vagy sós kekszet társíts.






Nemes penészes sajtok

A rokfort vagy a gorgonzola kimondottan pikáns, ha mangóval, körtével, szőlővel vagy datolyával tálalod a vendégeknek, biztos nem nyúlsz mellé!

Friss sajtok

A ricotta, a friss kecskesajt, de a mascarpone is - persze, eltérő mértékben - lágy, krémes, és lehűtve a legfinomabb. Ideális társuk a körte és a dió, de bagettkarikákkal vagy kétszersülttel is kínálhatod.
3 tipp

Aroma: A legtöbb sajt íze szobahőmérsékleten optimális.

Mennyiség: Ha a menü után szolgálod fel, fejenként és sajtonként 100 g-nyival számolj.

Tárolás: A szeletelt sajtokat az eredeti csomagolásukban tartsd, visszazárva. A keményeknek csak a vágott felületét védje fóliával. Az erős szagú fajtákat jól záródó műanyag dobozban tedd a hűtőbe.

Ez a legdrágább!

Tudtad, hogy a világ legdrágább sajtját szamártejből készítik? A különleges élelmiszert a szerbiai Zasavicában állítják elő. A Pule nevű füstölt sajtféleség kilójáért ezer eurót kell fizetniük a vásárlónak.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Tejtermékek
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Így készül a házi leveskocka: 5 alaplé, pofonegyszerűen!
  2015-10-26 23:16:35, hétfő
 
  Így készül a házi leveskocka: 5 alaplé, pofonegyszerűen!

Ha nem szereted a gyári leveskockákat, de a gyorsan előállítható leveseket, mártásokat, főzelékeket annál inkább, mutatunk 5 különféle alaplé-receptet, amit jégkockatartóban lefagyasztva, bármikor előkaphatsz, ha szükséged van rá!

ZÖLDSÉG ALAPLÉ

Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
4 zellerszár
1 fej vöröshagyma
2 szál póréhagyma
1 kis fej fokhagyma
2 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
5 szál petrezselyem
8 szem bors
1 teáskanál só

Elkészítés: Egy nagy vastag alapú lábosban felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott zöldféléket, és megforgatjuk, hogy mindenütt bevonja az olaj. Lefedve 5 percig pirítjuk (e művelet elhagyásával világosabb alaplevet kapunk). Ráöntünk 3 liter vizet, és felforraljuk. Ha kell, leszedjük a habját, beletesszük a babérlevelet, hámozatlanul a fokhagymát, és a petrezselymet, a borsot meg a sót. A hőt csökkentve lassú tűzön 1 órán át főzzük. Egy merőkanállal az alaplevet adagonként egy tálra tett finom szűrőbe kanalazzuk. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük. Kb. 2,5 liter lesz belőle.






MARHAHÚS ALAPLÉ

Hozzávalók:
2-2,5 kg darabolt marhacsont
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellerszár
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ág kakukkfű
4-5 szál petrezselyem
2 teáskanál szemes bors
2 teáskanál só

Elkészítés: A sütőt forróra (220 fok) előmelegítjük. A marhacsontot egy nagyobb tepsibe tesszük, és a sütőben 20 percig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt vörös- és póréhagymát, sárga- és fehérrépát, zellerszárat, a fokhagymát, és még 20 percig sütjük. Mindezt egy nagy lábosba vagy leveses fazékba tesszük (a tepsiben maradt fölösleges zsírt kiöntjük). A sült hozzávalókhoz adjuk a babérlevelet, a kakukkfűágat és a petrezselymet, a borsot, a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet, felforraljuk, leszedjük róla a felszínre emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 3-4 órán át főzzük, ha kell, leszedjük róla a habot. Az alaplevet egy finom szűrőn át tálba szűrjük. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük egy éjszakán át, majd a tetejéről leszedjük a zsírt, ezt kidobjuk. Kb. 3 liter lesz belőle.

Így készül a leveskocka

Az alaplevet lehűtjük, aztán egy mérőkancsót kibélelünk egy nejlonzacskóval, és egy merőkanállal annyit kanalazunk bele, amennyit meg akarunk fagyasztani. A zacskót kivesszük a kancsóból, felcímkézzük, biztonságosan lezárjuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Ezt ismételjük, míg az összes alaplé elfogy. A jégkockakészítő vagy a tejfölöspohár is nagyon jó erre a célra. A fagyasztott leveskockák nejlonzacskóban tárolhatók.

CSIRKE ALAPLÉ

Hozzávalók:
2-2,5 kg csirkecsont
3 nagy szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
1 babérlevél
4-5 szál petrezselyem
1 ág kakukkfű
1 teáskanál fehér bors
2 teáskanál só

Elkészítés: Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük a csirkecsontot, a tisztított és feldarabolt aprított sárga- és fehérrépát, vörös- és fokhagymát, zellerszárat, a babérlevelet, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a borsot és a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet. Felforraljuk, a tetejéről leszedjük a habját. A hőt csökkentve lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Az alaplevet egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőben hűtjük egy éjszakán át. A tetejéről leszedjük a zsírt, azt kidobjuk. Kb. 3,5 liter lesz belőle.






