Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Koriander, a különleges
  2015-10-03 22:29:16, szombat
 
  Koriander, a különleges

A koriander, amelynek gyökerét, termését, valamint friss, üde zöld leveleit egyaránt hosszú ideje fogyasztja az emberiség a világ majdnem minden részén megtalálható fűszer- és gyógynövény.

Az is igaz, hogy a koriander zöldje egyike a leginkább megosztó friss fűszernövényeknek: van, aki rajong érte, míg mások elutasítják, pedig érdemes - akár fokozatosan is - barátkozni vele!

A koriander, tudományos nevén: coriandrum sativum növénytanilag ugyanabba a családba tartozik, mint a zeller. A napos, meleg éghajlatot kedvelő növény, őshazája is a Földközi-tenger partvidékén lehetett, hogy pontosan honnan származik, épp annyira kevéssé világos, mint az elnevezése (többen a görög koris szóból eredeztetik, ami szó szerint poloskát jelent), jóllehet mindkettőre számos elmélet született.





A koriander termése, az apró, kerek mag, valamint friss levele kerül leggyakrabban ételeinkbe

Azt régészeti kutatások bizonyítják, hogy már az ókorban is kedvelt fűszer- és gyógynövény lehetett - a nagy folyam menti és földközi-tengeri civilizációkban nem kevés mágikus tulajdonsággal is felruházták, ami persze igaz a távol-keleti kultúrákra is.

Kr. e. 5000 környékén már bizonyosan széles körben használták a növényt, de ennél korábbi leletek is maradtak a korianderről. A rejtélyes, Kr. e. 8. században élt babiloni uralkodó II. Marduk-apla-iddína kertjében már termett belőle. Magjait pedig megtalálták a legendás egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírjának feltárása során. Az ókori görögök és természetesen a rómaiak is ismerték és használták, csakúgy, mint a kíniak (Kínában Kr. e. 400-ból származó leleteket találtak). Jóllehet nehéz elkülöníteni a korai konyhai felhasználását a gyógynövényként, illetőleg nem is ritkán mágikus tulajdonságokkal (ez utóbbiakra utalnak a királysírok leletei is) felruházott alkalmazásától, az egyértelmű, hogy korianderzölddel már a görög civilizáció polgárai is fűszerezték ételeiket, a magból nyert illóolajat pedig igen sokrétűen (többek között gyógyászati és kozmetikai célokra is) alkalmazták.

A római legionáriusok ismertették meg a növényt Európa északabbra fekvő területeinek lakosságával, és viszonylag korán, már az első évezred folyamán kezdett meghonosodni a kontinens belsejében is. A 17. század utolsó harmadában pedig már Észak-Amerikában is termesztették. A koriander világszerte elterjedt növény, különösen jelentős a konyhai felhasználása az indiai, thai, közép- és dél-amerikai konyhákban, fontos szerep jut neki az orosz, észak-afrikai és természetesen számos európai ország étkezési kultúrájában.

Koriander: egy növény - sokféle felhasználás

A koriander elnevezés egyaránt vonatkozik a növény minden hasznosítható részére, mégis nagyon különbözik egymástól a levél és a termés. Ízben, illatban, felhasználás tekintetében is nagyok a különbségek. Aki csak most ismerkedne ezzel a növénnyel, jó, ha tudja, a termés, vagyis a mag egészen más ízvilágú, mint a friss levél!





Jellegzetes, csipkés levelei emlékeztetnek a petrezselyemzöldre

A magyar népnyelvben olykor cigánypetrezselyemként, kertiborsként, illetve beléndfűként, sőt bolhafűként, sobraboriként is emlegetett növényt hívják még cilantrónak, kínai petrezselyemnek is - és ki tudhatja, hányféleképp még. Már a színes köznyelvi elnevezés is utal arra, mennyire sokféle módon kerülhet a konyhába vagy épp a népi gyógyászatba. Az is igaz persze, hogy az európai konyhákban a mag felhasználása, addig az ázsiai, valamint dél-amerikai országokéban a levél, és néhány helyen a gyökér játszik nagyobb szerepet.

Az erős illatú, magas illóolajtartalmú koriander megszámlálhatatlan gyógyító tulajdonságát az orvostudomány, a természetgyógyászat is mind nagyobbra értékeli. Többek között koleszterinszint-, valamint vérnyomás-csökkentő, májtisztító hatású. Húgyúti fertőzések kezelésében épp annyira hatékony, mint a menstruációs panaszok enyhítésében, sőt a hormoningadozások helyreállításában is szerepet játszik. A friss növényben található C-vitamin, magnézium és vas kifejezetten gyorsan és jól hasznosul a szervezetben. Nem lehet eléggé hangsúlyozni tisztító szerepét, amely akár gombás fertőzések, akár megfázás esetén is rendkívül hatékony. A benne található természetes vegyületek (többek között a cineol, linalool, geraniol, borneol, limonél, dodecenal) a szervezet különböző részein fejtik ki antibakteriális, tisztító, immunerősítő hatásukat - vannak olyan tanulmányok, amelyek a leghatékonyabb antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező természetes szerként említik a koriandert.

A koriandergyökér

A koriander gyökere általában karcsú, göcsörtös petrezselyemgyökérre emlékeztet. Igen aromás. Ezért is képezi részét számos ázsiai receptben mártásoknak, pácoknak vagy épp currypasztának. Az ázsiai fűszerüzletekben nálunk is készen kapható zöld currypaszta fontos alkotóeleme a koriandergyökér.





Az aromás koriandergyökér a thai konyha kedvelt alapanyaga

A tisztított és aprított koriandergyökér mellé az ázsiai konyhákban leggyakrabban fokhagyma, chili és természetesen só, illetőleg korianderzöld társul kiegészítő fűszerként. Az már a felhasználástól függ, hogy mindez aprítva vagy krémesítve kerül az adott fogásba. Húsok, halak, de zöldséges egytálételek ízesítője is lehet.

A korianderzöld

A korianderzöld látványra hasonlít a petrezselyemhez, az illata azonban egészen más. Különleges, kissé citromos, mégis mély, mással összetéveszthetetlen aromái teszik különlegessé. Ezt az ízhatást kedvelik vagy utasítják el sokan - van olyan angol nyelvű honlap is, amelyen bárki kifejtheti ellenérzéseit a korianderzölddel szemben, egyes kutatók pedig úgy tartják, a korianderzöld kedvelése vagy elutasítása genetikai adottság. Ki tudja? Az biztos, hogy a rajongók tábora sem csekély. A különleges ízek megismerése bizonyos értelemben mindig feltételez egyfajta nyitottságot, kíváncsiságot - ízlésünk is változik az évek folyamán, így hát mindenképp érdemes kísérletezni vele!





A korianderzöld és a chilipaprika elmaradhatatlan a színes mexikói fogásokból

A friss korianderzöld felhasználási területe is igen széles. Kerülhet frissen aprítva salátákra, egytálételekre, szendvicskrémekbe is. Fontos tudni, hogy aromái, vitamintartalma gyorsan elillannak, ezért tanácsos mindig a főzés végén, frissen a fogásokra szórni.

Korianderzöld nélkül elképzelhetetlen a thai konyha, de az indiai curryk végtelen sokaságának is ez a fűszernövény adja meg gyakran a teljességet, és a számunkra szintén egzotikus mexikói vagy épp brazil fogások többségéből sem hiányozhat.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a korianderzöld egészen különleges tisztító hatást fejt ki a szervezetre. Olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek erős méregtelenítő hatásúak. Különösen a nehézfém-lerakódást, higanymérgezést lehet hatásosan kezelni a fogyasztásával, de közismert természetes segítség a felfúvódással, kellemetlen teltségérzettel szemben is.

A közel-keleti és ázsiai konyhákban számos fűszerrel társítják, ezek közül is kiemelkedik a menta, valamint a római kömény, amelyekkel különösen jól harmonizál.





A kókusztejjel készült thai leves a friss korianderzölddel teljesedik ki

A közel-keleti konyha egyik különleges, markáns, hidegen elkészíthető zöld chiliszósza a jemeni eredetű zhoug. Ezt a markáns, korianderzölddel készült mártást fogyasztják lepénykenyérrel, paradicsommal, kínálják különféle húsgombócokhoz, salátákhoz. A különleges ízek barátainak kihagyhatatlan!

Közel-keleti zhoug

Hozzávalók 1 kis üveghez:
3-4 db zöld chilipaprika (kb. 30dkg)
1 kis csokor korianderzöld
½ csokor petrezselyemzöld
2-3 gerezd fokhagyma
5-6 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál hideg víz
1 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanál őrölt római kömény

Elkészítés: A fűszernövényeket alaposan mossuk meg, szárítsuk meg, kissé aprítsuk fel, nem kell túl finomra. A chilipaprikák szárát vágjuk le, csumázzuk ki - aki kevésbé csípősen szereti, a magjait is eltávolíthatja. A fokhagymagerezdeket hámozzuk meg. Minden összetevőt halmozzunk aprítógépbe vagy turmixgép poharába, és a pestóhoz hasonló módon pürésítsük.





A zöld paradicsomból készített mexikói salsa is különleges korianderrel fűszerezve

A korianderzöld jellegzetes, aromás hozzávalója a különféle chutney-knak, salsáknak is. Rajongói persze pestót is készítenek belőle a hagyományos bazsalikomos változathoz hasonlóan, csak itt a korianderé a főszerep.

