Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Kun Magdolna: Adj még Uram néhány évet
  2016-02-09 13:24:44, kedd
 
 





Adj még Uram néhány évet



Adj Uram még néhány évet,
hogy megcsodálhassam,
hogy sarjad a fű új tavaszomban.
S hogy nyílnak ki ismét azok a lila orgonák,
melyekre szivárványt rajzol
a bűvös nyárvarázs.

Adj még uram néhány évet,
hogy színessé tegyem
szürkületbe ágyazódott röpke életem,
mert még annyi minden van
mit látnom kellene,
ami fáradó szívemnek éke lehetne.

De ehhez idő kell még Uram,
néhány röpke év,
hogy összegyűjtött emlékeim
elkísérhessék azon fény-utam,
ahol te vársz engem igazhitű
boldog mosollyal.

Kun Magdolna






 
 
0 komment , kategória:  Kun Magdolna  
Csanádi Imre: Gomba - vers
  2016-02-09 13:13:33, kedd
 
 





Csanádi Imre: Gomba - vers

Megyek, megyek mendegélek,
Kerek erdőn keresgélek.
Vackort, vadrózsát
Virág szagú szamócát
Nagy kalapos gombát,
de nem a bolondját!








Agárdi Gábor, Esztergályos Cecília - Gombapörkölt Link

 
 
0 komment , kategória:  Versek 2. rész  
Késői laskagomba
  2016-02-09 11:59:25, kedd
 
 




Kalap: féloldalas, 5-10-(20) cm, nyelv alakú; széle begöngyölt, öregen lehet bordás; felszíne csupasz vagy sugarasan szálas, színe bőrbarnától sötétliláig terjed

Lemezek: sűrűk, fehéresek, a kis tönkre lefutók.

Tönk: kicsi vagy hiányzik, excentrikus, merev, fehér, pelyhes szőrözöttséggel

Hús: szíjas, sugarasan szakadó, fehéres, jó szagú és ízű

Szag és íz: Kellemes és erős gombaszaga van, íze édeskés. Termőhely és idő: Ôszi-téli gomba, szeptembertől terem az első őszi hideghatástól . Enyhe téli és kora tavaszi hónapokban is előfordul. Különféle élő fák törzsén, tövén, tuskóján, gyakran bokrok tövén is csoportosan terem. Főleg fűzfán, bükkön, de sokféle más erdei és kerti fán, pl diófa, sőt bodzán is megtalálhatjuk. Nem támadja meg az ép fát, csak a sérültet. A fában hosszában terjed, és így a gombakalapok néha 4-5 m magasan is mutatkoznak. Nem ritka az akár több kilogrammos laskagomba csoport. Kivágott fán és földben maradt tuskón is kinő. A gomba által megtámadott fa kellemes gombaszagú és fehér. Faanyagon, fűrészporon, sőt különféle hulladékanyagokon is termeszthető.







Termőhely és idő: lombos fák (ritkán fenyők) tönkjén, ágain, korhadékán az első őszi hideghatástól (október-december) kora tavaszig (március)

Spóra: spp. fehér, sp. 7-9 x 3-3,5 µm, hengeres, sima

Megjegyzés: Ízletes, nagy mennyiségben termesztett gomba. Összetéveszthető a tavasztól őszig termő más laskagomba fajokkal (nyári laskagomba, erestönkű laskagomba), melyek szintén ehetőek, illetve a sötét lemezű, kisebb kacskagomba és földilaska fajokkal.

Nyári laskagomba




Nyári laskagomba





A laskagomba szárazanyagának 15-25%-a fehérje, 1-2%-a zsír, 6-10%-a ásványi só. Az ásványi sók többsége kálium és foszfor. A fennmaradó részt a szénhidrátok és egyéb anyagok teszik ki, ebből jelentős részt tesz ki az emészthetetlen rost. A termesztett laskagomba fehérje- és ásványi só tartalma kisebb, mint a csiperkéé. Ennek oka valószínűleg az, hogy szubsztrátumai lényegesen kisebb hamutartalmúak, mint a csiperke komposztja.

