Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
leopárd kalács
  2016-03-18 21:55:16, péntek
 
 



Hozzávalók: 4 személyre

- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 6 dkg + 2 evőkanál puha vaj
- 1 csipet só
- 6 evőknál cukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- néhány evőkanál kakaópor
- a tetejére felvert tojás

ELŐKÉSZÍTÉS: 50 perc - KELESZTÉS: 1,5 óra - SÜTÉS: 40 perc - Megfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt egy kis langyos, cukros tejben. Utána összedagasztjuk a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, és körülbelül két deci langyos tejjel. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ha szükséges, pici tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk az állagát. Ha már fényes a tészta, beledagasztjuk a 6 dkg puha vajat is. Hagyjuk kicsit kelni, majd három részre osztjuk, két kisebbre és egy nagyobbra. A két kisebbik cipót megszínezzük kakaóporral: az egyiket kicsit világosabbra, a másikat sötétebbre. Mindkét kis tésztagombóchoz hozzágyúrunk egy-egy evőkanál vajat és annyi tejet, hogy ne változzék a tészta állaga a belegyúrt kakaóportól. Mindegyik gombócot 9 részre osztjuk. A középbarnából rudakat sodrunk, és becsomagoljuk először a sötétbarna, utána a fehér tésztába. Papírral bélelt, hosszúkás formába fektetjük a rudakat. Letakarva kelesztjük. Végül lekenjük a tetejét felvert tojással, és nem túl forró, 160-170 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.









 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
húsvéti kalácsok
  2016-03-18 21:46:58, péntek
 
 



Hozzávalók: 4 személyre

KALÁCSRÓZSA MUFFINPAPÍRBAN
- fél adag tejszínes, édes kalácstészta
- a tetejére felvert tojás

ÉDES, TEJSZÍNES KALÁCSTÉSZTA
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 2,6 dl zsíros tejszín
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt

KAKAÓS ZEBRAKALÁCS
- 2 evőkanál holland kakaó
- a tetejére felvert tojás
- 1 adag tejszínes, édes kalácstészta

KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT KALÁCSVIRÁG
- a tetejére felvert tojás
- ízlés szerint cukor vagy só
- 1 kis csokor kapor
- 10 dkg tehéntúró
- fél adag tejszínes, édes kalácstészta

KALÁCSNYUSZI
- felvert tojás
- fél adag tejszínes, édes kalácstészta
- pár szem mazsola

KALÁCSRÓZSA MUFFINPAPÍRBAN

ELŐKÉSZÍTÉS: 25 perc - PIHENTETÉS: 1 óra - SÜTÉS: 15 perc - 1 adag: 210 kcal - NEHÉZSÉGI FOK: 1-ES. - Átgyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk a megkelt tésztát. Nagyobb pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle. A köröket lazán felcsavarjuk, késsel középen elvágjuk. Egy muffinsütő mélyedéseibe papírkosárkákat rakunk. Beleállítjuk a félbevágott tekercseket úgy, hogy a vágott felük lefelé nézzen. Nem kell nagyon megtölteni a mélyedéseket, hiszen még kelni fog a tészta. Letakarva kelesztjük még egy órát. Utána felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
ÉDES, TEJSZÍNES KALÁCSTÉSZTA

ELŐKÉSZÍTÉS: 20 perc - PIHENTETÉS: 1 óra. - 1 adag: 310 kcal - NEHÉZSÉGI FOK: 2-ES. - Meglangyosítjuk a tejszínt. Fél decit egy kis pohárba öntünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kávéskanál cukrot, elkeverjük, és langyos helyen hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk. Az egyik oldalára szórjuk a sót, a közepére a cukrot és a vaníliás cukrot. Beleöntjük a felhabosodott élesztőt, hozzáadjuk a többi langyos tejszínt, és kézzel vagy elektromos dagasztókarral kidagasztjuk. Először ragacsos, de aztán majd szépen elválik az edény falától. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Kevés langyos víz vagy liszt hozzáadásával korrigálhatjuk az állagát. Cipót formázunk belőle, és letakarva, meleg, nem huzatos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
KAKAÓS ZEBRAKALÁCS

