Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Kibújt a szög a zsákból
  2016-04-12 22:30:11, kedd
 
 










KIBÚJT A SZÖG A ZSÁKBÓL


Német tervek: Ez vár ránk, és a migránsokra!
Kiszelly Zoltán politológus


Kibújt a szög a zsákból: A legújabb berlini és brüsszeli tervek egyértelművé teszik, hogy a migránsokra pusztán olcsó munkaerőként és demográfiai faktorként tekintenek. Szó sincsen már polgárháborús menekültekről, emberségességről és a nemzetközi humanitárius egyezmények betartásáról. Immáron az is kiderült, hogy a bevándorlók integrációjának társadalmi és gazdasági költségét az európaiaknak kell(ene) viselniük, miközben a haszon - a globalizáció szabályai szerint - ismét a multicégeknél csapódik le.

Többen feltételezték, hogy a berlini és brüsszeli elitek az Európa peremén feltorlódott migránstömeg egy részének (1,5 millió embernek) a beengedésével 2015-ben "kész tényeket" akartak teremteni. Ahogy Merkel kancellár a ködösítő "újbeszéd" fogalmaival mondta: "Már itt vannak a migránsok, nem tudunk mit tenni!".

Tavaly, "első nekifutásból" remélték átvinni a permanens betelepítési kvótát. Előbb áprilisban, majd szeptemberben. Ahogyan ezek a tervek egyre nyilvánvalóbbá váltak, úgy nőtt az ellenállás Európa józanul gondolkodó politikusai, majd idővel választópolgárai körében. Magyarország kormánya ebben (is) élenjáró volt, mint ahogyan számos magyar intézkedés átvétele is Budapestet igazolja: Azóta több uniós ország védi kerítéssel határait, és újabban már Görögországban is tranzitzónákban hot spotokban bírálják el gyorsított eljárásban a menedékkérelmeket.

Ebben a környezetben terjesztette be Thomas de Maizière, német szövetségi belügyminiszter integrációs törvénytervezetét, amely, elfogadása esetén, mintául szolgálhat egy későbbi permanens és kötelező uniós betelepítési kvóta alapján Európába érkező migránsok integrálására. Ne legyenek ugyanis kétségeink: A Törökország-EU megállapodás csak akkor fog működni, ha Törökországból szabályozott módon érkezhetnek Európába migránsok. És máris újra a kötelező betelepítési kvótánál vagyunk.

Arról már többen írtak, hogy Berlin 2015. novemberében másodszor szigorított a szabályokon: A szírek menedékkérelméről is egyenként döntenek, és első körben csak egy évre adnak menekültstátuszt. Családegyesítésről is csak az első év után lehet szó, ám második körben is csupán három éves tartózkodási engedélyt adnak. Ezek a szigorítások papíron jól mutatnak, és találkoznak a jövevények magas száma miatt aggódó német társadalom elvárásaival is. A német hatóságok a gyakorlatban azonban legalább 170 000 migránsról nem tudják, hogy kicsoda, és pontosan hol is tartózkodik. A német menekültügyi hivatalokban ráadásul százezerszám tornyosulnak a döntésre váró kérelmek, és nincsen elég nyelvtanfolyami és felnőttképzési kapacitás sem.

Ezek után nézzük meg részletesen, mit is szán Berlin a migránsoknak: Az új bevándorlási integrációs javaslat szerint a menekültstátuszt elnyerő migránsoknak mihamarabb el kell kezdeniük az államnyelv tanulását. A számukra kijelölt településen kell maradniuk, ha onnan elköltöznek, elveszítik a szociális juttatásokra való jogosultságukat. Idővel el kell kezdeniük a szakképzési tanfolyamot is, és ugyanez vonatkozik a családegyesítés során érkező rokonokra is.

Az EU-t jelenleg meghatározó elitek tehát ezt a javaslatot teszik az Európába igyekvő migránsoknak, ez az immáron megfogalmazott elvárás. Aki erre képes és hajlandó, annak van esélye a menekültstátuszra és a családegyesítésre. Aki erre nem hajlandó és/vagy képes, azt idővel immáron akár akarata ellenére is “haza" lehet küldeni, ha máshová nem, hát Törökországba (már ha onnan érkezett az Unió területére).

És vajon mit szánnak ezek az elitek nekünk, európaiaknak? Ez is láthatóvá válik a német politikusok nyilatkozataiból. Ők ugyanis azt szeretnék, ha (az olcsó munkaerőből és új vásárlók százezreiből hasznot húzó multinacionális cégek helyett) mi, európaiak viselnénk az integráció költségeit: Legyünk önkéntesek a migránsok tömeges ellátásánál. Legyünk a településünkre "sorsolt" migránsok mentorai. Adó- és járulékfizetőként "előlegezzük meg" azokat a költségeket, amelyek a migránsok (és családtagjaik) munkába lépése előtt keletkeznek. "Cserében", mint mondják, a mai migránsok idővel dolgozni fognak, és ők is adó- és járulékfizetőkké válnak.

