Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Citromhéjat dörzsölt a talpába. Amikor megtudtuk, hogy miért
  2016-05-26 23:22:30, csütörtök
 
  Citromhéjat dörzsölt a talpába. Amikor megtudtuk, hogy miért, leesett az állunk!

Sokan nem tudják, de a citrom igazi vitamin forrása a héjában rejlik, sokkal több vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcs húsa.






Jó hatású kanyaró, szívdobogás és hisztéria ellen - ha már más szer nem használ -, fejfájás, máj- és tüdőbaj ellen, valamint gyomorgyulladás, savtúltengés, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen.

Sok jó tulajdonsága mellett ki kell emelni azt, amelyet a cisztákra és a daganatokra fejt ki. Ez a növény kipróbált gyógymódja minden típusú ráknak. Van aki azt állítja, hogy nagyon hatékony a rák minden fajtája ellen. Egyesek úgy tartják, hogy olyan, mint egy mikrobaellenes spektrum a baktériumfertőzések és a gombák ellen, hatékony a belső paraziták ellen, szabályozza a vérnyomást és leküzdi az idegi bántalmakat.
A CITROMHÉJ 10 JÓTÉKONY HATÁSA, AMIRŐL KEVESEN TUDNAK:

erősíti a csontokat
csökkenti a stresszt
méregtelenít
megakadályozza a rák kialakulását
csökkenti a koleszterinszintet
megszünteti a szívproblémákat
ápolja a fogakat és az ínyt
serkenti a fogyást
megszünteti a bőrproblémákat
tisztítja a belső szerveket

LÁSSUK MIÉRT AJÁNLOTT A TALPON ALKALMAZNI A CITROMHÉJAT!

A fent felsoroltak mellett a citromhéj rendkívül előnyös abban az esetben is, ha krónikus izületi fájdalommal küzdünk, képes ugyanis nagyon rövid időn belül orvosolni azt. Kétféle módon használhatjuk:

Helyezzünk citromhéjat egy üvegedénybe és öntsünk rá olívaolajat. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2 hétig. Egy kevés géz lapra öntsünk egy keveset ebből a citromhéjas olajból és alkalmazzuk az érintett területen. Hagyjuk hatni ezt a kötés egy teljes éjszakán át.
Reszeljük le a citrom héját, keverjük össze egy kevés mézzel és ebből készítsünk a fentihez hasonlóan kötést, amit hagyjunk hatni 2 órán át.

Forrás: http://szupertanacsok.blog.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Salátafőzelék buggyantott tojással
  2016-05-26 12:55:59, csütörtök
 
  Salátafőzelék buggyantott tojással

Hozzávalók

1 fej saláta
3 cikk fokhagyma
1 ek. zsír
2 ek. liszt
2 dl tej

cukor
ecet
A buggyantott tojáshoz:
2 tojás

ecet
víz


Elkészítés

A salátát alaposan megmosom, leveleire szedem, sós vízben felteszem főni a fokhagymagerezdekkel. Csak kevés víz kell rá, mert a saláta enged. Amikor megfőtt (nem kell nagyon szétfőzni, a csumája még maradjon roppanós), elkészítem a rántást.

A forró zsírra szórom a lisztet, világosra pirítom, majd ráöntöm a salátát a levével együtt. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáöntöm a tejet, annyit, hogy főzelék sűrűségű legyen, teszek bele kevés cukrot és még sót is, ha kell. A tűzről levéve ízesítem ecettel.

A buggyantott tojáshoz felforralom a vizet, sózom és kevés ecetet teszek bele, amikor forr óvatosan beleengedem a tojást és figyelem, hogy még akkor vegyem ki amikor folyós a közepe. A salátafőzelékre teszem, megvágom, hogy kifolyjon a sárgája.