ELŐKÉSZÍTÉS: 25 perc - PIHENTETÉS: 1 óra SÜTÉS: 40 perc - 1 adag: 320 kcal. - NEHÉZSÉGI FOK: 2-ES. - A megkelt tésztát átgyúrjuk, megfelezzük. Az egyik feléhez hozzádagasztjuk a kakaót. Mindkét tésztát négy egyenlő cipóra osztjuk. Egy fehéret, majd egy barnát hosszú, vékony téglalappá nyújtunk. Egymás tetejére rakjuk, és lazán feltekerjük a rövidebbik oldalánál kezdve. A maradék három-három cipóból is ilyen tekercseket gyártunk. Papírral kibélelünk egy hosszúkás formát, és egymás mellé belerakjuk a négy tekercset, úgy, hogy a csigavonalas oldaluk kifelé nézzen. Újra kelesztjük. Végül felvert tojással lekenjük a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Azonnal csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra, és szűk háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha kihűlt, ferdén szeleteljük.
KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT KALÁCSVIRÁG

ELŐKÉSZÍTÉS: 25 perc - PIHENTETÉS: 1 óra - SÜTÉS: 20 perc - 1 adag: 240 kcal. - NEHÉZSÉGI FOK: 2-ES. - Összekeverjük a túrót az összevágott kaporral, sózzuk vagy cukrozzuk ízlés szerint. Átgyúrjuk a megkelt tésztát. Kinyújtjuk, és nagyobb, 8-12 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk belőle. Mindegyik közepére rakunk egy-egy golyónyi ízesített túrót. Ráhajtogatjuk a tésztaszéleket, és gombócot formázunk belőle, lehetőleg úgy, hogy ne látszódjék ki a töltelék. A megtöltött gombócokat ismét kinyújtjuk. Éles késsel nyolc helyen bemetsszük úgy, hogy középen egyben maradjon egy tízforintosnyi rész. Végül két-két szirmot kifordítunk, így kapjuk meg a virágformát. Sütőpapíros sütőlemezre sorakoztatjuk. Letakarva kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
KALÁCSNYUSZI

ELŐKÉSZÍTÉS: 25 perc PIHENTETÉS: 1 óra SÜTÉS: 20 perc - 1 adag: 230 kcal. - NEHÉZSÉGI FOK: 1-ES. - Átgyúrjuk a megkelt tésztát. Hosszú rudakat sodrunk belőle. Csigavonalban felcsavarjuk. Egy kisebb darabból megformázzuk a fejét és a fülét, végül egy pici golyó lesz a farkincája. Szemeknek egy-egy szem mazsolát tűzünk. A kész nyulakat sütőpapírral borított tepsire rakjuk, egymástól távol, hogy tudjanak még kelni. Letakarva kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Körülbelül húsz perc alatt sül meg.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
palóc leves
  2016-03-18 21:37:11, péntek
 
 



Hozzávalók: 4 személyre

Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál finomliszt
- pirospaprika
- őrölt bors
- kömény
- só
- 2 liter húsleves
- 1 db citrom leve
- 2 dl fehérbor
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1/2 liter tejföl
- 1-2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg vöröshagyma
- 40 dkg bab
- 40 dkg burgonya
- étolaj
- 80 dkg báránycomb
- 2 db paprika
Csipetke
- 1 db tojás
- 3 evőkanál finomliszt

Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam
Trükk

Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni. A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta.
Csipetke

Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom.

forrás: videkize.hu
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
csokihabos kocka
  2016-03-18 21:33:36, péntek
 
 



