Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
linzer
  2015-12-16 21:56:50, szerda
 
 



Narancsos
töltött keksz
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

Az omlós tésztához:

1 bionarancs
50 g cukrozott narancshéj
500 g finomliszt
1 kk. sütőpor

250 g lágy vaj/margarin
200 g porcukor
2 tojássárgája + 1 tojás

A töltelékhez és a díszítéshez::

50 g vaníliás porcukor
150 g őszibaracklekvár
2 ek. őszibaracklikőr
2 csepp zöld ételfesték
150 g málna- vagy ribizlilekvár
2 ek. málnaszörp
150 g sárgabaracklekvár
2 ek. barackpálinka

1. A tésztához az alaposan megmosott és szárazra törölt narancs héját lereszeljük, 1/2 narancs levét kinyomjuk, átszűrjük. A cukrozott narancshéjat megdaráljuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és 1 csipet sóval. A vajat/margarint és a porcukrot fényesre keverjük. Hozzáadjuk a reszelt és a cukrozott naracshéjat, a tojássárgákat és a tojást, majd a lisztet és 2-3 ek. narancslét, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 éjszakán át pihentetjük.

2. A tésztát lisztezett munkalapon vagy 2 sütőpapírlap között 3 mm vékonyra nyújtjuk. Csillagokat, virágokat, szíveket, fenyőfákat vagy egyéb alakzatokat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. A tésztaalakzatok felének közepét 1-2 mérettel kisebb, változatos formákkal kiszúrjuk , és fél órára hidegre tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverés 150 °C) 8-10 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva egészen kihűlni.

3. Három edénykében, külön-külön, 1 percig forrósítjuk az őszibaracklekvárt az őszibaracklikőrrel és az ételfestékkel, a málna-/ribizlilekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt pedig a barackpálinkával. Szitakanálban sorra áttörjük őket , és kissé hűlni hagyjuk.

4. A porcukrot átszitáljuk, vastagon meghintjük vele a lyukas tésztalakzatokat . A lekvárokat 3 kisebb mélyhűtőtasakokba szedjük kissé megtekerve összetömörítjük a bennük lévő lekvárt, egyik csücsküket néhány mm-nyire kivágjuk. A teli tésztaalakzatokat 3 részre osztjuk, megpöttyözzük a lekvárokkal, tetejükre illesztjük porcukorral meghintett párjukat , és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszikkadni. Jól záródó műanyag vagy fémdobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Minél tovább állnak, annál finomabbak, porhanyósabbak lesznek.

Tippek:

- Pillanatok alatt elkészül a tészta, ha az összes hozzávalót aprítógépbe tesszük, és néhány pörgetéssel összedolgozzuk, a többi ugyanaz.
- Vaníliás porcukrot úgy készíthetünk, hogy 3-4 cm-es darabokra vágunk/tördelünk 1-2 vaníliarudat, és 1/2 kg porcukorba ágyazva jól zárható üvegbe/dobozba tesszük - 2 hét múlva használható.
- Készen is kapható vaníliaízű porcukor, de ha felbontottuk a tasakot, tegyük a maradékot jól záródó üvegbe, hogy el ne illanjon az aromája.

forrás: lajosmari.hu

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mákos kifli pogácsa és virág
  2015-12-16 21:51:53, szerda
 
 



Mákos kifli,
pogácsa és virág
Hozzávalók kb. 100 kiflihez vagy pogácsához, illetve kb. 60 virághoz:

Az alaptésztához:

1 vaníliarúd
330 g lágy vaj
140 g porcukor

1 bionarancs reszelt héja
1 tojás
400 g finomliszt
140 g darált mák

A kiflikhez:

100 g vaníliás porcukor
100 g tortabevonó étcsokoládé
A pogácsákhoz:
200 g sűrű szilvalekvár vagy feketeribizlizselé
2 ek. fahéjas porcukor

A virágokhoz:

200 g barack- vagy szilvalekvár
100 g tortabevonó étcsokoládé
15-20 szem cukrozott cseresznye

1. Az alaptésztához felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. Kézi robotgéppel habosra keverjük a vajat a porcukorral, 1 csipet sóval a vaníliapéppel, a reszelt narancshéjjal, majd a tojással. Beleszitáljuk a lisztet , hozzáadjuk a mákot , és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 éjszakán át pihentetjük.

