Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Árpagyöngy rizottó sült kelbimbóval
  2015-11-28 23:56:38, szombat
 
  Árpagyöngy rizottó sült kelbimbóval

Hozzávalók a rizottóhoz:
20 dkg árpagyöngy (gersli)
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
2 szál rozmaring (v. 1 mokkáskanál szárított)
őrölt fehér bors
1 evőkanál szójaszósz
1,5 dl fehérbor
6-7 dl húsleves
Sült kelbimbó hozzávalói:
50 dkg kelbimbó
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál színes bors
1 teáskanál só


60 perc bonyolult költséges 2 adag
Hozzávalók

Hozzávalók a rizottóhoz:
20 dkg árpagyöngy (gersli)
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
2 szál rozmaring (v. 1 mokkáskanál szárított)
őrölt fehér bors
1 evőkanál szójaszósz
1,5 dl fehérbor
6-7 dl húsleves
Sült kelbimbó hozzávalói:
50 dkg kelbimbó
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál színes bors
1 teáskanál só
2 evőkanál rizsolaj (v.olívaolaj)

Elkészítés

Az árpagyöngyöt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, és 1-2 percig kevergetve futtassuk meg.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd öntsük fel a borral, és a szójaszósszal. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve, addig főzzük, míg a folyadékot teljesen felszívja.
Ezután öntsük fel egy merőkanál húslevessel, majd szintén félig lefedve addig főzzük még a folyadékot teljesen felszívja. Ezt addig ismételjük, míg az árpagyöngy kellően megpuhul, és jó szottyos lesz. (Közben többször keverjük meg!) Az elkészült rizottót tálalásig tartsuk melegen.
A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe a nagyobbakat.
Az olajat keverjük össze a sóval, borssal, és a préselt fokhagymával, majd öntsük rá a kelbimbóra. Ezután forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a kelbimbót, majd a visszamaradt fűszeres olajat öntsük rá.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 130 fokon, 20 percig sütöttem.)

Megjegyzés

Tálaláskor szedjük tányérba a rizottót, majd helyezzük rá a sült kelbimbót, és úgy kínáljuk.





Kard Sándorné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Húsgombócok sajtmártással
  2015-11-28 23:55:59, szombat
 
  Húsgombócok sajtmártással

Hozzávalók

500 g darált hús (legjobb a sertés- és marhahús keveréke)
250 ml húslevesalaplé
200 ml fehérbor
100 g tejszínes ömlesztett sajt
125 ml habtejszín
100 g zöld olívabogyó
1 teáskanál étkezési keményítő
1 tojás
zsemlemorzsa (két zsemléből is elkészíthetjük)
friss petrezselyemzöld vagy snidling

őrölt fekete bors
1 fej vöröshagyma

Elkészítés

A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra. A darált húst keverjük össze a tojással, a hagymával és egy kevés zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan dolgozzuk össze.
A húsos masszából készítsünk 12 húsgombócot. Mindegyikbe fúrjunk egy lyukat, tegyünk bele egy olívabogyót, majd hengergessük össze.
A húslevest és a bort öntsük egy fazékba, majd tegyük bele a húsgombócokat. Lefedve főzzük kb. 10 percig, majd szedjük ki és tegyük félre. A sajtot olvasszuk fel a boros húslevesben, sűrítsük be a némi vízzel elkevert étkezési keményítővel, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Keverjük a mártáshoz az apróra vágott petrezselyemzöldet vagy a snidlinget és a maradék apróra vágott olívabogyót. Végül a kész mártással öntsük le a húsgombócokat.





