Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Apókától csentem! :)
  2016-05-18 11:11:30, szerda
 
 





Egyszeri ember megnyeri a lottó főnyereményt, 1 milliárd forintot. Nagy boldogan be is megy a főnökéhez, hogy ő márpedig most felmond, és soha többet nem fog dolgozni. Beér, mire a főnök hívatja.

- Kedves uram, mint már biztosan hallotta, cégünket is elérte a recesszió, és egy olyan jeles munkatárstól is meg kell válnunk, mint amilyen ön. De kap tőlem 10 millió forintot végkielégítésnek.

Emberünk nagy boldogan megy haza. Látja ám, hogy valakik pakolnak ki a lakásából. Jön a szomszéd.

- Kedves szomszéd úr, borzalmas hírem van! A felesége úgy döntött, hogy gyerekestől, anyósostól kiköltözik, és többet soha nem akarják látni magát.
Mire emberünk félrefordul, és elvigyorodik:
- Ha egyszer beindul, akkor nagyon beindul!!





 
 
1 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
Gyapjas tintagomba
  2016-05-18 06:31:57, szerda
 
 




Megjelenése

Gyapjas tintagomba

A gyűjtő a fiatal, fehér gombát jellegzetes, csaknem hengeres alakjáról már messziről felismeri. Az 5-10 centiméter magas kalap nemsokára felnyílik, és keskeny harang alakúvá változik. Átmérője 3-16 centiméter. Felülete csaknem a csúcsáig üstökszerűen gyapjas, pelyhes, pikkelyes, eleinte fehér, később rózsaszínű, barnás, majd fekete. A lemezek sűrűn állnak és különböző hosszúak. A fehér, karcsú tönk 5-16 centiméter hosszú és 6-15 milliméter vastag, finoman szálas, rajta mozgatható gallér van, töve gumósan megvastagodott. A kezdetben annyira mutatós tintagomba végül kenőcsös, tinta fekete tömeggé folyik szét.


Élőhelye

A gyapjas tintagombának tavasztól őszig egyre-másra jelennek meg termőtestei, egyenként vagy csoportosan, mindenekelőtt utak szélén, parkokban, kertekben, réteken, világos erdőkben, elsősorban trágyázott helyeken. A síkságoktól a középhegységekig széles körben elterjedt.


Felhasználhatósága

A gyapjas tintagomba fiatalon ehető gomba. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek. Főzés során jellegzetes illata van, íze azonban kellemes; a fiatal példányok elsőosztályú csemegegombák.

Sokáig úgy tartották, hogy ez a faj egy koprin nevű anyagot tartalmaz, ami alkohollal együtt fogyasztva mérgezéses tüneteket okoz. Ez a téves információ több szakkönyvben is előfordul. Más fajok, például a ráncos tintagomba, valóban tartalmazzák ezt a vegyületet, viszont a gyapjas tintagombából egyáltalán nem sikerült kimutatni, ezért az alkoholfogyasztástól nem kell tartózkodni A népi gyógyászatból ismert viszont a gomba vércukorszint-csökkentő hatása. A hatást azóta állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor - és triglicerid szintjét.

A tintagombák gyűjtése, tárolása, szállítása, és feldolgozása:

Csak kifogástalan minőségű, ép, fiatal, nem vizenyős, nem fagyott példányok gyűjthetők. Emellett gondot kell fordítani a gyors elöregedésükre, a tintásodási folyamatra, továbbá arra, hogy a fiatal példányok vékony húsúak, igen törékenyek. A gombák tőben levágva viszonylag szennyeződés-mentesen gyűjthetők. A leszedett gombát gondosan szellős kosárba rakjuk, de soha ne zsúfoljuk össze, mert egymást is agyonnyomják, összetörik. Más fajoktól elkülönítve szedjük. A gyapjas tintagomba akkor a legalkalmasabb a begyűjtésre, amíg a részleges burok fel nem szakad.
A gombák szállítását gyorsan, a hőmérsékleti viszonyoktól is függően 1-2 órán belül fejezzük be.
Hazaszállításuk után ismét válogassuk szét a gombákat, az érésnek indultakat dobjuk ki, és dolgozzuk fel azonnal.
A tisztítás is nagy gondot igényel. A gyapjas tintagomba kalapjának közepét néhány mm vastagságban lemetsszük, majd igen lassan folyó víz alatt középről a széle felé dörzsöljük., a bolyhosságot lekaparva a szennyeződéseket tökéletesen eltávolíthatjuk. Tisztítás után a gomba hófehér, porcelán-fehér lesz. Ezután vagy a kalapot és a tönköt együtt felszeleteljük karikákra, vagy a tönköt kitörjük, a kalapot óvatosan hosszában kettéválasztjuk, mindenkor a felhasználási céloknak megfelelően. A kalapban, ill. a tönk üregében megbúvó rovarokat, vagy meztelencsigát eltávolítjuk.
A tintagombák csak igen kevés, néhány perces hőkezelést igényelnek. (Levesben hosszabb ideig főzzük természetesen.)
Kitűnő pörkölt, paprikás, töltött-gomba, tojásos-gomba készülhet belőle. Rántva csodálatosan finom az íze és az állaga.
Aki nem ismeri tökéletesen fel, az gombaszakértőnek mutassa meg a szedett gombát!!!!!!!!




