Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Kohut Katalin: A játékos önfejlesztés
  2016-01-05 23:00:44, kedd
 
 

Az emberek valódi személyiségét a játékok során ismerhetjük meg a legjobban. Lehet a játék bármilyen, még egy társasjáték során is lehet következtetni sok mindenre. Kiderül, tud-e veszíteni az illető és nagylelkű-e, vagy irigy, kapzsi, vagy adakozó. Ilyenkor fény derül arra is, mennyire szeret középpontban lenni, milyen vezéregyéniség rejtőzik benne, amivel talán maga tisztában sincsen. Egy karácsonyi karaoké megmutathatja nemcsak azt, hogy milyen az énekhangja, szeret-e énekelni, hanem a szereplési vágyat is jól kifejezi.
Mondjuk egy születésnapra időzített bingóval a gyerekek személyiség jegyeit lehet fejleszteni azzal, hogy a nagyobb jutalmak mellett apróságokat is csempészünk az ajándékok közé. A gyereknek meg kell tanulnia azt, hogy egy szem cukor is örömöt tud okozni, azt, hogy az apróságokat is értékelni kell.
Ugyanígy járunk el akkor, amikor közösen festünk cserepet ajándékba a szülőknek, vagy kreatív munkákat találunk ki számukra. Még a gyerek tudja, hogy a kézzel készített ajándék sokkal értékesebb annál, ami pénzen megvehető. Ez valamikor kamasz korban kisiklóban van, akkor válhat esetleg a többiek hatására követelezővé. Itt már hibás az iskola is az egyenruhák kiiktatása miatt, a megengedett divat hóbortot elősegíti, vagyis azt, hogy otthon erőszakosan vásároltatják meg a legdrágább ruhákat, eszközöket.

A gyereknek születése óta folyamatosan beszélni kell, nem gügyögve, babanyelven, hanem úgy, ahogyan egy másik emberrel is érintkezünk. Az emberként kezelt gyermek már egy éves korában kimondja az első szavakat, sőt már ekkor az addig hallott dalokból kiválasztja a neki tetszőt és egyszer csak énekelni kezdi. Másfél éves korára már annyi dalt megismerhet, hogy a nagyobbacska gyerekekkel lehet játszani zenei kitalálós játékot. Csodálatosan nyilvánul meg a gyermek születési személyisége. Az is, hogy mindenben első akar lenni, valamint a nagyobbik gyerek nagyvonalúsága, ahogyan enged a kisebbnek. Gitáron, vagy zongorán pengetett általuk ismert dalokat kell kitalálniuk, két pontot ér, ha tudják a dal címét és előadóját. Ilyenkor nem a győzelem a fontos, hanem a játék és a közös éneklés öröme, mellesleg nemcsak akusztikailag fejlesztjük, hanem logikailag is.

Nagyobb gyermekekkel már lehet nyelvi játékokat játszani. Hosszú vonatút, kocsiút alkalmával értelmes elfoglaltság mondjuk a hárombetűs szó folytatása úgy, hogy egy betűt mindenkinek ki kell cserélni benne. Végtelen a játék, örömöt okoz mindenkinek, mellette fejleszti a nyelvi érzéket is, a tiszta logikát. Nem is vesszük észre, amikor a gyerek már saját játékokat alkot maga és mások örömére.

A játék segít az emberré válásban, az öröm állandó megélésében és a problémamegoldás fejlesztésében. Játsszunk, mert akár hisszük, akár nem, az élet játékokból áll. A legszerencsésebb hivatás az, ami a hobbink is egyúttal. Játék, amit hobbi szinten űzünk, amit szeretünk, legyen bármilyen kreatív munka: növénytermesztés, vagy főzés, sütés. Játék a zenélés, a színház, az éneklés, bármilyen művészeti ág, mint a versírás. Az élet így művészet és állandó sikerélmény.

2016. január 5.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Kínai mese
  2016-01-05 21:38:11, kedd
 
 

- Szóval - mondta a nő -, eljössz?...
A férfi hallgatott. Kesztyűjét húzogatta, s ezt mondta, lesütött szemekkel:
- Hallottam egyszer egy mesét. Természetesen kínai mese volt. Így szólt: egy távoli tartományban élt egy férfi és egy asszony. Nem ismerték egymást. Egy reggel úgy érezték, hangot, üzenetet hallottak, parancsot kaptak: ezért felkeltek nyughelyükről, mint az alvajárók, elindultak egymás felé, elhagyták otthonukat, férjüket és feleségüket, elhagytak mindent és mindenkit, hogy találkozzanak végre az élet sötét erdejében és boldogak és egyek lehessenek. Így vándoroltak, igézetben, egymás felé. Pusztaságokon haladtak át, s egy sötét erdőbe értek. Az erdőt patak választotta kettő, s ők a patak két partján közeledtek egymás felé, a parancs értelmében, csukott szemekkel, boldog és néma mosollyal. De a patakon keskeny palló vezetett át, oly keskeny, hogy egyszerre csak egy ember lépdelhetett végig a törékeny deszkán. Ezért megálltak, a patak két partján, szemközt egymással, vágyódva és mosolyogva, s tétováztak, melyik induljon el a másik felé először?... Akkor a nő ezt mondotta, halkan és bensőségesen: ,,No, jere már!" A férfi felnézett e hangra, szemét dörzsölte, s visszament életébe, családjához és ott élt tovább, némán és csodálkozással szívében. Tudniillik, a nő idő előtt szólt. És egyáltalán nem szabad szólni. Meg kell várni, amíg a férfi, kérés és felszólítás nélkül végigmegy a pallón. Ez a kínai mese.
- Igen - mondta a nő, és szeme megtelt könnyekkel... Szóval, eljössz?...
- Jó lenne - mondta udvariasan a férfi, begombolta kesztyűjét, a kalapját kereste. - Sajnos, délután tárgyalásaim vannak. Ezen a héten egyáltalán kissé sok a dolgom.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 106 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 137
  • e Hét: 899
  • e Hónap: 12604
  • e Év: 51605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.