Megjegyzés

A húsgombócokat főzés helyett olajban is kisüthetjük. Fejes salátával nagyon ízletes ez a fogás.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Brownie
  2015-11-28 23:55:39, szombat
 
  Brownie

Hozzávalók:
A tésztához:
1 bögre (2 dl) víz
4 evőkanál keserű kakaópor
2 bögre finomliszt
1 bögre kristálycukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 dl natúr joghurt
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
22 dkg margarin
A tetejére:
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg porcukor
6 evőkanál natúr joghurt
4 evőkanál keserű kakaópor

Elkészítés: A vizet beleöntjük egy kis lábasba, hozzáadjuk a margarint és a kakaót, összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrot, majd jól összekeverjük. Utoljára kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.

Egy 30x25 cm-es tepsit kikenünk margarinnal, belesimítjuk a tésztát, és sütőben megsütjük, légkeveréses sütőben 180 fokon, hagyományos sütőben 200 fokon, 20 percig.

A mázhoz a hozzávalókat összemelegítjük, mikor a cukor elolvadt, már jó is. Ha a tészta megsül, még melegen a tetejére csorgatjuk a mázat, megszórjuk dióval. Akkor szeleteljük, ha kihűlt és megszilárdult.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Harcsapaprikás túrós csuszával
  2015-11-28 23:55:24, szombat
 
  Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók

70 dkg harcsafilé
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db vöröshagyma
2-3 dl tejföl
1 evőkanál liszt

majoránna
szerecsendió
bazsalikom
1 evőkanál pirospaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál Erős Pista (paprika krém)
2 evőkanál olaj (v. 1 evőkanál zsír)
5 dl víz

Elkészítés

1. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel. A harcsafilét ízlés szerint kockázzuk fel.
2. Egy edénybe öntsük bele az olajat (v. zsírt), majd kezdjük el üvegesre párolni a vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a paradicsomot és paprikát is.
3. Ezután addig pároljuk, még a paprika és a paradicsom kicsit összeesik, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel, majd kisebb lángon főzzük kb. 30 percig a pörköltalapot.
4. A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd öntsük hozzá a pörköltalaphoz, és keverjük simára.
5. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt halat, majd keverjük alaposan össze. Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és kb. 10 perc alatt főzzük puhára a halhúst. Főzés közben többször, óvatosan keverjük, rázogassuk meg, vigyázva hogy a halhús ne törjön össze.
6. Közben készítsük el a túrós csuszát, mellyel majd tálaljuk a paprikást. Ízlés szerint a csuszát kaporral is ízesíthetjük.
7. Tálaláskor szedjük tányérra a túrós csuszát, majd kanalazzuk mellé a harcsapaprikást, és úgy kínáljuk.





Kard Sándorné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Gombaleves lusta nokedlivel
  2015-11-28 23:55:06, szombat
 
  Gombaleves lusta nokedlivel

Hozzávalók:
40 dkg gomba (keverék)
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 paradicsom
1 zöldpaprika
zellerzöld
kis darabka kelkáposzta
majoranna

bors
olaj
pirospaprika
1/2 babérlevél

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és kevés olajon egy lábasban üvegesre párolom, hozzáadom a szeletelt gombát, kicsire vágott paradicsomot, zöldpaprikát, sózom, borsozom, majorannát, zellerzöldet adok hozzá.

A többi zöldséget is megpucolom, szeletelővel felszeletelem, és a gombás-hagymás alaphoz adom. Pár percig párolom, majd felöntöm vízzel, és lassú tűzön készre főzöm.

A lusta nokedlit 1 tojásból liszt és só hozzáadásával picit keményebbre készítek, egy kistányérra teszem, kézzel kilapítom kb. 0,5 cm vastagra, késsel négyzetesre hálózom és ezeket a kis kockákat késsel szaggatom a levesbe.