 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?
  2016-05-18 05:55:55, szerda
 
 




Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?


Gyapjas tintagomba (másik ismert nevén Petrencegomba, latin neve Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. De nézzük sorban, hogy miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztani!

Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára.

Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba?

Ásványi anyagok és nyomelemek közül: kalium, kalcium, natrium, magnézium, vas, cink, mangán, réz található benne.
Vitaminok közül: C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, és niacid található benne nagyobb mennyiségben.
Aminosavak közül az összes, köztük a 9 esszenciális is megtalálható benne, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
Magas a rosttartalom jellemzi (13-49%).

A Gyapjas tintagombában ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és aminosavak tárháza található.

Milyen népi hatásai ismertek a Gyapjas tintagombának?

A távol-keleti népi gyógyászatban a Gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.
Kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták.
Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították.

Gyapjas tintagomba és a cukorbetegség
A cukorbetegek szám az elmúlt években drasztikus növekedésnek indult. 2000-2010 között világviszonylatban megduplázódott a betegek száma! Ezért nagyon fontos, hogy tudatos táplálkozással csökkentsük ennek a nem túl kellems betegségnek az előfordulását. Egy vizsgálat igazolta, hogy a Gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után a glükóz mennyisége a vérben 41%-al csökkent és még 6 óra elteltével is 20% -os csökkentést mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a Gyapjas tintagomba egy hipoglikémiás (azaz vércukorszint csökkentő) hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységégének fokozása útján, amely lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe. sajnos humán vonatkozású adat még nagyon kevés áll a rendelkezésünkre, de reméljük hamarosan ilyen jellegű kutatások eredményeiről is beszámolhatunk. Addig is jó tudni, hogy a cukorbetegeknek érdemes rendszeresen Gyapjas tintagombát fogyasztaniuk, hisz a bennük lévő tápanyagok, vitaminok jó hatással lesznek egész szervezetükre, s mellesleg még a cukorszintjük is csökkenhet. Ennek rendszeres ellenőrzését viszont javasoljuk e gomba rendszeres fogyasztása mellett.

A cukorbetegek diétájának szerves része lehet a Gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása!

A cukorbetegek diétájának szerves része lehet a Gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása!

Gyapjas tintagomba és a metabolikus szindróma
A metabolikus szindróma a XX. század népbetegsége, mely leginkább rossz táplálkozási szokásainkkal hozható összefüggésbe, eredménye pedig a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása. Ezek a betegek elhízottak, vérnyomásuk, vérzsír értékük, valamint vércukor szintjük egyaránt magas. Ez a négy faktor "HALÁLOS NÉGYES", hiszen ezen értékek megemelkedése nagy valószínűséggel nem hosszabbítani, hanem rövidíteni fogja az életüket. Számos egyéb betegség is következménye lehet a metabolikus szindrómának, mint pl. az elbutulás (demencia), a daganatos betegségek, illetve igen gyakran jár a máj elzsírosodásával is.
Egy vizsgálat alapján úgy tűnik, a Gyapjas tintagomba képes lehet a metabolikus szindróma alapját is képező vércukorszintet mérsékelni metabolikus tüneteket mutató kisállatokon. Az eddigi eredmények nagyon biztatóak, remélhetőleg további vizsgálatokkal sikerül majd teljesebb képet kapnunk ennek a gombának a metabolikus szindróma kezelésében való felhasználási lehetőségeiről is.


Forrás: http://vitalitasportal.hu


Hogyan érdemes a gyapjas tintagombát fogyasztani?
A gombánál jobb növényi fehérjeforrást nehéz lenne találni. Ugyanakkor energiaszegény, magas rosttartalma segíti a bélműködést, fogyókúrához is kiválóan alkalmas, hamar telítettséget okoz. A népi gyógyító hatásai csak úgy érvényesülhet, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát.

Erre a célra napi 100-200 g friss gomba fogyasztása szükséges. A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva gyors fagyaszthatjuk is, vagy előfőzés után konzerválhatjuk is.
Ezt a gyógygombát szárított, porított őrlemény formájában is fogyaszthatjuk napi 1-2 g mennyiségben. A porított gombát levesbe, joghurtba keverve is fogyaszthatjuk.