2. A mákos kiflikhez a tésztacipót négy részre osztjuk, lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat pedig 1 cm vastag darabokra vágjuk. A két végük felé elkeskenyítve ujjnyi vékony rudakat formálunk belőlük, kifliszerűen meghajlítjuk. Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, fél órára hidegre tessszük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.

3. A kiflik felét a sütőlapon hagyjuk kihűlni, a maradékot azonnal-forrón vaníliás porcukorba hempergetjük, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

4. A felaprózott csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, megmártjuk benne a kihűlt, ,,csupasz" kiflik két végét, és rácsra sorakoztatva hagyjuk megdermedni.

5. A mákos pogácsákhoz a tésztát a kifliknél leírt módon 1 cm vastag darabokra vágjuk, golyókat formálunk belőlük. Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel kis mélyedést nyomunk a közepükbe.

6. Fél órára hidegre tessszük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük a pogácsákat, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A szilvalekvárt/ribizlizselét felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, a tasak csücskét kivágjuk, megtöltjük a lekvárral a pogácsákat , végül beszórjuk fahéjas porcukorral.

7. A mákos virágokhoz lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát , és 5-6 cm átmérőjű virágformával kiszúrjuk. A tésztahulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg el nem fogy. Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk őket, a virágok 1/4-ének közepét lisztbe mártogatott gyűszűvel kiszúrjuk . Fél órára hidegre tesszük.

8. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük a virágokat, tepsiben hagyjuk kihűlni. A lekvárt felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni, majd kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, csücskét kivágjuk, a teli virágok 2/3-ának közepére 1-1 pötty lekvárt nyomunk.

9. A maradék teli és a kilyukasztott virágokat rácsra rakosgatjuk. A csokoládét apróra vagdossuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Sütőpapírból tekert zacskóba vagy csőrös díszítőflakonba szedjük, és megcsíkozzuk-rácsozzuk vele a virágok tetejét (K). Mielőtt a csokoládé megdermedne, a teli virágok közepébe 1/2-1/2 kandírozott cseresznyét nyomunk. A csokoládés virágokat a lekvárral megpöttyözöttek tetejére illesztjük, és szelíden rányomkodjuk.

forrás: lajosmari.hu
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
lekváros ravioli
  2015-12-16 21:47:26, szerda
 
 



Lekváros ravioli
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

A tésztához:
450 g finomliszt
1/2 kk. sütőpor
1 csipet só
2 vaníliarúd
1 tojás
12 csepp mandulaaroma
1 biocitrom reszelt héja
275 g lágy vaj/margarin
150 g porcukor

Továbbá:
200 g meggylekvár
1 tojás a kenéshez
1 kk. tej

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a pépet. A tojást kissé felverjük, elkeverjük benne a mandulaaromát, a vaníliapépet és a reszelt citromhéjat. A vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, aztán a tojásos keveréket, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész!). 2 cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. 2 nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon 2 mm vastag, kb. 35x40 cm-es lapokra nyújtjuk a cipókat. 6,5 cm átmérőjű ravioli- vagy cakkos pogácsaszaggatóval, a lehető legtöbb, páros számú korongot szúrunk ki belőlük (A). Felét a tepsikre rakosgatjuk, 1-1 kk. meggylekvárt púpozunk a közepükre (B). A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a korongok szegélyét (C).

3. A többi korong közepét keresztben bevágjuk (D), a lekvárosak tetejére illesztjük őket, és egy 4,5 cm átmérőjű likőröspohárral könnyedén rányomkodjuk a felső lapokat az alsókra (E). Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával (F). A tésztahulladékot összegyúrjuk, 1 órára hidegre tesszük, ismét kinyújtjuk, és a fenti módon kiszúrjuk, töltjük, amíg a tészta el nem fogy.

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (egy kicsit kicsordulhat belőlük a lekvár, nem baj!). 5 percig a tepsikben pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban 2 hétig eltartható

Fontos:

Magas zsiradéktartalma miatt feltétlenül le kell hűteni a tésztát, mielőtt formázni-szaggatni kezdenénk. Gyorsabban haladunk, ha 15 percre betesszük a mélyhűtőbe, de vigyázat, ne többre! - a többi ugyanaz.

Változatok:

Meggylekvár helyett tölthetjük bejglihez használatos dió- és/vagy máktöltelékkel, fahéjas párolt almával is.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 1753
  • e Hónap: 6157
  • e Év: 37886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.