Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Megmaradni - vasárnap a Duna World-ön
  2015-11-08 20:09:08, vasárnap
 
  Megmaradni
magyar dokumentumfilm, 65 perc, 2013 (12)

Leírás

A Megmaradni Pigniczky Réka legújabb dokumentumfilmje, amely a kettős identitással foglalkozik. Azt a generációt mutatja be, amelyik 1956-ban menekült el Magyarországról és az Egyesült Államokban találta meg új otthonát. Magyar identitásukat közülük nagyon kevesen őrizték meg, ők viszont küldetésként tartottak ki mellette. A magyar iskolától a magyar cserkészetig, a néptáncon, valláson és a sporton keresztül adták át gyerekeiknek a magyarságot, a nyelvet, a kultúrát. Részben ők alapították és nagyrészt ők tartották fenn az amerikai-magyar "inkubátort". A Megmaradni c. filmben a velük készült történelmi interjúsorozat látható, eddig nem közölt archív filmfelvételekkel, fotókkal.

Szereplők: Böjtös László, Kálmán Szabolcs, Magyar Kálmán, Mészáros Andrea, dr. Nagy Károly, Szentkirályi Ödön és Vörös Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Varga Bálint megemlékező beszéde
  2015-11-08 19:25:28, vasárnap
 
  Tisztelt Alpolgármester Úr!
Az 56-os Egyesület Tagjai!
Iskolánk Tanárai
Kedves Diákjaink!

A Mosonmagyaróvári Bolyai Iskola I-es és II-es épületeiben már több mint száz éve folyik tanítás. Mosonmagyaróváriak és a környéken élők generációi kötődnek valahogy ehhez az intézményhez, őriznek emléket róla a szívükben.

Ezek az emlékek egymáshoz kötik mindazokat az embereket, akik ültek iskolánk padjaiban, koptatták lépcsőit, és itt sajátították el mindazokat az alapvető ismereteket, amelyek későbbi életük során segítették és segítik őket.

A 2-es számú épület- az egykori Polgári Leányiskola-, amelynek most az udvarán állunk, őrzi mindazoknak a történelmi koroknak a nyomát, amelyek az elmúlt 100 éven átívelnek.
Nem kivétel ez alól 1956 sem.
Kedves Diákjaink!
A mindennapi feladataitok között talán nem is veszitek mindig észre, nem is mindig figyeltek fel a mögöttem lévő emléktáblára, melyen egy fiatalon, mindössze 16 évesen hősi halált halt lány, Magyar Katalin neve áll.

Hozzátok hasonlóan Ő is kötődött ehhez az épülethez, hiszen itt végezte az általános iskolát. Ugyan azokban a termekben tanult, mint Ti is, és talán hasonló játékokat is játszott barátaival ugyan ezen az udvaron.

Magyar Katalin 1940 áprilisában született Budapesten, de rövid életének javát itt, Mosonmagyaróváron töltötte, ahonnan 1954-ben a fővárosba költözött, hogy rajztehetségét kibontakoztatva a Török Pál utcai Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanulhasson. Tanulmányait lelkesen és kötelességtudóan végezte. Családjával rendszeresen váltottak levelet, és amikor tehette, haza is látogatott. 1956 nyarán, amit családjával töltött még nem is sejthette, hogy a közelgő forradalom forgatagában hősi halált hal majd.

Az ő tragikus halála Mosonmagyaróvár és a mosonmagyaróvári emberek 1956-os történetének, és örökségének egyik legmegrázóbb, és legkülönlegesebb fejezete.
1956 forradalma a legszebb példa arra, hogy a magyarság, amikor kell képes kiállni magáért. Példája egyben a hazaszeretetnek, a szabadságvágynak, és az összefogásnak. Ez az összefogás, és segíteni akarás volt, amely 1956 őszén a budapesti utcákra szólította Magyar Katalint is, hogy november 7-én egy szovjet tank gyilkos sortüze oltsa ki az életét.
De hogyan is lett Magyar Katalinból hős?
Az október 23-án útjára induló forradalmi megmozdulásokat leverni akaró karhatalom, és a szovjet hadsereg beavatkozásának következtében egyre több halottat és sebesültet kívánt a magyar szabadság eszménye.
Szerte az országban önkéntesek százai igyekeztek megsegíteni sebesült honfitársaikat. Ki mivel tudott: véradással, gyógyszerrel, élelmiszerrel, pénzzel, vagy, ahogy azt Magyar Katalin is tette: önfeláldozó, segítő munkával, hiszen osztálytársaival önkéntes ápolóként dolgozott a Tétényi úti kórházban.
Amire nagy szükség volt.
A forradalmi események mind a mentősöket, mind a kórházakat váratlanul érték: sem személyi, sem anyagi téren nem voltak felkészülve a háborús helyzethez hasonló sebesült áradatra. A forradalom napjaiban mentősök szinte megállás nélkül hordták a lőtt sérülteket és a halottakat. Az Országos Mentőszolgálat még csak nyolc éve üzemelt, állományában országosan 930 alkalmazottal és mindösszesen 400 gépkocsival. Intenzív ápolásra alkalmas mentőautóból mindössze két darab állt rendelkezésre. A kórházak nagy részében is szinte 90 százalékos volt az ágykihasználás, kevés üres ágyat tudtak rendelkezésre bocsátani. Különösen a belvárosi, harcok kereszttüzében álló kórházak teltek meg gyorsan sebesültekkel. A laikus önkéntesek önfeláldozó és heroikus munkája nélkül sokkal kevesebb életet lehetett volna megmenteni.

