Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Tell
  2015-12-28 19:33:14, hétfő
 
 

Tell nem bosszúból öl; mert bosszúból senkinek nincsen joga ölni.
Tell parancsra öl; felsőbb parancsra, melynek csaknem szenvedélymentesen engedelmeskedik, kelletlenül. Szeretne ,,békésen élni"; de ha nem lehet! Tell tragikuma éppen csak az, hogy nem akar hős lenni; ezért nagy! Nem akar mást, csak a békét. Szívesen megalázkodik a békesség kedvéért. Szívesen elviseli - bizonyos emberi határig - a zsarnokságot is. Szívesen tiszteleg a kalap előtt, lelövi fia fejéről az almát - már nem olyan szívesen, de végre is, a nyílvesszőt a helytartó szívének is irányíthatná! Nem, Tell nem akar tragédiát, nem akar hős lenni, kispolgár akar lenni, halászni és vadászni akar, a gyerekeknek nyuszit vinni haza az erdőből, hallgatni a tűz mellett az asszony beszédét, hogy fa kell, s az egyik gyereknek korpás a haja. Mindezt akarja Tell, a zsarnokságot elviseli. De aztán, egy napon, megérti, hogy parancsot kapott - az időtől, az emberektől -, s akkor fülvakarva és fohászkodva, elmegy hősnek. Ez az igazi hősiesség. A kispolgár, aki jobb kedve és szándéka ellenére egy napon megtudja, hogy hős, s felemeli az íjat...ez a másik hős, kinek cselekedetét nem kíséri harsonák zengése.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Mágus
  2015-12-28 19:32:13, hétfő
 
 

A polgári életben, napközben, a mágus megbízható és lelkiismeretes ügyvéd; csak esténként mágus - bűvész és varázsló - abban a társas körben, ahol kartársai, a mágusok, összegyűlnek és bemutatják a legújabb kunsztokat és trükköket, a zsebkendővel, a coeur*-ásszal, a tojással és a házinyúllal.
A mágus fürge, kíváncsi és jókedvű ember. A tárgyakkal örökös harcban él, keresi, neszeli, szimatolja és tapogatja titkukat. A világnak - látnivalóan - van valamilyen trükkje ésé kunsztja; a cilinderben házinyúl kuksol, csak idejében ki kell húzni onnan, s a ceur-ász ott lapul a főpincér füle mögött, csak elő kell kapni, villámgyorsan, megfelelő pillanatban. Valószínű, hogy sajnálja az elmulasztott lehetőségeket, sajnálja, hogy nem tud valamilyen jó ,,számot" csinálni a felhőkkel, a holddal, a csillagokkal. Hogy az ördögről és a süllyesztős pokolról ne is beszéljünk.
Figyelem mókáit, s amíg eltünteti a gyufásdobozban az állólámpát, irigyen szemlélem művészetét. Én is hittem benne, hogy a cilinderben házinyúl van. Még mindig hiszem, minden csalódás ellenére. Csak azt a másfajta házinyulat sokkal nehezebb előhúzni a cilinderből; a kézügyesség nem elég hozzá; csoda és hit kell hozzá. Mit is tehetek?... Figyelem a mágust, gyakorlok.

*coeur (fr.): a francia kártya egyik színe
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Óév búcsúztató (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-12-28 17:46:20, hétfő
 
