Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
mézes krémes
  2015-12-14 21:49:57, hétfő
 
 



Mézes-krémes szelet

Hozzávalók 70 háromszöghöz vagy kis kockához:

A tésztához:
120 g méz
100 g vaj/margarin
1/2 dl tej
2 tojás
160 g kristálycukor
1/2 citrom leve
600 g finomliszt
1 kk. szódabikarbóna
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 csipet só

A krémhez és a mázhoz:
1 tasak vaníliás pudingpor
3 dl tej
200 g porcukor
200 g vaj/margarin
2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 dl citromlé
1/2 dl rum
200 g málna- vagy ribizlilekvár
200 g tortabevonó étcsokoládé
2 ek. olaj

1. A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

2. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe (vagy 10 percre a mélyhűtőbe).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk (A), lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle (B). Liszttel beszórt, két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25x35 cm) legyen azonos. A ,,túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk (C), a tésztalapokat egymás után, sütőpapírostul behúzzuk a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig, szép világosra sütjük, majd óvatosan, papírostul kihúzzuk a tepsiből (törékeny!), és megsütjük a többi 3 lapot is.

4. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk (a teljes mennyiségből elvett) 1 ek. porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.

5. A lekvárt felforrósítjuk, ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük. A legszebb lapot félretesszük. Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal (D), kissé lenyomkodjuk.

6. Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkadni hagyjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, folyósra-simára keverjük az olajjal, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük (E), hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen ,,érleljük-puhítjuk".

7. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt, hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején (F), és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliába-dobozba zárva nagyon sokáig friss marad!

Tippek:

- A mézeslapokat akár 2-3 héttel előbb is, szép ráérősen, kényelmesen megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen, tálcára-tepsire fektetve (hogy el ne törjenek), alufóliába csomagolva tároljuk.
- Ha kevés az időnk, készíthetjük 2 csomag 4 lapos mézesből is: 2-2 lapot szorosan egymás mellé illesztünk, és a fenti hozzávalókkal és módon megtöltjük, a többi ugyanaz.

forrás: lajosmari.hu
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
diókrémes mézes szelet
  2015-12-14 21:35:39, hétfő
 
 



Sokan ódzkodnak a szalalkáli használatától, mert a sülő tészta jellegzetesen ammóniás, csípős szagot áraszt. Ez a szag gyorsan elillan, a tészta viszont különösen könnyű és levegős lesz tőle - ez pedig a mézeslapok esetében nem elhanyagolható szempont.

Diókrémes mézesszelet

Hozzávalók 2 hasábhoz, illetve 32 szelethez:

A tésztához:
70 g vaj/margarin
140 g méz
500 g finomliszt
100 g porcukor
1 ek. mézeskalácsfűszer
1/2 kk. fahéj
20 g szalalkáli
1/2 dl tej
3 tojás

A krémhez és a díszítéshez:
2 tasak vaníliás pudingpor
6 dl tej
80 g+200 g porcukor
250 g darált dió
250 g vaj/margarin
4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
1 bionarancs reszelt héja + 1 narancs
6 ek. rum
2 ek. vágott pisztácia

1. A vajat/margarint és a mézet szelíd tűzön felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a fahéjjal. A szalakálit feloldjuk a meglangyosított tejben.

2. A vaj/margarin-méz elegyben egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalakális tejet, több részletben a liszthez adjuk, és a robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra). Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2 cipóra osztjuk, és liszttel behintett két sütőpapírlap között mindkettőt kb. 32x32 cm-es lapokra nyújtjuk. A papírral együtt behúzzuk 2 tepsibe, a felső sütőpapírlapot eltávolítjuk, és 12-15 percig sütjük (8-10 perc múltával megcseréljük a két tepsit). Hagyjuk kihűlni, aztán előbb körbe-, majd 3 db 10x30 cm-es lapra vágjuk.

4. A diókrémhez a pudingport a tasakon olvasható utasítás szerint, de csak 6 dl tejjel és 80 g porcukorral sűrű péppé főzzük, beleforgatjuk a darált diót (A), hagyjuk langyosra hűlni. A vajat/margarint habosra keverjük 200 g porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a rumot, 8 evőkanálnyit csillagcsőrrel ellátott nyomózsákban félreteszünk a díszítéshez. A többit elkeverjük a diós pudinggal (B), és sima csőrbetétes nyomózsákba szedjük.

5. Vastagabb, egyenletes krémcsíkokat nyomunk a mézeslapokra (C), egymásra illesztjük őket (D), szelíden lenyomkodjuk, tetejüket és oldalukat bevonjuk a maradék krémmel (E), (F). Tetejüket villával megcifrázzuk, és beszórjuk a pisztáciával. A leendő 2x16 szelet egyik végére rózsákat nyomunk a félretett krémből, és 1 napra hidegre tesszük.

6. Tálaláskor alaposan megmossuk a narancsot, héjastul nem túl vékony karikákra, majd nyolcadokra vágjuk, és beleszúrjuk a krémrózsákba. Egy-egy hasábot 16 szeletre vágunk. Mélyhűthető!

Forrás: lajosmari.hu
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
alma
  2015-12-14 20:37:51, hétfő
 
 




Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.

Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte korlátlan ideig.

Több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem a legjobban működik a gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted, akkor fokozatosan kezd el az almaevést, először csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána fokozatosan emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomrodba.

Gyümölcsöt csak magában egyél. Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.

Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel.

Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.

Természetesen, ha már más ételekkel jóllaktál, akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára.

Jó ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől.

Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:

Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.

Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Jó, ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.

Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani.
Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.

Csak egészséges, nedvdús, érett almákat szabad fogyasztani!
Törekedjünk az azonos fajtákra, mert mindegyiknek más-más a savassági foka, nem keverhetők egymással. Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés. Az almát mindig teljes egészében kell fogyasztani, héjával, magházával, magjával együtt. Így teljes értékű táplálék.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
hétfő
  2015-12-14 12:41:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 422
  • e Hét: 1296
  • e Hónap: 5700
  • e Év: 37429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.