Megjegyzés

Sokan nem tudják, hogy a fejes salátából lehet levest és főzeléket is készíteni. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.

kovacsagi58

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Fokhagymás salátaleves
  2016-05-26 12:53:27, csütörtök
 
  Fokhagymás salátaleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej saláta
1 csomag snidling
2 csomag petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
3 dkg liszt
8 dl zöldségleves (kockából)
2 dl tejszín


Elkészítés

Előkészítés:
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük. A zöldfűszereket leöblítjük, felaprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.

Elkészítés:
1. Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát, kissé megkapatjuk. A zsemleszínű rántást felengedjük a zöldséglevessel. Sóval, borssal ízesítjük, és 5-10 percig forraljuk.
2. A levesbe keverjük a tejszínt, összeforraljuk, és levesszük a tűzről. Beletesszük a snidlinget és a petrezselymet.
3. A salátát vékonyra metéljük, háromnegyed részét beletesszük a levesbe, és összeturmixoljuk. A maradék salátacsíkokkal tálaljuk.

Hizlalós betéttel
A leveshez készítsünk 2 tojásból és 2 vékony szelet apróra vágott szalonnából rántottát. Ha kissé kihűlt, vágjuk nagyobb darabokra, tegyük a levesbe, és még 1 percig főzzük együtt.





Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 646 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Salátafélék
  2016-05-26 12:50:25, csütörtök
 
  Salátafélék

Története

A fejessaláta őse feltehetőleg egy cakkos szélű, keserű ízű, apró levelű növény volt, s ezt a tulajdonságát valószínűleg hosszú időn át meg is őrizte. A Szentírás szerint ,,Mózes előírta az izraelitáknak, hogy a húsvéti bárányt többek között salátával körítsék, így emlékezvén a száműzetés keserűségére". A növénytermesztés több évszázada alatt a fejessaláta borzos frizurája és keserű íze ,,civilizáltabb" formát öltött, s ,,szaténfényű levelei úgy simulnak egymásra, mint a menüettet táncoló balerina puffos szoknyája", íze pedig rendkívül lágy és kellemes. A püthagóreusok ,,az eunuchok eledele" elnevezéssel illették, s ezzel a nemi szervekre gyakorolt nyugtató hatására utaltak - amit évszázadokon át egyik fő tulajdonságának tekintettek, s ami a szüzesség egyik szimbólumává is avatta. Az ókori rómaiak nemi vágyölő tulajdonsága ellenére is rajongtak a fejes salátáért, hiszen ,,remekül előkészíti a gyomrot a gasztronómiai élvezetekre".





Hogyan válasszunk?

Akár fejes salátát, akár cikóriafélét vásárolunk, a legfontosabb a frissesség! Ellenőrizzük a salátatorzsa alját: minél fehérebb színű, annál frissebb a választott növény!
Hogyan tároljuk?

A legjobb, ha a salátát mindig frissen vásároljuk. Két-három napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk fóliával lezárt salátástálban, vagy nedves konyharuhába csavarva.
Hogyan készítsük elő?

Elég, ha alul levágjuk a torzsát, leveleire bontjuk, s csak ezután mossuk meg - adott estben az ,,öblítővízbe" érdemes pár csepp ecetet is tenni. Ezután már csak be kell raknunk a külön erre a célra gyártott centrifugába, hogy a vizet a lehető legkíméletesebben távolítsuk el róla. Az öntetet csak az utolsó pillanatban szabad a salátára önteni, ugyanis a levelek gyorsan megfonnyadnak tőle. Van azonban néhány salátafajta (elsősorban cikóriaféleségek), amelyek kimondottan ,,élvezik", ha egy kis savanykás szószt szívhatnak magukba.
Hogyan főzzük?

A fejessalátát nem csak nyersen tudjuk felhasználni! Alaposan pároljunk meg egy adag vöröshagymát, majd adjunk zsenge fejessaláta leveleket, egy pohár apróra vágott húsos szalonnát s egy kevés cukrot, majd fedő alatt hagyjuk párolódni. Vizet ne adjunk hozzá, legfeljebb egy kevés húsleves alaplét. A salátából levest is készíthetünk! Vegyünk 50 dkg salátát, melynek felét blansírozzuk. Az egészet mixeljük össze 30 cl csirkehúsleves alaplével és 15 cl főzőtejszínnel. Hidegen vagy melegen tálaljuk. Közvetlen tálalás előtt sózzuk és citromozzuk, s adjunk hozzá olajban sült kenyérkockát.