Két tojást szétválasztunk. A sárgáját félretesszük, a fehérjét kemény habbá verjük. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, beleszórunk 15 dkg cukrot. Belekeverjük a megdarált mandulát meg a reszelt citromhéjat, és a masszát kivajazott, kilisztezett, 20 x 30 cm-es tepsibe töltjük. Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A befőttet alaposan lecsepegtetjük. A csokoládéból 5 dkg-ot darabokra ördelünk, és forró vízfürdőben felolvasztjuk. A tésztát megkenjük a csokoládéval, és kirakjuk a kisebb kockákra vágott barackokkal. A maradék csokoládét is felolvasztjuk, a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük. A 8 tojássárgáját a maradék porcukorral habosra keverjük. A feloldott zselatint a likőrhöz keverjük. Az olvasztott csokoládét, a zselatint, a tojáshabot meg a kemény habbá vert tejszínt óvatosan a cukros masszához keverjük, majd a krémet a barackrétegre simítjuk. A tortát 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megdermedjen. Tálalás előtt vágott mandulával, csokoládéforgáccsal díszítjük, majd kockákra vágjuk.

forrás: videkize.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Grissini
  2016-03-18 21:23:38, péntek
 
  Grissini


Könnyű ropogtatnivaló, egy kis extra sonkával. Tökéletes választás lehet egy baráti borozgatáshoz is.

40 dkg finomliszt
1,5 dl víz
1 dl tej
2 bő csipet só
2 dkg friss élesztő
1 bő tk. cukor

A tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfuttatom. A többi hozzávalót beleöntöm egy nagyobb keverőtálba, hozzáadom az élesztős tejet, és alaposan kidolgozom (ilyenkor lehet hasznát venni egy jó dagasztókaros mixernek, kenyérsütő gépnek vagy egy tisztes konyhai robotgépnek).
A kész tésztát legalább egy órát hagyom kelni. Utána lisztes deszkára borítom, és alaposan kidolgozom. Ujjnyi vékonyra nyújtom, és késsel hosszú csíkokra metélem. A csíkokat vagy megsodrom deszkán, vagy a két végét ellentétes irányba csavarva megpödröm.

Sütőpapíros tepsire fektetem a csíkjaimat, és negyedórát pihentetem. Ezalatt felfűtöm a sütőt 180-200 fokra. A grissiniket tejjel lekenem, majd a tepsit a sütőbe teszem. Addig sütöm őket, amíg szép egyenletesen aranybarnák nem lesznek.



 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
tojás aszpikban
  2016-03-18 21:20:45, péntek
 
 




Hozzávalók
4 kemény tojás
2-3 szelet sonka
2 dkg zselatinpor
2-3 darab csemegeuborka
1 zacskó mirelit zöldség (pl. zöldborsó, mexikói keverék)
víz

ELKÉSZÍTÉSE:

A mirelit zöldséget sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a zselatint beáztatjuk pár kanálnyi hideg vízbe, majd amikor megduzzadt, elkeverjük a még meleg, leszűrt zöldséglével (fél liternyi kell belőle). Egy folpackkal kibélelt őzgerinc-, vagy egyéb, keskenyebb tortaformába kb. egy centiméternyit öntünk a léből.

Miután megdermedt, a formába tesszük a sonkaszeleteket, a félbevágott tojásokat, a felszeletelt csemegeuborkát és a zöldségeket. A formát ezután feltöltjük a langyos zöldséglével. Ügyeljünk arra, hogy maradjon elég hely az aszpiknak, így nem fog szétesni.

