Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Megemlékezés széljegyzetekkel
  2016-05-17 06:27:27, kedd
 
  ,, ... életre született ő is, nem mártíromságra." (1.)

Gulyás Lajos megemlékezés Mosonmagyaróváron

Gulyás Lajos ötvenhatos mártírra emlékeztek a róla elnevezett kollégiumban Mosonmagyaróváron, a református lelkész újratemetésének 25. évfordulója alkalmából 2016. május 11-én. Az eseményen a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója, Erdős Kristóf tartott előadást, ,,Istenem, adj lehetőséget a népemért való szolgálatra!"címmel. (2)

Az előadás délutánján az intézmény ebédlője megtelt ismerősökkel, barátokkal, a helyi iskolákat képviselő tanárokkal, diákokkal, különböző civil szervezetek tagjaival, és a város s környéke hagyományőrző, lokálpatrióta polgáraival.
A megemlékezést megtisztelték jelenlétükkel Gulyás Lajos gyermekei, Gulyás Csilla és Gulyás Anikó, (3)
a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének tagjai D. Szűcs Lászlóné elnökhelyettes vezetésével, (4)
a budapesti Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai és tanáruk, a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozata elnöke, Ámon Antal,
a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület tagjai, (5)
Levél Község jelenlegi, Kiss Béla és korábbi, Papp Zoltán polgármester urak, Mosonmagyaróvár és Jánossomorja önkormányzati és megyei képviselői, (6)
valamint Csáfordy Julianna, a Mosonmagyaróvári Református Egyházközség lelkipásztora.

Erdős Kristóf vetített képes előadásában ismertette a tragikusan rövid életű mártír református lelkipásztor életszakaszait.
Bemutatójának külön értéke volt, hogy olyan dokumentumok fotóit is bemutatta a hallgatóságnak, melyekről eddig nem sokan tudhattak illetve nagyon kevesen láthattak. (7)
Különlegessége volt még az előadásának, hogy Gulyás Lajos Levél községbeli újratemetésének napján, 1991. május 11-én készült huszonöt éves videó felvételből is mutatott be részleteket. (8)

Az előadás után lehetőség volt felszólalásokra, kérdések megfogalmazására. (9)

Az ünnepélyes zárást követően a kölcsönös bemutatkozásokra, ismerkedésekre is jutott idő, miközben mindenki megtekintette a kollégium Ötvenhatunk vásznon és papíron című képzőművészeti kiállítását is. (10)

JEGYZETEK

1. Böröndi Lajos

Gulyás Lajos
A levéli mártír lelkész emlékére

Arccal a földbe taposva,
Sopronkőhida hideg szívébe.
Bogáncs gazlott sírján, s kökény.
Holdtalan, naptalan évek fölötte.
Mondhatnánk, nem volt értelmetlen
emberhez méltatlan halála.
De tudjuk, az volt, életre született
ő is és nem mártíromságra.
Minden szó, mely emlékezik rá
melegebbé teszi a földet.
A hallgatással halkabb lesz a remény,
s a csönd lesz csöndebb.
A forradalom elszállt, mint
Ikarosz, s összetörve hullt le az üszkös földre.
Most élik föl eltiprói maradékát,
s tort ülnek fölötte.


2.Erdős Kristóf (1984) történelem és kommunikáció szakon 2009-ben szerzett diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. OTDK- és szakdolgozatában a Magyar Köztársaság és a Magyarországi Református Egyház 1948-as egyezményét vizsgálta. A végzést megelőző félévben az Universität Salzburg vendéghallgatójaként, a Stipendiumstiftung der Republik Österreich ösztöndíjával kezdett el foglalkozni későbbi doktori témájával. 2011 óta az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Új- és jelenkori magyar történeti doktori programjának doktorandusza. Kutatásának fókuszában az ausztriai magyar emigráció II. világháborút követő első hullámának története (1945-1947) áll. 2009-2014 között a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum muzeológusa volt, 2014 júliusától pedig a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala tudományos kutatójaként dolgozik. Gulyás Lajos élettörténetével még egyetemi évei alatt találkozott és az elmúlt években kezdte meg saját kutatásait a témában.

3.Gulyás Lajosnak Puskás Gabriella tanítónővel kötött házasságából három lánygyermeke született: Ildikó, Csilla és Anikó

4.A POFOSZ húszfős csoporttal érkezett Mosonmagyaróvárra. Az előadás előtt lerótták kegyeletüket és elhelyezték koszorúikat az 1956. október 26-ai sortűz áldozatai és mártírjai előtt a Gyásztéren, Rieger Tibor Golgota c. alkotása előtt. Mosonmagyaróvár ötvenhatos történelméről Simon Zsuzsa helyi hagyományőrző tartott rendhagyó történelem órát a budapesti megemlékezőknek.

5.A helyi ötvenhatos szervezet alig néhány taggal képviseltette magát.

6.Mosonmagyaróvári önkormányzati képviselők voltak: Staar Katalin, Jávor Miklós, Pausits István, Jánossomorjai és Győr-Moson-Sopron megyei képviselő Lipovits Máté volt.

7.Az előadáson bemutatott fotók sorrendben:
a. Gulyás Lajos arcképe
b. Részlet személyes naplójából
c. Fotó kisújfalui szülőházáról
d. Fotó Kisgazdapárti igazolványáról
e. Fotó az egykori levéli parókiáról
f. Családi fotók
g. Részlet személyes naplójából
h. Fotó a sopronkőhidai emlékhelyről
i. Fotó levéli síremlékéről
Megj.: A fotók mellett olyan korabeli újságcikkek is megjelentek a prezentációban, melyek a helyi hallgatóság részére eddig teljesen ismeretlenek voltak.( Uj Zala illetve Független Zala c. lapok az 1947-es évből), valamint Gulyás Lajos kézírásos vallomása 1957. februárból)

8.Az 1991. május 11-i végső nyughelyre helyezésről készült videofelvételt Simon Zsuzsanna az előadás szervezője bocsátotta az előadó rendelkezésére. Erdős Kristóf két lelkészi búcsúbeszédet választott bemutatásra. Az egyiket Búcsi Lajos mondta, Gulyás Lajos szülőfalujának, Kisújfalunak a református lelkipásztora, a másikat Kurucz György vörösberényi református lelkipásztor, aki Gulyás Lajos után 1957-1967 között Levélen szolgált.

9.A helyi történészek, történelem tanárok több kiegészítést is tettek Gulyás Lajos tragédiájához. Az egyik Máté Lajos ávós hadnaggyal volt kapcsolatos, akit Gulyás Lajos mentett ki a laktanya udvaráról, a másik a békepapok 1957. december 30-i kitüntetési ünnepségével volt kapcsolatos. (Gulyás Lajost 1957. december 31-én végezték ki)

10.A Gulyás Lajos Kollégium 2016. február 17-én nyitotta meg az Ötvenhatunk vásznon és papíron című képzőművészeti kiállítását a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja jegyében, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére.
A kiállításon több mint száz alkotás ( festmény, vers,könyv, grafika, fotó, visszaemlékezés stb...) látható az intézmény aulájában, folyosóján elhelyezett vitrinekben és a falakon. A bemutató 2016. november 4-ig látogatható.










 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 798
  • e Hét: 2249
  • e Hónap: 7130
  • e Év: 29183
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.