Korianderzölddel akkor is érdemes kísérletezni a konyhában, ha nincs otthon az ázsiai fűszerek teljes kelléktára. Egy-egy különleges fogást így sem nehéz elkészíteni.

Hirtelen pirított korianderes-ananászos csirke

Hozzávalók:
40 dkg csirkecombfilé
¼ friss ananász (vagy 1 kis doboz darabolt ananászkonzerv, a cukorszirup leöblítését követően)
2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 csokor újhagyma
1 evőkanál halszósz (nagyáruházakban beszerezhető)
1 lime frissen préselt leve
1 nagy csokor friss korianderzöld
1 csokor friss menta
1 olaj
só ízlés szerint

Elkészítés: A húst tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Ha friss ananásszal dolgozunk, a fás részét vágjuk ki, a gyümölcshúst daraboljuk nagyjából 1 cm-es kockákra. A fokhagymát vágjuk finomra, az újhagymát, lehetőség szerint a zöld szárát is, karikázzuk fel. A korianderzöldet és a mentát aprítsuk fel.
Izzítsunk fel egy wokserpenyőt, öntsük bele az olajat, majd hirtelen pirítsuk át benne az újhagymát és a fokhagymát, majd gyorsan vegyük is ki. A hagymák aromáival átjárt olajban, a serpenyő méretétől függően 2-3 adagban 3-4 perc alatt süssük át a csirkedarabokat, majd szedjük tálba. Ezután a forró serpenyőbe kanalazzuk vissza a hagymákat, adjuk hozzá az ananászt, a halszószt és a lime levét. 1-2 perc elteltével adjuk hozzá a húst, ha szükséges, sózzuk meg, vegyük le a tűzről.
Szórjuk meg a tetejét az aprított korianderrel és mentával, párolt jázminrizzsel azonnal tálaljuk.

A koriandermag

A koriander kerek, mustármagra emlékeztető termését hívjuk koriandermagnak. Ez a fűszer és egyben gyógyhatású termés régóta jelen van az európai kultúrában. Ízei, aromái egészen mások, mint a friss levélé vagy a gyökéré. A belőle préselt szinte színtelen, kissé citrusos, diófélékre is emlékeztető aromájú olaj remek ízesítője salátáknak, zöldséges fogásoknak, de desszertek készítéséhez is használható. A népi gyógyászatban régóta fontos szerepet tölt be antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően. Reumatikus panaszok kezelésére, belső fertőzések gyógyítására, meghűléses betegségek kezelésére is alkalmazzák.





A jellegzetes orosz feketekenyér alapfűszere a tésztába és a kenyér tetejére is szórt koriandermag

A koriandermag az indiai konyhák egyik alapfűszere, számos nevezetes fűszerkeverék (pl. a currypor, a garam masala) alapját képezi. A koriandermagot legjobb felhasználás előtt frissen őrölni, hogy értékes aromái megmaradjanak. Gyakran a frissen őrölt magokat olaj nélküli serpenyőben római köménnyel együtt pirítják - ez a fenséges kombináció nem csupán az ázsiai, de a közel-keleti konyhákban is gyakran megtalálható.

Az egész koriandermag nálunk gyakori összetevője a télire eltett savanyúságoknak, de kenyérfűszerként is mind kedveltebb. Koriandermaggal fűszerezhetünk szárnyas- vagy sertéssülteket, őrölve különféle mártásokat (akár az egyszerű besamelt vagy paradicsommártást is), leveseket, főzelékféléket, grillezett zöldségeket, húsokat, halakat egyaránt.

Koriandermagot, emésztést segítő hatása miatt, bőséges fűszeres étkezések után is érdemes rágcsálni, ráadásul még a leheletet is frissíti.

A koriandermag süteményekhez, péksüteményekhez is jól illik.

Narancsos-korianderes briós

Hozzávalók 12 db közepes méretű brióshoz:
25 dkg liszt + egy kevés a tészta sodrásához
2 teáskanál frissen őrölt koriandermag
2 db nagyméretű tojás kissé felverve + 1 egész tojás a briósok megkenéséhez
5 dkg olvasztott vaj + 2 dkg a formák kenéséhez
2 teáskanál szárított élesztő
2 evőkanál langyos víz
1 evőkanál porcukor
1 nagy csipet só
1 db közepes méretű, kezeletlen narancs frissen reszelt héja és leve
1 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, a cukrot, a sót, a korianderőrleményt, valamint a narancs finomra reszelt héját. Alaposan elkeverjük. Egy nagy tálat kiolajozunk. A vajat felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk. 2 tojást kissé felverünk, hozzáadjuk a narancs levét, valamint a 2 evőkanál vizet, végül belekeverjük az olvasztott vajat.
A háztartási robotgép dagasztókarjával keverni kezdjük a lisztes száraz anyagokat, majd folyamatos üzemmód mellett hozzáöntjük a vajas-tojásos keveréket. A lágy tésztát legalább 6-8 percig dagasztjuk. A fényes, lágy tésztát a kiolajozott tálba helyezzük, és frissen tartó fóliával lefedjük. Langyos helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben kivajazunk 12 db briósformát.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és kissé kipüföljük belőle a levegőt, majd nagyjából 3-4 cm átmérőjű hengerré sodorjuk. A tésztahengert 12 darabra vágjuk. Mindegyik karikának lecsípjük nagyjából a negyedét. A nagyobb tésztarészeket gombóccá formázzuk, és beletesszük az előkészített sütőformákba. Egy nagyobb fakanál nyelével minden tészta közepére mélyedést fúrunk, ebbe illesztjük a lecsípett, szintén gömbbé formált kisebb tésztadarabokat. Az egészet letakarjuk konyharuhával, és addig pihentetjük, amíg a tészta kitölti a formákat.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. a megkelt briósokat az erre a célra félretett, időközben kissé felvert 1 egész tojással megkenjük. Nagyjából 15 perc alatt megsütjük.





Édességeket, kelt tésztákat is fűszerezhetünk koriandermaggal

HL

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zsálya, a bölcsesség fűszere
  2015-10-03 22:19:26, szombat
 
  Zsálya, a bölcsesség fűszere

Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele, pedig érdemes zsályát enni.

Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon a Földközi-tenger térségéből származó zsályát.

A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet. Sőt a rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a zöld fűszer.





Nagyon finom, karakteres fűszer a zsálya

A csodavárás mellett emésztési problémákat orvosoltak vele, a franciák teát is főztek belőle, ami a kínaiaknak annyira ízlett, hogy olyan - mondhatni előnytelen - üzletbe is belementek, hogy egy adag zsályát négy adag teával honoráljanak. A 17. században a hollandok szállították a kínaiaknak a zsályát.

Ebben a században hódította meg a zsálya Amerikát, bár Közép-Amerikában létezik őshonos zsályafaj, ami hallucinogén s a sámánok használták (látnokzsálya). Az ártalmatlanabb - Európából érkezett - zsályával az indiánok a fogukat ápolták (ugyanúgy, ahogy már a régi rómaiak is), és az égési sérülésekre is használták.

A zsálya latin jelentése ,,gyógyítani". Franciául toute bonne-nak azaz ,,minden rendben"-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító ,,gyógyfűként" volt ismeretes. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát. A nők régóta alkalmazták tejelapasztásra is, sőt ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei is jól kezelhetőek vele.





Olaszos ételeket, paradicsomos ragukat is megbolondíthatunk zsályával

A zsályát a levegő illatosítására is használták - a levendulával együtt - a 17. század környékén. De a történelem folyamán gyógyszerként is rengeteg bajra írként szolgált: használták szembetegségek, bélproblémák kezelésére, memóriazavarra vagy epilepsziás rohamok enyhítésére.

Nagyon jó úton jártak a régi orvosok, mert a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle.

2001-ben az év fűszerévé választotta a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség.
Milyet válasszunk és hogyan tároljuk?

A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta foltok, se sárgás elszíneződések.

Friss zsályát 4-5 napig lehet a hűtőben tárolni magában, vagy olívaolajba téve akár hetekig is eláll, és a zsályaízű olajat utána remekül felhasználhatjuk salátaöntetként. Érdemes lefagyasztani is, de ha csak szárított zsályánk van otthon, az sem probléma. Ha van szabad ablakpárkányunk, akkor érdemes cserépben nevelni egy kis zsályát, így mindig friss fűszernövényhez jutunk.





Keveset használjunk belőle, mert nagyon karakteres az íze

Mihez jó?

A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak. Az olasz frittatákban, rizottókban is gyakori fűszer, pizzákhoz is szokás használni. De a húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik a zsálya.

A húsok közül nem igazán van kedvence, mindegyikhez jól idomul, bár legtöbb esetben a szárnyasokhoz kötik, de nagyon jól passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is.

Gazdagítható vele a pizzatészta, vagy akár a házi kenyerünket is feldobhatjuk ezzel a hiperegészséges zöldfűszerrel.

A zsálya meglehetősen erős ízű, így vigyázzunk azzal, hogy mennyi fűszert teszünk az ételbe.





