Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A hóvirág éneke
  2016-02-17 23:41:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Hóvirág
  2016-02-17 23:33:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Februári napsütésben
  2016-02-17 23:28:42, szerda
 
  Februári napsütésben

Februári napsütésben
Sóhajt minden ág,
Pocsolyák tükrében nézi
Magát a világ.

Tél végén figyel a Jövő
Láthatatlanul,
Tavalyi konzerv-reménység
Talán kivirul.

Az évszakok vitájában
Isten nem ítél,
Csak nekünk kell elhinnünk, hogy
Véget ér a Tél.

Februári napsütésben
Álomfény időz,
Azt mutatja, próbatétel
Volt a Tél, s az Ősz.

L. N. Peters

Forrás: http://lnpeters.blog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Ötvennégy
  2016-02-17 23:22:04, szerda
 
  Ötvennégy

A naptár egy évet lépett,
Ma töltöm az ötvennégyet.

A kor - időzített járom,
Már nem vagyok ötvenhárom.

Vékony ösvény, széles árok;
Ötvenöt felé sétálok.

Az Időt nem érem tetten;
Kenyerem javát megettem.

Anikó, Szerelem - Lélek...
Szeretek, írok - és élek.

Sötét a Jövendő sátra,
Nem tudom, mennyi van hátra.

Elhagyom az ötvennégyet,
Szeretek, írok, és - élek.

L. N. Peters

Forrás: http://lnpeters.blog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Vízöntő vidékén
  2016-02-17 23:20:48, szerda
 
  Vízöntő vidékén

Vízöntő vidékén
Hideg szelek járnak,
Modern maszkban vigyorognak
Sanda régi árnyak.

Buta világba jön
Rossz pillanat hátán
Felvilágosult pofával
A nyakkendős sátán.

Rezignált esőben
Papír-Jövő ázik,
A világ a pocsolyákban
Fejreállni látszik.

Vízöntő vidékén
Hidegek a fények,
Élettelen hamissággal
Szól a gépi ének.

Csatakos eszméken
Kelepcék cicáznak,
Régi nyugalom-szigetek
Sivatagra fáznak.

Európa-házunk
Ütött-kopott pajta,
Halott eszmék, meddő szavak
Élősködnek rajta.

Vizöntő vidékén
Van a világ kútja,
Most dől el, hogy holnap milyen
Jövendőre futja.

Vízöntő vidékén
Sose szabad félni,
Árulók és gyávák helyett
Isten se fog élni.

L. N. Peters

Forrás: http://lnpeters.blog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
A Valentin-nap az egymásba kapaszkodók ünnepe
  2016-02-17 23:12:16, szerda
 
  Szily Nóra interjúja: Csernus Imre: "A Valentin-nap az egymásba kapaszkodók ünnepe"





Akár a Nő, a Férfi vagy a legújabb Nő - csajsziknak című könyvét nézem, mindegyikben elemzi a párkapcsolatokat. Kemény kritikát fogalmaz meg, sajátos tükröt tart, amibe cseppet sem esik jól belenézni... Közeledik a Valentin-nap, gondoltam igyunk meg egy kávét. Bár nem akartam ünneprontó lenni...

Február 14-e a szerelmesek napja. Hoppá, máris vágtál egy grimaszt!

Szerintem inkább az ,,egymásba kapaszkodók ünnepe" jön.






Fotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Csodálkoztam volna, ha nem csaptál volna le rögtön...

Én azt látom, hogy az emberek úgy vélekednek, hogy minden megvehető, megszerezhető és eldobható. Megdolgoznak a pénzért, de akarnak-e tenni egy kapcsolatért? A kölyköknél lehet látni, hogy iszonyatos erős egóval bírnak, pontosan tudják, hogy mit akarnak, tisztában vannak a jogaikkal, a kötelességeikkel kevésbé, és közben ezerrel megy a görcsölés.

Nézd meg a Facebookot, a folyamatos posztolást - az emberek azt hiszik, ha valahol nincsenek ott, akkor lekésnek, lecsúsznak, elfelejtődnek.

Elképesztő intenzív bennük a szeretetéhség, miközben rengeteg álarcot használnak. Márpedig ha én nem merem megmutatni a valódi arcomat, és nem fogom fel, hogy a másikkal igazán csak a hiányosságaimat pótolom - az nem lehet kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolat. Kölcsönösen hitegetjük egymást. Ezért mondom, hogy az egymásba kapaszkodók napja jön.