A tejfölt a liszttel jól elkeverem, beleöntök egy kis levet a levesből, ezzel is elkeverem, majd a levest behabarom vele.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Majonézes tojássaláta színes zöldségekkel, zsemlével
  2015-11-28 23:54:42, szombat
 
  Majonézes tojássaláta színes zöldségekkel, zsemlével

Hozzávalók:
1 db kígyóuborka
3 db paradicsom
1 csokor piros retek
2 db zöldpaprika
6 tojás

őrölt bors
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olívaolaj
2 dl majonéz

Elkészítés: A megmosott uborkát, paradicsomot félkarikákra szeleteljük, a piros retket, a zöldpaprikát felkarikázzuk, majd a megtisztított főtt tojásokat vékonyabb cikkekre daraboljuk. Keverőedénybe tesszük, és sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd meglocsoljuk az olívaolajjal. Lazán átforgatjuk, és frissen, ízlésesen, tányérra halmozzuk. Meglocsoljuk a majonézzel, majd petrezselyemmel díszítjük. Kínálhatunk mellé friss péksüteményt.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Az advent misztériuma
  2015-11-28 23:16:55, szombat
 
  Az advent misztériuma





Közeledik a karácsony, kezdetét veszi a nagy adventi készülődés. Az elkövetkező négy hét remek lehetőség arra, hogy felkészüljünk az ünnepre. Hogy ezek a napok békés, meghitt hangulatban teljenek, otthonunk mellett a lelkünket is öltöztessük ünneplőbe!

Az advent a karácsony előtti négyhetes időszak, a szó jelentése eljövetel. Ilyenkor készülünk fel Jézus érkezésére. Első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé, utolsó vasárnapja pedig a december 25. előtti vasárnapra esik. Az advent a megújulás és a szeretet jegyében telik.

Az adventi koszorú hagyománya a lelki megtisztulásra ad alkalmat. Négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapját jelképezi. A gyertyák olvadó viasza és az egyre növekvő láng jelzi lelkünk megtisztulását bűneinktől, és a fény eljövetelét. A keresztény hagyomány szerint a koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll. A lila a fegyelem, a bűnbánat és az összeszedettség színe, a rózsaszín az örömé. Első vasárnapján az első lila gyertyát, második vasárnapján a második lilát gyújtjuk meg, a harmadikon a rózsaszínt és a negyediken az utolsó lilát.






A 4. században Gyula pápa rendelte el, hogy karácsony első napja december 25-ére essen. Ez a nap pont egybeesett a pogány népi rituáléval, a téli napfordulón ünnepelték a nap újjászületését.

Őseink a látszólag alvó természettel harmóniában, visszavonulásban várták a fény eljövetelét. A nehéz, lehúzó energiáktól fokozatosan megszabadulva egyfajta szellemi-lelki megtisztuláson mentek keresztül. Ma már más a helyzet, mi ilyenkor ,,pörgünk" a leginkább. Ez számtalan feszültség forrása lehet.

Spirituális felkészülés a karácsonyra

Az adventi időszak tehát különösen alkalmas arra, hogy megnyíljunk a szellemi világnak.
Elődeink azt tartották, hogy az advent négy hetében mintegy próbatételként négy különböző - mindannyiunkban ott rejlő, de a fény újjászületését megelőző ,,sötét" időszakban háttérbe szoruló - tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban.

Ezek a következők: igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség. Egyes nézetek szerint a szellemi világ ilyenkor kevésbé aktív - valószínűleg arra kívánnak ösztönözni bennünket, hogy vegyük a kezünkbe a sorsunkat.

Bárhogy legyen is, némi segítséget azonban ekkor is kérhetünk, mégpedig ,,célirányosan", ugyanis mind a négy tulajdonságnak megvan a maga angyala.

Advent első hete - igazságosság

Először is próbáljunk meg őszintének lenni saját magunkhoz. Másoknak csak olyasmit mondjunk, amit úgy is gondolunk. Minél inkább törekszünk az igazságosságra, annál tisztábban látunk majd a szó átvitt értelmében. Hívjuk az igazságosság angyalát, hogy segítsen összhangba hozni érzéseinket, gondolatainkat és cselekedeteinket.

