Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
fokhagyma
  2015-12-07 22:02:13, hétfő
 
 




CITROMOS FOKHAGYMAITAL



A természetes értisztítás az egyetlen megoldás!


Ha a szívkoszorú erek, az agyi erek beszűkültek vagy egyéb helyeken meszesedés van, igyunk egy kupicányit az alábbi receptből!



Hozzávalók:

30 gerezd nagyobb méretű vegyszer nélküli fokhagyma, 5 db egész citrom.

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, aprítjuk. A citromot alapos mosás után héjával együtt apróra vágjuk, majd mixerben összedaráljuk a fokhagymával.
1. liter vizet felforralunk, majd a mixerben lévő összedarált masszához öntjük és összekeverjük.
Szitán átszűrjük - fémmel ne érintkezzen - lecsöpögtethetjük.
Üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk.
A napi egy kupica ,,likőr" főétkezés előtt vagy után fogyasztható.
Már 3 heti alkalmazása után érezhető az egész test regenerálódása.

A meszesedés és ennek mellékhatásai csökkennek, és akár el is múlnak.
Egy 3 hetes kúra után tartsunk 8 napi szünetet.

Ha elfogyott, ezt ismételd meg még egyszer.

Majd menj el kontrollra és az orvos fogja mondani, hogy nincs szükség a műtéti beavatkozásra.

Minden évben 1 alkalom elég lesz, hogy a lerakodások lebontásra kerüljenek az enzimek által.
Ezután általános eredmény áll be, és védettséget ad a meszesedés ellen 1 évre.

Utána ismételhető.

A citrom segítségével a foghagyma kellemetlen szagát nem fogjuk érezni.



(Forrás: Mindenegyben Blog)
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Ajvár-zakuszka
  2015-12-07 21:38:34, hétfő
 
  Ajvár - Zakuszka






Sok helyen olvastam ajvárról , aztán zakuszkáról, aztán megint ajvárról.
Vajon a kettő ugyanaz?
Vagy két teljesen különböző kence?
Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.
A Wikipédiában ezt találtam róla:

Az ajvár

...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez.

Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé.





Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában.

A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.

A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb.

Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.


Ellenben a zakuszka...

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is.

Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.

Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek.

Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal (paszullyal) és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik.

Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható adzsika ételízesítőhöz.



Összetevői változatosak:

Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők.

Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.

Így nem gondolkodtam tovább a különbségeken, elkészítettem az én ajváromat.
Halkan hozzáteszem, tavaly készítettem zakuszkát is, és tényleg két különböző íz, bár gyanítom, ahány ház - annyi íz.





Hozzávalók:

2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
1 fej fokhagyma (nekem 10 gerezd volt benne)

olaj

Először a padlizsánokat toltam be héjastól a forró sütőbe és gyakori forgatás mellett addig sütöttem, amíg a héja meg nem feketedett.
Ezután a kápia paprikákkal tettem ugyanezt.

Mindkettőhöz kb háromnegyed óra kellett.




Aztán a padlizsánokat is és a paprikákat is még forrón letakartam alufóliával és a saját gőzükben hagytam kihűlni.

Végül mindegyiket megpucoltam (kanállal óvatosan kikapargattam a héjukból, a paprikánál előtte óvatosan kiszedtem a magokat) és a sült zöldséghúsokat egy lábasba tettem a fokhagymagerezdekkel együtt, majd botmixerrel simára mixeltem.

Aztán kevés olajjal (kb 2 evőkanál) összefőztem, sóztam, borsoztam és még forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem.

Mindegyik üveg ajvár tetejét fél ujjnyi réteg olajjal "zártam le".

Végül már csak a fedőt tekertem rá és ment a száraz dunsztba, takarók közé.

