Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Márai Sándor: A gép
  2016-01-04 20:40:43, hétfő
 
 

Néha várom, hogy az írógép, melyet nyitva felejtettem, az éjjel csendjében kopogni kezd, ír valamit, kisebb beszélyt, vagy egyszerűen csak levelet, üzenetet a világnak. Végre is, nem lenne semmi csodálatos benne, mert ért hozzá. Mit szólna az írógép, önállóan, csendes kopogással, egy éjszaka? Talán ezt: ,,Elég volt a költőkből, e kontár kézművesekből, akik plajbásszal, papírszeletkékre írnak, maradian, és rendületlenül!" Vagy ezt: ,,Auch' io sono poeta!" Vagy ezt, komoran: ,,Mit írt volna rajtam Shakespeare?"

*Auch' (helyesen anche) io sono poeta! (olasz): Én is költő vagyok!
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Virágok
  2016-01-04 20:39:23, hétfő
 
 

A ravatal körül liliomok, nőszirom, s általában kehelyszerű, leveles virágok állottak őrt. Ezek a virágok halványak, üvegszerűek voltak. Illatuk oly gyöngéden párolgott, mintha a virágok a halállal szemközt visszafojtanák a lélegzetvételt. A halott alszik, ne zavarjuk! - így illatoztak a virágok.
A virágok e gyöngéd tartózkodással, szerény és tapintatos színeikkel, bizalmas illatukkal kissé átléptek a halott világába. Már nem voltak földi virágok, ahogy a halott is vegyi és eszmei értelemben tartozott már csak a földhöz. A virágok, sokkal finomabb érzékszerveikkel, hozzásimultak egy állapothoz, melyet a halott sem szokott meg e pillanatban egészen. Úgy álltak a halott körül, mintha gyermekek lennének, s most puha és hűvös kezekkel fognak egy felnőttet, aki hirtelen megvakult, s vezetni kezdenék egy erdőben, mely illatos és hűvös, de van benne oroszlán és vadmacska is.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Trapezium
  2016-01-04 17:49:54, hétfő
 
 
- Béééla! Telefonált a lányunk, hogy itthon akarja a kezét megműttetni!
- Adnak neki szabadságot?
- Nem, fel akar számolni mindent, hazajönni, míg megműtik.
- Lehetetlen, Vilma, mert akkor nem tud megélni és fizetni az orvosi költségeket! Az Uniós kártya nem vonatkozik, csak sürgős ellátásokra, de tudod, hogy mikor itthon volt, hiába ment bármelyik rendelőbe, sehol sem fogadták el, mindenütt hangoskodtak vele az orvosok.
- Hihetetlen, pedig az Uniós kártyát a magyar egészségügynek is el kellene fogadnia!
- Még nem készültek fel az orvosok. Egyébként is, ha nem magánúton megy az ember rendelésre, kiélik a rossz természetüket a rendelőkben. Van baráti körük és jó ismerőseik, nekik soron kívül és azonnal megy minden.
- Bélám, akinek esze van, az elmegy maszek orvosnak, így könnyebb a megélhetés. Akinek meg nincsen pénze, mint a sötétségnek, akik most jólétet vettek maguknak, azok pedig szenvednek.
- Gondolod, Vilma, hogy Angliában más az ellátás? Miért akarja magát itt megműttetni Ágika?
- Mert nem bízik már az angol orvosokban! Ott főleg ázsiaiak az orvosok, egy indiai műtötte meg, de egyik sem látott soha trapezium törést.
- Emlékezetes lesz neki örökké az angol Hallowen! Féltettem, mikor délután mondta skypen, hogy két heti túlmunka után pihenés nélkül akar menni az éjszakába...Meg, hogy hiába ő volt a csoportvezető, két angol lány beosztottal nem bírt, a munkájukat ő végezte. Hiába mondtam neki, hogy szóljon rájuk, azt felelte, hogy nem lehet...
- Én is aggódtam, szinte éreztem, hogy valami gond lesz...
- A tűsarkú cipő tehet róla és a fáradtság, de nincs ilyen munkahelyi baleset, hogy túldolgoztatták.
- Három kórházban kezelték eddig. Az elsőben megállapították, hogy nincsen törés. Oda busszal és taxival lehetett eljutni. Bekötötték a kezét, másnap kapta az SMS-t egy másik kórházból, ahová átküldték a röntgenfelvételt, hogy mégis törés van. Ismét fizette a drága jegyet, ment vonattal és taxival a távoli városba. Begipszelték a kezét.
- Igen, emlékszem, hogy innen is tovább küldték a leletét, s egy harmadik kórházból két nap múlva kapta az üzenetet, hogy meg kell azonnal műteniük, mert nagyon csúnya a törés, nem fog összeforrni rendesen.
- El is ment a műtét napján éhgyomorral, délután beöltöztették műtőruhába, de elhúzódott az előtte lévő műtét, ezért elhalasztották két nappal az övét. Ismét kárba veszett a drága vonatjegy.
- Szörnyűek az egész napos várakozások! Az első kórházban is már reggeltől késő estig váratták, mert csak ritkán tartózkodik orvos a kórházakban. Ott a nővérek fogadják és látják el a betegeket. Káosz van az egészségügyben.
- Már itt is az van, amióta a megyei kórházba vitték az összes sürgősségi ellátást. Egész napra kell készülni, nem beszélve a taxi és egyéb költségekről. Nagyon sokba kerül egy elesés. Pedig nem válogathatjuk meg, mikor essen a hó, vagy ónos eső.
- Emlékszel, a harmadik kórházban végül megműtötték Ágikát és begipszelték a kezét.
- Igen, éppen karácsony előtt, december 23-án vették le a gipszet a kezéről. Addig is oda kellett járni a távoli városba hetente ellenőrzésre.
- Most is megy, kedden rehabilitációra. Két hónap a rehabilitáció. De nincsen jól, aggódom nagyon miatta.
- Mit mondott?
- Elárulta, hogy nem mozog még mindig a keze ott, ahol rajta volt a gipsz, s mikor tornáztatja, kiáll a törött csont a hüvelykujjából és nagyon fáj.
- Jaj, ez borzasztó!
- Készítettek röntgent róla ismét az ünnepek előtt, de még nem értesítették az eredményről. Azt mondta, hogy ha ismét műteni kell, ott nem akarja magát alávetni, mert nem ismerik ezt a törést, még soha nem találkoztak vele. A trapéz csont a legkisebb a kézben. De az ujjai mozognak, a hüvelykujja is.
- Majd kedden akkor megmondják az eredményt, reméljük, hogy nem lesz szükség további műtétre. Lehet, hogy az is jót tett az ujjainak, hogy közben dolgozott gipszes kézzel.
- Ő meg azt hiszi, hogy éppen ez volt a gond. Kénytelen volt egy hét betegbiztosítás után munkát vállalni, mert egy hétre ott a táppénz mindössze nyolcvan font. Nem volt más választása.
- Megkérdeztem egy orvost, milyen esélyekkel műttetheti meg itthon a kezét. Mivel az Uniós kártya csak alapellátásokra vonatkozik, csak maszek sebész, vagy kézspecialista jöhet szóba. Százezer forintnál kezdődik egy műtét. Külön fizetni kell tizenöt ezer forint körüli összeget minden ellátásért, kötözésért, konzultációért, röntgenért...
- Szóval csak úgy tud haza jönni, ha összerakja a pénzt az orvosi költségekre...
- Igen, nem lehet most beleugrani abba, hogy mindent felszámolni egy perc alatt. Muszáj várni pár hónapot, s kivenni legalább két hónap szabadságot. Az egészségügy nem jótékonysági szervezet, a magyarok itthon idegennek számítanak, mint Angliában. Nincs olyan, hogy otthon és haza annak, aki külföldre kényszerült...
- Várjunk és reménykedjünk, hogy minden rendben lesz, bár furcsa ez a hosszú hallgatás a röntgenfelvétel eredményéről!
- Az egészség mindennél fontosabb, de ésszerűen kell megoldani mindent! Drukkoljunk a lányunknak és támogatjuk, amiben csak tudjuk!
- Lehetett volna kellemesebb az ünnepünk! Boldogabb évet kívánok Ágikának, igazán megérdemelné!