Néhány praktika

Ha ropogósan friss salátát szeretnénk az asztalra varázsolni, felszolgálás előtt legalább negyed órára mindenképpen tegyük be a hűtőszekrénybe. Hasznos lehet a ,,skót zuhany" is: még a fáradt saláta is erőre kap, ha előbb néhány percig langyos, majd jéghideg vízbe mártjuk!

Felhasználási javaslat

Apró saláta-táskák Válasszunk ki két szép salátalevelet, s csomagoljunk bele 2 friss ananászkockát, 2 megtisztított garnélarákot, friss szójacsírát és egy kevés reszelt gyömbért. A gondosan behajtogatott salátalevelet metélőhagymával kötözzük át, s már kész is! Készítsünk húsos salátát batáviából vagy római salátából! Salátaágyra helyezzünk csíkokra vágott fűszeres marhasültet, szójacsírát és reszelt sárgarépát, szórjuk meg apróra tört földimogyoróval, s fűszerezzük friss gyömbérrel és korianderrel.

Miért ne?

Egy kis fantázia! Salátánkat fűszernövényekkel (turbolya, tárkony, metélőhagyma, bazsalikom) s egyéb fűszerezéssel (kapribogyó, újhagyma, köménymag, curry, szerecsendió) tudjuk megbolondítani! A klasszikus vinaigrette salátaöntetet számos olajváltozattal (dióolaj, szeszámmagolaj, mogyoróolaj), borecettel (balzsamecet, Jerez borecet, almabor-ecet, málnaecet) és mustárváltozattal tudjuk változatossá tenni, s salátánk ízvilágához igazítani!

Ismerjük meg jobban!

A salátafélék rengetegében megtalálhatjuk a klasszikus és népszerű fejes salátát, melynek egyre világosabb, zöld színű, sima szélű levelei kör alakú ,,szívet" formálnak, a hosszúkás levelű római salátát és a batáviát, melynek a jégsaláta (iceberg) az egyik, gyöngyházszínt öltő változata. Vannak közöttük ,,húsos levelűek", no és az egyik kedvelt változatról, a ,,tölgylevél salátáról" se feledkezzünk meg! A cikóriafélék családja sem kevésbé népes: a ,,kapucinusok szakálla" fantázianevet viselő fajtának hosszú, borzos, a közepén majdnem fehér színű fodros levelei vannak, talán ez a változat őrzi a leghívebben az ősi, a vízfolyások mentén kéken virágzó fajta jellegzetességeit. A ,,vadcikóriák" között vannak zárt levelű, hosszúkás formájú változatok is, illetve megtalálhatjuk közöttük a szép lilásvörös színű radicchiót is. A nemesített cikóriafélék közül az aranysárga közepű, élénkzöld külső levélzetű fodros cikória és a keszegsaláta a legnépszerűbb, mely elnevezését kúpszerűen záródó széles leveleinek köszönheti.

Élelmezési ismeretek

Önmagában vagy más hozzávalókkal elkészítve a fejes saláta üdítő és jól emészthető előétel, melyet jó, ha remek élettani hatásai, nevezetesen magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt rendszeresen beiktatunk étkezésünkbe. Alacsony energiatartalma (100 grammban 13 kcal) és gyors telítettségérzet-keltő hatása miatt a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője, ráadásul nemcsak nyersen, hanem főzve is elkészíthető. Vigyázzunk azonban arra, nehogy ,,zsírba fojtsuk", hiszen akkor már nem is annyira kalóriaszegény! Régebbi időkben a salátának nyugtató és hipnotikus hatást tulajdonítottak. Ezek a tulajdonságok a valóságban csak egy salátafélének, a nagyon keserű, ezért emberi fogyasztásra alkalmatlan Lactuca virosának a sajátjai. Ennek a fajtának a leve a gyógyszerkönyvben a lactucarium nevet viseli. A laktonon kívül mannitol is található benne, csakúgy, mint szerves savak, aminosavak és gyanta. Terápiás felhasználása belsőleg és külsőleg is történhet szirup vagy főzet, illetve kenőcs vagy borogatás formájában.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Főzelék, leves, mártás: gondolj másképp a salátára!
  2016-05-26 12:43:25, csütörtök
 
  Főzelék, leves, mártás: gondolj másképp a salátára!