(a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)



(Forrás: Marka boszikonyhája)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Bailey's házilag recept
  2015-12-07 18:59:29, hétfő
 
 



hozzávalók / 8 adag

2 tojássárgája
6 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl fekete kávé
3 ek capuccino por (ízesített is lehet, pl. mogyorós)
3 dl tejszín
2 dl vodka (vagy whiskey)


A fenti mennyiségből 7,5 dl lesz.


elkészítés

A hozzávalók a fenti sorrendben következnek egymás után.
Mindegyik újabb hozzávalót robotgéppel alaposan keverjük hozzá a készülő likőrhöz.
Behűtés után akár azonnal is fogyasztható, de hetekig eláll a hűtőszekrényben.
(Már ha véletlenül maradna belőle, mert íze a megszólalásig hasonlít az eredetihez.)



(forrás: nosalty)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
narancsos gyömbéres pulykamell
  2015-12-07 18:56:11, hétfő
 
 



Hozzávalók:

50 dkg kicsontozott, lebőrözött pulykamell, 2 dl tejszín, 2 narancs, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.

A pulykamellet vékonyra szeletelem, széleit bevagdosom, majd húskalapáccsal gyengén kiverem. Leöntöm a megsózott, megborsozott tejszínnel és egy napig benne érlelem letakarva, hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt a pulykamell-szeleteket lecsöpögtetem, és lisztbe mártva 5 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm.
Míg a hús sül, elkészítem a mártást: a narancsot meghámozom, a fehér bundáját is leveszem.
Gerezdekre, majd kis kockákra vágom.

A pácolás után visszamaradt tejszínbe keverem a narancskockákat, a narancshéjat, a gyömbért, kevés sót.
A maradék liszttel simára keverem.
Az átsült húst melegen tartom.
A vajas pecsenyeléhez öntöm a narancsos-fűszeres tejszínt és állandó keverés közben jól összeforralom.
Ezután visszateszem a mártásba a húst és ismét felforralom.
Szerecsendióval ízesített burgonyalángos a hozzáillő köret.



 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
tökéletes forralt bor
  2015-12-07 18:51:57, hétfő
 
 


ÍME, A TÖKÉLETES FORRALT BOR RECEPT KARÁCSONYRA!


A karácsonyi vásárok egyik jellegzetes itala a forralt bor, amely a karácsonyi vendégváráskor is jól esik az átfázott rokonoknak, barátoknak.

Számtalan recept található a forralt borra, sőt talán már van saját receptünk is, mégis érdemes néha valami újat kipróbálni.

Ez most egy almaborral készült recept szeretettel!


Hozzávalók 16 db, 150 ml.-es pohárhoz:

1,5 liter vörösbor

600 ml almabor

300 ml narancslé

1 narancs

5 evőkanál tiszta méz

2 evőkanál mazsola

2 db magnélküli mandarin

Szegfűszeg, szerecsendió

2 fahéjrúd egyben

4 evőkanál cukor
Elkészítés folyamata:

1 lépés:

Egy éles késsel, vagy zöldség hámozóval vágjunk egy hosszú csíkot a narancs héjából, majd tegyük a héjat, a mézet, és a mazsolát egy nagy lábosba, majd adjuk hozzá a mandarint, a szegfűszeget.

2. lépés:

Reszeljünk egy kevés szerecsendiót a cukorba, majd adjuk ezt is hozzá a lábos tartalmához, a fahéj rudakkal együtt.

Öntsük rá a vörösbort, majd kezdjük el szép lassan melegíteni, addig, amíg a cukor és a méz fel nem olvad.

3. lépés:

Amikor a cukor és a méz elolvadt, öntsük bele az almabort, a narancslevet, és melegítsük tovább, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el forrni.

4. lépés:

Melegítsünk elő egy bólés tálat a vendégek érkezését követően, majd szedjük ki a fahéj rudat, és szűrjük le a forralt bort, majd öntsük bele a bólés tálba az italt.

Végül melegen tálaljuk az italokat a vendégeknek.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézes mackó sütemény
  2015-12-07 14:10:55, hétfő
 
 



Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 6 dkg porcukor
- 1 evőkanál méz
- 8 dkg vaj
- vaníliaaroma
- mazsola
- 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot és tejet, majd a tojást és a kihűtött olvasztott vajat is. A vaníliaaromával ízesítjük, beletesszük a mézet és összegyúrjuk. A kalács akkor jó, ha már nem tapad a kezünkhöz, letakarjuk és 40 percen át pihentetjük. Lisztezett felületen átgyúrjuk a kalácsot, majd gombócokat formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe kirakjuk a mackó formát, a gombócokat kicsit egymáshoz nyomjuk, hogy megtapadjon. A mazsolát beillesztjük a maci szeméhez, orrához és köldökéhez. Még 20 percen át pihentetjük, megkenjük a felvert tojással és 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük.

Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézeskalács házikó
  2015-12-07 13:34:08, hétfő
 
 



Mézeskalács házikó

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg méz
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 kg liszt
- 1 cs mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk szódabikabóna
- 2 ek kakaópor
Ragasztáshoz:
- 2 db tojásfehérje
- 50 dkg porcukor

Díszítéshez:
- színes cukorkák

Elkészítése:
A mézet a porcukorral és a margarinnal felmelegítjük. A lisztet a fűszerrel a szódabikarbónával és a kakaóporral összekeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáöntjük a kihűlt mézes-cukros-margarinos keveréket, végül a tojást. Összegyúrjuk, letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

A házikó sablonjait papírból kivágjuk:
laplap: 22 x 17 cm
Oldalfal: 22 x 11cm, ebbe rajzolunk 2 db 4 x 4-es ablakot. Ebből 2 db-ot kell majd kivágnunk.
Tető: 2 x 14cm, ebből is 2 db-ot kell majd kivágnunk.
Előfal: 17 x 11cm, a tető csúcsban kötve, csúcsának a magassága 21cm. Ebbe rajzolunk egy ajtót ( 6 x 4cm), és egy ablakot (4 x 4cm).
Hátfal: ugyanakkora mint az előfal, csak nem vágjuk ki az ajtót és az ablakot (ez egy teljesen teli lap).

Másnap kinyújtjuk a tésztát, 4 mm vastagra. Sablonokat körbevágjuk, majd óvatosan zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb 12 percig sütjük. A lapokat teljesen ki kell hűteni, sima felületen. Nehogy hullámos legyen, mert akkor nehéz lesz összeragasztani.
Elkészítjük a mázat, ezzel ragasszuk össze a házikót. 2 db tojásfehérjét összekeverünk 50 dkg porcukorral. A ragasztáshoz két ember szükséges.
Összeállítás előtt feldíszítjük színes cukorkákkal, gumicukorral fantáziánk szerint. Kicsit hagyjuk száradni.
Az alaphoz ragasztjuk először a falakat, szépen sorjában. Mi hajszárítóval gyorsítottuk a száradást.
Majd a végén a tetőt. Itt hosszabb ideig kell szárítani és tartani,mert könnyen lecsúszik. Ne sajnáljuk a tojáshabot!!!!
A maradék tésztából szaggathatunk hóembert, különböző méretű csillagokat- ebből fenyőfát készíthetünk, ha egymásra ragasztjuk őket. Ezt is tojáshabbal díszíthetjük.
A végén porcukorral megszórjuk, mintha esne a hó.

Forrás: receptneked.hu
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karamellkrémes falatkák
  2015-12-07 13:27:52, hétfő
 
 



Hozzávalók:

- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 8 evőkanál ásványvíz
- 8 evőkanál olaj
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- fél teáskanál sütőpor

A krémhez:
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- 5 dkg liszt
- rumaroma

A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- félbevágott dió

Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Amikor összeállt, két egyenlő részre osztjuk. Egy tepsi hátulját megkenjük vajjal, vastagabbra nyújtjuk rajta a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Minden lappal így járunk el. Megcsináljuk a krémet. A cukrot lassú tűzön karamelizálni kezdjük, mikor felolvadt levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, amikor már forró, a maradék vizet a liszttel simára kavarjuk és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válik, majd levesszük a tűzről és rumaromát keverünk bele. A kihűtött lapot megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakán át is állhat. Egy pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejére csorgatunk egy kicsit, majd egy fél diószemet ragasztunk bele. Ha nem szeretnénk kiszaggatni a tésztát, hogy ne maradjon fölösleg, akkor fel is kockázhatjuk.

Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
orchidea szelet
  2015-12-07 11:07:17, hétfő
 
 




Home
Receptek
Orchidea szelet
Orchidea szelet
2015-12-05 Receptek

Orhidea szelet

Hozzávalók:
Tészta:
- 10 dkg margrain
- 5 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 50 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- csipet só
- 2 dl tejföl
- reszelt fél citromhéj
- 2 ek kakaó
Máktöltelék:
- 20 dkg őrölt mák
- 10 dkg porcukor
- 1 reszelt alma
- késhegynyi fahéj
- reszelt fél citromhéj
- 1 dl forró tej
Kókuszkrém:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
Vaníliakrém:
- 1/2 l tej
- 2 cs vaníliás puding - főzős
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
Tetejére:
- kevés őröletlen mák
- kókuszreszelék

Elkészítése:
A margarint, a cukorral, a tejföllel, a tojások sárgájával, egy csipetnyi sóval, és a sütőporos liszttel összegyúrom. A tésztát három részre vágom, az egyik harmadba 2 evőkanál kakaót teszek. A fehér tészta egyik felét kinyújtom és kizsírozott tepsibe teszem. Erre jön majd a mákos massza.

A mákot a tejjel leforrázom, majd beleteszem a cukrot, az almát, a citromhéjat és a fahéjat.

Ezt rákenem a tésztára, majd befedem a másik fehér lappal, és elkészítem a kókuszos krémet.

3 tojás fehérjét habbá verek, majd hozzáadom a cukrot, a kókuszreszeléket. A krémet langyos margarinnal lágyítom. Rákenem a tésztára, majd erre kerül a barna tésztalap.

Minden tésztalapot megszurkálok villával, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc megsütöm. Amikor megsült rákenem a vaníliás krémet. A krémhez megfőzöm a pudingport a leírás szerint, majd hozzáadom a vajat. A végén a tetejét kókuszreszelékkel és mákkal díszítem.

forrás: tudnivalok.eu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
advent
  2015-12-07 11:00:40, hétfő
 
  Advent - latinul adventtus - azt jelenti megérkezés. Megérkezni csak az tud, aki el is indul. Elindulni pedig csak az tud, aki szeretne megérkezni.

Advent - latinul adventtus - azt jelenti megérkezés. A keresztény hagyomány szerint ez az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje.

Minden ünnep annyit ér, amennyit megismerünk magunkból általa.

Advent az év legsötétebb időszakára esik. Ekkor a leghosszabbak az éjszakák és legrövidebbek a nappalok. És aztán elkezd növekedni a világosban töltött percek száma. A út a fényhez a sötéten át vezet. És viszont. Aki kiegyezik az örök körforgással, boldog lehet. Az adventi koszorú ezt az örök körforgást szimbolizálja.

Mit tudunk saját fényeinkről és árnyainkról? S honnan a tudás? A fénytől vagy a sötéttől? Boldog, aki felismeri, mindkettő jelen van minden pillanatunkban. Mert nincs egyik a másik nélkül. Nincs egészség betegség nélkül. Élet halál nélkül. Befogadás elengedés nélkül. Miként nincs nő férfi nélkül. És viszont.

Akkor pedig van-e értelme azt kérdezni, melyik a fontosabb? Melyik a hasznosabb? Ha kinyitjuk este a kivilágított szoba ablakát, nem jön be a sötét. A fény viszont kiárad. A fény a sötétbe hatol. Befogadja. És nem fordítva. Ez a természet rendje.

Nem érdemes küzdeni vele. A kör a legtökéletesebb mértani alakzat. Kikezdhetetlen. Aki megérkezik, az már nem küzd senkivel, semmivel. Aki elindul abban ott a remény. A várakozás. Hogy találkozik Vele. Aki megérkezett már tudja, önmagával találkozott. Bezárult a kör. Szeretetben él. Maga a szeretet.

Szeretni csak az tud, aki megérkezett.



 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 115
  • e Hét: 1047
  • e Hónap: 2039
  • e Év: 33768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.