Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
csoda mákos-diós süti
  2016-03-02 18:43:39, szerda
 
 



A tésztája miatt csoda diós-mákos a neve, meg persze a tölteléktől is, mert amikor beleharapunk, csak úgy omlik, roppan, elolvad az ember szájában.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
175 gr tejföl
4 tojássárgája
1 ek porcukor
2 ek ecet
pici só

A tészta kenéséhez:

10 dkg olvasztott margarin

A töltelékhez :

4 tojásfehérje
12 dkg darált dió
12 dkg darált mák
25 dkg porcukor

Elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk.
Minden lapot egyenként olvasztott langyos margarinnal lekenjük és feltekerjük, mint a bejglit.
Folpacba csomagoljuk a rudakat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
Másnap enyhén lisztezett munkalapon, mindegyik rudat 10 darabba szeljük és téglalap alakúra sodorjuk.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, megfelezzük, felébe diót, másik részébe mákot keverünk.
Az alsó felére kenjük a töltelékből, felcsavarjuk, de nem szorosan, mert kireped!
Sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk és 180 fokon világosra sütjük.

Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Jimi Hendrix
  2016-03-02 18:40:55, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
bohókás
  2016-03-02 18:26:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
Lao Ce
  2016-03-02 18:25:13, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Lao Ce  
bohókás
  2016-03-02 18:20:41, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
édesburgonya-batáta
  2016-03-02 17:58:54, szerda
 
  Az édesburgonya nem csicsóka

Bár mindkettő édeskés, körülbelül ennyi is a hasonlóság. Amúgy nem rokonok, az édesburgonya a nevén kívül még csak nem is burgonyaféle. Tavaly találkoztunk először: egy recept kapcsán keresgéltem és találtam nagy nehezen batátát. Aztán kicsit utánanéztem, mi fán is terem, és érdekes dolgokra bukkantam.

Ahogy tudományos neve - Ipomoea batatas - is mutatja, a szulákfélék családjába és a hajnalka (Ipomacea) nemzetségbe tartozik. Ez jól látszik a virágán, ami hasonlít a kerti hajnalkáéra és az apró szulákéra is.





A trópusi vidékeken alapvető élelmiszernek számít; nagyon népszerű Afrikában, Kínában, Japánban, Indiában, az Egyesült Államok déli államaiban, illetve az óceáni szigetvilágban is. Sokféleképpen készítik, őshazájában, Peruban sütve, főzve, szárítva, lisztté őrölve fogyasztják. A japánok édességet és pálinkát is készítenek belőle. Sok trópusi területen fiatal hajtását és levelét zöldségként fogyasztják, ill. takarmányként állatok etetésére használják.

A batátának két alapvető fajtája van. Az első narancssárga, sárga vagy lila húsú, íze pedig a sütőtökére emlékeztet. A második világos-szürkés húsú és a gesztenyéhez hasonló ízű. Sárgás színének köszönhetően az előbbi béta-karotin tartalma sokkal magasabb, ha tehetjük, ezt részesítsük előnyben.

Nem csupán az íze nagyszerű, édeskés, kicsit karamellszerű, hanem tápanyagtartalma is magas. Az édesborgonya az egyik legtáplálóbb zöldségféle, amit csak bolygónkon fellelhetünk. (Egy 1992-es kutatás során, amely a zöldségek komplex szénhidrát, rost, fehérje, A- és C-vitamin, valamint vas és kalcium tartalmát hasonlította össze, az édesburgonya toronymagasan végzett az élen, 182 pontjával majdnem százat verve a második helyezettre!) Lássuk hát, mi minden van benne:

edesburgonya-d00000B2C177329407362Béta-karotin és A-vitamin: Héjastól fogyasztva egyetlen közepes méretű édesburgonyában a napi ajánlott mennyiséget négyszeresen meghaladó béta-karotin található. A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. Ez azt jelenti, hogy a testünk alakítja át A-vitaminná, amely rendkívül fontos szerepet játszik a látásban, a csontfejlődésben és az immunrendszer működésében. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így mindig ügyeljünk arra, hogy az édesburgonyát egy kis egészséges zsiradékkal (bio ghível vagy olíva olajjal) együtt fogyasszuk.

C-vitamin: Az édesburgonya a citrusfélékhez hasonló, kiváló C-vitamin forrás. Ez a vitamin segíti a fertőzésekkel való megküzdést, a sebgyógyulást, valamint a vas felszvódását. Egy közepes édesburgonya napi C-vitamin szükségletünk 35 százalékát fedezi. Jelentős még E- és B6-vitamin tartalma.

