Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Kellemes esti pihenést
  2016-01-05 17:53:55, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Havas téli kép
  2016-01-05 17:35:02, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép téli estét
  2016-01-05 17:33:39, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Hull a hó és meg is marad
  2016-01-05 17:32:35, kedd
 
 





 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép napot
  2016-01-05 17:30:43, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  köszöntés  
Ünnepi hangulatban
  2016-01-05 15:28:36, kedd
 
 



Bálint Gazda levele

Szerencsésen elmúltak az ünnepek, de nálunk megmaradt az ünnepi hangulat, mert most nyílik újra teljes pompájában a karácsonyi kaktusz.

Kicsit elkésett, de ez megbocsátható neki!

Boldog újévet kívánok az új esztendőbe,
Fehér kenyér dagadjon a nyárfatekenőbe,
Hús, kenyér és ruha legyen mindig bőven,
A patikát felejtsük az új esztendőben.
( Újévi mondóka Vasszilvágyból )

Még mindig virágzik a karácsonyi kaktusz
Nagyon dekoratív cserepes virág a karácsonyi kaktusz (új botanikai nevén: Schlumbergera truncata), amelynek őshazája Brazília esőerdőiben van, ahol a fák ágvilláiban összegyűlő humuszban gyökerezve a koronazónában él és virul. Hajtásai lapos tagokból tevődnek össze, tövisei nincsenek. Virágoztatása akkor sikeres, ha gondosan betartjuk a növény fejlődési ritmusának egyes szakaszait.

Karácsony kaktusz

A következő hetekben, az elvirágzást követően a nagyobb növényeket vissza lehet vágni és a levágott hajtásokat vízben meg lehet gyökereztetni. Most a növény pihenésre vágyik, ezért keveset kell öntözni. Három-négy hét múlva kell elkezdeni a rendszeres - de mértékletes - öntözését, amelyet egészítsél ki hetente egyszeri tápoldatos öntözéssel, annak érdekében, hogy a szártagok feltöltődjenek vízzel és áthasonított tápanyagokkal. Ebben az időszakban célszerű a két-három éve ugyanabban a cserépben levő kaktuszt átültetni nagyobb edénybe, laza, humuszos, tápdús földbe.

Nyáron alakulnak ki a virágrügyek, ekkor a növényt világos, de nem feltétlenül napsütötte helyen, szárazon kell tartani. Ennek következtében olykor a "levelei" liláskékre színeződnek, ami a gondozók körében indokolatlan riadalmat szokott okozni. Augusztustól ismét öntözéses időszak következik. Az optimális hőmérséklet nappal 20-22 °C, éjjel 15 °C. A növényt - amely most már felkészült a virágzásra - ilyenkor nem szabad bolygatni, elmozdítani a helyéről, mert ennek következtében ledobja a virágbimbóit.

Terem a filodendron?
De maradjunk még a szobanövényeknél! Adamek Józsefné olvasónk Lőrinciből azt írja levelében, hogy a filodendronja két, kukoricacsőszerű termést hozott. Kérdezi, hogy mi a teendő ezekkel? Nos, ez a kedvelt szobanövény csak idősebb korban és életerős kondícióban hoz gyümölcsöket; ezek néhány hét alatt beérnek és ehetőek is. Jó étvágyat kívánok hozzájuk!

Át kell nézni a tárolt gyümölcsöket
Ne halogassátok, kedves Húgom, a betárolt gyümölcsök (alma, körte, birs, naspolya) átválogatását. A körték folyamatosan válnak élvezhetővé, de közben megindul az egyes gyümölcsök penészedése, rothadása is. Ha ezeket idejében kiválogatod, akkor az egészséges részükből még finom kompótot főzhetsz a gyerekeknek. Ha azonban a beteg gyümölcsök a tárolóban maradnak, akkor nagy valószínűséggel megfertőzik a többit is! Hasonló a helyzet az almával és a birssel is. A naspolyát meg azért kell átválogatni, mert ezek a gyümölcsök is fokozatosan puhulnak meg és válnak fogyasztásra alkalmassá.

A madarakról gondoskodni kell
A fagyos, zúzmarás, téli időben az énekes madarak szívesen tanyáznak az ember közelében. Nehezen jutnak élelemhez, éheznek és szomjaznak is, ezért rászorulnak az emberek könyörületességére. Etessük hát a cinegéket, a gébicseket, a fekete rigókat, de ne feledjük, hogy könnyen hozzászoknak a terített asztalhoz és, ha valamilyen ok miatt elmarad az etetésük, akkor éhen pusztulnak! A cinegék és társaik leginkább az olajos magokat (napraforgó, köles, kender, fénymag) kedvelik, de örömmel fogyasztják a zsinóron fellógatott faggyút, "madárkalácsot", sőt az avas szalonnát is. A rigók a főtt krumpli, az alma, és a konyha hulladékok kedvelői.

Ne feledkezzetek meg a madarak itatásáról sem, mert télen kisebb ugyan a vízigényük, de mégis szükségük van vízre, amihez a befagyott itatókban, vályúkban nem jutnak hozzá. Ezért célszerű naponta a madáretetőbe egy tányérkában friss vizet is tenni.