A gombák egyes vitaminokban kiemelkedően gazdagok, ezért “vitaminbombáknak" is nevezhetjük őket. Ezek a B1-, B2-vitamin, a niacin, a folsav és a pantoténsav. Jelentős mennyiségben tartalmaznak D-vitamint is. Említést érdemel, hogy 10 dkg friss laskagomba elfogyasztása kielégíti egy felnőtt ember napi B2-vitamin és niacin igényének 40%-át, a folsav igényének 25%-át, pantoténsav igényének 23%-át, valamint B1-vitamin igényének 17-20%-át. A laskagomba B1-vitamin- és folsavtartalma jelentősen meghaladja a csiperkéét.

A laskagomba más gombákhoz hasonlóan az egészséges táplálkozás fontos eleme lehet. Beltartalma miatt fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható. Magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Vesebetegek étrendjében azonban csak korlátozottan szerepelhet magas káliumtartalma miatt.

A laskagomba általános egészségvédő hatása mellett ki kell emelnünk speciális gyógyhatásait is. Japán kutatók a laskagomba vizes kivonatával sikeresen csökkentették egyes daganatok növekedési sebességét. Állatkísérletekben kimutatták a takarmányként felhasznált szárított őrölt laskagomba koleszterincsökkentő hatását. Csehországban a gomba termőtestéből magas vérkoleszterinszint elleni kivonatot állítottak elő. Orosz kutatók a laskagombából egy Pleurotin nevű antibiotikumot készítettek.

A laskagombát az alábbiak szerint alkalmazhatjuk koleszterincsökkentés céljából. Naponta 3-9 g szárított gombát fogyasszunk, amit lenyelhetünk kapszulában, vagy folyadékba (meleg vízbe, teába, levesbe, stb.), ételbe keverve. A friss gombából a szárított mennyiség tízszeresét, 30-90 g-ot fogyasszunk naponta.

Erestönkő laskagomba




Erestönkő laskagomba




A laskagombák tönkje nehezen emészthető, ezért ledarálva, vagy szárítva és porrá őrölve használhatjuk fel ízesítésre. Levesbe, fasírtba.
 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Téli fülőkére már vadászhatunk!
  2016-02-09 11:17:50, kedd
 
 





Téli fülőke

Ezt a videót mindenképpen nézzétek meg, mert ennél jobban nem mutatja meg senki, hogy milyen a téli fülőke, és mi különbözteti meg a kissé hasonló, de mérgező és keserű ízű sárga kénvirággombától!

2014.02.13.Téli fülőke és más téli gombák! ZTV "Gombázzunk együtt Link



Azon ritka kalaposgombáink egyike, amelyik fő termésideje a tél: a téli fülőke /Flammulina velutipes/. Szép okkersárga színe, ragadós kalapbőre, rendszerint a csoportos megjelenése miatt könnyű észrevenni.


Jellemzés: Késő ősszel, télen, fán csoportosan termő, élénk rozsdasárga színű, ragadós kalapú, sötét bársonyos tönkű, halszagú gomba.

Kalap: Domború, később lapos, többnyire kicsiny, 3-15 cm, lehet nagyobb is. Színe élénksárga, élénk rozsdasárga, középen sötétebb.

Lemezek: Szélesek, tönkhöz nőttek, halványsárgák. A spórapor fehér.

Tönk: Megnyúlt, görbe, csövesedő. 4-10 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag. Színe felül sárga, lefelé fokozatosan sötétebb vörösesbarna, zöldesbarna, barnásfekete.

Hús: Halványsárga, rugalmas, a tönkben rostos, szívós. Szag és íz: Feltűnően halszagú.