A klasszikus tavaszi menük között biztos dobogós a tojásos nokedli, fejes salátával. Ha ez az étel asztalra kerül, akkor visszavonhatatlanul itt a virágillatú tavasz és a sarkon túl már a nyár vár ránk. Ám a salátára érdemes gondolnod akkor is, amikor tartalmasabb ételt szeretnél, mint egy könnyű saláta.

A fejes saláta ázsiója az utóbbi tíz-tizenöt évben, a különféle ropogós, izgalmas salátafélék betörésével valamelyes megkopott, hiszen a jégsaláta, a római saláta, a lollo saláta, a cikória, a tölgysaláta, a radicchio, a kínai kel mind-mind változatos alternatívát kínáltak helyette. Az azonban tény és való, hogy a tojásos nokedli mellől semmi ki nem ütheti, ott fix és örök helye van a friss, zsenge fejes salátának.





A tojásos nokedli ecetes fejes salátával az örök kedvenc, igazi tavasz íz!
Salátaleves és -főzelék

De nem csak klasszikus saláta formájában kerülhet az asztalunkra ez az alapanyag, a fejes salátát egyéb fogásokba is belekomponálhatjuk. Klasszikus, bár kissé elfeledett étel a salátaleves, illetve a saláta főzelék, amelyeket manapság inkább csak az elválasztás környékén járó kisgyerekek számára szoktak kínálni.






Párosítsd más zöldségekkel!

A friss fejes salátából készített leves vagy főzelék nem igényel túl komplikált fűszerezést, egyik legjobb partnere a friss fokhagyma, de snidlinggel, újhagymával vagy épp szerecsendióval is érdemes készíteni. A leveshez és a főzelékhez érdemes egy lazább, dinsztelt vöröshagymával, fokhagymával ízesített fehér rántást készíteni, ebbe tenni az alaposan megmosott, nagyobb darabokra szedett salátát. A saláta hamar megfonnyad, összeesik, így viszonylag rövid idő alatt el is készül az étel. A salátás ételeinket kevés sóval, pici természetes édesítőszerrel, s szintén nem túl sok ecettel, citromlével könnyedén kedvünk szerint hangolhatjuk. Rántás helyett természetesen készíthetjük habarva, önmagával vagy kevés főtt krumplival sűrítve vagy akár staubolva.





A fejes saláta tonhallal, tojással, kaporral, zsályával, és hagymával is kitűnő párost alkot!
Tegyél mellé fűszernövényt!

Mind a leves, mind a főzelék könnyedén ízesíthető különféle zöld fűszerekkel is. Jó és kézenfekvő választás lehet a petrezselyem, illetve a kapor , de nyugodtan fűszerezhetjük kakukkfűvel, kevés oregánóval, bazsalkommal, tárkonnyal, turbolyával, zsázsával, zsályával vagy épp korianderrel.

WESSELY MÁRTA

Forrás: Mindmegette.hu - Egészséges
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Padlizsántorta
  2016-05-26 12:35:37, csütörtök
 
  Padlizsántorta

Hozzávalók

2 db padlizsán
40 dkg sárgarépa
2 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
1 tk fahéj
1 tk őrölt koriander

bors
20 dkg bulgur
2 dl paradicsom püré
20 dkg feta sajt
5 dkg kemény sajt
1 marék friss bazsalikom
1 nagy doboz görög joghurt

Elkészítés

1. A padlizsánt megmossuk, zöldjét levágjuk, és fél 3-4 mm vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és 170 fokos előmelegített sütőben elősütjük. Amikor már színe van, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, és egy kerek kapcsos torta formába csillagalakban egymás mellé rakjuk, úgy, hogy cca. 4 cm magasan az oldalára fusson a szélesebb része.