Mindenféle húshoz jól illik


Saltimbocca alla Romana

Hozzávalók:
8 szelet borjú
8 szelet prosciutto
fél csokornyi friss zsályalevél
0,6 dl olívaolaj
10 dkg vaj
1 dl vörösbor
alaplé

frissen őrölt bors

Elkészítés: A húsokat óvatosan kiklopfolom, és finoman belisztezem mindkét oldalukat. A húsra teszek egy darab prociutto-t, erre egy méretes zsályalevelet fektetek. A sonkát és a fűszert egy fogpiszkálóval rátűzöm a húsra.

Egy serpenyőben olívaolajat és vajat forrósítok, majd a zsályás oldallal lefelé kezdem benne sütni a húst. Amikor már jól megpirult a sonka, akkor megfordítom, és megsütöm a másik oldalát is. A húsokat tányérra szedem, majd a serpenyőben lévő zsiradékot és pörcöket felöntöm borral, egy kis alaplével, és annyi ideig főzöm, amíg egy picit besűrűsödik. Ezzel a szósszal locsolom meg a tálon lévő húsokat.

Mascarponés sütőtökmártás

Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
15 dkg húsos szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg mascarpone
2 teáskanál morzsolt zsálya
2 evőkanál vaj
olaj

Elkészítés: A sütőtököt meghámozom, magjaitól megszabadítom és kockára vágom. Egy lábasban vajat forrósítok, rádobom a tökkockákat, meghintem zsályával, és egy kicsiny vízzel felöntve hagyom párolódni.
Egy serpenyőben olajon megpirítom a szalonnát, majd a hozzáadom a hagymát, ami hagyok, hogy megdinsztelődjön.
Miután megpárolódott a tök, összeeresztem a hagymás szalonnával, belekeverem a mascarponét, picit sózom, és kettőt rottyantok rajta.
Tésztával kínálom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Az örökzöld rozmaring
  2015-10-03 22:13:30, szombat
 
  Az örökzöld rozmaring

A grillpartik sztárja, a mediterrán hangulat hírnöke az örökzöld rozmaring. Az ókorban gyógyászati célokat szolgált, ma már inkább az íze miatt fogyasztjuk.

A Földközi-tenger térségében és Portugáliában őshonos rozmaring használata nem meglepő módon az ókori egyiptomiakig nyúlik vissza. Az egyiptomiak az ételeik ízesítése mellett a fáraó múmiája mellé bekészített túlvilági túlélőkészlethez is tettek pár ág rozmaringot. Az egyiptomiak után a görögök, majd a rómaiak is előszeretettel használták, mind kulináris, mind gyógyászati célokra ezeket az aromás örökzöld leveleket.





Örökzöld, húsos tűlevelű növény a rozmaring

A rozmaring az egyik legrégebbi füstölőnek számít, aminek elsősorban igen egyszerű gazdasági okai voltak. Mivel a rozmaring a mediterrán térségben elég nagy mennyiségben és vadon termett, így a szegényebb rétegek számára könnyebben elérhető volt, mint a drága tömjén és mirha alapú füstölők. Rozmaringot égettek a szentélyekben is, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és a betegségeket. Az ókori görögök hittek abban, hogy a párna alá rejtett rozmaringág megóv a rémálmoktól, az ártó szándékú szellemektől, és jó alvást biztosít. Ezen kívül a kis zöld növény a tornác fölé lógatva távol tartja a tolvajokat, megtartja a házban az egészséget, és megakadályozza, hogy a különböző szellemek, koboldok vagy tündérek ellopják a csecsemőket.

A görögök szerint a rozmaring nem csak a rontásokkal szemben volt hatásos, hanem az ész pallérozására is szolgált. Mind a görög tudósok, mind az őket utánzó diákok előszeretettel hordtak rozmaringágakat a hajukban - javítandó a szellemi teljesítményüket. A memóriával összefüggő emlékezet szimbólumává is vált idővel a rozmaring, olyannyira, hogy a gyászolók gyakorta dobtak a sírba rozmaringágat, annak jelképeként, hogy emlékezetükben megőrzik az elhunytat. (A rozmaring egyébként tényleg javítja a vérkeringést és biztosítja az agy jobb vérellátottságát, valamint javítja a koncentrációt.)





Rozmaring - vadon

Amellett, hogy védett, memóriazavart hárított, még a molyokat és az egyéb lepkeféléket is távol tartotta a rozmaring, épp ezért a száradó ruhákra is gyakorta terítettek rozmaringágakat, hogy a ruha magába szívja a növényben rejtező illóolajat, és így védettséget nyerjen a kártevők ellen, s nem mellesleg remek illatra tegyen szert.

A rómaiaknál Plinius és kortársa, a De Materia Medicát jegyző Dioscorides is ír a rozmaring felhasználásáról és az orvosi gyakorlatban történő alkalmazásáról.

A rozmaring Európában először a római légióknak köszönhetően terjedt el, majd igazi népszerűségre a középkorban tett szert. Spanyolországban a 13. századtól termesztették, ahol a gyógyászati és gasztronómiai karrieren túl szintén szellemkivédésben jeleskedett a rozmaring. A spanyolok konkrétan a boszorkányok elleni küzdelemben vetették be ezt a fűszert, és a hosszas országúti gyaloglások alkalmával tűztek 1-1 szálat a kalapjukra, hogy oltalmat nyerjenek az útonállókkal szemben. Valamint úgy tartották, hogy ha egy férfi közömbös a rozmaring illatával kapcsolatban, akkor valószínűleg érzéketlen az élvezetek iránt is.

Magyarországon a legenda szerint Árpád-házi Szent Erzsébet gyógyult meg a rozmaringnak köszönhetően. Állítólag a megbénult királynőt egy remete ápolta, aki rozmaringos borral dörzsölte naponta a végtagjait. Ennek a legendának a hatására vált ismertté a középkorban a ,,magyar víz" és annak gyógyító hatása.





A legegyszerűbb ételt is feldobja egy kevés rozmaring

A rozmaring - az emlékezés mellett - a hűség jelképévé is vált a sok évszázad alatt. Sok esetben viselt a menyasszony rozmaringkoszorút, ami a hűség mellett a szeretetet és a barátságot is jelképezte. A sok feleséget elfogyasztó VIII. Henrik szerencsésnek mondható negyedik neje, Klevei Anna is rozmaringkoszorúval a fején állt az oltár elé. Akkortájt a jómódú családok körében divat volt az esküvői ceremónián résztvevő vendégek között aranyozott rozmaringágakat osztogatni, hogy a násznép jó szívvel emlékezzen a jeles eseményre.

Az emlékezet és a rozmaring kapcsolatának talán egyik legszebb példája Shakespeare Hamletjében található, ahol a már bomlott elméjű Ophelia gyűjt csokornyi vadvirágot, köztük rozmaringot is, s közben ezt mondja Laertesnek: "Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek rózsám, hogy jussak eszedbe.".(V. felvonás, IV. szín)

Az ókori gyógyítók mezsgyéjén haladva a középkori doktorok is hittek abban, hogy a rémálmok és a szorongásos betegségek legjobb gyógymódja, ha a beteg párnája alá rozmaringágat helyeznek. A középkorban azonban arra is rájöttek, hogy a kórházak levegőjének javítása érdekében és a fertőzések terjedésének megakadályozása végett a kórtermekben érdemes borókabogyót és rozmaringot égetni. Ezt a gyakorlatot aztán később is alkalmazták a francia orvosok a második világháború alatt.





Illata és aromája az olajban nagyszerűen kioldódik

A rozmaring a keresztények között is hihetetlen népszerűségre tett szert, mivel úgy tartották, hogy Mária az Egyiptomba történő menekülés idején a köpenyét egy rozmaringbokorra terítette, és a növény eladdig fehér virágait Mária kék köpenye megszínezte.

A fertőzések elleni harcban, a kórházak levegőjének javítása mellett más szerep is jutott a rozmaringnak. A középkori orvosok erősen hittek abban, hogy a növény védelmet nyújt a pestis ellen, így aztán amikor a 1603-ban a bubópestis 38000 londonival végzett, a rozmaringkereslet annyira fellendült, hogy aranyárban lehetett csak a növényhez jutni.

A rozmaring ugyan nem csodaszer, de az is igaz, hogy az 1630-as pestisjárvány idején Toulouse-ban felfigyeltek néhány tolvajra, akik fertőzött házak fosztogatásából tartották el magukat, kirabolták a betegeket és a halottakat, s ennek ellenére semmi bajuk nem lett, nem fertőződtek meg. Végül elkapták őket, s ugyan a bíró kimondta rájuk a halálos ítéletet, mégis megmenekültek, mert elárulták, hogy mivel védték magukat a halálos kórság ellen. Kiderült, hogy a tolvajok gyógyfüves borecettel dörzsölték be magukat minden egyes portyájuk előtt, így úszták meg a pestist. A borecetbe az alábbi fűszereket keverték: zsálya, kakukkfű, majoránna, levendula, rozmaring. A tolvajok által meghatározott receptúra alapján egészen a 20. századig állították elő a 4 tolvaj ecetjét, ami a benne lévő baktériumölő hatással bíró gyógynövényeknek köszönhetően tényleg segített távol tartani a nyavalyákat.





Elképzelhetetlen a mediterrán konyha rozmaring nélkül

A rozmaring szerepe jelentős a népi gyógyászatban is. Nyugtató hatása mellett vizelethajtó, gyomor és emésztést könnyítő, görcsoldó és fertőtlenítő hatással bír. Jól kezeli a fáradtságot, a neurotikus problémákat, a fejfájást. Ösztönzi az immunrendszert, javítja a vérkeringést. Segít megelőzni a korai hajhullást, valamint segít helyreállítani a fejbőr egyensúlyát, erősíti a hajat.

Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazható. A rozmaringból nyert illóolaj viszont csak és kizárólag külsőleg alkalmazható!

Rozmaring a konyhában

A rozmaringot a gasztronómia területén először a fahéjhoz hasonlatos tulajdonságai miatt - miszerint a kevésbé friss hús romlott szagát képes elfedni - kezdték el használni, és amikor a higiéniai körülmények javultak, a rozmaring nem kopott ki a konyhákból, sőt a nyár elképzelhetetlen nélküle. Leggyakrabban húsokhoz használjuk. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húshoz érdemes adni. A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de gyakorta használjuk zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is.

A rozmaring egész évben frissen áll rendelkezésünkre, nem túl igényes növény, így ha elég vizet kap, akkor egy cseréppel könnyedén nevelhető teraszon, ablakpárkányon vagy lakásban egyaránt. Ha nincs otthon friss rozmaringunk, akkor választhatunk, hogy őrölt vagy morzsolt szárított rozmaringot veszünk-e. A rozmaring tűlevelei a legtöbb zöldfűszerrel ellentétben nem puhulnak fel teljesen a főzés során, így érdemes őrölt verziót is tartani, mert bizonyos esetekben szerencsésebb azzal főzni, mint a tűlevéldarabkákkal bajlódni. Ha a levél mellett döntünk, akkor viszont jó fűszerlabdába zárva az ételhez adni.

Ha friss vágott rozmaringot veszünk, egy pohár vízben tároljuk rövid ideig, vagy nedves konyharuhába csavarva tarthatjuk 1-2 napot a hűtőben. De ki is száríthatjuk a csokrot, ha száraz, hűvös helyen fel tudjuk lógatni. A szárított rozmaringot lezárt edényben, sötét, hűvös helyen tároljuk.

A rozmaring egyébként nagyon jól muzsikál sok más fűszernövénnyel, nem véletlen, hogy sok esetben a bouquet garni (ejtsd: buké gárni) része. A csokor részét képező kakukkfű, petrezselyem és babérlevél mellett a majoránna, a bazsalikom, a zsálya, az édeskömény, a tárkony és a borsikafű is jó partnerei a rozmaringnak.





Bouquet garni - szépen összekötve a sok fűszer, hogy egy mozdulattal kiemelhessük az ételből a főzés végén

A húsok és a zöldséges ételek fűszerezése mellett tehetünk egy kevés rozmaringot a kenyértésztába, tojásos ételekbe, a húsok sütése előtt az olajba is dobhatunk egy ágacskát, készíthetünk vele fűszervajat a nyári grillhúsok mellé, esetleg a parázsra is dobhatunk néhány ágat a húsok sütése előtt. A rozmaringból csempészhetünk egy keveset gyümölcssalátába is, vagy főzhetünk belőle nyugtató hatású teát. Emellett még tejes desszertekhez is remek ez a fűszer. Crème brûlée-hez vagy tejsodókhoz, fagylaltokhoz, tejespitéhez, esetleg piskótákhoz is nyugodtan adható, mértékkel.

Rozmaringos focaccia

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
15 g só
2 csipet nagy szemű só
2 csipet rozmaring
2 dl meleg víz
5 + 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A lisztet átszitálom, beleöntöm a kenyérsütőbe. Hozzámorzsolom az élesztőt, a lelkiismeretesen kimért sót, 5 evőkanálnyi olívaolajat, hozzáadom a meleg vizet, és elindítom a programot.

Másfél óra múlva kiszedem a bucit, hat részre vágom. Ezeket alaposan átgyúrom, ujjnyi körré nyújtom, majd sütőpapíros tepsire teszem.
A sütőt 250 fokra előmelegítem.

A kicsit kelni hagyott tésztaköröket megkenem olívaolajjal, megszórom sóval, rozmaringgal, esetleg alaposan leitatott olívabogyóval, és nagyjából 10-15 perc alatt készre sütöm.





Focaccia rozmaringgal

Sütőtök baconnel és rozmaringgal

Hozzávalók:
1 méretes, kilónyi sütőtök
20 dkg bacon
3 ágnyi rozmaringlevél
frissen őrölt bors
1 szeletnyi zsírszalonna

Elkészítés: A tököt meghámozom, félbevágom, a magokat egy grapefruit-kanállal könnyedén kikapom, majd két kockacukornyi darabokra metélem. Ezeket egy méretes tepsibe teszem.

A rozmaringleveleket lehúzom a szárról, finoman, nem túl apróra vágom, a tökre szórom. A bacont felcsíkozom, egy kevés zsírszalonnát is felkockázok, ezt is a tepsibe öntöm. Sót és kevés borsot is szórok a hozzávalókra, alaposan átforgatom őket, fóliával fedem, és a 200 fokon duruzsoló sütőbe dugom. 40 perc múlva ránézek. Elvileg addigra puhának kell lennie a töknek. Ha van hozzá kedvem, akkor a grill alatt lepirongatom kicsit.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A csodálatos kakukkfű
  2015-10-03 22:04:27, szombat
 
  A csodálatos kakukkfű

Kertben, ablakban, erkélyen megterem, de kiránduláskor a mezőn is szedhetünk kakukkfüvet. Kiváló fűszer és gyógynövény, teája a nyári rét illatát idézi!

Az istenek kedvence és a bátorság jelképe

Az ókorban a kakukkfüvet húsok tartósítására és az áldozati állatok illatosítására használták, hogy az istenek szívesebben fogadják azokat. A görögök számára a hősiességet jelképezte. A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget.

Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot.





Balkonládában vagy kertben tartsuk

Kakukkfű, a gyógynövény

Jóízű teát készíthetünk belőle, ami segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében. Emésztési zavarok esetén is jó szolgálatot tesz, gyulladásgátló és vizelethajtó, csökkenti a menstruációs fájdalmakat.

Teához áztassunk 10 percre két teáskanál szárított kakukkfüvet egy csésze forró vízbe. Fölösleges több füvet használni, mert akkor a tea keserű lesz.





Vadon is megterem, érdemes kiránduláskor szedni belőle

Illóolaj

Illóolaja erősítő, nyugtató hatású. A betegszoba levegőjét fertőtleníti, jót tesz influenza vagy megfázás eseén. Erotikus késztetést serkentő. Az olajból maximum két cseppet párologtassunk egyszerre.

Amire vigyázni kell

Terhes, szoptatós anyák, és aki pajzsmirigy-elégtelenségben szenved, ne használjon kakukkfüvet gyógyszermennyiségben.





Szárítva is jól megőrzi az aromáját

Kakukkfű a kertben

Az évelő félcserje szárán lila virágok ülnek. Nyár közepén állandóan érezni illatát a kertben. Magról, hajtásról vagy tőosztásról szaporítható. A magok csírázásához legalább 21 fok szükséges. A zölddugványozáshoz a szárból metszett 8 cm-es darabokat nedves homokba helyezzük. Két héten belül eresztenek gyökérszálakat.

És milyen finom fűszer!

A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere.

Bátran használhatjuk tésztaszószokhoz, főleg a paradicsomos alapúakhoz, de a tejszínes-gombás ragukhoz is nagyon jól illik a kakukkfű. Ha grillcsirkét sütünk, bátran dugjunk a hasüregbe egy almát és néhány ág kakukkfüvet, de más natúr húsok mellé is dobhatunk belőle.





Sült húsokhoz, ragukhoz is nagyon finom a kakukkfű

A lazac és különféle tengeri halak is kedvelik a társaságát némi citrommal, de a legegyszerűbb gombák, például a csiperke is megbolondítható egy csipet kakukkfűvel.

A semlegesebb ízű zöldségeknek is nagyon jó karaktert ad, jól illik a cukkinihez vagy a krumplihoz, akár tepsiben sütjük, akár pürének vagy tejszínnel összeforralva készítjük. Sőt salátákat is különlegesebbé tehetünk, ha az öntetbe kevés kakukkfüvet morzsolunk.





Bármilyen egyszerű sült zöldségnek illatos, mediterrán ízt ad a kakukkfű

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bazsalikomot minden párkányra!
  2015-10-03 21:58:36, szombat
 
  Bazsalikomot minden párkányra!

Németborsnak is nevezik. A középkorban a romantikus szerelem jelképe volt, és csak a legszebb nők termeszthették sikerrel.

A királyok növénye: bazsalikom

A bazsalikom szót a görög basileus: király szóból eredeztetik. Az ókori görögök a királyok növényének tartották, hiszen a felszenteléshez használt olaj fontos alkotórésze volt a bazsalikom. Talán innen ered nép elnevezése: királyfű.

Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett a teraszára, ezzel adott jelet, hogy kész fogadni szerelmét. A görögök hosszú utazásaikra egy szál bazsalikomot visznek magukkal, mert ez szerencsét hoz. Indiában is szent növény.





Az olasz bazsalikom nagy, húsos leveleivel hódít

Régen a lányok és menyecskék egy szál bazsalikomot tettek az imakönyv és fehér keszkenő közé, és így indultak ünnepnapokon a templomba, ahol a rozmaringszálat kalapjukon viselő legények már várták őket. Székelyföldön a lányok bazsalikomcsokorral a kézben mondják ki a boldogító igent.

