Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
Kohut Katalin: Boldogabb Új Évet Kívánok!
  2015-12-31 18:39:56, csütörtök
 
 

Valaha volt egy Kodály módszer, mely szerint aki énekel, sokkal hamarabb tanul meg mindent. Mellesleg az ének szép szívet ad ajándékba mindenkinek. Szívből énekelni az egyetlen csoda, vigasztaló és boldogság a világon. A zene világnyelv, mindenkihez szól.
Akinek jó az akusztikája, sokkal hamarabb megtanul idegen nyelveken beszélni, de jobban megy neki a gyorsírás, az irodalom és a matematika.
Nekünk napi két magyar óránk volt, de délutánonként külön szakkörre is jártam.
Egyik nap magyar órán játszottam a gyenge tanuló padtársammal Talált-Süllyedtet. A rajongva csodált magyar tanárom felszólított: - Kohut Kati, mi az a cselekmény? Nem tudtam hirtelen, nyelvtan, vagy irodalom óra van-e, s gyorsan rávágtam, hogy a cselekvés az, amikor valaki valamit csinál. Több sem kellett a tűzre, mert a csinál szóval a tanárt sokkolni lehetett. Három szótól voltunk eltiltva: csinál, pucol, izé. Minden cselekedetnek megvan a magyar megfelelője, soha nem ejtettem ki a számon a csinál szót. - Ülj le, egyes! - szólt az ítélet hangosan. Óra végéig sírtam. Akkor ismét felszólított és megkérdezte tőlem, mi az irodalmi mű cselekménye. - Öt fő részből áll: expozíció, vagyis a kiindulási helyzet, a bonyodalom kezdete, a tárgyalás, vagyis az események sorozata, a tetőpont és a megoldás.

Hamarosan új könyvet nyitunk, új év kezdődik. Azt hiszem, már mindenkiben megfogalmazódott, hogy könyvben megírja az életét az öt főrész segítségével. Én már megtettem 1992-ben, de a végét akkor sem, most sem tudom befejezni. Lezáratlan világregény az enyém, mindig van tovább akkor is, amikor lehetetlennek látszik.

Aki írással foglalkozik, vissza tudja nézni az óév főbb állomásait, hiszen a versekbe, prózákba beleírjuk a történéseket, legyenek jók, vagy rosszak. De mi történik akkor, ha nincsen megoldás? Lehet-e könyvet zárni három ponttal? Ebből következik, hogy könyvet csak az tud írni életéről, akinek egy jó, vagy rossz élménye valahogyan befejeződött. Még az én életem regénye várat magára, azt hiszem, a szappanáriáknál is hosszabb lenne, ha egyszer megfilmesítenék.

Megköszönöm, drága barátaim, hogy egész évben velem voltatok jóban és rosszban. Mikor szomorú voltam, vigasztaltatok, amikor igazságtalanság ért, mellettem voltatok, akkor is, amikor én is hibáztam. Mindenkiből ki lehet hozni a legrosszabbat megalázással, leértékeléssel. Sok idő kell ahhoz, hogy ezek a sebek begyógyuljanak, az ember lehiggadjon. Kerüljük ezért azokat, akik képesek indulatokat kovácsolni az erényből! Megköszönöm, hogy olvastátok írásaimat, s méltattátok őket figyelemre. Tudom, hogy sok az írás és kevés az idő, de biztos vagyok benne, hogy az írás soha nem hiábavaló.

Gratulálok mindenkinek az évben elért eredményekhez, sikerekhez és jövőre, mikor új könyvvel lehetünk gazdagabbak, melynek első fejezete az új év kezdete, azzal zárjuk majd az évet, hogy van megoldása mindennek, lezárulnak a nehézségek, bármilyen területen!

Legyen velünk minden jóság és ereje a bizalomnak, reménységnek! Boldog Új Évet Kívánok!

2015. december 31.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: A szív
  2015-12-30 22:41:13, szerda
 
 
Mint a tenger mély vize a sűrű sókkal és moszatokkal, úgy telik meg szívünk érzések emlékeivel, melyek lassan, iszaposan elvegyülnek és összetapadnak valamilyen keserű és zavaros érzelmi anyaggá: ami tegnap vagy húsz év előtt sugárzó öröm volt, tiszta és kiáltó vágy, éneklő és rikoltozó boldogság, lassan közömbös anyag lesz szívünk tartályában, mely végtelen, mint a tengerek alja, s nem is akar mást, csak befogadni, moszattá pácolni és súlykolni mindent, amit a sugárzó felvilág, az elsuhanó hajók, s a felhők és a véletlen beléhajít.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: A név
  2015-12-30 22:39:50, szerda
 
