Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Meridián torna - nagyon hasznos
  2016-01-18 18:07:50, hétfő
 
 


Link

eszkenneltem a meridián torna anyagot.

Ha megnyitod ezt a Link-et bal oldalon van a "videok" lehet látni, hogy kell csinálni - nagyon hasznos.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Tudtad a tojásról?
  2016-01-18 18:04:47, hétfő
 
 


Link

Hihetetlen: ez a nélkülözhetetlen saláta összetevő akár 500%-kal segíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben!

Legközelebb, ha salátát rendelsz egy étteremből, vagy magadnak készíted el otthon, válassz kizárólag olyat, amiben a salátaleveleken kívül egy vagy két főtt tojás is található. A legfrissebb kutatások ugyanis bebizonyították: a tojás segít, hogy a szervezet több tápanyagot tudjon felszívni a zöldségekből. Különösen karotint és antioxidánst, amelyek őrzik a szem épségét és védenek a rákos megbetegedésektől.

A tanulmányt az American Society for Nutrition 2015-ös éves gyűlésén mutatták be a Purdue Egyetem tudósai, akik a résztvevőknek 3 különböző salátát kínáltak, amelyek alapja nyers paradicsom, szeletelt répa, bébi spenót, római saláta és goji bogyó volt. Az egyikben nem volt tojás, a másikban 1,5 tojásból készült rántotta volt, míg a harmadikba 3 tojásos rántotta került hozzáadásra. A résztvevőkön evés előtt és után vértesztet végeztek, amely rávilágított, hogy azok, akik a legtöbb tojással fogyasztották a salátát, jobban felszívták a salátából a béta-karotint, az alpha-karotint, a lycopene-t, a luteint és a zeaxanthin-t.



,,A tojás jelenléte mindenféle zöldségből igen jelentősen, akár 500%-kal, növeli a karotinok felszívódását"- tudatta Dr. Wayne Campbell, a tanulmány egyik szerzője. A karotinok zsírban oldódó provitaminok, így a tojássárgájában levő olajjal jobban felszívódnak. Campbell arra is figyelmeztet, hogy a divatos étkezési szokás, amely szerint csak a tojásfehérjét fogyasztjuk el a tojásból, nem segíti a vitaminok, az ásványi anyagok és antioxidánsok felszívódását, mivel zsírmentes. Ne aggódjunk tehát a koleszterin miatt, igenis szüksége van a szervezetnek a tojássárgájára is.

A kutatócsapat tagjai korábban bemutatták kísérletüket a tápanyagok felszívódásáról telítetlen zsírokkal is, mint a repce- és a szójaolaj. Ezek ugyanúgy működtek, tehát a dresszingben levő olaj is segíti a tápanyagok jobb felszívódását, azonban a tojásban megtalálható tápanyagok nélkül. Az avokádó monotelítetlen zsírjai is hatásosak, tehát a zöld finomsággal is érdemes feldobni a salátát.

De térjünk vissza még pár mondat erejéig a tojásokhoz. Ugyanis segítségükkel, nemcsak játszva megemelhetjük a zöldségek vitaminértékét, hanem magukban is igazi tápanyagbombák. Magas minőségű fehérje (7 g csak 71 kalória), emellett tele van vassal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és saját karotinokkal. Bebizonyosodott, hogy a magas koleszterintartalmúkról szóló vélemények nem állják meg teljesen a helyüket, ugyanis jóval kevesebb van bennük, mint korábban feltételezték. Ha ez még mind nem lenne elég nyomós érv a tojásfogyasztás mellett: a 2-es cukorbetegség kockázatát is jelentősen csökkenthetjük, ha rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az Operaház legendái...
  2016-01-18 18:02:04, hétfő
 
 

Az Operaház legendái...