A mángoldot most is lehet szüretelni
Már most szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy a földben hagyott mángold tövekről kora tavasszal szedhetsz friss, vitamindús leveleket. Később az öreg tövek magszárat fejlesztenek, és nem hoznak húsos, nagy leveleket. Ezért mihelyt a föld fagya kiengedett, el lehet vetni a mángold magját is, hogy minél előbb kikeljen és ellássa a családodat a spenótpótló zöldfőzelék alapanyagával. Figyelem: a mángoldnak gomolymagja van, egy gomolyból pedig több növény kel ki, ezért a vetést egyelni kell. A fölösleges palántáknak örülnek majd a szomszédok és barátok!

Hát ennyi fért első, újévi levelembe, kedves Húgom! Ugye már Ti is - fokozódó türelmetlenséggel - várjátok a tavaszt ? Akár csak én!

Kelt Kertvárosban, január elején.

Tipp

A nyári orgona és gránátalma bokrok már felébredtek mélynyugalmi állapotukból, lassan megindul az élettevékenységük, ezért most válnak igazán fagyérzékennyé. Ha nem tette volna eddig, akkor most takarja be a növények tövét lombbal, szalmával, tőzeggel, gombakomposzttal vagy más szerves anyaggal, hogy megvédje a gyökereket a tél második felének zimankójától.

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Farsang
  2016-01-05 15:17:54, kedd
 
 
Január 6. A farsang kezdete
Vízkereszttel, háromkirályok napjával fejeződik be január 6-án a karácsonyi ünnepkör, és kezdődik a farsang. Hagyományosan ekkor szedik le a karácsonyfa ékességeit, régebben pedig, a hiedelmesebb tájakon, a fát tűzre vetették, nehogy ártó kezekre jusson.

HÁROMKIRÁLYOK JÁRÁSA

Valamikor ezen a napon szokás volt a háromkirályok járása, amelynek első nyomai a XIII. századba vezetnek vissza. A bibliai napkeleti bölcsek példáját követve, három fehérbe öltözött, csákós legényke: Gáspár, Menyhért és Boldizsár állt össze és látogatott házról házra, verses mondókájukkal a háromkirályok napját köszönteni. Amiért természetesen almával, aszalt szilvával meg egy kis pénzzel jutalmazták őket.

DOLOGTILTÓ- ÉS JÓSLÓNAP

Vízkereszt sokfelé dologtiltó, férjjósló és szerencsevarázsló nap is volt. Étrendjéhez hozzátartozott a töltött káposzta, a fonott kalács vagy a fánk meg a csöröge. A nap időjárásából következtettek az új esztendő szerencséjére, időjárási viszonyaira, a várható termésre és az emberek egészségi állapotára. "Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhély, az iziket rakjátok el, mert hosszú lesz a tél" - mondták a hegyköz lakói. Az izik: takarmánymaradék, nádtörmelék, kukoricaszár, amit egyes vidékeken fűtésre is szoktak használni. Ha hideg az idő e napon, korai tavaszban reménykedhetünk. Akad olyan jövendölés is, hogy ha ezen a napon süt a nap, még hosszú lesz a tél.

A délvidéki magyar falvakban úgy tartották,
***ha eső esik, férges lesz a mák.
***Ha hideg van, rossz termés várható,
***ám ha a kerékvágásban víz fakad, jó termőidőre van kilátás.
***A hóesésből korai tavaszt,
***száraz időből zivataros nyarat jósoltak az öregek.
***Általános vélekedés volt, hogy ha ezen a napon fúj a szél, szerencsés lesz az év.
***A babonásabb szőlősgazdák a patakokat is megfigyelték, és ha megáradt bennük a "vízkereszt vize", jó és bőséges bortermésre számíthattak.
*** A vidám emberre pedig azt mondták, olyan, mint a napfényes Vízkereszt.
*** "Boldogasszony havában - tanácsolta már a Mátyás királyunk idején megjelent Csíziós könyvecske is - igyál jó bort, és ha van, édes italt. Az ürmösbor mellednek fájás ellen igen hasznos. ***Megeheted a kövér disznópecsenyét, kolbászt és ludat mustárral vagy borsos ecettel. Eret ne vágass."




 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Hideg van
  2016-01-05 14:38:40, kedd
 
 


Jégvirágok

Ablakomra szállt a pára,
mely reggelre megfagyott.
Hajnalfénynek pír-szavára,
jégvirágok álltak ott.

Természetnek ügyes keze,
csodaszépet alkotott.
Kelő nappal, fénykristályként
ragyogtak az ablakok.

Látod, a sok jégvirág most
mily fényárban csillogó?
Szemeidnek ez a látvány,
álomképként megható.

Olyan, mint egy katedrális,
színes ablak-képei.
Ám de mégis, fehér színben,
kristály-gyanánt fényteli.

Áldott pára, nemsokára
olvadoz ez égi kép.
Jó lenne ha holnap ismét
mindezt újra festenéd!

Szuhanics Albert

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Kirándulók - szép tájban
  2016-01-05 14:22:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Havas téli kép
  2016-01-05 14:18:07, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 630 db bejegyzés
e év: 7482 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1536
  • e Hét: 10110
  • e Hónap: 26510
  • e Év: 148383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.