 
Csak azt akarom még utánad kiáltani a múló életben és siket időben, hogy neved - még mindig, örökké - úgy átjárja életem, mint a tavaszi szél a sötét erdőt.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Közel a jövő
  2015-12-29 23:34:26, kedd
 
  Kohut Katalin: Közel a jövő

Pár óra és feltárul a jövő,
tán nem lesz többé soha cselszövő,
a józan észt nagy tettek követik,
égből hulló igazság köveit
szedegetjük, ítélet mannáit,
megmérettetik a szív is megint.
Lesütött szemmel nem jár bátorság,
megigazul jóság, s nem botorság
soha többé a derű, emberség,
az Idő barát, színe tengerkék.
Szilveszter éjjeli kívánságom:
fogadja a világ barátságom.
Nagyok a terheim, nem könnyezek,
már másokkal együtt ünnepelek.
Ha Látó lennék, megsúgnám Neked,
a jövő mily' titkokat rejteget.
Tenni kell, merni hatalmasat,
s a foglyokon kinyílik a szívlakat.
Egyetlen álmom szebb és jobb világ,
hol dalolva játszunk, s mint kisdiák,
sok szabadító jő, lesz segítség,
szeretet tüzében hitben égnék,
s ahogy árad öröm mindenkire,
támad a gyönyör ember igéje:
szerelem, hit, becsület, nagy az ár,
jövő évben a nagy boldogság vár.

2015. december 29.




 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: A törpe
  2015-12-29 22:07:50, kedd
 
 

Először Jókai Mór jött szemközt, a belvárosi utcán, sűrű hóesésben: Jókai Mór, fekete, prémgalléros kabátban, kissé torzonborz fehér szőrzettel, zúzmarás hajzattal és bajusszal, kék szemekkel, úgy hetven-hetvenöt éves korában, mikor Laborfalvy Róza meghalt már, de Grosz Bellát még nem vette el...A jelenség kísértetiesen ismerős volt, mintha a természet, a maga mulatságára, még egyszer eljátszotta volna Jókai Mórt. Az öreg vígan ment a hóesésben, kissé dűlöngőzve, mint aki enyhén részeg a jókedvtől és az élet tréfáitól.
Nyomában törpe nő sietett: nem kistermetű, hanem hiteles törpe, olyan, aki a bejelentőlapon a ,,Foglalkozásba ezt írja: ,,liliputi", s éves szerződése van a cirkuszba. Legföllebb egy méter magas lehetett, öreg kis arcát pirosítóval kendőzte, s divatosan öltözködött, parányi bundában és parányi hócsizmában tapodta a havat. Jókai Mór és a törpe egyszerre tűntek el a hóesésen és az utca fordulójánál.
Utánuk néztem és úgy éreztem, az élet végtelen. Mi lehet egy törpe lelkében? Mi lehet egy ember lelkében, aki Jókai Mórra hasonlít? S mi van az én lelkemben, aki itt élek, törpék, hóesés és jókai-imitátorok között, író vagyok, szeretnék boldog lenni, s nem tudok, mert írnom kell? Álltam a hóesésben, néztem a törpe után, s mély alázatot éreztem.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Niagara
  2015-12-29 22:06:30, kedd
 
 

Mikor egy nő azt mondja: ,,Jere, hagyjál ott mindent, én vagyok a kaland, az élet, a megsemmisülés és a teljesség, ugorjunk együtt a Niagarába!" - nagyon kell figyelni. Mert a nők óvatosan ugranak. S mielőtt leugranak a Niagarába, hosszú időn át gyakorolják az ugrást, úszóleckékkel, edzik magukat, s aztán, az ugrás pillanatában, hosszú kötelet kötnek derekukra, és életbiztosítási kötvényt kérnek ugrás előtt, szelíden és mellékesen.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Boldog Új Évet Kívánok!
  2015-12-29 09:10:11, kedd
 
 


Az Óév búcsúztatása nagyon régi eredetű. Sokan nem értik a nagy csinnadrattát, ami a tüzijátékokat, trombitákat jelenti, de ez a szokás is régi időkre nyúlik vissza. A babona szerint nagy zajokkal, mint ahogyan teszik ezt a természeti népek mai napig, ördögöket, gonosz szellemvilágot lehet távol tartani, így az emberek nyugodtan, békésen készülhetnek az Új Év fogadására.

Jeles Szilveszter több is élt, mint akiről a Szilveszter ünnepe kapta a nevét, aki megalapította a kereszténységet Európában. Nevéhez fűződik állítólag az első számológép is, sőt a nulla és az arab számok bevezetése a 365 napos év mellett.