HAL ALAPLÉ

Hozzávalók:
2,5 kg-os hal
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1 szál sárgarépa
1 zellerszár
6 szem bors
1 teáskanál só
1 babérlevél
1 citrom leve (vagy 1 dl fehérbor)






Elkészítés: A halnyesedék készítéséhez kidobjuk a szemet és a kopoltyút, aztán durvára aprítjuk szálkákat, fejeket és farkakat. Egy teáskanállal eltávolítjuk a halszemet a fejből, és az összes szálkát és nyesedéket 10 percre beletesszük egy tál sós hideg vízbe. Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük az aprított halnyesedéket, a megtisztított és összeaprított vörös- és póréhagymát, sárgarépát és zellerszárat, a borsot, a sót, a babérlevelet és a citromlevét. Ráöntünk 2 liter hideg vizet. A keveréket felforraljuk, leszedjük róla a felszínére emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 20 percig főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőbe tesszük hűlni. Kb. 1,5 liter lesz belőle.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Békési tojásos tök
  2015-10-26 23:11:41, hétfő
 
  Békési tojásos tök

Hozzávalók:

1 gyenge tök
1 kisebb fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
2-3 db tojás

bors
ételízesítő
étolaj

Elkészítés:

A megtisztított, kockára vágott tököt, a karikára vágott zöldpaprikát és az apró kockára vágott vöröshagymát olajban kevés vízzel, fűszerekkel megpároljuk.

Ezután felverjük a tojásokat, és ráöntjük a hagymás-paprikás tökre, végül átsütjük.





Megjegyzés:

A receptet Vas Mihályné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Régimódi somlói galuska
  2015-10-26 23:09:40, hétfő
 
  Régimódi somlói galuska

Hozzávalók kb. 6 személyre:

A piskótához:
5 tojás
5 evőkanál víz
20 dkg rétesliszt
20 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A vaníliás öntethez:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dl forró tej
1 evőkanál liszt
2 tasak vaníliás cukor
A csokis öntethez:
3 dl víz
6 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsoki
10 dkg cukor
1/2 dl rum
Valamint:
7-8 dkg durvára vágott dió
5 dkg rumban áztatott mazsola
2-3 evőkanál sárgabarack lekvár
5 dl habtejszín

Elkészítés:

A vizes piskótához robotgép segítségével csipet sóval keményre verjük a tojások fehérjét, kanalanként hozzáverjük a vizet, majd több részletben a cukrot, és egyenként a tojássárgákat. Végül a sütőporral kevert lisztet több részletben finom mozdulatokkal (mindig alulról-felfelé mozdulatokkal) fakanállal beleforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Rácsra borítjuk, a papírt lehúzzuk, ameddig kihűl elkészítjük az önteteket.

A vaníliás öntethez a tojássárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd fokozatosan felöntjük - elkeverjük a forró tejjel, éppen csak sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot.

A csokis öntethez a hozzávalókat összefőzzük, majd rummal ízesítjük.

A piskótát 3x3 cm-es kockákra vágjuk vagy tépjük. Felét tálba tesszük, rámerjük a vaníliaöntetet. Megszórjuk a durvára vágott dióval, a rumban áztatott mazsolával, majd elosztjuk rajta a maradék piskótakockát, amelyet híg baracklekvárral megcsurgatunk, és meglocsoljuk a főzött csokiöntettel.





Ha kihűlt, fóliával letakarjuk, éjszakára a hűtőben pihentetjük, így másnapra az ízek kellemesen összeérnek!

Másnap a tejszínből kevés cukorral vert kemény habbal tálaljuk.





Nem szoktam rátenni előre a tejszínt, az asztalnál mindenki saját magának állítja össze ízlése szerint.

Megjegyzés:

Régi recept, a 80-es években kaptam anyukámtól, azóta ezt a változatot készítem a családomnak, nagyon szeretjük! :)

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bükki sertéskaraj
  2015-10-26 23:05:26, hétfő
 
  Bükki sertéskaraj

Hozzávalók:

4 szelet kicsontozott sertéskaraj
20 dkg gomba
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
mustár
4 evőkanál olaj
pirosarany
kakkukfű


Elkészítés:

A hússzeleteket nem túl vékonyra kiverem, és csak közvetlenül sütés előtt sózom. A sütőlapra olajat csurgatok egyenletesen, ráterítem a hússzeleteket, tetejét fél mokkáskanálnyi mustárral és ugyanennyi pirosarannyal bekenem. Rávagdalom a megtisztított gombát, finoman meghintem kakukkfűvel és kevés sóval. A szeletek közepére csak annyi majonézt és tejfölt csurgatok, hogy ne folyjon le róla. Pirosarany pettyekkel díszítem. 2 evőkanál vizet öntök alá, és előmelegített sütőben közepes hőfokon, alufólia alatt 15 percig sütöm. Aztán leveszem az alufóliát, és addig sütöm, amíg a karaj széle aranysárga lesz.

