Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kohut Katalin: Nekem a csend...
  2015-11-13 20:54:07, péntek
 
 

Nekem a csend az abszolút nyugalom, egy alfa állapot, amikor a pillanatok gyorsan suhanó idejét is felfogni, mérni tudom. Gondolataim higgadtak és szárnyalnak szabadon, érzékelve, hogy a szív mit sugall nekik. Ilyenkor egy láthatatlan hidat építek tiszta muzsika, ének közbenjárásával. A világban a legtöbb baj abból származik, hogy a fej és a szív nincsen összhangban, külön működnek. Az ész földhöz kötötten racionális, a szív érzelemdúsan mutat utat az emberekkel való ismerkedésben. A szív dönti el, ki szimpatikus, ki válik ellenszenvessé, az ész viszont mérlegel, sokszor rosszul döntve abban, érdemes-e belemenni egy kapcsolatba. Sejtéseknek is felfogják sokan a szív tanácsait, holott benne vannak saját törvényeink, melyeket nem hághatunk át,mert akkor meghasonlunk önmagunkkal. Sokan azt gondolják, hogy az ész józan, holott egyedül a logika képes rendet teremteni káoszban, vagy amikor tanácsra van szükségünk.
A csendben kiüresedem, megnyílik egy kis csatorna, amin keresztül áramlik a mondanivaló az ujjaimba. Mennyire csodálatos az ember felépítése, a szív diktál, az agy felfog, s közvetít.
A csendben hallom a tiszta hangokat, a vágyaimat, boldogságomat, szeretetemet szavakba tudom önteni. A csend olyan, mint a hatalmas óceán mélye, a légáramlatok sem érintik, a víz-buborékok piciny csobbanásai is dobpergésként hatnak az érzékekre. A csend biztonságot ad, átölel és átnyújtja ajándékait. A csend megfoghatatlan, az idő örökkévalóságnak tűnik, mintha nem létezne és kristályvízű folyójában lebeg az ember szabadon és gondtalanul. Kinyújtom a kezemet és megérintem az aranyhalat, aki ilyenkor teljesíti kívánságaimat. A csend jelenti a harmóniát, a békességet, a megnyugvást és a szép dalokat. Őrzöm a csendet.

2015. november 13.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Pont, vessző
  2015-11-13 16:07:21, péntek
 
 
Nem lehet eléggé vigyázni a központozásra, mert alkanászodik és közbeszól: a pontosvessző fontoskodni kezd, a gondolatjel szerepet akar, a három pont sértődötten követeli helyét a nap alatt, a kettőspont érzelmi hangsúllyal jelentkezik, s a pont és vessző, szerepüket és jelentőségüket meghaladó igénnyel, belekotyognak a szövegbe. Úgy, ide tegyünk egy pontot. És jegyezzük meg - vessző -, hogy a gondolat csak akkor engedhet a központozás rémuralmának, ha az írásjel nem ad hozzá, de nem is vesz el belőle semmit.

S mindez meglehetősen szegényes. Pont, vessző, kettőspont, kérdő- és felkiáltójel, pontosvessző, gondolatjel, három pont: milyen szegényes jelek, kifejezni a gondolat hangsúlyát és érzelmi tartalmát, lejtését és helyezését! Az irodalom meglepően szerény segédeszközökkel dolgozik, mintha Praxitelész* bugylibicskával faragná a márványt! Nem ártana új műszerekről, segédeszközökről is gondoskodni. Nem elég írni; műszer kell hozzá.

*Praxitelész: athéni görög szobrász (Kr. e. 370-325(; az életképszerűséget kedvelő stílus kiteljesítője.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Petőfi
  2015-11-13 16:06:12, péntek
 
 

Ő a szerelmes öcsénk, aki elment a csatába és meghalt valamiért, ami az élet értelme.
Úgy is beszélünk róla, a családban, mint egy elhalt firokonról, a fiatalról, a legkedvesebbről. Kevés nyoma maradt: egy arckép, nemzetiszín szalag, egy kalpag, kabát. S a műve. De mindez a legkedvesebb: könnyeinken át nézzük e tárgyakat.
S mert legenda van körülötte, mint mindig a legfiatalabb és legkedvesebb körül, halkan idézzük emlékét. Néha érkeznek idegenek és azt susogják, megtalálták sírját, orosz földön, messze idegenben. Ilyenkor összenézünk, fejünk csóváljuk: ,,Halljátok!..." - mondjuk. - ,,Valaki látta a sírját!" - Zavartan emlékezünk. Milyen is volt?... Egészen fiatal volt. A láng volt benne. Szertelen volt és gyöngéd, táblabíró és őrnagy, huszonhat éves és Petőfi, tudott angolul és franciául, megírta művét és meghalt a hazáért. S a legfiatalabb volt, a nemzet Benjaminja, a kedves, a dédelgetett. Csendesen beszéljünk róla, bizalmasan. ,,Ilyen csak egy volt!" - mondjuk halkan. S szívünkhöz szorítjuk művét, mint az anyák a halott gyermek cipőjét.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Szívszorító
  2015-11-13 15:25:40, péntek
 
  Kohut Katalin: Szívszorító

Valaha volt a boldog család,
könnyes szemmel emlékezem,
elképzelem kutyánkkal apát,
szívemben itt vannak énvelem.

Most a kutyák már az angyalok,
ragaszkodók, meghatók, szeretők,
hajléktalant soha el nem hagyók,
igaz barátok, emberséget keresők.

2015. november 8.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: "A kitaszítottak útján"
  2015-11-13 15:18:28, péntek
 
  Kohut Katalin: ,,A kitaszítottak útján"

Jó, hogy ketten vagyunk,
bár vállalnám helyetted
a számkivetettséget.
A kitaszítottak útján
együtt haladunk.
Vészesen kong a föld,
kiürült a játszótér.
Tűz és szeméthegyek,
kárhozott lelkek
kísérik lépteinket.
Dübörög a holt gondolat,
a jövőnk a semmibe vész.
Hová vezekeljünk,
ahol megnyugszik
a háborútól feldúlt szív?

2015. november 8.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 112 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 598
  • e Hét: 1727
  • e Hónap: 4086
  • e Év: 56352
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.