Petőfi Szilvesztere sem született véletlenül éppen éjfélkor, hiszen nagy sorsra hivatott ember volt, olyan, aki megváltja akár az egész világot. Forradalmiságát, hazafiúi szeretet-lángolását Petőfi talán magáról mintázta. Szomorú, hogy Szilveszter osztályrésze az éhezés, a családja széthullása, éhen halása lett, pedig mennyire bízott szavaiban, tetteiben saját asszonya is!

Ilyen reménykeltőnek várjuk mindannyian az új esztendőt, amikor megszűnik a békétlenség, a családi szeretet összekovácsolja a szíveket, az embereket, s az országot, amikor politikusaink az igazság fehér zászlaja mellett teszik le esküjüket, s érezzük, értük vannak, szívük a miénkkel együtt dobban. S mikor minden ember szívében a szeretet, emberiesség törvénye uralkodik, elmondhatjuk, megérkezett az igazi Új Év, mely valóban jólétet és bőséget terem.

Szilveszterhez számtalan babona kapcsolódik, egyik régi magyar szokás a malacpecsenye fogyasztása. A halat csak halban gazdag vidéken lehet fogyasztani, mert a halpikkely sok pénzt jelent, egyébként nem szerencsés, mint a baromfi sem, amelyik kikapirgálja a házból a pénzt, elviszi a szerencsét.
A lencsét bármilyen módon elkészíthetjük, mindenképpen vonzza a gazdagságot, a jólétet.

A leányoknak szerencsés ilyenkor gombócot gyúrniuk, s mindegyikbe egy-egy fiúnév elrejtését papírcetlin. Amelyik leghamarabb jön fel a vízbe, olyan nevű kérője lesz a leányzónak.

Ha kéményseprőt látunk, háromszor forgassuk meg egyik gombunkat, s kívánjunk valamit!

A bőség szimbóluma a pezsgő, nemcsak buborékjai miatt, hanem eleganciája igézi a gazdagságot, s ne felejtkezzünk meg a gyümölcsös bólékról, mert a sok gyümölcs szintén a jólét jele. A régi világban elképzelhetetlen volt ünnep gyümölcsös tálon roskadozó gyümölcsök nélkül. Adjuk meg a testnek vitamindús táplálékát, s adjuk meg a léleknek a szeretet, összetartozás ünnepivé emelt erejét!

Kívánok sikerekben, szeretetben, szerencsében gazdag Új Esztendőt, s azt, hogy minden ember a világon érezze, fontos valakinek, szükség van rá. Éreztessük környezetünkkel fontosságukat, mert közeli ismerőseink, barátaink is minket jelentenek, hiszen mi választottuk őket személyiségeik alapján!

Fogjuk meg egymás kezét, kívánjuk sok szerencsét, hozza el az Új Év a jólétet és a bölcsességet!

Boldog Új Évet Kívánok!

2011. december 31.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: A nagy ugrás (1994) - Filmajánló
  2015-12-29 00:27:59, kedd
 
 

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték - 103 perc

Rendező: Joel Coen
Forgatókönyvíró: Ethan Coen, Joel Coen, Sam Raimi
Zeneszerző: Carter Burwell
Operatőr: Roger Deakins
Vágó: Thom Noble

Szereplők:

Norville Barnes: Tim Robbins
Amy: Jennifer Jason Leigh
Sidney J. Mussburger: Paul Newman
Waring Hudsucker: Charles Durning
Főnök: John Mahoney
Smitty: Bruce Campbell
Vic Tenetta: Peter Gallagher

1958-ban kezdődik a történet New Yorkban. Pár perc van a jövőig. Vajon mit rejteget? Mindenki próbálja megragadni az egyetlen pillanatot, amikor majdnem mind boldogok. Bolyong pár elveszett lélek, nem törődve az új esztendővel, se reményük, se kapaszkodójuk nincsen. Vajon kilép-e az elnök irodájának ablakából, alázuhan-e a mélybe?
Mi vezette a kétségbeeséshez?