Na de, Imre, a szerelem elején még ott van a rózsaszín köd, ami mindenkit feldíszít...

De miért kell a rózsaszín köd? Azért mert olyan arcomat mutatom, amire csak vágyakozom, hogy legyen, de valójában nem én vagyok? Szeretnék trendi, cuki, humoros lenni, állati jó az ágyban - minden, hiper-szuper! De hát ez közben meg nem igaz!

Én nem biztos, hogy ezt csak a Facebookhoz kötném. Dédszüleink a tánciskolában, vagy a Városligetben sétálva, vagy a fonóban ugyanezt tették...

Nem a valódi arcukat mutatták.





Fotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Akkor ez a szerelem sajátja, nem?

Idézőjeles szerelem, amikor két ember látszólag a boldogságot keresi, de valójában csak a biztonságra vágyik. Ha boldogságra törekednék, akkor először is felismerném, hogy szükségem van a belső békére. Ami csak akkor jön el, ha önmagam előtt vállalom az erényeimet és a hiányosságaimat egyaránt. A pozitív vonásainkat szeretjük kihangsúlyozni, azokkal állandóan villantunk, az még aránylag jól megy. Elképesztő káosz van az emberekben, és görcsös vágy arra, hogy szeretve legyenek, és ez egyre inkább fokozódik.

Régóta mondom, hogy egyre inkább megyünk lefele a pokolba...

Mit értesz ezalatt?

A pokol nekem azt jelenti, hogy a legtöbb ember folyékonyan hazudozik önmagának, és ez által a másiknak is, miközben azt állítja, hogy őszinte. A másik ugyanezt csinálja, és ennek következtében mindketten egy illúzióval vannak együtt, miközben mind a kettő retteg, nehogy kiderüljön, hogy valójában milyenek. Gondolj bele! Miért lenne nehéz elmondani, hogy vannak jó és vacak napjaim, tudok röhögni, és van, amikor sírok, félek dolgoktól, és bizonytalan vagyok...

Egyszer erről már beszélgettünk. Tartom az akkori véleményemet, miszerint az első randira az ember nem úgy megy, hogy rögtön kipakolja a hiányosságait.

Idő kérdése, és a valótlanságok lelepleződnek. És már is jön a csalódás... Miért nem élünk? Miért nem éljük meg ezt az életet, miért van bennünk ez a modorosság, hogy viselkedni kell? Hány olyan ember van, aki elér egy bizonyos presztízst, és karót nyelve létezik? ,,Viselkedj, nehogy rossz szó érje a ház elejét" - folyamatosan ezt halljuk gyerekkorunkban. A hiányosságainkat, a csiszolatlanságainkat nem vállaljuk fel, holott csupán emberi dolgokról van szó. A mohóság, a kapzsiság emberi tulajdonságok. Nem gyengeségek. Csak kezelni kell tudni őket. A rugalmas reagálás annak függvénye, hogy mennyire vagyok őszinte magamhoz bizonyos tulajdonságok kimondását illetően.





Fotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

A határ átlépése a kérdés. A hiányosságokat lehet kezelni - a lényeg, hogy ne ártsak vele másnak és önmagamnak. Ezt írod a könyvedben. Mint ahogy azt is megfogalmazod, hogy az erősségeink és a hiányosságaink adják a sokféleségünket.

Igen, ez adja az egyéniséget, de mégsem vállaljuk fel. Ennek hozadéka pedig az, hogy mindent megmagyarázunk, de ettől nem lesz szívvel-lélekkel pezsgő az élet.

Milyen az, aki most valóban a szerelem - és nem az egymásba kapaszkodás - ünnepére készül? Mi a szerelem a te fogalmad szerint?

Mosolyog, amikor a másikkal van, és ott van az arcán a derű. Őszintén figyel a társára, és ezt azért képes megtenni, mert tudja, hogy az első lépés, hogy először önmagával legyen tisztában. A felnőttszerelemnek szerintem két alkotóeleme van: egy felnőtt férfi és egy felnőtt nő. A felnőttség alapvető kritériuma pedig a felelősségvállalás. Nem csak a tetteimért, mert az kevés. A tulajdonságokért, érzésekért, gondolatokért, a vágyakért... Ki vagyok én, és ki a másik valójában? Tudunk-e kapcsolódni egymáshoz? Hazugságok nélkül - tiszta lappal. Ehhez képest mi van ma?