A Dalszínház utca és környéke a kor legolcsóbb telke volt, ahol egyes visszaemlékezések szerint az Alföldről elkergetett *betyárok* húzták meg magukat

Podmaniczky Frigyes kizárólag *töltött fegyverrel* volt hajlandó az Operaház leendő telkére látogatni.
Ybl Miklós eredetileg az épületterveket elbíráló zsűri tagja lett volna. Vázlatai végül olyan jól sikerültek, hogy ő kapta meg a tervezés jogát, kedvéért még a költségvetést is hajlandóak voltak megemelni*.*
A királyi pár számára külön bejáratot készítettek, amit csak ők használhattak. A főbejáraton az előkelőségek érkeztek, az oldalsó bejáraton pedig a szegényebbek, akik kizárólag a harmadik emeleten foglalhattak helyet.
Egy belépőjegy *két ló árával vetekedett
Sissi kedvenc széke a színpad bal oldalán található proszcénium páholy volt. Noha erről a helyről a *színpad egy része egyáltalán nem látható*, a királyné azért szeretett itt ülni, mivel őt mindenki jól láthatta
Mai napig könnyedén kideríthető, hogy hol használtak az épületben műmárványt, ez ugyanis nem olyan hideg, mint az igazi márvány.
A királyi páholyba ma is mindössze négy ember teheti be a lábát: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a házelnök és a takarítónő.
Az udvari etikett szerint a királyi párnak tilos volt jobbra-balra nézelődnie, ezért a lépcsősor tetején egy hatalmas tükröt helyeztek el, amelyből jól szemügyre vehették az Operaház belső terét. Állítólag ez a tükör volt Sissi kedvence, mivel ebben karcsúbbnak látta magát.
Az Operaház Európa egyik legjobb akusztikájú színházterme, köszönhetően többek között a patkó alakú nézőtérnek, az előszeretettel alkalmazott faburkolásnak és a nézőtér alatt futó szellőzőrendszernek. A kiváló hangzást segítik még a némileg keménynek mondható székek is, amelyek ugyan kissé kényelmetlennek tűnhetnek, ám az is igaz, hogy a nézők nem alszanak el rajtuk könnyen.
A nézőtér *A zene megdicsőülése* című mennyezeti freskója Lotz Károly alkotása, aki állítólag saját magát is belefestette a képbe Zeuszként, míg Aphrodité vonásaiban lányára ismerhetünk.
A közel 2 tonnás csillárt mai napig kézi csörlővel engedik le, ha égőket kell cserélni. Az áram bevezetése előtt gázvilágítást használtak, ezért hogy ne sérüljön a mennyezeti freskó, pár méterrel lejjebb engedték, ami miatt harmadik emeletről alig lehetett látni a színpadot.
Az Operaház színpada a korban rendkívül korszerűnek számított, ugyanis a gyúlékony fa helyett a lehető legtöbb fémet használták fel építésekor. Ennek ellenére két vasfüggöny is található a színpad fölött.
A székeket igyekeztek egymáshoz képest a lehető legszellősebben elhelyezni. Bár így jelentős bevételtől esett el az Operaház, egyes visszaemlékezések szerint ennek volt köszönhető, hogy amikor egy alkalommal kigyulladt a függöny, nem tört ki azon nyomban pánik a nézőtéren.
Az épület belső díszítésénél az aranyozáshoz a papírnál is vékonyabb aranylemezeket használtak, amelyeket mókusszőr-ecsettel vittek fel a felületre (kézzel érintve ugyanis egyből szétporladt volna). Ennek köszönhetően a nézőtér aranyozásához például mindössze 2 kg aranyra volt szükség.
Ybl Miklós honoráriuma 156 000 forint volt. Egy korabeli munkás napi 2 forintot keresett.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Kandalló mellett
  2016-01-18 17:58:49, hétfő
 
 


Link

Kandalló mellett: Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Lőcse a "Fekete város"
  2016-01-18 17:56:13, hétfő
 
 


Link

Lőcse a "Fekete város".

A Felvidék egyik legszebb városába látogatunk.

