Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Szép virágos hely
  2016-05-11 23:25:49, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kőrózsák
  2016-05-11 23:24:50, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Hortenziák
  2016-05-11 23:23:54, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Aranyszarvas torta
  2016-05-11 23:13:39, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Felhőangyal Japánban
  2016-05-11 23:09:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyalok   
A Te angyalod is gyakran néz ki így ? :-)
  2016-05-11 23:08:55, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyalok   
Angyal gif
  2016-05-11 23:07:56, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyalok   
Angyal a réten
  2016-05-11 23:05:43, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyalok   
A C-vitamin: előnyök és ártalmak
  2016-05-11 21:56:22, szerda
 
  Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak.

A C-vitamin ( aszkorbinsav) szerepéről, előnyeiről és esetleges mellékhatásairól:

Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg.

A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termése.

Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért hasznos, ha megfázás esetén csipkebogyó teát iszunk. A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut.

Az aszkorbinsavnak( egyszerűbb nevén "C" vitaminnak) nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.

Az aszkorbinsav ezen kívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van és védelmet nyújt a szürkehályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, mely azért fontos, mert a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.

Az aszkorbinsav ezen kívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van és védelmet nyújt a szürkehályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, mely azért fontos, mert a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.

A C-vitamin jótékony hatásáról:
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.

A C-vitamin küzdeni képes a rákos sejtek ellen is:
A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megköti. Ezek az anyagok egyébként a sejtek DNS-ét, vagyis örökítő anyagát támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba. Újabb kutatások szerint a C-vitamin egy másik mechanizmussal is gátolja a ráksejtek fejlődését. Egyes gyorsan növő daganatok annyi energiát használnak fel, hogy elfogyasztanak minden oxigént, ezért egy enzimre van szükségük, mely csak szabadgyökök jelenlétében működik.


Ennek az enzimnek a segítségével az oxigénhiányban szenvedő sejt, a cukrot energiává tudja alakítani anélkül, hogy oxigént használna fel, és elindítja a friss oxigénellátást biztosító erek képződését is. Az aszkorbinsav azonban eltávolítja a szabad gyököket, és leállítja az enzim működését, miközben a daganat képződését is gátolja. A C-vitamin jelentősen csökkenti a gyomor-, gége- és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét. Több orvos azt tanácsolja daganatos betegének, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés időtartamára hagyja abba a C-vitamin szedését, mert attól tartanak, hogy a C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés káros hatásától és így az kevésbé lesz hatásos. Ezt az állítást több kísérlet is alátámasztotta, melyek során a kemoterápia csökkent hatékonyságáról számoltak be, amennyiben C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztott a beteg a kezelés során. Több szakember pedig azt hangsúlyozza, hogy csak a nagy dózisú és a mesterséges C-vitamin esetében kell szervezetet károsító hatásokkal és jelentős gyógyszerkölcsönhatásokkal számolni. Azt tanácsoljuk, hogy a C-vitamin lehetőleg természetes formában fogyasztva kerüljön a szervezetbe, így tudja hatását a legoptimálisabban kifejteni és ebben az esetben nem kell számolni a nagy dózisú mesterséges vitamin okozta káros következményekkel.

A mértéktelen C-vitamin-fogyasztás veszélyeiről:
Az aszkorbinsav ezen kívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van és védelmet nyújt a szürkehályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, mely azért fontos, mert a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel.
A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.
Forrás:Link Szerző :Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Megjegyzés : Fontos tudni, hogy a "C"vitamin 38-39 Celsius fokon elbomlik ezért főzéssel forralással igen sokat veszít a hatékonyságából
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Természetes vérnyomáscsökkentők
  2016-05-11 13:07:56, szerda
 
  Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és táplálékkiegészítők bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

Életmódtanácsok a magas vérnyomás csökkentése érdekében
- A zöldségekben, gyümölcsökben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, tengeri halban bővelkedő étrend javasolt a vérnyomás csökkentése érdekében.
- A magnézium, a kálium és a kalcium fogyasztása is segít a vérnyomás csökkentésében.
Túlsúlyosak (az ideális testsúlynál legalább 10 százalékkal magasabb testtömegűek) esetében, a testsúly csökkentése szintén hasznos. Minden 10 kg mínusz 5-20 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást.
- A mérsékelt alkoholfogyasztás is jó hatással van a magas vérnyomásra, azonban tanácsos óvatosnak lenni, napi 3 alkoholos ital, már emeli a vérnyomást!
- Ne fogyasszunk sok sót, egyszerű szénhidrátot, zsíros ételeket, koffeint, készételeket, olajban sült ételeket.

ÉLETMÓDTÉNYEZŐK VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ HATÁSA

Testsúlycsökkentés, diéta:
Normál testsúly elérése és fenntartása (BMI 18,5-24,9); sok gyümölcs és zöldség, alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása./ Hatása :5-20 Hgmm/ csökkenés 10 kg-ként

A konyhasófogyasztás mérséklése:
Csökkenteni kell a sófogyasztást (2,4 gramm nátrium, vagy 6 gramm natriumklorid/nap)./ Hatása 2-8 Hgmm csökkenés

Testmozgás, a fizikai aktivitás fokozása :
Aerob fizikai aktivitásra naponta legalább 30 perc, a hét legalább 4 napján./ Hatása : 4-9 Hgmm csökkenés

Az alkoholbevitel csökkentése:
Mérsékelt alkoholfogyasztás (férfiaknál 2 sör vagy 2 dl bor, nőknél 1 sör vagy 1 dl bor naponta)./
Hatása : 2-4 Hgmm csökkenés

Táplálékkiegészítők, növények a magas vérnyomás kezelésében:
C-vitamin
- A C-vitaminnak a vérnyomás csökkentésében, és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében is bizonyított a hatása. Csökkenti az oxidatív stresszt, legjobban természetes formában fogyasztva fejti ki hatását.
-Coenzim Q10
- Nemcsak a magas vérnyomás kezelése területén alkalmazzák, de például a migrén megelőzésében, a daganatprevencióban, az asztmában és számos egyéb betegségben betöltött szerepéről jelenleg is folynak tanulmányok.
- Lenmag, lenmagolaj - A lenmag és a lenmagolaj jó hatású a székrekedés kezelésére is, csökkenti a koleszterin-szintet, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás kockázatát. Csökkenti az izomfájdalmat és mérsékli az ízületi gyulladást, reneszánszát éli a sportolók és a testépítők körében.
- Fokhagyma - A vérnyomás csökkentésén kívül segít az érelmeszesedés megelőzésében is, értágító hatása is ismert. A véralvadásban is szerepet játszik, a vérlemezkék összecsapódását gátolja.
- Fekete ribizli - Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, vérnyomáscsökkentő hatása mellett, a húgyúti infekciók kezelésében és megelőzésében játszott szerepe a legismertebb.
- Fagyöngy - Vérnyomáscsökkentő-, illetve szabályozó gyógynövény. Javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést.
- Galagonya - Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, érelmeszesedés - különösen koszorúér-elmeszesedés - ellen jó hatású.
Forrás Webbeteg: szerző(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Megjegyzés :
Figyelem! A gyógyteáknál pontosan olvassuk el az elkészítés módját a fagyöngyöt pl:csak áztatni szabad (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 381 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2975
  • e Hét: 7820
  • e Hónap: 39306
  • e Év: 244007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.