Termőhely és idő: Kizárólag fák törzsén vagy tövén, kivágott fák visszamaradt tuskóján terem. Olykor magasan a fa törzsén vagy ágain találjuk. Farontó, élősködő gomba. Leggyakrabban akácfán, dión vagy vadgesztenyén él, ezért a házak körül utcán, udvaron és kertekben találhatjuk meg. Főleg októbertől egész télen terem, de egész évben is előfordulhat. A téli hónapokban gyakori, ha nincs erős fagy. Egymást követően nagyobb csoportokban jön elő a faanyagból. Azért jelentős, mert akkor is gyűjthető, amikor más gomba nem található.

Felhasználás: Ehető gomba. Levesnek vagy más gombás ételnek is alkalmas, de sajátságos íze miatt főleg eceteshagymás salátát készítenek belőle. A tönk alsó részét távolítsuk el, mert szívós, rágós. Ízét és nyálkásságát csökkenti, ha leforrázzuk, és a forrázóvizet leöntjük.

Egy másik csoport (Veszprém) így tisztítja a gombát:
A látható nagyobb szennyezésektől megtisztított gombát megfelelő méretű tálba tesszük, kézmeleg vizet engedünk rá, hogy ellepje. Ezután egy evőkanálnyi lisztet teszünk rá, összekeverjük a vízben a gombával és óvatosan forgatjuk, dörzsöljük a gombát. Miután szennyeződés és a nyálkásság megszűnt, a gombát a folyadékból kiemeljük, és hideg vízben óvatos kevergetés, nyomkodás közben óvatosan leöblítjük. Mindezt gyorsan végezzük, hogy a víz gombába szívódását megakadályozzuk.





Történelmi adatok:
Régebben ekcémás tünetek ellen, továbbá reumás eredetű szívbetegségek gyógyítására alkalmazták.

Feltételezett gyógyhatásai:
Gombaellenes /fungicid/, antibakteriális /baktericid/, koleszterincsökkentő, antitrombotikus /vérrögoldó/, rákellenes /Sarcoma-180, B-16 melanoma, adenokarcinoma-755, Lewis-tüdőkarcinoma/, továbbá szívinfarktus és trombózis megelőzésére. Ekcémás tünetek, reumatikus szívpanaszok ellen is használta a népi gyógyászat.

Beltartalma, gyógyhatású anyagai: Béta-glukán, proflamin, proteázok.

Alkalmazása:
A friss vagy szárított gombát ételkészítésre, a belőle készített teát pedig kúraszerűen alkalmazhatjuk. Részletesebb leírást nem ismerek.

Mellékhatásai:
A jelentős proteolitikus /fehérjebontó/ hatása miatt igen erőteljes vérrögoldó, ezért trombózis esetén házi alkalmazása tilos, ugyanis kimozdíthatja a vérrögöt, ez pedig halálos veszélyt jelenthet.


Hasonló fajok: Összetéveszthető vele a mérgező sárga kénvirággomba. Ennek lemezei azonban mindig zöldes árnyalatúak. Az ehető, csoportos, fán termő barna gombák közül hasonlít hozzá az ízletes tőkegomba, de az pikkelyes tönkű és galléros, valamint a gyűrűs tuskógomba. Ezek azonban erdei fákon nőnek. Az utóbbi kalapja szálkás-pikkelyes, tönkje galléros. Mindtől különbözik és jól felismerhető a téli fülőke azáltal, hogy tönkje bársonyos, kalapja ragadós és halszagú. Az ehető kerti tintagomba is csoportos, de kalapja kúp alakú és bordás, törékeny, tönkje fehér, le- mezei pedig megfeketednek. A rossz ízű rozsdasárga tőkegombának kalapja is, tönkje is pikkelyes.

Sárga kénvirággomba (mérgező)


 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 151 db bejegyzés
e év: 1697 db bejegyzés
Összes: 13015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1629
  • e Hét: 4546
  • e Hónap: 21929
  • e Év: 139175
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.