Rengetegen ismerkednek alkohol vagy drog befolyása alatt - úgy oldódni könnyebb -, aztán a felkínált színes világról kiderül, hogy csak látszat volt, hazugság! Amikor kijózanodnak, akkor döbbennek rá, hogy nem önmagukat adták, hanem olyannak mutatták magukat, amilyenek csak szeretnének lenni... Másnap aztán ott ül két balfasz egymással szemben, akik nem tudnak egymással mit kezdeni.

Egyszerűen nem merünk őszinték lenni, és látni sem merünk. A mai kor embere elementáris félelmet érez kimondani a fájdalmas dolgokat. A gyereket sem tanítja meg ezek kezelésére. Elfojtás és elhallgatás megy, és folyamatos racionalizálás. Racionális írástudók és emocionális analfabéták tömegét látom. Gondolj bele - szeretnénk boldogok lenni, miközben pont az érzéseinket fojtjuk el, és az érzelmeink terén nem merünk az első pillanattól kezdve színt vallani és őszintének lenni. Akkor minek is a Valentin-nap? Rutinszerűen, muszájból veszünk egymásnak ajándékot, hogy a bűntudatot csillapítsuk? Elmegyünk ide-oda-amoda, hátha egy kicsit megszínesítjük az egyébként borzalmasan szürke napjainkat, és végre történik valami!





Fotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Nem az ünnepekkel van baj, hanem a hétköznapokkal...

Érdekes módon a racionális, fizikális dolgokban tudatosak vagyunk, és ott nem felejtünk el figyelni. Ha ma este nem veszem tekintetbe a jobbkéz-szabályt, úgy telibe fognak vágni, mint a huzat! Ha átmegyek a piroson, akkor karambolozni fogok. Megállunk a lámpánál, megvárjuk, míg zöldre vált - érdekes módon, gyakoroljuk a türelmet. A kapcsolataink folyamatos építésében pedig nem. Azt hisszük, hogy ha egyszer színesek vagyunk, az örökre megmarad. Olyan, mintha egyszer tankolnám tele a verdámat, és azt mondanám - megvan, innentől kezdve nyugodtan autózhatok, amíg a kocsi szét nem esik. Mekkora baromság ez!

Komolyan mondom, mintha teljesen hülyék lennénk, és ostobák.

Az ünnepnapok egy boldog kapcsolat kialakításában soha nem elegek. Ha belegondolok, hogy 52 hétvége van, 52 vasárnapon sziporkázok - a maradék több mint háromszáz napon mi történik? Ha azokat nem veszem figyelembe, akkor bizony megyek a levesbe én is, a másik is, illetve a párkapcsolat is.

Szép kis Valentin-napi üzenet! Te nem tartod ezeket a rítusokat?

Nekem nem a Valentin-nap számít, mint ahogy a karácsony sem lényeges ebből a szempontból. Persze, van olyan, amikor a hétköznapokon dolgozunk ezerrel, fáradtak vagyunk, de ettől még figyelhetünk egymásra, beszélgethetünk. Az a lényeg, hogy érezze a másik, hogy ott vagyok. Ehhez nem kell jeles nap.





Fotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Hány éve mondod már, hogy ,,Ébresztő!"?

Inkább azt mondom, hogy ,,felébredhetsz!". Nem hiszek a parancsra bekövetkező változásokban. Mert azt ideig-óráig csinálom, utána abbahagyom, ha nem jön szívből. Az ébredés azt jelenti, hogy ha azt érzem, hogy boldogtalan vagyok, akkor megnézem, mi ebben az én felelősségem, és nem mutogatok másra. Úgy kezdődik a mondat, hogy ,,Ebben az én felelősségem az, hogy..." Vállalni kellene az arcunkat, hogy olyanok vagyunk, amilyenek. Az emberek elfelejtették, hogy ez a hitelesség titka. Az élet nem vetítővászon, és nem holnap történik, nem a múltban zajlott, hanem ebben a pillanatban. Akár élhetnénk is... Mindenki eldöntheti, hogy akarja-e.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 218. rész
  2016-02-17 23:02:48, szerda
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 218. rész

Müller Péter: "Aki önmagát legyőzte, azt nem lehet legyőzni"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Ahhoz, hogy egy rosszindulatú bírálat ne hasson rám, az önvédelem rengeteg erőmet emészti föl. Nem tudok önismerettel foglalkozni. Ha mások bántanak, nem marad erőm benső háborúm megvívásához. Visszaütök, vagy visszagyűlölök."