2. A bulgurt átmossuk, a karikára vágott sárgarépát és újhagymát, plusz a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk, enyhén lepirítjuk. Most jöhetnek a fűszerek, a fahéj, koriander és a bors, kevés só is. Ezután a blugurt hozzáadjuk, alaposan átkeverjük, és kétszeres folyadékkal felöntjük, közepes lángon megfőzzük, majd a paradicsompürével felöntjük, a friss, nagyobb darabokra tépett bazsalikommal megszórjuk.

3. A padlizsánra fetasajtot morzsolunk, majd a bulguros részt ráhalmozzuk, elegyengetjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben 20 perc alatt egybesütjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Szuperegészséges erdei gyümölcsös torta
  2016-05-26 12:31:11, csütörtök
 
  Szuperegészséges erdei gyümölcsös torta

Hozzávalók

2 pohár natúr joghurt (240 ml)
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
100 dkg zabpehelyliszt
3 db tojás
15 dkg eritrit
1 csomag sütőpor
gyümölcsök a tetejére


Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját összekeverjük az édesítővel, majd ehhez adjuk a joghurtot. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és összedolgozzuk a tojásos keverékkel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.
Kókuszzsírral megkenünk és kilisztezünk egy tortaformát (én 28 cm-es tortaformát használtam), majd beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a gyümölcsöket. Előmelegített sütőben 180 ºC-on 35-45 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.





Megjegyzés

Ha van egy kis időnk, ez a torta egy remek választás lehet reggelire akár az egész családnak is.
Reizinger Hajnalka

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Borjúszelet parmezános bundában
  2016-05-26 12:28:45, csütörtök
 
  Borjúszelet parmezános bundában

Hozzávalók

60 dkg borjúhús (pl. comb)
2 db tojás
5 dkg zsemlemorzsa
3 ek reszelt parmezán
olaj a sütéshez
bors



Elkészítés

1. A borjúhúst megmossuk és vékony szeletekre vágjuk, majd kiklopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk.

2. A tojást 1 evőkanál vízzel felverjük. Összekeverjük a zsemlemorzsát a reszelt parmezánnal. A hússzeleteket előbb a tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe forgatjuk. A bepanírozott húst 1/2 órára a hűtőbe tesszük.

3. Forró olajban kisütjük a hússzeleteket, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot. Héjában sült burgonyával kínáljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

Akár a halakra, a bundázott húsra is csepegtethetünk néhány csepp citromlevet. Az étel pikánsabb és üdítőbb lesz a savanyú íztől.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Örmény marhahúsleves
  2016-05-26 12:25:56, csütörtök
 
  Örmény marhahúsleves

Hozzávalók

40 dkg marhahús
1 fej vöröshagyma
10 dkg paradicsompüré
1/2 tk édes-nemes pirospaprika
1 l húslevesalaplé (kockából)
1 db sárgarépa
25 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
2 ek petrezselyem
3 ek olaj
őrölt fekete bors



Elkészítés

1. A megmosott húst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne, majd beledobjuk a húst, és megpirítjuk a hagymás olajon.

2. A paradicsompürét és a pirospaprikát is hozzákeverjük, és állandó keverés mellett tovább pirítjuk. Az alaplével felöntjük, és közepes hőfokon főzzük.

3. Közben a sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk. A sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, a burgonyát pedig kockákra. Ha a hús félig megfőtt, a fazékba tesszük a zöldségeket is. Tovább főzzük, míg az összes hozzávaló puha nem lesz.

4. Belenyomjuk a megtisztított fokhagymát. Megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és még pár percig főzzük. A levest melegen kínáljuk. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyemmel, és adunk hozzá friss kenyeret.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 288 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.