Nyomelemek: Az édesburgonya igen jó mangánforrás. Ez a nyomelem segíti a normális vércukorszint megőrzését, valamint a pajzsmirigyműködés optimális szinten tartását. A mangán mellett még valamennyi rezet, kalciumot, káliumot és vasat is tartalmaz.

Rostok: Az édeskrumpli fantasztikusan gazdag rostokban, amelynek egyik előnye, hogy nagy tömeget képez a gyomrunkban, így tovább biztosítja a jóllakottság érzését. Emellett a rostok a bélmozgások egészséges szinten tartásában is segédkeznek, valamint csökkentik a koleszterinszintet. Egy héjában sült közepes édesburgonya több rostot tartalmaz, mint egy zacskó instant zabpehely!

Komplex szénhidrátok: Az édesburgonya komplex szénhidrátokból épül fel, így olyan energiát nyújt, amely fokozatosan és állandó ütemben szabadul fel. Ezzel szemben például a cukor és a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerek hirtelen árasztják el a szervezetet, egy időre megdobják a szervezetünket, ám amikor a pörgés abbamarad, annál fáradtabbak leszünk.

Antioxidánsok: Az édesburgonya a többi zöldséghez képest erőteljes antioxidáns aktivitást mutat. Az antioxidánsok segítik az olyan krónikus betegségek megelőzését, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Alacsony kalóriatartalom: Egy közepes édesburgonya (12 cm hosszú és 5 cm széles) energiatartalma héjában sütve mindössze száz kalória. Az édeskrumpli így fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Zsírtartalma szinte nincs.

Jó tudni, hogy ha héjastól fogyasztjuk az édesburgonyát, alacsonyabb lesz a glikémiás indexe, és további tápanyagokhoz jutunk általa. Fontos viszont, hogy ezt csak biotermesztésből származó zöldségekkel tegyük, mivel a zöldségek és gyümölcsök héjával egyébként igen sokszor rengeteg vegyszert viszünk be a szervezetünkbe.

Cukorbetegek is fogyaszthatják! Annak ellenére, hogy a nevében szerepel az ,,édes" szó, az újabb kutatások szerint az édesburgonya nagyon jó a cukorbetegek számára is, mivel stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulin rezisztenciát. Glikémiás indexe igen alacsony, ezért lassan bomlik le a testben, így a vércukor és az inzulin szintjében csak kisebb ingadozásokat okoz. A cukorbetegek számára legjobb, ha héjában megfőzve fogyasszák. Akiknek erős az emésztése, nyersen is lereszelhetik és salátába tehetik (vátáknak, kapháknak ez kevésbé ajánlott). A héjatlan édesburgonya a közepes glikémiás indexű ételek közé tartozik, 63-66 közötti értékkel, amely még mindig alacsonyabb, mint a többi keményítő tartalmú étel, mint a krumplipüré vagy akár a teljes kiőrlésű kenyér.

Ájurvédikus szempontból édes, nehéz minősége jól egyensúlyozza a vátát és a pittát, és még a kaphák is viszonylag nyugodtan fogyaszthatják, bár legyenek vele kicsit mértékletesebbek, mivel elnehezítheti őket. Mivel könnyen emészthető, de mégis sok értékes tápanyagot tartalmaz, valóságos kincs azoknak, akiknek gyenge az agnija.

Állítólag már VIII. Henrik is nagy rajongója volt, mert esküdött rá, hogy a batátából sütött lepény javítja szexuális életét. Így vagy úgy, nem véletlen, hogy ilyen népszerű, hiszen a gumószerűen megvastagodott batátagyökér béta-karotinban és szénhidrátban gazdag, sok C-, E- és B6-vitamint, antioxidánsokat tartalmaz. A normális vércukorszinthez és az optimális pajzsmirigyműködéshez szükséges mangán mellett némi vas, kálium, kalcium és réz is van benne. Rostokban rendkívül gazdag, így sokáig biztosítja a jóllakottság érzését. Ez utóbbi miatt fogyókúrázóknak is kiváló, ráadásul alacsony a kalóriatartalma, zsír pedig gyakorlatilag nincs benne.

Két alapvető fajtája (és ezeknek sok-sok alfaja) van: a sötétlila héjú, világosszürke húsú, melynek íze a szelídgesztenyéére hasonlít, a másik pedig a sárgás héjú, sötét narancssárga húsú, nagyon édes sütőtök ízű (én ez utóbbival találkoztam).

Forrás: kapanyel.blog.hu és tminfo.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
édesburgonya termesztése
  2016-03-02 17:27:57, szerda
 
 



ÉDESBURGONYA - Hogyan neveljünk édesburgonyát?