A liofilizált Gyapjas tintagomba beltartalmi értéke nagyon magas, ui. a liofilizálás során marad benne a gombában a legtöbb hasznos anyag, így például a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.

Megéri BIO körülmények között termesztett gombát választani, mert így a szennyezettsége is minimális lesz a gombának. Mi a gombapor bio joghurtba való belekeverését és fogyasztását javasoljuk, főleg az előbb említett két betegcsoportnak, hisz a joghurt rendszeres fogyasztása a zsírbontás fokozása miatt is javasolt ezeknek a betegeknek. Másrészt legfrisebb kutatási eredmények pedig egyértelműen bizonyították, hogy a rendszeres joghurt fogyasztás csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a rizikóját. De nagyon fontos, hogy ne az adalékokkal és színezékekkel teli joghurtot válasszák, hanem az ezen anyagoktól mentes, házi joghurtokat (pl. Pro-Pre joghurt).

FIGYELMEZTETÉS! Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. A gyógygombák rendszeres használata nem helyettesíti az egészséges étkezést és életmódot, maximum kiegészítheti azt.

Eredet: Link





 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Mezei szegfűgomba
  2016-05-18 05:42:11, szerda
 
 




Mezei szegfűgomba


Jellemzés: Világos tejeskávé színű, halványbarnás, egyszínű, rugalmas húsú, kicsiny gomba. Fő ismertetőjele a jellegzetes illata és ritkán álló, halványbarnás lemezei.

Kalap: Fiatalon púposan domború, később lapos, de akkor közepén gyakran kissé csúcsos. Az öreg gomba kalapjának a széle néha felhajló, hullámos. 2-6 cm nagy. Fehéressárga, sárgásbarnás, barnás testszínű, esetleg rozsdabarnás. Közepén többnyire sötétebb, illetve a kalapon gyakran egy sötétebb belső és egy ugyanolyan széles világosabb külső rész látszik. Az idősebb példányok kalapjának széle többnyire kissé bordás.

Lemezek: Ritkán állók, nem lefutók, aránylag vastagok, a tönk felé lekerekítettek. Színük nem fehér, hanem világos sárgásbarnás, fehéresbarnás, okkerbarnás. Spórái fehérek, kicsinyek, tojásdadok.

Tönk: Karcsú, egyenes, egyenletesen vastag, 4-10 cm hosszú, 3-6 mm vastag, olyan szívós, hogy körömmel kell lecsípni. Színe a kalappal megegyező vagy alul kissé sötétebb.

Hús: A kalapban vékony, eléggé rugalmas, merev, fehéres, halványsárgás. A tönkben szívós és nehezen elszakítható. A gomba száraz időben elfonnyad, de ha ismét nedvességhez jut, újra éled.

Szag és íz: Jóízű és feltűnően fűszeres jó szagú, szegfűszegre emlékeztető illatú.

Termőhely és idő: Fű között terem. Legelőkön, réteken, mezőkön találjuk, de erdőszélen, erdei füves tisztásokon, kertekben is. Kora tavasztól késő őszig, többnyire igen nagy tömegben, seregesen terem, gyakran boszorkánykörben vagy hosszú, zegzugos vonalban.

Felhasználás: Egyike a legközkedveltebb és legjobban keresett gombáinknak. Az egész országban gyűjtik és árusítják, nagy mennyiségben kerül forgalomba. A tönk legalsó részét azonban célszerű eldobni, mert rágós. Leggyakrabban levesben és mártásként fogyasztják, de bármilyen elkészítésmódra alkalmas. Ritkán kukacos. Szárításra és tartósításra is alkalmas. Az árusított gomba tönkjének hossza legfeljebb 1 cm lehet.

Tisztított szegfügomba






Hasonló fajok: A szegfűgombára vigyázni kell, mert a hozzá nem értők sok egyéb gombát, néha mérgezőt is kevernek közé. Gyakran előfordul, hogy a szegfűgomba közé két, vele összetéveszthető veszedelmes mérges gombát is szednek. Ezek egyike a kerti susulyka, amelynek lemezei sűrűn állók és szürkésbarnásak, kalapja erősen rostos, bordás, húsa puha, törékeny, tehát elég könnyen megkülönböztethető tőle. A másik a parlagi tölcsérgomba, amelynek lemezei kissé lefutók, eléggé sűrűn állók, tönkje görbe és húsa törékeny. A szegfűgomba mindkettőtől sajátságos jó illatával is különbözik. Felületes és tájékozatlan gombaszedők figyelmetlenségből és tudatlanságból mégis elnézik, ezért a piaci árusítást ellenőrzőknek a szegfűgombát különös gonddal, darabonként, kiterítve kell átvizsgálniuk. A sárga rétgomba lemezei sűrűn állók, sárgásbarnák. A gyapjaslábú fülőke lemezei sűrűbben állnak, színe sötétebben barnás, íze csípős. Hasonlít hozzá a kis barnafakógomba is, de annak színe sötétebb, egészen barna, lemezei sűrűn állók, és húsa törékenyebb. A mérgező, kis termetű őzlábgombákkal alig téveszthető össze, mert azoknak kalapja pikkelyes, tarka. Mindezen gombáknak még hiányzik a jellemző szegfűgombaillata. Az enni való gombák közül hasonlít hozzá több faj is, így néhány kis termetű, hasonlóan barnás színű ehető gomba. Ilyen például a rozsdásszárúfülőke. Ennek lemezei sűrűn állók, fehérek. Az erdei szegfűgomba illata majdnem azonos, de kalapja fehéres színű, és tönkje alul sötét vörösbarna. Ez is jó, ehető gomba.