Bazsalikomot minden párkányra

Mintegy hatvan fajtája ismert, a kisebb levelű a közönséges vagy görög bazsalikom, kezdő kertészeknek érdemesebb ezzel próbálkozni, a nagyobb levelű az olasz bazsalikom, de létezik ún. saláta bazsalikom, ennek levelei igen nagyra nőnek.





Minden balkonon megél!

Ha naponta locsoljuk, a legkisebb konyhában is kitart egész nyáron a friss bazsalikom, de kertben vagy nagyobb cserépben akár fél méteresre megnövő gyönyörű kis bokrot nevelhetünk belőle. A kis bazsalikompalánta a vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.

Tartósítás

A friss bazsalikomot megmossuk, hagyjuk megszáradni, majd apróra vágjuk és jégkockatartóba tesszük. Vízzel felöntjük, fagyasztjuk, majd a kockákat kis zacskókban tartjuk a mélyhűtőben. Csak a főzés végén adjuk az ételhez, zamata hamar elillanhat.

A tartósításnak másik jó módszere a pesto készítése, csak egy kis fenyőmag, olíva, pecorino sajt kell hozzá, és kész is a hűtőben sokáig eltartható pesto, melyből isteni nyári tésztaszószokat készíthetünk, de szendvicsekbe is tehetjük.

A bazsalikomot kiválóan lehet szárítani is, ehhez a kis csokorba kötött hajtásokat szellős, árnyékos helyen fejjel lefelé akasztva meg kell szárítani. Lemorzsolva fém- vagy üvegedényben tároljuk.

Bazsalikom a konyhában

A friss bazsalikom az olasz konyhának megkerülhetetlen fűszere. A caprese - paradicsom, mozzarella sajt és bazsalikom jó minőségű olívaolajjal leöntve - igazi könnyű, nyári vacsora. Pizzák, tészták kiváló ízesítője, tojás és fehérbabételekbe is kiváló. Salátákba is nagyon finom. Az olasz kenyérsalátába, a panzanellába is mindenképpen kell bazsalikom.





Csak a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez

Kevesen tudják, de a bazsalikomból édes ételeket is készíthetünk, szakácsaink egy bazsalikom túróhabot készítettek belőle.

Gyógybazsalikom

Teája bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. Egy teáskanál szárított bazsalikomot kell 10 perc áztatás után leszűrni.

Paradicsomleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók:
1 fej közepes vöröshagyma
2 kis fej fokhagyma
kevés liszt
18 dkg (fél üveg) paradicsompüré
oregánó
őrölt rozmaring
bazsalikom
4 szelet kenyér
kevés sajt
5 evőkanál kiskagyló tészta
fél paprika
1 dl pohárka tejföl
fokhagymakrém

Elkészítés: A kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát olíva olajon megdinszteljük, liszttel kevés ideig pirítjuk, rátesszük a paradicsompürét, amit kicsit szintén lepirítunk, majd sózzuk, borsozzuk (esetleg még kevés ételízesítővel is megszórhatjuk). Lassanként felöntjük 1-1,3 liter vízzel, és kevés oregánóval, bazsalikommal és késhegynyi őrölt rozmaringgal ízesítjük. Ízlés szerint cukrozni is lehet, hogy se túl édes, se túl sós ne legyen. Hozzáadunk úgy 5 evőkanál kiskagyló tésztát, és esetleg egy kevés tv-paprikát, jó vékonykára vágva. Gyenge tűzön - míg a tészta is megfő - kevergetés mellett főzzük. (Ekkor már kellemes fokhagymás-fűszeres illata van...) Kenyérpirítóban lepirítjuk a szelet kenyereket, és kockára vagdossuk őket. Lereszeljük a sajtot, a tejfölben pedig elkeverjük a fokhagymakrémet (ízlés szerinti mennyiséget).
Tálalás: mélytányérba merjük a paradicsomlevest, csepegtetünk bele a fokhagymás tejfölből (késsel szét is lehet húzogatni, így szép lesz a fehér minta a piros levesben), rászórunk a pirított kockákból, arra reszelt sajtot hintünk, és még egy kevéske oregánóval díszítjük.

Bazsalikomos-fokhagymás penne szárított paradicsommal

Hozzávalók 2 személy részére:
1-2 db paprika
2 nagyobb fej paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
3-4 db szárított paradicsom
2-3 kanál olívaolaj
25-35 dkg penne (durum)

Elkészítés: A paprikát apró kockákra vágjuk (1-1 cm), és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomóval hozzáadjuk, a paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva) apró kockákra vágva hozzákeverjük. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (A szárított paradicsom sózott!). Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, a tészta levéből néhány kanállal a paradicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást a 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon, szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá. A tésztát leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.

Bazsalikomfagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín
1 csokor bazsalikom
3 tojássárga
3 evőkanál cukor

Elkészítés: A tejszínt a megtisztított bazsalikommal együtt a mixerbe tesszük. Addig pürésítjük, amíg teljesen egynemű lesz. Egy szűrőn átpréseljük, felfőzzük, majd rögtön levesszük a tűzről.

A tojássárgákat és a cukrot egy fémedényben közepes láng felett felverjük. Hozzáadjuk a bazsalikomszószt, s állandó keverés mellett felforrósítjuk, de nem főzzük, és addig hagyjuk a tűz felett, amíg kemény masszát kapunk.
Ezután kihűtjük, majd 2 órával később a masszát habverővel felverjük, hogy a keletkezett jégkristályok feloldódjanak.
Megint 2 órára a fagyasztóba tesszük, tálalás előtt a műveletet megismételjük.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Lestyán, a régi vágású fűszernövény
  2015-10-03 21:53:03, szombat
 
  Lestyán, a régi vágású fűszernövény

A lestyán illata, íze a különféle fűszerkeverékekből mindenki számára ismerős, mégis önmagában ritkán használjuk. A gyógynövényként is nagy népszerűségre szert tett lestyánt érdemes kipróbálni leveseink, főételeink ízesítésére.

A lestyán őshazája ugyan Délnyugat-Ázsia, azonban nagyon régóta megtalálható a Földközi-tenger térségében is, a mediterrán partvidéken. Az illatos, ízes fűszernövény nagyon hamar kedveltté vált, gyökerétől a magján át a leveléig felhasználható, mind a gasztronómiában, mind a gyógyászatban. A petrezselyemmel, sárgarépával és az édesköménnyel is rokonságban álló növényt már az ókorban is főleg gyógyító hatása miatt szedték és termesztették.





Lestyánt önmagában ritkán használjuk, pedig nagyon karakteres, izgalmas fűszer

Az első században élt görög katonaorvos, Pedaniosz Dioszkoridész által írt gyógynövények neveit, leírását és használati javaslatait tartalmazó művében már a lestyán is említésre kerül. Diokoridész és az utána száz évvel praktizáló római Galénosz szerint ennek a növénynek a gyökéből nyert gyógyszer enyhíti az emésztési problémákat, segít a felfúvódáson, gyógyítja az állatharapást, és a különféle mérgezéses tüneteken is enyhít. Főzete hasznos lábdagadásra, illetve Galénosz azt is megemlítette, hogy Itália középső tájain az akkortájt szinte megfizethetetlen fekete borsot ezzel a gyökérrel helyettesítették, ez került az ételeikbe, kásáikba.

A későbbi korok orvosai, gyógynövényszakértői is mind azon az állásponton voltak, hogy a lestyán több tekintetben is rendkívül jótékony gyógynövény. Bingeni Szent Hildegárd, a híres természettudós apátnő szerint a lestyán köhögés ellen is igen hatékony, szerinte meghűléskor, köhögéskor a gyökeres lestyánnal összefőzött bor kortyolgatása igen hasznos lehet.

A XVII. századi Anglia kimagasló elméje, az orvos, botanikus és gyógynövény szakértő Nicolas Culpepper azonban nem csak a gyökereket és a leveleket tekintette fontosnak, hanem a lestyán magjait tartotta a növény leghasznosabb részének. A növény magjaiból készített főzettel javasolta orvosolni a lázat, a torokfájást.





Érdemes cserépben vagy kertben nevelgetni a lestyánt, mert frissen a legfinomabb

Ám a lóstyának, löböstöknek, levestikomnak is becézett lestyánt nem csak betegségek kezelésére használták, hanem a rossz szagok elűzésére is. Az ókorban gyakorta alkalmazták a lestyán cipőkbe téve, hogy illatosítsa és fertőtlenítse a lábbelit. A fertőtlenítés mellett Erdélyben az ártó szellemek távol tartására is alkalmazták.

A főzés és a gyógyászat mellett a magas, illatos növény esztétikai okokból is kedvelt volt. Az ókori rómaiak által Britanniában meghonosított lestyán elmaradhatatlan színfoltja volt a szigetország kolostorainak. Már a frank uralkodó, Nagy Károly is kijelentette, hogy a lestyán megérdemli, hogy minden császári kertben ott viríthasson.

Manapság a lestyánt főleg főzéshez használják. A boltokban leginkább szárított lestyánlevéllel találkozhatunk, amivel salátákat, leveseket, szószokat, főételeket, tésztákat, sőt akár desszerteket, italokat is ízesíthetünk. Ha lestyánmaggal van dolgunk, akkor azt ugyanúgy használhatjuk fel, mint az édeskömény magjait. Jellegzetes illatú és ízű növény, a forgalomban lévő leveskockák, levesporok illatát, ízét is a bennük lévő lestyán határozza meg, teszi karakteressé. Nem véletlen, hogy a német nyelvterületen a lestyánt maggikraut-ként ismerik és emlegetik.