Lőcsei látnivalók:

Az egykori "Fekete város" szépsége és történelmi múltja ma is vonzza a látogatókat.Link




Link

A Kelet-Szlovákiában, a Lőcse- (Levoča) patak völgyében fekvő festői szépségű Lőcse, az egykori Szepes vármegye székhelye, Szlovákia műemléki és történeti szempontból egyik legkiemelkedőbb városa.

A várost a 12. század környékén kezdték benépesíteni. Lőcse virágkora a középkorban volt, kereskedelme mellett nyomdái és az oktatási intézményei is híresek voltak.

Lőcse rövid idő alatt a Szepességbe érkező német telepesek központja lett, később szabad királyi városi rangot kapott. Itt játszódik Mikszáth Kálmán híres regénye, a Fekete város is.

Fontosabb látnivalók:
A központ főtéren áll a Szent Jakab plébániatemplom, mely karcsú tornyával a város látképének meghatározó épülete. A hársfából készült főoltár, a világ legmagasabb faoltára.
Itt temették el Thököly Imre és Zrínyi Ilona egyetlen gyermekét is.

A plébániatemplom mellett láthatjuk az árkádokkal díszített városházát, mely a reneszánsz építészet egyik remekműve, és a szintén reneszánsz Thurzó házat.

A főtéren látható a 16. századból származó szégyenketrec, melynek leghíresebb rabja Korponayné Géczy Julianna volt, akinek a történetéből Jókai Mór írt regényt: A lőcsei fehér asszony címmel.

Az alábbi linken további képeket is találtok: Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A jövő vonatai
  2016-01-18 17:44:52, hétfő
 
 


Link

A jövő vonatai: Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Télen
  2016-01-18 17:27:15, hétfő
 
 


Link

Hát nem csodálatos? Ennyi havat olyan jó nézni így monitoron keresztül, nem? Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Magyar zsenialitás! Központi fűtésre köthető kályha
  2016-01-18 17:24:07, hétfő
 
 


Link

A cikket sajnos nem engedi átmásolni, az alábbi linken további képeket is találhattok: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Nyíló virágok
  2016-01-18 17:16:27, hétfő
 
 


Link

Hát nem tüneményes? Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Postás építette palota
  2016-01-18 17:11:48, hétfő
 
  Ferdinand Cheval francia postás 33 éven át gyűjtötte a köveket, hogy építészeti és művészeti képzettség nélkül rendkívüli építményt alkosson azokból.

A palota építése 1879-ben kezdődött és 1912-ben ért véget. Az ötletgazda 18 mérföldes napi útjára mindig talicskával ment, hogy abba gyűjtse a kavicsokat.

A Palais Ideal a dél-franciaországi Hauterives településen áll, s gyakran helyszínáül szolgál kiállításoknak, koncerteknek. Ha Franciaországban jártok, mindenképp látogassatok el ide!

Nem sikkasztott, gyűjtögetett.




Link

Ferdinand Cheval francia postás élete nem volt könnyű, naponta kellett bejárnia egy 29 kilométer hosszú útszakaszt. Ha közben szép követ talált, felvette és elrakta. A gyűjtőszenvedélye egyre erősebb lett, végül már talicskát is vitt magával, hogy a napi szerzeményt könnyebben hazavihesse. A kavicsokat otthon nem rakta félre, hanem építeni kezdett belőle. Álmai palotáját.




Link

Cheval postás így tett minden nap 33 éven keresztül. 1879 és 1912 között nappal kavicsokat gyűjtött, éjszakánként a falat rakta. 33 év alatt elkészült a különleges palota, aminek azóta is csodájára jár a világ.




Link

Cheval postás nem volt sem kőműves, sem építész, nem volt semmilyen képzettsége. Teljesítménye így még inkább lenyűgöző.




Link

A palota nem lakható, de lakott: kavicsból készült lények népesítik be, akiket szintén Cheval postás készített.




Link




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 2160 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2495
  • e Hét: 5931
  • e Hónap: 16945
  • e Év: 123089
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.