Hűtőben hagyjuk megdermedni, majd a formából kiborítva tálaljuk. A hozzávalókat kedvünk szerint rendezhetjük el, így a már kész aszpikban különféle mintákat alakíthatunk ki.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
húsvét
  2016-03-18 21:16:35, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
fokhagyma a kertben
  2016-03-18 21:13:59, péntek
 
  10 fokhagyma-hadművelet a kertbe
Ha kíváncsi vagy, melyik kerti élőlényre mér csapást és melyikkel barátkozik a fokhagyma, akkor ez a gyűjtemény neked szól.
A fokhagyma kertben való felhasználása nagyszerű megoldás arra, hogy elhagyhassuk a környezetre káros növényvédő és gombaölő szerek nagy részét. A fokhagyma ugyanis egyszerre bír antibakteriális, gombaölő és rovarölő hatással.

1. A rózsa szereti a fokhagymát
A rózsa töve köré ültetett fokhagyma segít távol tartani a különböző kártevőket és kórokozókat, ráadásul a rózsák illatát is intenzívebbé teszi.

2. Fokhagymafőzettel a lisztharmat ellen
Aprítsunk fel 5 gerezd fokhagymát és öntsünk le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán át, majd szűrjük le és hígítsuk fel 3 liter vízzel. A főzetet töltsük permetezőbe vagy szórófejes palackba és permetezzük meg vele a lisztharmattal fertőzött növényeinket.

3. Fokhagyma a gyümölcsfák körül
A gyümölcsfák köré ültetett fokhagyma csökkenti a kártevők és betegségek kockázatát. Elriasztja a farontó rovarokat, és megóvja például az almafát a ventúriás varasodástól vagy az őszibarackot a levélfodrosodástól.

4. Gombaölő szerek helyett fokhagyma
Tegyünk 2 bögre vízbe 2 fej fokhagymát és 1 teáskanál folyékony mosogatószert, majd az egészet turmixoljuk össze. Ruhán keresztül szűrjük le. A massza hűtőben hónapokig eláll, csak elő kell vennünk, amikor szükségünk van rá, és felöntenünk kb. 4 liter vízzel. Ezzel a keverékkel permetezzük meg a gombás betegségekkel fertőzött növényeinket.

5. A fokhagyma mint kígyóriasztó
Ha esetleg tartunk a portánkra betévedő kígyóktól, a fokhagyma jó szolgálatot tehet. Természetes kígyóriasztóként hat ugyanis a kertben.

6. Szabaduljunk meg a vakondtól fokhagymával
A fokhagyma az egyik legjobb vegyszermentes megoldás arra, hogy a bosszantó kis bundás bányászoktól megszabaduljunk. Az egész vagy összezúzott gerezdeket helyezzük el a vakond járataiba. Az erős fokhagymaillat hamarosan elűzi őket a kertből.

7. A fokhagyma mint társnövény
A fokhagyma egyéb növények kísérője lehet a kertben. Sárgarépa, káposztafélék, paprika, paradicsom, padlizsán közé ültetve segít távol tartani a különböző kártevőket, köztük a levéltetveket, a takácsatkákat vagy a sárgarépalegyet.

8. Fokhagymakivonat
1 fej fokhagymát aprítsunk fel és forrázzuk le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán át, majd hígítatlanul juttassuk ki a sárgarépaágyásba. A fokhagyma átható illata távol tartja a sárgarépalegyet, a sáskát és a levéltetveket.

9. Általános növényvédő szer
Készítsünk elő 4 db zöld erős paprikát, 3-4 gerezd fokhagymát, 3/4 teáskanál folyékony szappant, 1 teáskanál növényi olajat és 3 csésze vizet. Turmixgépben pürésítsük a fokhagymagerezdeket és a paprikát, öntsük át egy üvegbe, adjuk hozzá a vizet, az olajat és a folyékony szappant. Hagyjuk állni 24 órán keresztül. Szűrjük le. A folyadékkal jó alaposan permetezzük meg a fertőzött növényeket.

10. Természetes riasztószer
Paprikával kombinálva a fokhagyma eredményesen elriasztja az egereket, patkányokat, nyulakat és egyéb kártevő emlősöket a kertből.



 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 422 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 911
  • e Hónap: 5315
  • e Év: 37044
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.