Igaz ez? Nem! Ez a gyenge ember kifogása! Olyané, aki nem tudja, hogy milyen erős belül. Olyané, aki belemerevedik az ártatlan áldozat szerepébe. Te légy erős! És függj önmagadtól! Ne mások gyűlöletétől, rosszindulatától, véleményétől. De ne is a simogató dicséretétől, jó vagy rossz szavától. Ha gyűlölnek, ne gyűlölj vissza. Tudom, nehéz. Harcolni harcolhatsz, de ne gyűlölettel, hanem benső erőddel, hiteddel, önbizalmaddal!




Forrás: Thinkstock

Aki önmagát legyőzte, azt nem lehet legyőzni!

Az verhetetlen. Erős. És derűs. A gyűlölettől, a rosszindulattól, az aljasságtól, az igaztalan bírálattól egyvalaki védhet meg: önmagad. Ha erős vagy, nem hat rád. Lepereg rólad. Nemigen érint. Aki lélekben gazdag, nem koldul se jó szót, se szeretetet. Inkább ad. Ha gyenge vagy, nem érted, mit mondok. De ha csak egyetlen percig is átérzed az Erődet - tudod, hogy igazam van! Ha erős vagy, bármilyen helyzetbe kerülsz, nem dőlsz el, mert megkapaszkodhatsz. Kibe? Önmagadba. Ez nem önzés. Ez a jó táncos biztonsága, akivel azért szeretnek táncolni, mert saját tengelye és biztos egyensúlya van.

Ostoba és gyenge az a férfi, aki elvárja párjától, hogy az ne legyen szuverén ember, és ne legyen önmaga.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Hóvirág
  2016-02-17 22:56:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Lencsefasírt tojás nélkül
  2016-02-17 22:53:54, szerda
 
  Lencsefasírt tojás nélkül

Hozzávalók

40 dkg zöldbab
20 dkg lencse
1 db babérlevél
1 ág kakukkfű
1/2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt bors
15 dkg kukoricadara
5 dkg füstölt sajt
5 dkg zsemlemorzsa
0,5 dl olaj
4 db koktélparadicsom
1 ek fehérborecet
1/2 csokor snidling

Elkészítés

1. Főzzük az átválogatott, megmosott lencsét puhára sós vízben a babérlevéllel és a kakukkfűvel együtt. Szűrjük le, a fűszernövényeket távolítsuk el, a lencsét pürésítsük botmixerrel. A finomra vágott hagymát és fokhagymát fonnyasszuk meg a felforrósított olívaolaj felén, majd adjuk a lencsepüréhez. Sózzuk és borsozzuk meg.

2. Főzzük a kukoricadarát 10-15 percig 5 dl sós vízben. Adjuk hozzá a hagymás lencsepürét, a reszelt sajtot, és formázzunk a masszából lapos pogácsákat. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd forgassuk meg a fasírtokat zsemlemorzsában. Süssük mindet ropogósra felforrósított olajon. Amikor már majdnem kész, helyezzük mellé a paradicsomokat, süssük együtt néhány percig, majd vegyük ki és tartsuk melegen.

3. Főzzük a zöldbabot ropogósra forrásban lévő, sós vízben. Szűrjük le, majd forgassuk át a megmaradt, felforrósított olívaolajon. Locsoljuk meg a borecettel. Kínáljuk a lencsefasírt mellé a paradicsommal együtt. Díszítsük néhány szál snidlinggel.





Cseh János

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rizskoch
  2016-02-17 22:51:02, szerda
 
  Rizskoch

Hozzávalók

1 liter tej
25 dkg rizs
5 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 db tojás
15 dkg vaj vagy margarin
1 db citrom (reszelt héja)
10 dkg mazsola

Elkészítés

A rizst megmossuk, majd a tejben feltesszük főni egy csipet sót hozzáadva. Megkeverjük és kis lángon felforraljuk (vigyázzunk, hogy ki ne fusson a tej). Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat. Alaposan kikeverjük, majd a lereszelt citromhéjat is beledolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A langyosra hűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet és az előre beáztatott mazsolát. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (ez nekem kb. 30 perc volt).
Tálalás előtt kb. 15 percig pihentetjük. A tetejét meghintjük porcukorral és kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk. Szerintem langyosan a legfinomabb. Egy házi sárgabaracklekvár vagy egyéb savanykás dzsem illik hozzá.





Megjegyzés

Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.
Malmos Szilvia

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 298 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 120
  • e Hét: 895
  • e Hónap: 5933
  • e Év: 135640
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.