Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Arany
  2015-11-05 21:47:08, csütörtök
 
 

Nevét kimondjuk, s eszméletünket látványos képzetek rohanják meg. Tájat látunk, melyben van tölgy, síkság, nád és mocsár, fehér városok a síkság közepén, pipacsos búzatáblák, gémeskút, őserdő, hegyi tavak, bércek, melyeknek havas orma a felhőkbe ír valamit. Hegedűszót hallunk, cincogást. A nagyidai cigányok cincognak így. Sírást hallunk egy csukott zsalus falusi úriház ablakain át. Toldi anyja sír, fiát siratja. Egy hangot hallunk, mely olyan mély, mint a férfibeszéd, mikor az ember már csak a lényegeset mondja, mert készül, méltósággal, a búcsúra és a halálra. Szavakat hallunk, melyek oly üdék, vadak, lágyak, ízesek, illatosak, fényesek, mélyek, erősek, pontosak, szikrázók, mintha a mindenség és az élet most először kapna értelmet e szavakban. A teljességet érezzük, minden szavában. A sorsot. Zavartan dúskálunk a bőségben. Mintha arannyal játszana valaki, színarannyal. Igen, Arany.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: France
  2015-11-05 21:45:14, csütörtök
 
 

Most aki belép egy szalonba, s nagyon csendesen, mosolyogva, de ellentmondást nem tűrő hangon ezt mondja: ,,Az összes egyházatyák és az ókori szerzők szövegeinek olvasása meggyőzött arról, hogy a világ reménytelen és elviselhetetlen. Kérek egy csésze teát. Köszönöm."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Szerb Antal Pendragon legenda - Könyvajánló
  2015-11-05 21:21:31, csütörtök
 
 

Felbecsülhetetlen kincs Szerb Antal könyve. Neki érdemes volt Angliába utaznia ösztöndíjjal, mert megírta fehéren és feketén az igazságokat. Nemcsak lenyűgöző fogalmazásával, leírásaival, vonzó szereplőivel vonja magára a figyelmet, hanem a regény cselekményének kibontakoztatásával, majd a tárgyalásával az események sorozatának, melyek villámgyorsan követik egymást. Ezt a könyvet valóban nem lehet letenni, az ember egyre szomjasabbá válik a folytatás megismerésére.

Anglia első Rosacrux, vagyis Rózsakereszt halála és feltámadása, a rózsakeresztes rend alapítójának titokzatos Pendragon családban játszódik a történet. A magyar származású Bátky János, a könyvbúvár doktor a főszereplője, akit a Pendragon család feje meghív walesi, llanvygani kastélya ritka gyűjteményű könyvtárába. Earl of Gwynedd életveszélyben van, többször megpróbálják kioltani az életét. Fia Osborne, szép és értelmes leánya, Cynthia Pendragon. Mindkét gyermeke az earlnak tiszta és becsületes, mintha olyan magasságában élnének az emberiségnek minden tekintetben, ahová senki sem érhet el. Eileen-St.Claire, egy csodálatos hölgy bonyolítja a dolgokat a háttérben, akiről kiderül, hogy az ellenséges családnak egyedüli örököse, Mrs. Roscoe. A kastély körül éjjelente hatalmas termetű kardos, titokzatos lovas tűnik fel. Annyira hasonlít az earlra, hogy akik meglátják, összetévesztik vele. János, mielőtt a birtokra utazna, fenyegetést kap, hogy másnak is életébe került már ez a lépés. Egyre közelebb kerülnek a könyvtárnyi tanulmányok és a British múzeumban található családi iratok folytán a titokhoz, melyről maguk is meggyőződnek a Pendragon régi épületében, ahol Rózsakereszt kapujánál az a felirat olvasható, hogy százhúsz év múlva kinyílok, s üres sírt találnak. Már ebből sejthető, ki is a titokzatos lovas, aki megvédi utódai életét is, de a végén, mint kortársai rendje tagjai közül szinte valamennyien, belebonyolódik a fekete mágia legsötétebb mélységébe, melyhez áldozat is szükséges.

A regény hatalmas értékeket halmoz fel régi legendákból és történeti hűséget mutató igazságaival. János, a főszereplő szájába adta a szavakat a szerző, melyek szerint a római egyház fölött az antikrisztus trónol. Azt is megtudhatjuk az elbeszélésekből, családi iratokból, hogy a rózsakeresztes rend kezdetben a Nagy Mű, a Bölcsek köve elérését tűzte célul, melyet soha nem talált meg, majd átvették az egyház Jézus tanításait is. Így különféle hazugságok kerültek napvilágra, mint az is, hogy Jézus halála óta léteznek együtt a szabadköművesekkel. Átcsapott a kereszten a rózsa fekete mágiájává a kezdeti emberiségégért és természetért kiálló hívek követőinek tábora. A fekete mágia napvilágra került a Vörös Oroszlánban, e könyvben is említett Casanova és Germain, Rudolf Steiner, s a régi ismerős fekete mágiával foglalkozók névsora. Ha tudták volna, hogy az ember-arany valójából nem aranycsinálást jelent, hanem ember átváltozását ember-arannyá, talán soha nem lett volna a világ fekete, el lehetett volna kerülni a sok apokalipszist.

Magam kidolgoztam a kilencvenes években az összes egykori kezdeti egyház történelmét, többek között a Bölcsek Köve, kémiai menyegző igazi elméletét. Ezek az írások bezúzásra kerültek, párat tudtam emlékezetből felvázolni. Íme a kémiai menyegzőről szóló rövid versike:

Nem késő,
Még zöldell a lét
És virágzik a szellem,
Menyegződ napja közel.
Színek robbannak
Aranyszikrát szórva,
S teremtődik a fényben
Az Ember-arany.

A könyv részletesen beszámol a sátáni erők hipnózisos erejéről, amikor a főhős öntudatlan állapotban maga is részese lesz a rituális áldozásnak. A kétszázötvennyolcadik oldalon kezdődik a doktor önkívületi állapota, melynek történései mintegy álomszerűen játszódnak, s ezekre később valószerűtlenül tekint vissza. Az okkultizmus, s társszektái titkos hatalma és tevékenysége rémülettel veszi körül az olvasót, aki nem hiszi, hogy ez valóságban is megtörténhet.

A tetőpont után a regény természetesen megoldással zárul, mint ahogyan általában lenni szokott. A könyv befejezte okítását és példamutatását, utat mutatva a józan észnek.


2015. november 5.





 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 112 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 501
  • e Hét: 2388
  • e Hónap: 4747
  • e Év: 57013
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.