A sikeres Hudsucker mammutvállalat főnöke kisétál a toronyház legfelső emeletének ablakán. Senki sem érti döntését, éppen arról számol be az igazgató tanács, milyen jól megy a cégnek. Bármennyi pénze van, magánéletében nem boldog, az egyetlen nőt, akit szeretett, elveszítette.
Mussburger (Paul Newman) barbár módon tovább szívja volt főnöke szivarját, s bejelenti a jelenlévőknek, hogy egy idiótát fog alkalmazni elnöknek azért, hogy a részvények árát levigye, így maguk megvásárolhatják a céget január elsején, ellenkező esetben bárki megteheti.
Barnes egyetemi tanulmányai után éppen állást keres, de mindenütt tapasztalattal rendelkezőket vesznek fel. A cégnél helyezkedik el az alagsorban levélkézbesítőnek. Egy bizalmas, személyesen átadandó kék levelet bíznak rá, melyet az elhunyt elnök írt személyesen, benne a végrendelete. Át akarná adni a levelet, de egyik balesetet követi a másik, míg végül a balfácánt megválasztják elnöknek.
Amy Archer újságíróként jelentkezik kipuhatolni az okát az igazgató tanács döntésének. Sejti, hogy valamilyen összeesküvés elmélet áll a háttérben, s arról is meggyőződik, hogy mindenről az ifjú elnök semmit sem tud. Nancyből valónak mutatkozik be, amivel megnyeri Barnest, aki alkalmazza maga mellé munkatársnak. Barnes kitalált egy karikát a srácoknak, mellyel játszhatnak. Hula hoop karikának nevezte el. Végül ahelyett, hogy tönkretette volna a céget, felvirágoztatta. Meg kellett tőle szabadulni, felfedve Amy újságírói múltját. Hazugság áldozataként és szerelmi csalódásában jutott el a végső lépésig, mellyel a film kezdődik éjfél előtt pár perccel. Ekkor egy meseelem kerül a filmbe, egy olyan időmegállítóval, amelyik meg nem történtté teszi az öngyilkosságot.
A filmet innentől már nem lehet komolyan venni, de talán azért sem, mert vígjáték, s az életben hinni kell a csodában is, amikor bármi megtörténhet.
Fény derül az át nem adott kék levélben rejlő végrendeletre is.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://mozicsillag.net/watch-embed-147906-13944

2015. december 28.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Márai Sándor: Tell
  2015-12-28 19:33:14, hétfő
 
 

Tell nem bosszúból öl; mert bosszúból senkinek nincsen joga ölni.
Tell parancsra öl; felsőbb parancsra, melynek csaknem szenvedélymentesen engedelmeskedik, kelletlenül. Szeretne ,,békésen élni"; de ha nem lehet! Tell tragikuma éppen csak az, hogy nem akar hős lenni; ezért nagy! Nem akar mást, csak a békét. Szívesen megalázkodik a békesség kedvéért. Szívesen elviseli - bizonyos emberi határig - a zsarnokságot is. Szívesen tiszteleg a kalap előtt, lelövi fia fejéről az almát - már nem olyan szívesen, de végre is, a nyílvesszőt a helytartó szívének is irányíthatná! Nem, Tell nem akar tragédiát, nem akar hős lenni, kispolgár akar lenni, halászni és vadászni akar, a gyerekeknek nyuszit vinni haza az erdőből, hallgatni a tűz mellett az asszony beszédét, hogy fa kell, s az egyik gyereknek korpás a haja. Mindezt akarja Tell, a zsarnokságot elviseli. De aztán, egy napon, megérti, hogy parancsot kapott - az időtől, az emberektől -, s akkor fülvakarva és fohászkodva, elmegy hősnek. Ez az igazi hősiesség. A kispolgár, aki jobb kedve és szándéka ellenére egy napon megtudja, hogy hős, s felemeli az íjat...ez a másik hős, kinek cselekedetét nem kíséri harsonák zengése.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Mágus
  2015-12-28 19:32:13, hétfő
 
 

A polgári életben, napközben, a mágus megbízható és lelkiismeretes ügyvéd; csak esténként mágus - bűvész és varázsló - abban a társas körben, ahol kartársai, a mágusok, összegyűlnek és bemutatják a legújabb kunsztokat és trükköket, a zsebkendővel, a coeur*-ásszal, a tojással és a házinyúllal.
A mágus fürge, kíváncsi és jókedvű ember. A tárgyakkal örökös harcban él, keresi, neszeli, szimatolja és tapogatja titkukat. A világnak - látnivalóan - van valamilyen trükkje ésé kunsztja; a cilinderben házinyúl kuksol, csak idejében ki kell húzni onnan, s a ceur-ász ott lapul a főpincér füle mögött, csak elő kell kapni, villámgyorsan, megfelelő pillanatban. Valószínű, hogy sajnálja az elmulasztott lehetőségeket, sajnálja, hogy nem tud valamilyen jó ,,számot" csinálni a felhőkkel, a holddal, a csillagokkal. Hogy az ördögről és a süllyesztős pokolról ne is beszéljünk.
Figyelem mókáit, s amíg eltünteti a gyufásdobozban az állólámpát, irigyen szemlélem művészetét. Én is hittem benne, hogy a cilinderben házinyúl van. Még mindig hiszem, minden csalódás ellenére. Csak azt a másfajta házinyulat sokkal nehezebb előhúzni a cilinderből; a kézügyesség nem elég hozzá; csoda és hit kell hozzá. Mit is tehetek?... Figyelem a mágust, gyakorlok.

*coeur (fr.): a francia kártya egyik színe
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 341
  • e Hónap: 3183
  • e Év: 42184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.