NE TÉVESSZÜK ÖSSZE!!!!!!!!!!!!!


Veszedelmesen mérges a kerti susulyka






A másik erősen mérgező parlagi tölcsérgomba



 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Májusi pereszke
  2016-05-18 05:19:44, szerda
 
 




Májusi pereszke


Jellemzés: Sárgásfehér színű, a kalapban feltűnően vastag húsú kora tavaszi gomba, sűrűn álló, fehér lemezekkel. Lisztszagú. A tönk húsa rostos.





Kalap: Igen változó alakú, fiatalon félgömbszerű, később kiterülő, gyakran kissé kúpos, olykor szabálytalan. Széle fiatalon begöngyölt. Igen vastag húsú. 4-15 cm nagy, de többnyire csak 8 cm. Színe fehér, krémszínű. sárgásfehér, bőrsárga, néha kissé rózsás is. Közepén nemritkán felhősen barna foltos, és állás közben is foltosodik. A kalap bőre alig húzható le.

Lemezek: Sűrűn állók, vékonyak, tönkhöz nőttek, törékenyek. Színük fehér, de később kissé barnássárgásak lesznek. Spórapora fehér.

Tönk: Aránylag rövid, hengeres vagy felfelé vékonyodó, gyakran görbült, merev, tömör, rostos, 3-10 cm hosszú, 10 cm vastag. Színe a kalap színéhez hasonló, néha világosabb, alulról olykor barnuló.

Hús: A kalapban vastag, rugalmas, a tönkben rostos. Fehér vagy csak kissé halványsárgás.

Szag és íz: Kellemes fűszeres lisztszagú, néha gyümölcsre is emlékeztető illatú és liszttízű.

Termőhely és idő: Tavaszi gomba. Már április közepén megjelenik, de zömmel májusban, júniusban terem. Leginkább erdőszélen, erdei tisztásokon, akácosokban, ligetes, bokros helyeken, hegyi legelőkön, fű között találjuk, magányosan és seregesen, néha nagy boszorkánykörökben is. De csak egyes vidékeken gyakori.

Felhasználás: Igen jó ízű, kitűnő ehető gomba. A kerti csiperkéhez hasonlóan mindenféle gombás ételhez használják. Vigyázni kell azonban vele, mert különösen később, nyár elején már könnyen összetéveszthető több mérges gombával.



Hasonló fajok: A mérges gombák közül hasonlít hozzá a fiatal téglavörös susulyka, de az inkább kúpos, rostosán csíkos kalapú, vékony húsú, és később megvörösödik, lemezei pedig barnásak. Hasonlíthat hozzá a gyilkos galóca, de még inkább a fehér gyilkos galóca. Ezek színe hasonló lehet, és lemezeik is fehérek, a galócáknak azonban gallérjuk és bocskoruk van, és nem is lisztszagúak. Legjobban hasonlít hozzá a nagy döggomba, ennek a lemezei azonban fiatalon sárgásak, később rózsaszínűek, húsa a kalapban vékony, és nem tavasszal terem. Végül még a viaszfehér tölcsérgomba is hasonlíthat hozzá, de annak lemezei erősen lefutók, nincs jó szaga, és főleg ősszel terem. Mindegyik mérges gombától megkülönbözteti a májusi pereszkét igen vastag húsa és feltűnő, kellemes lisztszaga. Hasonló fehéres, nem mérgező gomba van több is, pl. az elefántcsontcsigagomba, a csípős fehér pereszke, de ezek ősszel teremnek. A tarlógomba tönkje galléros. Hasonlít hozzá még az igen vastag húsú tejpereszke is, amely az alföldi legelőkön terem, és jó, ehető gomba. Végül igen hasonlít hozzá az ugyancsak jó, ehető fehér álpereszke, amelynek lemezei kissé lefutók, és ősszel terem.

Mérgező nagy döggombával ne tévesszük össze!!!!!



 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1697 db bejegyzés
Összes: 13004 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 364
  • e Hét: 1538
  • e Hónap: 18921
  • e Év: 136167
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.