Advent második hete - mértékletesség

Vizsgáljuk meg, életünk mely területén vagy területein borult fel az egyensúly, és mit tehetünk azért, hogy újra megteremthessük. Tartsunk mértéket minden megnyilvánulásunkban és tevékenységünkben - ahogy a buddhisták mondják, még a mértékletességben is. Forduljunk segítségért a mértékletesség angyalához.

Advent harmadik hete - bátorság

Nézzünk szembe önmagunkkal, különösen az árnyékainkkal és a félelmeinkkel, hiszen azok csak így oldódhatnak fel. Legyen merszünk felvállalni azt, amit valójában szeretnénk. Hozzuk meg régóta halogatott döntéseinket, és ha kell, lépjünk tovább. Mindehhez a bátorság angyalától kérhetünk erőt.

Advent negyedik hete - bölcsesség

Tudatosítsuk magunkban, hogy a valódi bölcsességet nem ,,kívülről" kapjuk, hanem bennünk rejlik - és meg is találjuk, ha nem csak a fejünket használjuk, hanem a szívünkre is hallgatunk. Kérjük ehhez a bölcsesség angyalának segítségét. Konkrét élethelyzetek kapcsán tanácsért is fordulhatunk hozzá. Miután ezt megtettük, többé ne foglalkozzunk az adott problémával - a válasz hamarosan meg fog érkezni, ha figyelünk a jelekre. Bármi történik, gondoljunk arra, hogy minden változás - akár pozitív, akár negatív - egyben lehetőség is a növekedésre.

A titok

A szeretet beáramlása előtt múltbeli sérelmeink elengedésével nyithatunk kaput. Ennek alapvető feltétele az elengedés és a megbocsátás. Kérjünk erőt a szellemi világ fényképviselőitől - az angyaloktól és az arkangyaloktól - ahhoz, hogy meg tudjunk bocsátani önmagunknak és mindazoknak, akik valaha fájdalmat okoztak nekünk. Hagyjuk, hogy megszülessen szívünkben a remény, a szeretet és a boldogság. Csak kérnünk kell, és tapasztalni fogjuk, hogy rengeteg támogatást kapunk fentről. Egyre kevésbé érezzük magunkat kiszolgáltatva a pillanatnyi körülményeknek, ami rendkívül felszabadító. Minden olyan pillanatban, amikor megtapasztaljuk a kegyelem erejét, megkapjuk az advent, a karácsony ajándékát. Ezzel a lelki gazdagsággal pedig sokkal könnyebb lesz a fa alá beszerezni a meglepetéseket.

Szerző: Mezei Katalin

Forrás: http://www.angyalszarny.eoldal.hu/cikkek/ezoterikus-cikkek-3/az-advent-miszterium a.html
és
http://joportal.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Békés adventi hétvégét!
  2015-11-28 22:56:25, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Felháborító!!!
  2015-11-28 00:29:18, szombat
 
  Kőszegi Marika írta.
Kiteszem, mert egyetértek vele.
Nézzétek meg, a képen rajtahagyta a nevet,
csak szemét módon felülírta.


Tisztelt TVN-es Blogtársaim!!!! Barátaim!


Osszátok legyetek szívesek!Minél több blogtársam és ismeretlent kérek, ne engedjétek ezt !!!.


Kedves régi ismerőseim!És ismeretlenek is!!

Felháborít ami egy ideje itt megy!!!

Én 2008 óta írom a blogom, de ilyen még sosem fordult elő, megbecsültük egymást, volt egy ÍRATLAN TÖRVÉNY Köztünk, egy "etikett szabály..ismerősök közt és blogírók közt ismeretlenül is, hogy egymás munkáját tiszteletben tartottuk, megbecsültük!!

HA nagyon tetszett valami a másiknál, vagy elkértük, vagy úgy tettük ki a saját oldalunkon, hogy xy oldaláról hoztuk el, nem másoltunk SOHA egymástól! Nekem a mai napig vannak blogtársaim a régi időkből, ha valamit elvisznek is, megjegyzik, tőlem vitték!! Amit meg is köszönök ismét nekik!!