Kérdés, hogy bejön-e a képlet? Az első hivatalos számok megerősítették, hogy a migránsok pusztán kb. 10 százaléka tud rögvest munkába állni. Ausztriában a tavaly érkezett 111 ezer emberből mindössze százan(!!!) járnak a Bécsi Egyetemre, és tizenhárman dolgoznak a bécsi kórházakban, holott önbevallás alapján a szírek 29, az irániak 39, és az irakiak 40 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

Schäuble német pénzügyminiszter a többletforrást igénylő minisztertársainak és a szegénységben élő németeknek pluszpénzt kérő szocdemeknek is megüzente: A költségvetésben csak a migránsok integrációjára van többletpénz, másra nincsen! Így már egyáltalán nem csoda, ha ezek az elitek még a jövő évi német és francia választások előtt migránsügyben is kész tényeket akarnak teremteni.


Link








Legfrissebb.info: érdemes elolvasni
Hogyan fogja a "Kényelmes élet" Mohamed nyugdijterv megölni Európát





Link



Európainak lenni (Rövid film.)
feltétlenül nézd, és add tovább...





Link





























 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Gabriel García Márquez
  2016-04-12 21:00:18, kedd
 
 







GABRIEL GARCIA MÁRQUEZ


Gabriel García Márquez (Aracataca, 1927. március 6. - Mexikóváros, 2014. április 17.), teljes nevén Gabriel José de la Concordia García Márquez Nobel-díjas /1982/ kolumbiai író, újságíró, kiadó és politikai aktivista. Élete legnagyobb részét Mexikóban és Európában töltötte, haláláig Mexikóvárosban élt.

Gyakran a mágikus realizmus leghíresebb írójának nevezik, és írásainak nagy része erősen kötődik is ehhez a stílushoz, de túl változatosak ahhoz, hogy művei összességükben könnyen beskatulyázhatóak legyenek.








Gabriel García Márquez búcsúlevele a barátainak

Amikor megtudta, hogy súlyos rákbetegséggel kell szembenéznie, az alábbi gyönyörű levelet írta.

Búcsúlevél.

"Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem azért, amit érnek, hanem azért, amit jelentenek. Keveset aludnék, többet álmodnék, hiszen minden becsukott szemmel töltött perccel hatvan másodperc fényt veszítünk. Akkor járnék, amikor mások megállnak, és akkor ébrednék, amikor mások alszanak.

Ha Isten megajándékozna még egy darab élettel, egyszerű ruhába öltöznék, hanyatt feküdnék a napon, fedetlenül hagyva nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is. A férfiaknak bebizonyítanám, mennyire tévednek, amikor azt hiszik, az öregedés okozza a szerelem hiányát, pedig valójában a szerelem hiánya okozza az öregedést! Szárnyakat adnék egy kisgyereknek, de hagynám, hogy magától tanuljon meg repülni. Az öregeknek megtanítanám, hogy a halál nem az öregséggel, hanem a feledéssel jön.

Annyi mindent tanultam tőletek, emberek... Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik. Megtanultam, hogy amikor egy újszülött először szorítja meg parányi öklével az apja ujját, örökre megragadja azt. Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga lenézni egy másikra, amikor segítenie kell neki felállni. Annyi mindent tanulhattam tőletek, de valójában már nem megyek vele sokra, hiszen amikor betesznek abba a ládába, már halott leszek.

Mindig mondd azt, amit érzel és tedd azt, amit gondolsz. Ha tudnám, hogy ma látlak utoljára aludni, erősen átölelnélek, és imádkoznék az Úrhoz, hogy a lelked őre lehessek. Ha tudnám, hogy ezek az utolsó percek, hogy láthatlak, azt mondanám neked, "szeretlek", és nem tenném hozzá ostobán, hogy
"hiszen tudod". Mindig van másnap, és az élet lehetőséget ad nekünk arra, hogy jóvátegyük a dolgokat, de ha tévedek, és csak a mai nap van nekünk, szeretném elmondani neked, mennyire szeretlek, és hogy sosem felejtelek el.

Senkinek sem biztos a holnapja, sem öregnek, sem fiatalnak. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott időd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfoglalt
voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést. Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik, "sajnálom", "bocsáss meg", "kérlek", "köszönöm" és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz. Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért. Kérj az Úrtól erőt és bölcsességet, hogy kifejezhesd őket. Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek, mennyire fontosak neked."







BÚCSÚ AZ ÉLETTŐL - AZ ÉLET ÉRTELME...




Ha Isten egy pillanatra elfelejtené,
hogy én csak egy rongybábu vagyok,

és még egy kis élettel ajándékozna meg,
azt maximálisan kihasználnám.