  Kohut Katalin: Óév búcsúztató

- Béééla! Klárikáék meghívtak minket szilveszterezni! Te jól érezted tavaly magadat a férjével, de én abban a nagy társaságban nem leltem a helyemet!
- Tudom, drága Vilma! Elsodortak minket az események, az, hogy a nők és férfiak külön váltak. Ti beszélgettetek, én meg kénytelen voltam a részegekkel társalogni, aminek semmi értelme nem volt.
Egyedül a társasjátékoknál jöttünk össze. Feltaláltad magad a karaokéban. Még a gyerekek is jól szórakoztak.
- Jobban esett volna, ha közösen találunk ki dalokat és zenélünk, énekelünk, ha vihettem volna a gitáromat...
- Szóval te intellektuális összejövetelre gondolsz?
- Igen! Idézetek megosztására, versek olvasására, dalok bemutatására, nyelvi, zenei játékokra.
- Egy egész élet kevés volt, hogy ilyen baráti kört kialakíts magadnak, drága Vilma!
- Gondolod, Bélám, hogy bennem van a hiba?
- Nem hiba, hogy igényes vagy, az sem, hogy igazi szórakozásokra vágysz! Ha mindenki ilyen lenne, még részegség és tombolás sem lenne többé szilveszterkor!
- A volt férjemmel kétszer mentem szilveszterezni csupán, mert nem tudtam kire hagyni a gyerekeket. Első alkalommal Feriékhez, akivel Dénes megtalálta önmagát: addig ittak, míg bírták, de még akkor sem álltak meg. Valóban igaz az, hogy a részegeknek van valamilyen segítségük, mert baj nélkül megúsznak mindent. Unalmas filmet néztünk, közben állandóan az italt töltötték. Én kiszorultam a konyhába, ahol készítettem a háziasszonnyal az ünnepi vacsorát, majdnem éjfélig.
- És a második?
- Akkor egy Turistaházba mentünk nagy társaságba. Dénes már az elején berúgott. Persze, tartotta magát, hatalmas mennyiségű alkoholt bírt elfogyasztani. Nekem mindig azt mondogatta lenézően, hogy én hülye vagyok, mert velem még mulatni sem lehet. Gondolhatod, hogy éreztem magam, de azért én is próbáltam alkalmazkodni a társasághoz. Énekeltem nekik általuk nem ismert operetteket, régi dalokat. Ilyenkor Dani büszkén ütögette meg a vállamat.
- Azért büszke is volt rád, még ha jól titkolta is...
- Nem büszkeség volt ez, inkább alárendeltségi érzet, mert ő kimondottan az emberséget alázta meg folyamatosan, amit ép ésszel alig lehetett felfogni. A turistaházban is egyedül éreztem magamat, s mikor Tibor, a munkatársa felkért táncolni és hozzám dörgölőzve súgta a fülembe, hogy úgy érzi, kívánom őt, nem, volt kitől segítséget kérnem. Felháborítónak éreztem, hogy egy anyát prédának nézzen valaki, taszított már akkor az egész társaság. Még az sem boldogított, hogy én nyertem meg a főnyereményt, a hatalmas nagy tortát, amit szétosztottam a vendégek között.
- Nem értem, drága Vilma! A szilveszter óév búcsúztató. Ilyenkor számba kell venni az elmúlt év jó és rossz történéseit, s várakozással tekinteni a következő év elé. Sőt, lehet újévi fogadalmakat tenni, aszerint, milyen negatívumot fedezünk fel önmagunkban, mint gátló tényezőt.
- Szóval itt nem olyanra gondolsz, hogy le szeretnék fogyni tíz kilót, vagy leszokni a cigarettáról?
- Nem, az embernek az a dolga, hogy mindig ember módján éljen, törvényekkel, melyek benne adva vannak. Néha magába kell néznie, nem tért-e el esetleg valamilyen külső hatásra ezektől, s ha bármilyen jele van rossz tulajdonságnak, ezt jobbá kell tennie. Az egyedüli, ami formálásra szorul és szent a földön, az az ember maga.
- Én is így gondoltam, Bélám, hogy az anyaság is szentség. Nem is helyes a gondolat szó rá, hanem az érzés, ami tiltakozik bármilyen gúnyos, megvető, vagy kihívó nézés ellen.
- Szóval akkor nem megyünk, drága Vilma Klárikáékhoz?
- Nem, Bélám! Itthon maradunk és azzal töltjük az estét, amivel éppen akarjuk. A csőcselék dorbézolása minket taszít, a mulatás távol áll tőlünk.
- Jó, akkor készüljünk fel külön-külön meglepetéssel, hogy egymást szórakoztatni tudjuk. Kitaláltam egy dalt, amit majd éjfél után ketten elénekelünk, köszöntve boldogan az új esztendőt. Kinéztem egy jó filmet is, meg nézhetjük a politikai kabarét, operett gálát. Közben jól érezzük magunkat.
- Bélám, én bólét készítek kettőnknek sok-sok gyümölccsel és pezsgővel, egy kevés alkohollal. Igazi Törley pezsgő nélkül nem megyünk át az új évbe. A népszokás szerint a buborék a jólétet jelenti, akár a lencse, ami gazdagságot hoz a következő esztendőre.
- Megnézzük a tüzijátékot is? Űzzük a rossz szellemeket?
- Ha nem is a rossz szellemeket, hiszen azok megtalálhatóak a tömegben bőségesen, de kellemes zene mellett igazi látványosság a különféle pirotermék tüzijátéka. Valamikor régen csak a gazdagok kiváltsága volt az óév ilyen módon való búcsúztatása.
- Akkor megbeszéltük a szilveszter napját, töltsük el közösen felejthetetlenül és valóban ünnepélyesen. Nem lehet ünnepnek nevezni azt a napot, mely kiábrándulással végződik. Megtehetjük, hogy megválasszuk a módját a kulturált szórakozásnak.
- Igen, Bélám, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy megtaláltuk egymást! Bízzunk benne, hogy a jövőben akad majd barát, aki hozzánk hasonlóan kívánja eltölteni az év utolsó estéjét, éjszakáját! Boldog Új Évet Kívánok!
- Sok sikert, jó egészséget és békét minden jóakaratú embernek!

2015. december 28.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 550
  • e Hónap: 12255
  • e Év: 51256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.