Megjegyzés:

A receptet Deloroszka küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Alföldi gombócleves
  2015-10-26 23:00:17, hétfő
 
  Alföldi gombócleves

Hozzávalók:

6 szem (1 kg) burgonya
25 dkg finomliszt
2 egész tojás
1 közepes fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa (közepes)
2 szál fehérrépa (közepes)
1 közepes zellergumó
fél csokor petrezselyem vagy szárított (fagyasztott)
4 evőkanál olaj

bors
pirospaprika

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és áttörjük, de a főzővizet megtartjuk, mert ez lesz a leves alapja.

2. Míg a burgonya fő, előkészítjük a zöldségeket. A répákat meghámozzuk, karikára vágjuk. A zellert is meghámozzuk, és közepes darabokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a hagymát kicsit megsózzuk, és az olajon megfonnyasztjuk, majd a zöldségdarabokat hozzáadjuk. Kevergetve majdnem puhára pároljuk, pirítjuk, a végén az apróra vágott petrezselymet is hozzászórjuk.

3. Közben a burgonya is megfőtt, és ha az 1. pont szerint áttörtük, akkor már csak hűlnie kell. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat, jól elkeverjük. Ha nehéz keverni, gyúrhatjuk is. Félrerakjuk, ha már egynemű.

4. Közben a zöldségek is kissé megpuhultak, a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. A krumpli főzőlevével felöntjük, plusz adunk hozzá még vizet. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk.

5. Amikor már forr, a burgonyás massza feléből (a másik feléből lepény készül) diónyi halmokat tépünk, és gombóccá formázva a levesbe eresztjük. Kb. 10-15 percig főzzük közepes lángon. Tejföllel is ehetjük, úgy is nagyon finom.





6. A fennmaradó masszából kevés olajon sütünk kb. fél tenyérnyi lepénykéket.

Megjegyzés:

Alapból duplázni szoktam a krumplit, a levesbe elég fél kg, de a pogácsának valót egyedül képes vagyok megenni. :) Porcukorral, nyamm! Vagy fokhagymás tejföllel, ki hogy szereti.

A receptet és a fotót Emmaanya küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2015. október 26 - november 1.
  2015-10-26 22:56:44, hétfő
 
  Heti menü ajánlat - 2015. október 26 - november 1.

Hétfő:

Előétel: Tejszínes hagymaleves
Főétel: Pásztortarhonya paradicsomsalátával
Desszert: Szilva
Vegetáriánus ajánlat: Fűszeres zöldséges pizza

Kedd:

Előétel: Alföldi gombócleves
Főétel: Bükki sertéskaraj hasábburgonyával
Desszert: Somlói galuska
Vegetáriánus ajánlat: Békési tojásos tök

Szerda:

Előétel: Erőleves daragaluskával
Főétel: Mézes nyúl aszalt szilvával és diós árpagyönggyel
Desszert: Bögrés kakaós sütemény
Vegetáriánus ajánlat: Fűszeres gersli dióval

Csütörtök:

Előétel: Tárkonyos-tejszínes raguleves
Főétel: Paradicsomos káposztafőzelék kötözött sonkával
Desszert: Sajtos rúd
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos káposzta gombafasírttal

Péntek:

Előétel: Őszibarack krémleves főzés nélkül
Főétel: Sztrapacska túróval és szalonnapörccel
Desszert: Almás rétes
Vegetáriánus ajánlat: Káposztás sztrapacska

Szombat:

Reggeli: Bundáskenyér citromos teával
Előétel: Krumplikrémleves kéksajttal és zellercsíkokkal
Főétel: Pisztáciás csirkemell őszibarackkal
Desszert: Csúsztatott palacsinta
Vacsora: Vöröslencse pástétom friss kenyérrel
Vegetáriánus ajánlat: Vargányával töltött sütőtök

Vasárnap:

Reggeli: Tökmagolajos túró
Előétel: Sertéscsülkös szarvasleves
Főétel: Pangasius provence-i fűszerekkel
Desszert: Házi krémes
Vacsora: Almás palacsinta
Vegetáriánus ajánlat: Olasz lecsós tészta

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik a könyhában blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Csodálatos hetet!
  2015-10-26 21:56:40, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1756
  • e Hét: 6337
  • e Hónap: 20242
  • e Év: 149949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.