Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Senki sem...
  2016-02-01 22:32:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Esőmentes hetet!
  2016-02-01 16:08:34, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
1 komment , kategória:  Hetet  
Enyhe hókezdet
  2016-02-01 14:04:59, hétfő
 
  Enyhe hókezdet





Az enyhe idő csak tovább folytatódik, kedden 16-17 fok is lehet.

Február enyhe idővel köszönt be, a napokban megszokott már-már tavaszias idő a hó elején csak fokozódik, kedden a délnyugati tájakon akár 16-17 fokot is mérhetünk.

Hétfőn még sokfelé csapadékosan indul a nap, esőre, záporra kell még eleinte készülni, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam és helyenként felszakadozik, elvékonyodik a felhőzet. Több napsütés a Dunántúlon valószínű, ahol ismét a magasabb értékeket mérhetjük, 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.





Kedden már csapadék nem valószínű, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de alapvetően marad a felhősebb idő.

Délnyugaton akár 16-17 fok is lehet

Az ilyenkor megszokottnál jóval enyhébb időben többeknél jelentkezhet szédülés, vérnyomás-ingadozás, kialvatlanság, fáradtabbak lehetünk, fokozottan figyeljünk az utakon!

Szerdán egy újabb hidegfront hozhat többfelé esőt, záporokat és erős szelet. A nappali felmelegedés kissé gyengül, 6-13 fok várható, továbbra is délen, délnyugaton mérhetjük a magasabb értékeket.

Csütörtökön hajnalban az Északi-középhegységben és az Alpokalján gyengén fagyhat, nappal 4-9 fok várható. Marad a szeles idő, az ország nyugati felén erős lesz az északnyugati szél, de már egyre több napsütés ígérkezik.

Péntekre megérkezik a napos idő, csupán eleinte alakulhat ki néhol egy-egy zápor, 6-12 fokra számíthatunk.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek - Február
  2016-02-01 13:57:37, hétfő
 
  Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek
(részlet)






A futó évek margójára - A kapus-Istentől az aranykor Istenéig - A tisztulás hónapja

A február valamikor az év utolsó hónapja volt, s ezért ragasztották hozzá a szökőnapokat. Az év utolsó hónapjában pedig illett az embereknek maguknak is megtisztulniok, másrészt az elhunytak tisztulását is elősegíteniök. Ezért a hónap második felét az ilyen tisztulási ünnepek jellemezték. Innen származik a ,,február" név is. Bármennyire közelfekvő lenne is a láz latin nevével, a ,,febris"-szel kapcsolatba hozni ezt a rendszerint egészségtelen, nedves hónapot, a szó mégsem innen, hanem a ,,fibrá"-ból (a németben ugyanez a különbség megvan a lázat jelentő Fieber és a bőrhulladékot jelentő Fiber között), a bőrrostok nevéből ered. Mégpedig egy igen furcsa latin népszokás kapcsán, amely a tisztulással, főként az asszonynép megtisztításával függ össze.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Februári népszokások, hagyományok
  2016-02-01 13:37:04, hétfő
 
  Februári népszokások, hagyományok

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat. A gyertyaszentelő ünnepéhez hagyományosan különféle tavaszjóslatok kapcsolódnak. Az európai hagyomány szerint ha a barna medve - egyes helyeken a borz - gyertyaszentelő napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz.





A barna medve, gyertyaszentelő kedvelt ,,időjósa"

Az észak-olasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is ,,időjósként" jelent meg. Észak-Amerikában pedig az újkori bevándorlók az ott élő erdei mormotát tették a február 2-ai népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap ,,az erdei mormota napjaként" (Groundhog Day) is ismert. Ezeket a hiedelmeket a meteorológusok nem igazolják.[5]

Február 14-e Szent Bálint napja (Valentin-nap), a szerelmesek védőszentjének ünnepe. Az angolszász országokban alakult ki az a hagyomány, hogy ezen a napon a szerelmesek, a jó barátok és mindazok, akik szeretik egymást kisebb ajándékokkal (képeslappal, virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást.

Általában februárra esik a karnevál, vagyis farsangi felvonulás. A leghíresebb a riói karnevál és a velencei karnevál, Magyarországon pedig a busójárás. (Egyes években ezek az ünnepségek március elejére esnek.)




