Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ötvenhatos regény
  2016-05-23 13:25:18, hétfő
 
  a címe Karátson Gábor könyvének, melyet a 60. évfordulóra újrakiadnak, tudom meg a magyarforradalom1956.hu weboldal Pályázatok menüpontjából. Még nem is olvastam, pedig 2005-ből való az előző megjelenés. Mivel az új Illyés Gyula naplót, sőt Ágh István Októberi fogadalom c. könyvét is befejeztem, így következhet Karátson Gáboré. Szerencsére a helyi könyvtárban ez is megvan, úgyhogy holnap ( hétfőn csak 11-ig van nyitva) délelőtt megyek is kikölcsönözni. Ide kimásolom a fülszövegét:

"Szakadékok vannak az időben, repedések" - tartja egy régi mondás. A szerző és barátai tízéves gyermekként, már ébredező tudattal élték meg a világháború végét, huszonegy éves korukban, egy másféle tudatosodásban váltak részeseivé a magyar forradalomnak, kerültek be aztán a magyar börtönökbe, s megérték még az úgynevezett rendszerváltozást is, már nem éppen fiatalon, de még mindig nem későn ahhoz, hogy az akkor induló eseményeknek is szereplőivé váljanak - már aki nem halt bele közben a maga megtépázott életébe. Szakadékok és repedések az időben s a térben. Ugyanaz az esemény később már nem ugyanaz az esemény, ugyanaz a helyszín nem ugyanaz, a helyszín, sem Pesten és Budán, sem Erdélyben. Néha már ugyanaz a nép sem ugyanaz a nép. A nyelv kérdése és a tér s az idő a szerző számára ugyanazt a kérdést jelentik. Hogyan lehet ezekről a dolgokról egyáltalán beszélni: egy új magyarság születéséről a forradalmi Pesten, majd ennek összeomlásáról, megsemmisüléséről, látszólag ugyanabban a városban, igazából egy egészen másféle térben és időben. Öt fiatalember, s idővel némelyiküknek felesége is, amint hasonló kezdetektől különböző irányokban haladnak tovább. S mindezek mögött egy Jézus-alak, fel-felbukkanva, eltűnve, ingadozva az ellenállás és a szellemi életút között, mert néha egybeesnek ezek, néha nem. A Golgotától és a jeruzsálemi felkeléstől még mindig nem vagyunk annyira messze. Egy végigfutó, hosszú dallam felkutatásáról van szó, amely - s ez elég keményen kiderül majd - egy csak utólag meghatározódó kezdettől halad egy megfoghatatlan vég felé."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Flesch '56-os pályázata is a nyertesek között
  2016-05-23 04:59:34, hétfő
 
  Nézegetem a Forradalmi Emlékév hivatalos honlapját és a Pályázatok menüpont Nyertes pályázatok között megtalálni már tizenöt nyertes pályázót, köztük Mosonmagyaróvárt is.:

Pályázati konstrukció: ,,Sinkovits Imre" pályázat

Pályázat leírása: In memoriam 1956, Mosonmagyaróvár Emlékhét - Országos nyílt képzőművészeti pályázat és színháztermi megemlékezés

Elnyert forrás: 862 500 Ft

Ezzel egy időben olvasom a mosonmagyarovar.hu-n az alábbi előterjesztést is:

ELŐTERJESZTÉS

a Képviselő-testület 2016. május 26-i ülésére

Tárgy: ,,1956-os emlékhely felújítása" pályázat támogatása

Előterjesztő: Dr. Árvay István polgármester

Az előterjesztést megtárgyalja:
Társadalmi Kapcsolatok Bizottság
Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság
Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság


Előkészítő szervezeti egység (név, szignó): Polgármesteri Hivatal - Projekt Iroda
Készítette (ügyintéző neve, szignó): Benkovich Edina
Pénzügyi fedezetet nem igényel.
Törvényességi szempontból kifogást nem emelek, beterjesztésre alkalmas:
Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző

A napirendet nyilvános ülésen javasolt tárgyalni, a határozat elfogadásához egyszerű szavazattöbbség szükséges.