Magyar Katalin a többi önkénteshez hasonlóan a szovjet csapatok november negyediki beavatkozásának, és a Budapestért folyó elkeseredett harcokban megsérült szabadságharcosokat és szovjet katonákat igyekezett menteni, kórházba szállítani a sérülteket.

November 7-én a mentőautót, amin szolgált, egy súlyosan sérült 9 éves kisfiúhoz riasztották, akinek a mentését a mentőautóban el is kezdték.
A sors azonban ebben a pillanatban közbelépett. Mivel a szovjet katonák között elterjedt, hogy a magyar felkelők mentőautókat is használnak arra, hogy fegyvert és harcosokat szállítsanak, ezért a tankok válogatás nélkül tüzeltek minden járműre. A fiatal ápolónő mentőautóját is egy ilyen tank vette tűz alá, és két sorozattal kioltotta Magyar Katalin és a sérült kisfiú életét. A mentőautó vezetője súlyos lábsérüléssel, de túlélte a támadást. Később, mielőtt végleg külföldre távozott még meglátogatta Katalin szüleit Mosonmagyaróváron.
Így, Magyar Katalin mindössze 16 évesen, saját jövőjét, és családja boldogságát is feláldozta a magyar szabadságért.
Ez az az áldozat, amely közös tulajdona mindannyiunknak, akik kötődünk ezekhez a falakhoz.
Ti pedig bolyais diákokként méltán lehettek büszkék és tekinthettek példaképként Magyar Katalinra, aki azon a hideg novemberi napon ötösre vizsgázott kötelességtudatból.

Megj.: A beszéd elhangzott 2015, november 6-án, a Bolyai Iskola Magyar Katalin megemlékezésén.
A beszédet tartotta Varga Bálint történelem tanár, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület vezetőségi tagja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
De ki volt a kilencéves kisfiú?
  2015-11-08 11:21:59, vasárnap
 
  Minden év Magyar Katalin megemlékezésén elhangzik és olvasom is minden Magyar Katalinra emlékező írásban, hogy 1956. november 7-én, abban a bizonyos mentőautóban egy 9 éves sebesült kisfiú feküdt, aki a szovjet tank támadása során fejlövést kapott és azonnal meghalt. De ki volt ez a sebesült kisfiú, aki hősi halált halt a mentőautóban? Ezen gondolkodom és azon, hogy vajon miért nincs benne a Horváth Miklós-Tulipán Éva : In memoriam 1956 című könyvében ? Magyar Katalin benne van. Végignéztem az összes oldalt a halál helye és ideje oszlopokban, de semmit nem találtam. Pedig Kati mellett ez a gyermek is hőssé vált, hisz sebesüléséből akár fel is gyógyulhatott volna. Kis életét elvették tőle. Vajon szülei, családja őrizheti még emlékét, sírját valahol?
S ha nem, akkor is egy hőssel, áldozattal több ,,Magyarország 1956-os embervesztesége".
Én odaírtam a könyvbe Magyar Kati mellé. Mától kettejükre kell emlékeznünk!



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56 a Győri Könyvszalonon
  2015-11-08 04:36:09, vasárnap
 
  A háromnapos XV. Győri Könyvszalon középső napján, szombaton voltam el, reggel 9-től, este 9-ig.
Végighallgattam a győri városi, egyházmegyei és megyei levéltár kutatóinak előadásait. Köztük egy mosonmagyaróvári előadó és téma volt. Beregszászi Balázs Hőnel Béla építészről írott könyvét mutatta be Dancsecz Mónika, a megyei levéltár igazgatójával folytatott beszélgetés keretében.

Ötvenhat néhány korábbi könyvben jelent meg a szalon polcain, illetve a Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében sorozat 6. kötetében Tihanyi Árpád győri tanár, 56-os mártír személyében. A nap végére három könyv volt a táskámban. Az említett pedagógus élettörténet sorozat 6. kötete, (3000) a győri levéltár 56-os kiadványa 2006-ból (500) és egy új dokumentumregény Szemadám Györgytől Háromperhámasok címmel (2200).

Mosonmagyaróvár egyéb megjelenése sajnos nem volt a könyvszalonban.
De még csak mosonmagyaróváriakkal sem nagyon találkoztam.
Vasárnap a hegyeshalmi Reisinger Attila lesz a vendég a pódiumszínpadon.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 149
  • e Hét: 640
  • e Hónap: 4038
  • e Év: 21858
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.