Leggyakrabban szárítva kapható, pedig frissen az igazi

Ezért a jellegzetes illatért a lestyánban lévő illóolajban megtalálható különféle ftalidok a felelősek. Az olaj ftalid-tartalomának is köszönhető, hogy a lestyánból főzött tea oldja a különféle görcsöket, a növény többi összetevőjének köszönhetően pedig a lestyántea enyhén vizelethajtó, gyomorerősítő hatással is bír. A lestyán illóolaját a likőr- és a gyógyszeripar is felhasználja. A lestyánt minden - a korábbiakban felsorolt - jó tulajdonságán kívül állítólagos afrodiziákum volta miatt is előszeretettel fogyasztják az ókor óta. A lestyán túlzott fogyasztása azonban vesegyulladás, illetve húgyúti bántalmak esetén, valamint terhesség idején nem javasolt.

Friss lestyán vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy szép, élénk színű levelekkel teli csokrot válasszunk. Bátran ültethetünk cserépbe, kertbe is belőle, igénytelen és nagyon szapora növény. A lestyánt - ha nem kerül azonnal felhasználásra - akkor ezután le is fagyaszthatjuk, vagy kiszáríthatjuk. A szárított leveleket száraz, zárható edényben, fénytől óvott helyen tároljuk.





A különféle csorbák kikerülhetetlen fűszere a lestyán

A lestyán klasszikus fűszere sok erdélyi és magyar fogásnak is. Ilyen a csorba, a különféle ragulevesek, illetve a szárnyas ételek, a levesektől, egészen a sültekig. A lestyán nem csak magát a húst ízesítheti, hanem a töltelékekhez is adható. A lestyán magjait kissé megtörve szintén felhasználhatjuk különböző ételek ízesítésére, kenyerekhez, kekszekhez is adható, gyökerét pedig megtisztítva adhatjuk a levesekhez, ragukhoz, zöldséges egytálakhoz.

Sonkás raguleves

Hozzávalók:
50 dkg füstölt nyers sonka
50 dkg fagyasztott zöldborsó
3 nagyobb répa
1/2 fej közepes zeller
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál szárított lestyán
1/2 citrom héja
1,5 dl tejföl
frissen őrölt feketebors
A gombóchoz:
10 dkg olvasztott vaj
csipetnyi só
kevés szerecsendió
1 tojás
annyi liszt, amennyit felvesz

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, majd kevés vajon megdinsztelem. Eközben felkockázom a sonkát, vastagabb karikákra vágom a répát, és szintén kockázom a zellert. A hagymára dobom mindegyiket, és vízzel felöntve főzöm, amíg a zöldségek és a hús meg nem puhul.
Amíg készül a zöldség, addig megolvasztom a vajat, hozzáadom a tojást, sózom, fűszerezem, és finomliszt hozzáadásával gyúrható tésztát készítek belőle.
Ha puha már minden, akkor a leveshez adom a zöldborsót, a lestyánt, a fél citrom héját és a tésztából készített gombóckákat, és addig főzöm, amíg a borsó megpuhul. Borsozom, szükség szerint sózom, és a tejföllel behabarom.


http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/120000/120655_lestyan05.jpg
Egészen új karaktert ad a lestyán bármilyen levesnek, ragunak

Csirkés-gombás egytál

Hozzávalók:
4 csirkecomb
40 dkg csiperke
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál finomliszt

frissen őrölt bors
2 közepes babérlevél
3 teáskanál szárított lestyán
1 csokor petrezselyem
2 dl tejszín
2-3 teáskanál mustár
3 dl húsleves

Elkészítés: A gombát megtisztítom, majd vajon megdinsztelem és félreteszem.
A csirkecombokat sós, borsos lisztben megforgatom, majd egy serpenyőbe öntöm a kevés olívaolajat, és a csirkét kívülről barnára sütöm.
Egy nagyobb jénaiba fektetem a combokat, majd szaftjával együtt hozzáadom a gombát. A gombás húsra öntöm a húslevest, babérlevelet adok hozzá, és lestyánnal hintem. Finoman átforgatom, majd a 160 fokra előmelegített sütőben nagyjából 2 órát sütöm.
Ezután a csirkét óvatosan kiemelem a szaftból, a jénait a tűzhelyre helyezem, majd a szafthoz tejszínt öntök, kis mustárt adok, s azzal addig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik. Ebbe a szaftba helyezem vissza a csirkét, majd - miután kellően átmelegedett - krumplipürével tálalom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kedvencünk, a kapor
  2015-10-03 21:18:33, szombat
 
  Kedvencünk, a kapor

A kapor a magyar konyha megkerülhetetlen fűszere, amely főleg a nyári, szezonális fogásokban jut érvényre, de sokféle ételünkbe használjuk. Kapor nélkül elképzelhetetlen a tökfőzelék, a lucskos káposzta, a kovászos uborka, a kapros-túrós okozta függőségben is fontos szerepe van a kapornak és a kaporral készített lecsó is igazán megnyerő étel.

Kapor és a múlt

A kapor sokfelé őshonos. Megtalálható Dél-Oroszországban, Nyugat-Afrikában és a mediterrán térségben is. S nem csak hogy sokfelé fellelhető, hanem igen régóta rendelkezésre áll, feltételezések szerint már 5000 évvel ezelőtt is készültek kapros fogások, illetve a kapor gyógyító erejével kúráltak különféle betegségeket.

A kaprot már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Főleg nyugtató gyógyszerként és afrodiziákumként tekintettek rá, de afféle boszorkányűző képességet is tulajdonítottak neki, ami a későbbiekben is visszatérő eleme volt a kapor-kultúrának. Még a középkorban is divat volt a házak bejárata fölé vagy a csecsemők bölcsője mellé kaprot tenni, hogy távol tartsa a boszorkákat és az ártó szellemeket. Azt is tudni vélték, hogy a kaporból és kapormagból főzött tea segítségével a boszorkányokat meg lehet fosztani a bűverejüktől. A középkori Angliában bevett szokás volt a biztonság kedvéért zacskóba varrt kapor-talizmánt hordani, sőt a Balti-államok területén a kaprot szerelmi bájitalokhoz is felhasználták.





Könnyen termeszthetünk kaprot erkélyen, ablakban, konyhakertben

A görögök ennél csak egy kicsit józanabbul ítélték meg a kaprot, náluk a gazdagság és a jószerencse jelképe volt ez a növény. Hippokratész azonban - az egyiptomiakhoz hasonlóan - felfedezte a kapor gyógyító erejét, és többek között szájvizet készített belőle.

Rómában a háborús hősök számára nem csak babérból fontak koszorút, hanem alkalom adtán kaporból is, a növény gyógyító szerepével is tisztában voltak: a különféle égési sérülések gyorsabb, jobb gyógyulását elősegítendő égetett kapormagot használtak. Sőt a gladiátorokkal is előszeretettel etetettek kaprot, hogy rendben tartsák az emésztésüket, valamint erőssé és mozgékonnyá váljanak.




Friss, üde ízt ad a kapor a semlegesebb ízű ételeinknek is

A kapor megjelent a Bibliában is, majd a különféle gyógynövényes könyvekben kapott szerepet, de a XVII. században már fűszerként is találkozunk vele egy angol szakácskönyvben. Nem meglepő módon a kapor a savanyúságok fűszerezése kapcsán jelenik meg itt.

A kapor a - Nagy Károly által megrendelt, közel 120 fejezetes - Capitulare de Villis-ben is megjelenik, a gyógynövények sorában, sőt maga Nagy Károly is előszeretettel alkalmazta a kaprot a különféle banketteken, mint a csuklás biztos ellenszerét.
Kapor, a sokoldalú gyógynövény

Kaporral azonban nem csak védekeztek az ártó szellemek ellen és ízesítették az ételüket, hanem a növény illóolajának felhasználásával elcsitították a csecsemőket vagy épp ébren tartották - pl. a mise alatt - a kisebb-nagyobb gyerekeket. A kapor illóolaja ugyanis kis mértékben serkenti a szervezetet, nagyobb mennyiség esetén viszont altató hatással bír, sőt a csecsemők számára ideális szélhajtó, mivel kíméletesen szünteti meg a puffadást.
A kaporban lévő illóolajak megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, a kapor alkalmas a sebek fertőtlenítésére, erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet, csökkenti a bélben történő gázképződést, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó és húgyúti fertőzések esetén is enyhít a tüneteken. A kapormagot annak idején még kolera ellen is bevetették.





A kapormag gyógynövényként, de fűszerként is használható

A kaporban található kalcium, kálium, mangán, vas, foszfor, cink és magnézium, továbbá viszonylag maga C-vitamin tartalommal bír, de emellett tartalmaz még A-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint is.
Kapor a konyhában

Kapor vásárlásánál igyekezzünk friss fűszernövényt venni. A frissen vásárolt kaprot a felhasználás időpontjától függően - hogy megőrizze frissességét - beleállíthatjuk egy pohárnyi vízbe, illetve papírtörlőbe lazán beleforgatva betehetjük a hűtőszekrénybe is.





