Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Márton napi libator
  2015-11-11 19:46:06, szerda
 
  .........



.........

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Én is köszönöm a Barátságod Maroka!
  2015-11-11 15:58:43, szerda
 
  Péter Jánosné Marika


Én is köszönöm a Barátságod Maroka!
...... ........... ........... ........

 
 
1 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
......és az igaz barátságot
  2015-11-11 15:56:53, szerda
 
  Erzsi Frisch


Kedves Mária nagyon aranyos vagy én is köszönöm a sok kedves verseket és a sok sok képet és az igaz barátságot
 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Úgy szintén köszönöm én is a szép barátságodat.
  2015-11-11 15:54:51, szerda
 
  Ulrich Ili


Puszillak drága Marokám. Köszönöm a csodás fotókat. aranyos vagy . Úgy szintén köszönöm én is a szép barátságodat. Nagyon csodálatos, komolyan .
 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
a barátom vagy már hosszú évek óta
  2015-11-11 15:52:43, szerda
 
  Juhászné Ancsuka


Drága Marokám, nagyon szépen köszönöm, hogy a barátom vagy már hosszú évek óta.
Köszönöm a csodás videót, írtam is a Youtube-ra kommentet.
nagyon szép lett a videó és a barátság képed is csodaszép lett.
-------------


 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Novemberi napos ősz Gazdagréten
  2015-11-11 15:41:43, szerda
 
  Ugyan az a fa - telefonnal fényképeztem
...... ........... ........... .........



...... ........... ........... ..........



...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed .......
  2015-11-11 15:23:24, szerda
 
  November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomot rendeztek: asztalra tették az újbort, ettek-ittak, s fenékig ürítgették a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen. Mindemellett Márton-nap a 40-napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.
A rómaiak Aesculapiust (Aszklépiosz), az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely pedig a hadisten, Mars szent madara volt. A harcias madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.
A lúd római beceneve az avis Martis (Mars isten madara) afféle régi szófejtéssel Márton madara lett a keresztény naptárban.
A Márton-napi lakomák
A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.
Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát. A hiedelem szerint Szent Márton napján ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a püspökfalat szavunk is.
.........


Márton-napi liba-lakoma
A bornak Márton a bírója - tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák. Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentjeként is ismert.
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
November 11. Szent Márton napja evangélium
  2015-11-11 15:08:16, szerda
 
  Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor az Emberfia eljön az ő dicsőségében, összes angyalának kíséretében, és helyet foglal dicsőséges trónusán, akkor minden nemzet összesereglik előtte, ő pedig elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kosoktól; a juhokat a jobbjára állítja, a kosokat pedig a baljára. Azután a király így szól a jobbján állókhoz: ,,Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, s ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!" Erre megkérdezik tőle az igazak: ,,Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enni adtunk volna neked, vagy szomjazni, hogy inni adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna, vagy ruhátlanul, hogy betakartunk volna téged? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogattunk volna?" Akkor a király így felel: ,,Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!"
Mt 25,31-40

Imádság
Uram, szeretnék az életemnek értelmet adni az imádság, az áldozat, a bizalom, a szeretet, a hűség ébrentartásával. De csak te, az élet Istene, töltheted be életemet egészen, és teheted azt értelmessé. Jöjj tehát, és maradj velem, akkor elég gazdag vagyok már.
R. Svoboda
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
November 11. Szent Márton napja
  2015-11-11 15:05:54, szerda
 
  A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.


Eredete:
A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul - avis Martis- (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel - Márton madara"-
Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.
Kép Linkű

A Márton-nap története
A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria (mai Szombathely) nevezetű városában látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben (a pontos dátum kérdéses). A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve pedig fordulat állt be Márton életében: Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s az alázatos misszionáriust püspökké akarták szentelni.
A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a szolgalelkű Márton a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik
  2015-11-11 14:57:09, szerda
 
  Mai ebédem libakása volt
........



...... ......

 
 
0 komment , kategória:  blog partik  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 348 db bejegyzés
e év: 3156 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 193
  • e Hét: 11823
  • e Hónap: 44977
  • e Év: 278724
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.