2016. január 4.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Világ végi csapások begyűjtése 1995. Tatárdomb
  2016-01-04 15:26:33, hétfő
 
  1995-ben értek el a bibliában a világ végi csapások begyűjtéséhez, mely miatt megszületett a halál népét képviselő Nagy Anna. Mivel elmeosztályhoz tartozik és református vasfüggönyös valamennyi bibliaii szereplővel és csapással, a romániai elmeosztály rám szállította az ég seregét valamennyi csapásával a Talmudnak. Ott laktam a vörös botos Braun ikerházban. A házat már eljövetelem után fel is robbantották, de teljesen szétment, Rima Jeruzsálem voltam ekkor. Valamennyi csapás Jeruzsálem ellen volt létrehozva, de mivel itt rendezték be, ezért Nagy Anna halott lett volna a célpont. Az van írva a gonoszoknak, hogy ezer évig tűzben járnak az adventisták könyve szerint, iszonyat lesz a sorsuk, hosszú lesz a kötél, hogy elnyújtózhassanak. Már nekem ez a sorsom immár 21 esztendeje, nekem iszonyatos az állapotom. A leszállított ég serege a csapásokkal a médiába ment, valamennyi csatornát ekkor nyitották meg, mind Tatárdombhoz tartoznak. A vastrágya reformátusok és a többi egyház nyugodtan birtokokra tart igényt, valamennyien Jeruzsálemet jelentik.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabó Lőrinc: Esik a hó
  2016-01-04 15:19:13, hétfő
 
 
Szárnya van, de nem madár,
repülőgép, amin jár,
szél röpíti, az a gépe,
így ül a ház tetejére.
Ház tetején sok a drót,
megnézi a rádiót,
belebúj a telefonba,
lisztet rendel a malomban.
Lisztjét szórja égre-földre,
fehér lesz a világ tőle,
lisztet prüszköl hegyre-völgyre,
fehér már a város tőle:
fehér már az utca
fehér már a muszka,
pepita a néger,
nincs Fekete Péter,
sehol
de sehol
nincs más
fekete,
csak a Bodri
kutyának
az orra
hegye-
de reggel az utca, a muszka, a néger,
a taxi, a Maxi, a Bodri, a Péter
és ráadásul a rádió
mind azt kiabálja, hogy esik a hó!
 
 
0 komment , kategória:  Gyermekeknek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 106 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 292
  • e Hét: 2179
  • e Hónap: 4538
  • e Év: 56804
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.