New Orleans-i karneválozók 1915-ben

A magyarság körében

Február 3-án, Szent Balázs napján volt szokás a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Máshol a pap a beteg gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Balázs napja az iskolások ünnepe is volt, amikor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak. Ez az úgynevezett ,,balázsjárás", ami a magyarságon kívül a szlovákok és csehek körében is ismert volt.[6]

Farsang idején széles körben elterjedt szórakozási forma volt a farsangi bál. A vidéki élet kiemelkedő eseményének számított a megyebál. Ezenkívül különféle társadalmi egyletek, sportkörök is hirdettek tagságuknak bálokat, de jótékony célú táncos ünnepségek is. Faluhelyen a farsang legjellemzőbb eseményei közé tartoztak a különböző köszöntő szokások, álarcos, jelmezes farsangi felvonulásokra is sor került. A legkedveltebb figurák voltak például a koldus, betyár, menyasszony, katona. A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. A legények a muzsikosokkal végigjárták a falu utcáit, a lányos házak előtt táncoltak, és megtáncoltatták a házbéli lányt is. A farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadtak, ilyenkor került színre a tréfás lakodalom is. A farsangi lakodalmas játékok közül leglátványosabb a nyugat-dunántúli rönkhúzással összekötött mókaházasság volt, amikor a leányokból, legényekből álló párok egy kidöntött fát húztak végig az úton. A köszöntők és felvonulások evés-ivással, valamint a táncházban vagy fonóházban tartott közös táncmulatsággal, bállal zárultak. A farsangi bálok fontos szerepet játszottak a párválasztásban. A mulatság gyakran elkülönült korcsoportonként. Gyakori volt a lányok, asszonyok külön farsangolása is (asszonyfarsang). A farsangi napokban tartották a disznótort is. Erre rokonokat, szomszédokat hívtak össze, és reggelig mulattak. A farsang jellegzetes süteménye volt a fánk és a rétes. A sok étel fogyasztásától az év bőségét remélték.

A magyar népi mondóka a február hónapot a következőképpen jellemzi:
Gyertyaszentelő melege
Sok hó s jégnek előjele,
Gyertyaszentelő hidege
Kora tavasznak előhírnöke.
Jeget olvaszt Mátyás,
hogyha talál,
S ha nem talál, akkor bizony csinál.
Ha derűs a Román napja,
Ég áldását bőven adja.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Naptár - Február
  2016-02-01 13:28:53, hétfő
 
  Február



 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Jelkép-kalendárium - Február
  2016-02-01 13:25:10, hétfő
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)







Február

A hónap latin neve, Februarius a klasszikus szerzők szerint a szabin februm, ,,tisztulás" szóból ered. Való igaz, a február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki purgálás idejének számított. Februa, azaz ,,Engesztelő" volt Mars isten anyjának, Junónak egyik mellékneve. Ahogy Februa adott életet Marsnak, úgy ad helyt február Mars havának, márciusnak.

[...]

Keresztény időkben a február a böjt első hava lett, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapba esik. Erre utal a hónap régi magyar neve: Böjtelő hava. Nevezték Halak havának is, mivel február 21-e és március 20-a között a Nap a Halak jegyében jár.

Februárt esőszínű ruhába öltözött, repülő alakként ábrázolták, jobbjában a Halak jelével. A mezei tennivalók alapján gyümölcsfáit, szőlőtőkéit metsző meglett férfiú jelképezte. De megjeleníthette ráncos képű aggastyán is, amint bőrruhába burkolózva tűz mellett fagyoskodik. Az istenek közül Venus és Cupido személyesítették meg, amint orkánszerű szélben, lobogó lepleiken ,,vitorláznak". Ennek asztrológiai oka van: a Vénusz bolygó a Halak jegyében/havában van ,,erőben".




Kormány Vera: Február

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Február
  2016-02-01 13:17:56, hétfő
 
  Február (régiesen Februárius) az év második hónapja a Gergely-naptárban, szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos. Háromszor fordult elő a történelemben február 30-a. A 18. századi nyelvújítók a februárt az enyheges névre keresztelték át. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta, illetve a hozzá kapcsolódó Februa ünnepről, amely február 15-én zajlott.

Hagyományosan februárra esik a farsang időszakán belül a legtöbb bál, mulatság, lakoma.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 298 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2952
  • e Hét: 7533
  • e Hónap: 21438
  • e Év: 151145
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.