Talán nem mondanék ki mindent,
amit gondolok,

de meggondolnám azt,
amit kimondok.

Értéket tulajdonítanék a dolgoknak,

nem azért, amit érnek,
hanem azért, amit jelentenek.

Keveset aludnék,
többet álmodnék,

hiszen minden
becsukott szemmel töltött perccel
hatvan másodperc fényt veszítünk.

Akkor járnék, amikor mások megállnak,
és akkor ébrednék, amikor mások alszanak.

A férfiaknak bebizonyítanám,
mennyire tévednek, amikor azt hiszik,

az öregedés okozza a szerelem hiányát,
pedig valójában

a szerelem hiánya okozza az öregedést!

Szárnyakat adnék egy kisgyereknek,
de hagynám,

hogy magától tanuljon meg repülni.

Az öregeknek megtanítanám,
hogy a halál nem az öregséggel,
hanem a feledéssel jön.

Annyi mindent tanultam tőletek, emberek...

Megtanultam,
hogy mindenki a hegytetőn akar élni,
anélkül hogy tudná,

hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik.

Megtanultam,
hogy egy embernek csak akkor van joga

lenézni egy másikra,
amikor segítenie kell neki felállni.

Annyi mindent tanulhattam tőletek,
de valójában már nem megyek vele sokra,

hiszen amikor betesznek abba a ládába,
már halott leszek.

Mindig mondd azt, amit érzel
és tedd azt, amit gondolsz.

Mindig van másnap,
és az élet lehetőséget ad nekünk arra,
hogy jóvátegyük a dolgokat.

Senkinek sem biztos a holnapja,
sem öregnek, sem fiatalnak.

Lehet, hogy ma látod utoljára azokat,
akiket szeretsz.

Ezért ne várj tovább, tedd meg ma,

mert ha sosem jön el a holnap,
sajnálni fogod azt a napot,

amikor nem jutott időd
egy mosolyra,

egy ölelésre,

egy csókra,

és amikor túlságosan elfoglalt voltál ahhoz,
hogy teljesíts egy utolsó kérést.

Tartsd magad közelében azokat,
akiket szeretsz,

mondd a fülükbe,
mennyire szükséged van rájuk,

szeresd őket és bánj velük jól,
jusson időd arra, hogy azt mondd nekik,
"sajnálom",

"bocsáss meg",

"kérlek",

"köszönöm".

Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért.

Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek,
mennyire fontosak neked!

Gabriel García Márquez


Búcsú az élettől /A video alatt játszott zene Gheorghe Zamfir - The Lonely Shepherd/

Link








13 JÓ TANÁCS AZ ÉLETHEZ


1. Nem azért szeretlek, aki te vagy, hanem azért aki én vagyok melletted.
2. Senki sem érdemli meg a könnyeidet, aki pedig megérdemli az nem fog sírásra késztetni.
3. Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével.
4. Az igaz barát a kezdet fogja, és a szívedet simítja.
5. Akkor a legelviselhetetlenebb valaki hiány, amikor melletted ül és tudod, hogy sosem lehet a tiéd.
6. Sose felejts el mosolyogni. Még akkor sem, amikor szomorú vagy. Lehet, hogy valaki beleszeret a mosolyodba.
7. Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelentheted magát a világot.
8. Ne vesztegesd idődet arra, aki nem tart téged érdemesnek arra, hogy veled töltse.
9. A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz, mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez megtörténik igazán hálás legyél érte.
10. Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént.
11. Mindig lesznek emberek, akik meg fognak bántani, tehát nem szabad feladnod a hitet. Csak légy óvatos!
12. Légy jobb ember, és tudd, hogy ki vagy, mielőtt valaki ujjal találkozol, akitől azt reméled, hogy ismer téged.
13. Ne küzdj túl erősen. A legjobb dolgok váratlanul történnek.







Az álmokban az a jó, hogy sohasem tudjuk, igazak-e, vagy hazudnak.

(Gabriel García Márquez)










Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével.

(Gabriel García Márquez)







A férfiaknak bebizonyítanám, mennyire tévednek, amikor azt hiszik, hogy az öregedés okozza a szerelem hiányát, pedig valójában a szerelem hiánya okozza az öregedést.







Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot.

Gabriel García Márquez: 13 jó tanács az élethez







Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon,
de valakinek te jelented magát a világot.






Mondj igent. Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád életed végéig, ha nemet mondanál.

(Gabriel Garcia Marquez)










"Megmutatnám az embereknek, mennyire tévednek, ha azt gondolják, azért nem szerelmesek már, mert megöregedtek; nem is tudják, hogy éppen akkor öregszünk meg, ha nem érezzük többé a szerelmet."