Tisztelt Képviselő-testület!
Megjelent az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK - 56P - 02 jelű ,,Büszkeségpontok" című pályázati felhívása, amely kapcsán Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a mosonmagyaróvári 56-os emlékparkban található kopjafák felújításának és közvetlen környezetének rendbetételének támogatására kíván pályázatot benyújtani. (Beadási határidő: Folyamatos - a pályázati keret erejéig)

Mosonmagyaróvár hazai és nemzetközi viszonylatban legismertebb történelmi eseménye, az 1956. október 26-án eldördült sortűz nyomán a hazai és nemzetközi sajtó érdeklődésének középpontjába került. Az 1990-ben alakult önkormányzat első döntése nyomán október 26-át városi gyásznappá nyilvánította. Azóta a város és környéke lakossága évről évre a Gyásztéren gyűlik össze megemlékezni. A megemlékező beszédeket közjogi méltóságok és elismert szaktekintélyek mondták és mondják. A városba érkező turisták, látogatók, küldöttségek is felkeresik a Gyászteret és tiszteletüket róják le a sortűz áldozatainak emlékhelyén. A mindenkori városvezetés számára ezért kiemelten fontos, hogy a Gyásztér és környéke rendezett, tiszta, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő legyen

A pályázati felhívás alapján a támogatható kiadások költségei közé tartoznak a meglévő emlékhely felújításának költségei, illetőleg a közvetlen környezetének rendbetétele.

A projektet legkésőbb 2017. április 30-ig kell megvalósítani, pozitív elbírálás esetén azonban 2016. októberig szeretnénk megvalósítani, hogy az évfordulón az ünnepségnek a már megújított környezet szolgáljon helyszínéül.
A pályázattal elnyerhető támogatás: 100%-os mértékű, előfinanszírozott támogatás.

Ennek figyelembe vételével kérem a Tisztelt Képviselő-testület hagyja jóvá a pályázat benyújtását!

Határozati javaslat

.../2016. (V.26.) Kt. határozat

1. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot nyújt be az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK - 56P - 02 jelű ,,Büszkeségpontok" c. programjára.

2. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a pályázati dokumentáció elkészítésére, és benyújtására, továbbá a projekt támogatási szerződésének aláírására, valamint a szükséges nyilatkozatok és intézkedések megtételére.
A benyújtandó pályázat bruttó támogatási igénye: 2.500.000,- Ft

Felelős: Dr. Árvay István polgármester
Határidő: 2016. május 31.

Mosonmagyaróvár, 2016. május 9.
Dr. Árvay István s.k.
polgármester
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ’56-os kiállításról egy szó sem
  2016-05-23 03:52:45, hétfő
 
  Olvasom a helyi Mosonvármegye havilap 2016. május 20-i számában a Múzeumi kínálat minden korosztálynak c. cikket Vizsy Ferenc tollából.
Az írás végén Székely Zoltán, a Hansági Múzeum igazgatója az intézmény nyári és őszi kínálatáról a következőket mondja: Zsidó Kéziratok és Szertartási Tárgyak vándorkiállítás, Múzeumok éjszakája, múzeumi táborok, Moson Megye Tárlat, a mosonmagyaróvári származású 73 éves Grüner György ( kutatófizikus) magángyűjteményének kiállítása, Századfordulós este az Európa Koncert Szalon Együttessel, Múzeumok Őszi Fesztiválja, Márton nap a múzeumban és a Múzeumi Esték előadásai.
Azt, hogy ősszel a múzeumban ötvenhatos kiállítás is lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére azt miért nem mondta el? Vagy mondta? És a cikkíró nem jegyezte le?
Tulajdonképpen mindegy. Mert vagy így, vagy úgy történt, egy a lényeg. Az újságban, a cikkben nem jelent meg. S ez, nagyon sajnálatos.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 323
  • e Hét: 955
  • e Hónap: 5836
  • e Év: 27889
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.