A kapros-túrós pite szinte fogalom, a kapor nagyon jól illik az édes túróhoz is

Ha nincs lehetőségünk friss kaprot venni, akkor választhatunk szárított vagy fagyasztott kaprot is, sőt mi magunk is tehetünk el télire a fagyasztóba kaporkockákat. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy jégkocka készítőre, nagyobb adag friss kaporra és egy kevés vízre. Az összevágott kaprot beleszórjuk a jégkockakészítő mélyedéseibe, majd vizet töltünk rá, és a mélyhűtőbe téve kifagyasztjuk. Az így kapott intenzív ízű fűszerkockát aztán már csak hozzá kell adni az adott ételhez.

Ha szárított kaprot tartunk otthon, akkor azt minden esetben jól záródó edényben, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk, hogy minél jobban megőrizze az aromáját.

Az erős ízű fűszernövényt évszázadok óta használják, hogy fokozza a zöldségek, húsok, mártások és a tenger gyümölcseinek ízét. A kapor nagyon jó fűszere a legtöbb halnak, kifejezetten kellemes társa a csirkehúsnak, báránynak és a borjúnak, a zöldségek esetében többek között az uborka, a zöldbab, a cékla, káposzta, karfiol, sárgarépa, póréhagyma, krumpli és paradicsom méltó társa.





Hallal is fantasztikusan harmonizál a kapor

A különféle mártások, levesek, raguk mellett a kapor a savanyított fogásoknak is igazi partnere, nem csak ízét adja a különféle savanyúságokhoz, hanem gátolja a baktériumok szaporodását, ezért is hasznos felhasználni a mindenfajta házi savanyúságokhoz.

Kaporral nagyon finom mártásokat készíthetünk, amelynek alapja lehet paradicsom, majonéz, krémsajt vagy épp tejföl. Ezeket a mártásokat felhasználhatjuk húsokhoz, zöldségekhez, különféle snackekhez, de salátaöntetként is megállják a helyüket. A kapros salátaöntetekhez nyugodtan adjunk egy kevés jó minőségű ecetet.

A különféle cukkinis és tökös fogások sem nélkülözhetik a kaprot. Egy cukkinis tócsnihoz szinte kötezően jár a kapros tejföl, a tökfőzelék pedig elképzelehetet kapor nélkül.

A káposztafélékhez is jól illik a kapor. A nyári lucskos káposzta vagy a tartalmasabb, téliesebb töltött káposzta is kaprosan az igazi.





A káposztafélékhez is jól illik a kapor, érdemes kipróbálni karfiollal is!

A legegyszerűbb és nagyon finom megoldás, ha a vékonyra gyalult és kinyomkodott uborkát némi joghurttal elkeverjük, finoman sózzuk, majd sok, frissen vágott kaporral megszórjuk. Magában is kitűnő, de főételek mellé vagy akár szendvicskrémként is kiváló, ha hígabban készítjük, máris készen van a hideg uborkaleves. Ugyancsak jó megoldás, ha a bevált tojássalátánkat, tojáskrémünket kaporral ízesítjük. A kicsit fullasztó krémen sokat lazít a rendkívül kellemes, nagyon zöld íz.

Frissen vágott kaporral szinte bármilyen halat, tengeri herkentyűt megszórhatunk, nagyon kellemes ízkombinációt alkotnak.





Az uborkasaláta szinte elképzelhetetlen kapor nélkül

Kaporleves

Hozzávalók:
5 dkg vaj
3 csokor friss kapor
3/4 liter húsleves
25 dkg tejföl
2 evőkanál finomliszt
cseppnyi almaecet


Elkészítés: A kaprot alaposan megmosom, majd felaprítom. Egy lábasban megolvasztom a vajat, majd a kaprot megfuttatom. Húslevessel felöntöm. Egy tálba kimérem a tejfölt, hozzáadom a lisztet, és egy villával csomómentes habarást készítek. Ezt levessel lazítom, majd a lábasba öntöm. A levest picit sózom, és egy leheletnyi ecettel savanyítom. Pirított zsemlekockával tálalom.





A zsenge kaporlevél apróra vágva nagyszerűen illik tejfölhöz, joghurthoz

Kapros-tejfölös lecsó

Hozzávalók:
1,5 kg fonnyadt édes paprika
5 nagyobb paradicsom
3 dl tejföl
1 csokor kapor

10 dkg zsírszalonna
2 fej vöröshagyma

Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágom, majd egy nagyobb edénybe teszem, és a zsírját kisütöm. Amíg készül a szalonna, addig vékony félholdakra vágom a hagymát, és a paprikákat is csumázom, felkarikázom.
Ha már jó ropogós a szalonna, akkor hozzáadom a hagymát, majd kis idővel később a paprikát, és kb. 1 dl vízzel felöntve fedő alatt párolom. Amikor már összeesett a paprika, hozzáadom a paradicsomot.
Végezetül sózom, tejföllel elkeverem, és a finomra vágott friss kaprot hozzákeverem.
Nokedlivel tálalom.





A töltött káposztát is érdemes kipróbálni kaprosan

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Petrezselyem-mánia
  2015-10-03 20:55:30, szombat
 
  Petrezselyem-mánia

Legnépszerűbb zöldfűszerünk, minden zöldségesnél kapható, sőt rengeteg ételünk főszereplője. Gyökere, a fehérrépa kihagyhatatlan a húslevesből. Ismerjük meg jobban és nézzük, milyen finomságokat készíthetünk belőle!

Variációk petrezselyemre

Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.





A legnépszerűbb magyar zöldfűszer

Nálunk is nagyon népszerű, a hozzá hasonló zöldnövények is róla kapták nevüket, így lett a koriander cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyem.
A magyar kertek dísze

Kétféle petrezselyem terem a magyar kiskertekben: az egyik a gyökérpetrezselyem, melynek gyökere a kedvelt fehérrépa vagy nemes egyszerűséggel csak gyökér néven nevezett zöldség. A másik a metélőpetrezselyem, melyet kimondottan az ízletes zöld levelekért termesztenek. Nemcsak az íze finom, petrezselyemmel kitűnően díszíthetjük a virág vagy zöldségágyás szélét is, és a tányéron is jól mutat.





Vízben, hűtőben sokáig friss marad

Nem csak dísz!

A petrezselyem friss íze feldobja az ételeket, de célszerű csak a főzés végén az ételhez adni, hogy aromája és vitamintartalma megmaradhasson. A leveleket lecsippentve kitűnően díszíthetünk vele főételeket, apróra vágva új dimenziót ad a leveseknek, raguknak, sülteknek is.

Vásárlás után ne csak pohár vízbe tegyük, hanem a vizet tegyük a hűtőbe. Még jobb, ha egy lezárható műanyag dobozt félig megtöltünk vízzel, és ebbe áztatva tesszük a petrezselymet a hűtőbe. Ha a vizet cseréljük is, akár hetekig friss marad.

Jól fagyasztható növény, és - mint annyi más zöldfűszer - sóval rétegezve kis üvegcsében is tartósítható.





A zöldsalátákat is feldobja

A gyökér - avagy a fehérrépa

Édeskésen friss, néha kicsit csípős ízű, fűszeres illatú zöldség a gyökér, melyet zöldség- és húslevesekben, mártásokban fogyasztunk a leggyakrabban. Héját krumplihámozóval a legegyszerűbb eltávolítani. Hozzá hasonló a Hortobágyon vadon termő csemegebaraboly, melyet manapság nemigen használunk, de régi szakácskönyvekben, regényekben lehet még találkozni vele. Külföldön inkább a paszternák és a kerekrépa hasonlít hozzá. Alacsony kalóriájó, de ásványi sókban, vasban, káliumban gazdag. Hűtőben hetekig tárolható.





A fehérrépa sem elhagyagolandó finomság

Petrezselymet, de sokat

A hús- és zöldséglevesek megkerülhetetlen hozzávalója a petrezselyem. Gyakran használjuk húsok töltelékébe és tojásételekbe is, zöldsalátát is megszórhatunk vele.

A friss tavaszi cukorborsófőzelék és a petrezselyem íze együtt maga a mennyei ízharmónia, a petrezselymes újburgonya pedig kihagyhatatlan tavasszal. Kóstoltátok már a petrezselyempesztót? Cikkünk végén megtaláljátok a recpetet.

Igazi vendégváró finomság egy kis leveles tészta és friss petrezselyemmel petrezselymes csigák formájában. Zöld mártás? Itt mindent megtudhatsz róla.

Gyógyszer?

Étvágytalanság? Látásgondok? A petrezselyem javítja a látást és növeli az étvágyat is! Hörgőproblémák esetén is jól használható, az allergiások kötelező növénye. Vértisztító és serkenti a veseműködést is. Sokan a rovarcsípéseket is petrezselyemmel gyógyítják, a csípés helyét friss petrezselyemmel bedörzsölve. Van benne rengeteg C- és E-vitamin, illóolaj és flavionok is. Teáját is fogyaszthatjuk: 2 teáskanál petrezselyemlevelet vagy gyökeret kell leforrázni 3 deci vízzel, majd 15 perc pihentetés után leszűrni.