Amikor pár évvel ezelőtt megjelentek a multik polcain, csak csodálkoztam: mik ezek a lila gumók? Később már vásároltam is belőle, s már csak dicsértem, hogy milyen finom (bár drága) az édes burgonya - Ipomoea batatas (L.) más néven batata, Magyarországon is terjedő növény.

A batáta a szulák-félék családjába tartozik, közeli rokona a nálunk is jól ismert Hajnalkának. Több fajtája létezik, ezek a gumók színében vagy a levelük alakjában különböznek. A 25-30 cm hosszúságot és az 1 kg-ot is elérik. Virágja tölcséres, de nálunk nem hoz magot.





A gyökeréért termesztik. A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a narancs, fehér, rózsaszín, vagy lila húsú termés a “burgonya". Fiatalon a levelei is fogyaszthatók, de még nem próbáltam. Most viszont gyökereztettem a módosult gyökeret és lettek is rajta gyökerek szépen, alul, és friss leveles hajtások, felül. Éppen ezek a friss hajtások azok, amelyekre szükségünk van a további szaporításhoz. ha már szép nagyok tetszetősek, akkor tehetjük őket vízzel teli befőttes üvegbe is, ahol az édesburgonyáról letört hajtások gyökeret eresztenek, ami így is elültethető, de még a hajtások vízben gyökereztetésére sincs különösebb szükség, mert laza, nedves talajba ültetve, a hajtások ugyanúgy gyökeret eresztenek.

Megjegyzés: a képen látható gyökereztetés trükkje, hogy 3 darab pálcikát szúrtam (egy síkban, 120°-os szögben) az édesburgonyába, ami így már nem tudott beleesni a pohárba. Akadnak azonban, akik egyetlen pálcikát használva, átszúrják az édesburgonyát. Mások, a batátát félbe vágják, és metszéslappal lefelé teszik vízbe, így gyökereztetik. Megint mások, hosszában, félig földbe ássák, vagyis akad több lehetőség is. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek.

Ahogy a hajtatás kivitelezése, úgy a hajtások gyökereztetése is többféle metódus szerint valósítható meg. Ahogy említettem a gumóról letört hajtásokat vízben gyökereztethetjük, majd laza, perlittel kevert virágföldben folytathatjuk a gyökereztetést. Ha több vízbe tesszük úgy, hogy a hajtás tövét is éri a víz, akkor a hajtás már a gumón is meggyökeresedhet. Az ültetés történhet klasszikusan, függőlegesen elültetve a hajtás, vagy oly'módon is, hogy a leveles hajtásokat elfektetjük a laza talajban, úgy, hogy éppen csak néhány levél látszódjon ki . Mindez persze azt is jelenti, hogy az édesburgonya meglehetősen strapabíró, legalábbis kiáll minden ültetés körüli emberi fantáziarohamot és melléfogást, csak víz legyen és föld.

Másik módszer.

Egyévesként termesztjük, mert nagyon melegigényes. Március végén hosszú balkonládába ültettem három jókora batátát, úgy, hogy körbe kb. 5-8 cm föld takarta. A lényeg, hogy csak sötétben csirázik. Egy alapjáraton járatott parapetes gázkonvektorra tettem, itt megkapta a kb. 30 fokos talp-hőmérsékletet. Kicsirázott rendesen.

Május közepén ültettem ki a homokos talajra, amit sajnos nem emeltem ki bakhátszerűen. (Meg is bántam, mert a kiszedés nem kis fáradtságot jelentett.) A palánták a hideg esős időben is szépen fejlődtek, kezdték beborítani a talajt. Érdekes, hogy a növények hajtásai minden esetben nyugatról keletre fejlődtek, még akkor is, amikor egyébként árnyékos területre értek. Jó szokásomhoz híven, több talajtípusra ültettem a palántákat, s a legjobban a könnyen melegedő homokos talajt hálálták meg. Érdekes, hogy az enyhén árnyékos helyen sem volt probléma, de a ,,mélyárnyékos" részen egyáltalán nem fejlődtek. Kapott vizet rendesen.

A kiszedése nem könnyű, ugyanis a mélyen lenyúló gumói könnyen elpattannak, sokszor a főágtól 30-40 cm-re is találtam jelentős méretű gumót. A végén kb. ötven kiló batátát ástam ki, tehát a befektetett 3 gumó hozott 36 palántát. ami tövenként 1,3 kg-os eredményt produkált. Célszerű 4-5 napig 30 fokos helyiségben, később 13-16 fokon tárolni.

Sokféleképpen elkészíthető, akár a burgonya, de még a zöldje is ehető. A trópusi országokban a magas vérnyomás betegség kezelésére használják.



















 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 422 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 779
  • e Hét: 1653
  • e Hónap: 6057
  • e Év: 37786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.