(Gabriel García Márquez)







"Mennyi mindent el tudunk viselni egymásba kapaszkodva,
és milyen magányosak, céltalanok vagyunk,
ha nincs egy kéz, amelyik simogat,
ha nincs egy szempár, amelyik azt sugározza
- a gondok, bajok közepette is -, hogy fontos vagy nekem...

(Gabriel Garcia Márquez)







...mindenki a hegy csúcsán szeretne élni, nem is sejtvén, hogy a valódi boldogság éppen abban rejlik, ahogyan oda feljutunk.

(Gabriel García Márquez)







Ne küzdj túl erősen a legjobb dolgok váratlanul történnek.

(Gabriel Garcia Marquez)







Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént.

(Gabriel García Márquez)










"Sose felejts el mosolyogni. Még akkor sem, amikor szomorú vagy. Lehet, hogy valaki beleszeret a mosolyodba."

(Gabriel García Márquez)







Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik, "sajnálom", "bocsáss meg", "kérlek", "köszönöm" és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz. Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért. Kérj az Úrtói erőt és bölcsességet, hogy kifejezhesd őket.

(Gabriel Garcia Marquez)







Tudod, mit tanultam az elmúlt negyven évben? Hogy az égvilágon minden egy és ugyanaz a nóta. Menjünk vissza oda, ahonnan elindultunk. és kezdjük újra.

(Gabriel García Márquez)







SZÁZ ÉV MAGÁNY /1967/


E könyvet az író saját gyermekkori emlékeiből, tapasztalataiból kiindulva írta. A regény Kolumbia egy kis eldugott falujában, Macondoban játszódik. Nem jó kifejezés a ,,játszódik", mert ez a mű minden szempontból rendhagyó. Ahogy az író mondja: ,,Macondo nem annyira földrajzi hely, mint inkább lelkiállapot." Ezt a falut sok száz kolumbiai falu hangulatából, az író ezekben töltött gyerekkori emlékeiből ollózta össze. A hangulatot alapvetően meghatározza az éghajlat. Állandóan száraz forróság van, az emberek a napjuk nagy részét árnyékos függőágyakban töltik, hiszen még megmozdulni is nehéz ilyenkor.

Ezekben a falvakban mindent vastag por lep, amit a szél felkavar - de nincs eső, ami lemosná. Az élet hihetetlenül monoton, még az évszakok is csak alig észrevehetően változnak. Az eldugott falvacskákban semmi sem történik. Ilyen körülmények között követhetjük végig egy család történetének száz évét.

A hatalmas házban, ahol a Buendíák élnek, minden megtörténhet. Az öt generáció életét végigköveti a magány. Nincs olyan tagja a családnak, aki életét valamilyen módon ne magányosan élné le. Van, amelyikük a tengert járja, másikuk szerzetes módjára elvonul a világtól, de híres, forradalmár katona is található közöttük. A család férfitagjainak két közös vonásuk van, az egyik a nevük: csak két variáció fordul elő José Arcadio és Aureliano. Ez azért is fontos, mert csak az Aureliánok magva termékeny, és viszi tovább a családot. A másik közös vonás a magány, amelynek oka abban keresendő, hogy nem tudnak szeretni. Egyikük sem szerelemből született és egyikük sem tanult meg szeretni. Ahogy az író mondja: ,,A magány az én szememben a szolidaritás ellentéte."
Végeredményben e család történetének nincs optimista kicsengése. Egyikük sem tud boldogan élni, nem találják meg helyüket a világban. Talán olyan emberekből állt az öt generáció, akiknek nincs is dolguk itt a földön, csak véletlenül pottyantak ide. Ennek ellenére a Száz év magány fantasztikus könyv. Minden megtörténhet és minden meg is történik benne. Gyerekek születnek malacfarokkal, egy asszony egész életében földet eszik, és szülei csontjait a nyakában hordja, az első José Arcadio felesége, Ursula pedig legalább 120 évig él. És történik mindez teljesen természetesen.

Fordította: Székács Vera







AZÉRT ÉLEK, HOGY ELMESÉLJEM AZ ÉLETEMET

2002-ben adta ki önéletrajzi könyvét, a Vivir para contarla, egy háromkötetesre tervezett mű első részét. Ez magyarul Azért élek, hogy elmeséljem az életemet címmel 2003-ban a Magvető Könyvkiadónál jelent meg, Székács Vera fordításában.

A Nobel-díjas író memoárja gyermekkoráról és pályakezdéséről. "Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogyan visszaemlékszik rá, miközben el akarja mesélni". Ezzel a mondattal indítja útjára a Nobel-díjas Gabriel García Márquez hatalmas regényfolyamát a saját életéről. Ez a könyv az első 30 évének története, 1927-től az ötvenes évek közepéig.














 
 
0 komment , kategória:  Gabriel Garcia Márquez  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 8237
  • e Hónap: 34860
  • e Év: 172232
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.