Most viszont név nélkül írom, úgyis olvassa majd ezt is, és kérem itt is , fejezze be MÁSOK blogjából a másolgatást!!
Most nem csak rólam van szó, több blogtársamnál jártam, és feltűnt, hogy EGY VALAKI innen is- onnan is másolgatja a dolgokat .. nem törődve azzal, mennyi munkánkba kerül a sok vers ki keresése a Neten, és beirása, diszitése,a képek keresése, betétele egy -egy vershez,idézethez, képes idézetek, vagy egy cikkhez.. vagy csak amúgy....

Köszönöm ha olvastatok!!

Lehet ezt is másolni!!!!! Ditke

Osszátok legyetek szívesek!Nem sokan olvasták, vitték a blogjukba, vigyétek légy szi minél többen!!.
--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------
- Én is bosszankodtam úgy mint te, hisz képzeld Fókuszban a nő kategóriámból klementina gidró 40 oldalt másolt ki. Amikor az oldalára tévedtem, azt hittem nem hiszek a szememnek. Azt hittem, a saját oldalamon vagyok. Mindent átmásolt.Írtam neki, hogy hagyja abba az oldalam másolását, és csak azért is másolta. amit kiírtam a blogomba, öt perc múlva egy az egyben az ő oldalán is bemásolta. először szépen kértem, ezt ne tegye, de csak azért is őrült módon másolt.A képeimről a neveket levágta és rá írta klementina. Ami még felháborító, hogy tanárnő.most megváltoztatta a profil képétkalaposra, azt gondolja más képe mögé bújva , nem jönnek rá, ki is ő valójában.








Ez csak egy példa a sok közül
Gabfe Kedves Marika!!
Egyáltalán nem zavartál, sőt!!!
Nagyon megörültem, hogy egy "bocs", számomra ismeretlen írt a blogomba a felhívásomra!! Akkor láttad, nem sokan reagáltak a beírásra.. Még nagyobb meglepetés ért, hogy itt is olvastam a soraimat, és köszönöm!! Tán a második vagy aki elvitte a blogjába...Sajnos most is megy a másolás, de nem tudom leállítani, pedig írtam a TVn-nek is... azt válaszolták, írnak neki.. Szerintem csak közös összefogással lehetne valamit elérni esetleg..Már azon voltam, abbahagyom, kilépek.. de aztán a barátaim unszoltak, ne tegyem, nekem ez az egyetlen szórakozás, kikapcsolódásom.. Nem ragozom, ne haragudj.. nagyon szép a blogod, bevallom most látom először.. kevés az időm és nemigen járok idegenek blogjába...Még egyszer , KÖSZÖNÖM!


Köszönöm szépen Ditke, hogy meglátogattál és csak úgy tudunk normálisan működni, örömöt lelni itt a TVN blogon, ha összefogunk és mindenki tiszteletben tartja a másik munkáját. A jó blog tükrözi mindenkinek a saját énjét.Nem kell, hogy személyesen ismerjük egymást. Nekem a jó blog nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól. klementina meg őrült módon másol. Nem értem, egy tanárnő hogy tud ilyen jellemtelen,gátlástalan lenni.Másol, másol... nincs egy önálló gondolata. Hiába kérem szépen, kérem durva szavakkal is, mert már elfogy a türelmem.Hiába.Lassan mindenki megismeri.
Kommentem klementina gidro oldaláról: KőszegiSándorné (#1) 2015-05-24 17:09:08
Ilyen pofátlanságot? Még a nagyszüleim házáról a fotót is átmásoltad a tiedbe?Te normális vagy? Fordulj orvoshoz, mert te beteg vagy! Felháborító, amit te művelsz!!!


 
 
0 komment , kategória:  Blogtársaktól kaptam 2  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 744
  • e Hét: 5258
  • e Hónap: 10296
  • e Év: 140003
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.