Petrezselyem pesto

Hozzávalók:
20 dkg petrezselyem
2 maréknyi dióbél
fél maréknyi durvára reszelt parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
2 dl extra szűz olívaolaj

frissen őrölt bors

Elkészítés: A megmosott és leszárított petrezselyemleveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a megpucolt fokhagymát és a sajtot. Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat.
Végül sóval és borssal ízesítjük, kis üvegekbe töltjük, a fedő alatt fóliával zárjuk. (A megbontott üvegcséket hűtőszekrényben tároljuk.)

Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg petrezselyemgyökér
1 dl fehérbor
20 dkg burgonya
2 db tyúkhúsleveskocka
1,5 liter víz
4 dl tejszín
2 mokkáskanál só
½ mokkáskanál szerecsendió
½ mokkáskanál bors
A bundáskenyérhez:
8-10 szelet toast kenyér
3 tojás
3 dkg vaj
fél fej hagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál morzsa
1 tojásfehérje

Elkészítés: Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt. Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul.
Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, átszűrjük, ízlés szerint még étkezési keményítővel sűríthetjük.

Amíg a leves fő, elkészítjük a bundáskenyeret. A vajon megdinszteljük a hagymát és a szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a morzsát, és az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. Ha lehűlt, egy tojásfehérjével kikeverjük, így kenhetővé válik. A gombapéppel megkenünk egy toast kenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd tojásba mártjuk, és a szokásos módon bő olajban kisütjük.

A kisült bundáskenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a leves mellé tálaljuk betétként. Friss petrezselyemzölddel díszítjük.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Snidling - fűnek látszó hagyma ehető virágokkal
  2015-10-03 20:46:59, szombat
 
  Snidling - fűnek látszó hagyma ehető virágokkal

A hagymánál enyhébb íze igen kedveltté teszi, üde aromája feldob minden tavaszi és nyári fogást. Jól tűri a mélyhűtést, és még különleges virágát is felhasználhatjuk. Hagymaimádóknak kötelező decembertől a konyhaablakban nevelgetni egy cseréppel.

Hagymaféle

A hagymák családjába tartozó fűszerű fűszernövény a metélőhagyma vagy snidling. Hívják fűhagymának és pázsithagymának is. Őshazája valószínűleg India és Kína. Itthon már a középkortól használjuk. 20 és 60 cm körüli magasságot elérő fajtáit is termesztik, nálunk az előbbi, alacsonyabb, fűszerű snidling gyakrabban előfordul, és már decembertől megvásárolhatjuk a zöldségeseknél, nagyobb üzletekben.





Snidling

Snidling a kiskertben

Világos helyen a konyhaablakban, teraszon is könnyen nevelhetjük, ha időnként visszavágjuk, és megfelelően öntözzük. A kiskertben nemcsak a zöldségek között termeszthetjük, de egynyári virágágyak szegélyezésre is használhatjuk, hiszen egészen őszig üde zöld lombozata szépen díszít is. A snidlinget ültethetjük rózsa köré, mert megvédi azt a kártevőktől. Ha veteményesbe tesszük, a répa növekedésére is jó hatással van. A biokertészet hívei lisztharmat ellen is snidlingből készült főzetet használnak. Júniusban a virágokból könnyen kiszórhatjuk a fekete magokat, melyeket a következő évi vetésben lehet használni.





Ilyen a snidling virága

Mit kezdhetünk a snidling virágjával?

Májustól júniusig lila, kékeslila virágával díszíti a kertet. A májusban nyíló, vegyszerrel nem kezelt virágokat meg is lehet enni. Tehetjük salátába az egész virágfejet, de a virágszirmokat akár önmagukban is. A virágot sokan jégkockatartóban vízzel lefagyasztják, majd könnyű nyári koktélok díszítésére használják.

Tudtátok, hogy ha a snidling virágját fehérborecethez adjátok, akkor egy gyönyörű rózsaszínes, különleges ízű ecetfajtával ízesíthetitek a salátákat?

Snidling a házipatikában

Gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban és vasban. A többi zöldfűszerhez hasonlóan nagyon egészséges. Vértisztító, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és az érelmeszesedést is gátolja. Bélbetegségek esetén is sikerrel alkalmazható, de túlzott fogyasztása esetén gyomorfájdalom léphet fel.





Egyszerű sajtkrémmel is nagyon finom

Snidling a konyhában

Ne főzzük az étellel együtt, mert a hő hatására gyorsan elveszti aromáját, csak a főzési folyamat végén adjuk az ételhez.

Levesek, tokányok, tojásos ételek kedvelt tavaszi adaléka, jól kiemeli a máj és halas ételek ízét is.

Kihagyhatatlan a tavaszi körözöttből, nagyon jól mutat szendvicseken, hidegtálakon. A legegyszerűbb felhasználási mód, ha fűszervajat készítünk vele, vagy sajtkrémhez keverjük a frissen vágott snidlinget.

Nagyon jól lehet vele díszíteni, kétféleképpen. Nagyobb tálak díszítéséhez használjuk hosszan vágva, míg levesek, szendvicsek, töltött tojások tetejére vágjuk apróra, akár olló segítségével.

A snidling viszonylag gyorsan elfonnyad, ilyenkor íze megkeseredik. Ha túl sok nő adjuk a szomszédoknak, de kiválóan lehet szárítani és mélyhűteni is, bár íze igazán frissen érvényesül.





Kiváló dekoráció

Snidlinges vöröshagymával töltött haltekercsek

Hozzávalók:
1 kg fagyasztott tengeri hekkfilé

bors
halfűszer
víz
fehérbor
olaj a kenéshez
A töltelékhez:
2 db szikkadt barna magos kenyérszelet
1 tojás
1 csokor snidling
1 púpos evőkanálnyi vaj
1 vöröshagyma
1-2 teáskanál mustár

frissen őrölt bors
díszítésnek petrezselyem

Elkészítés: A halat kiengedjük, és kis időre tejbe áztatjuk. Ezután mindet papírtörlőre szedjük, leszárítjuk, és egy vágódeszkára tesszük. Megsózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, és picit állni hagyjuk őket. Elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát felkockázzuk, darabka vajon üvegesre dinszteljük. A szikkadt barna kenyeret picire tépkedjük, és egy tálba öntjük. Hozzáadunk egy tojást, az üvegesre pirított vajas hagymát, az apróra vágott snidlinget, 1-2 teáskanál mustárt, és sózzuk, borsozzuk, végül megszórjuk egy kis ételízesítővel.
A tölteléket elosztjuk annyi felé, ahány halunk volt. Minden halra egy adag tölteléket teszünk, és szépen eloszlatjuk a tetején. Ezután a vékony felétől kezdve óvatosan feltekerjük a halfilét, a végét ügyesen összefogjuk, és 2-3 vízbe áztatott fogpiszkálóval összetűzzük. (Nem kell erősen összecsavarni, mert akkor oldalt kinyomódik a töltelék! Csak szép lazán! :o))
A haltekercseket olajjal megkent jénaiba tesszük egymás mellé, bő fél pohár vizet locsolunk köréjük. A halak tetejére kevés halfűszer szórunk, majd meglocsoljuk egy kis fehérborral az egészet. Előmelegített sütőben 25 perc alatt puhára sütjük. Tálalás előtt - díszítésképpen - minden egyes haltekercsre egy-egy szál szár petrezselymet teszünk.

Snidlinges sajtmártás

Hozzávalók:
10 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg reszelt füstölt sajt
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1 dl tejföl
2 dl tej, de víz is jó

tetszés szerint snidling

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk egy kisebb lábosban, átforrósítjuk benne a lisztet. Felöntjük 1 dl tejjel vagy vízzel, beletesszük a reszelt sajtokat és a tejfölt, összekeverjük, és ha túl sűrű, akkor beleöntjük a maradék 1 dl tejet vagy vizet. Tejföllel, tejjel vagy vízzel tovább hígíthatjuk. Picit megsózzuk, végül beleszórjuk az apróra vágott snidlinget és összeforraljuk.
Nagyon finom sóval, borssal és majorannával fűszerezett pirított csirkemellre öntve. Köretnek tört burgonyát vagy sült krumplit ajánlunk.

Snidlinges tojáskrém

Hozzávalók:
10 főtt tojás
1 doboz natúr sajtkrém
10 dkg lágy vaj
1-2 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
1-2 teáskanál mustár

bors
1 csokor apróra vágott snidling

Elkészítés: A főtt tojásokat kézzel összenyomkodjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és habverővel jól összekeverjük. 1-2 órát hűtjük, hogy összeérjenek az ízek.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tejszínes-brokkolis farfalle
  2015-10-03 19:00:35, szombat
 
  Tejszínes-brokkolis farfalle

Hozzávalók:

40 dkg farfalle tészta

40 dkg brokkoli
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 ek fenyőmag
2 dl tejszín
bors

Elkészítés:

A tésztát főzzük sós vízben majdnem teljesen puhára, szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel.
A brokkolit szedjük rózsáira, és főzzük lobogó sós vízben 3 percig, majd hideg vízzel öblítsük át. A hosszabb szárakat vágjuk le és aprítsuk fel.
Pirítsuk meg az olajon a felaprított hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a fenyőmag felét, a brokkoliszárat, és süssük össze. Keverjük hozzá a brokkolirózsákat és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük fel miért "felfőzünk" mindent?Végül forgassuk bele a tésztát. Pirítsuk meg a maradék fenyőmagot, és szórjuk a tányérokra szedett tésztára.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1276
  • e Hét: 5790
  • e Hónap: 10828
  • e Év: 140535
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.