Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Tényleg megcsinálták:
  2016-05-03 22:03:19, kedd
 
  itt a törvényjavaslat, ami alapján bármit el lehet titkolni

Váratlan ajándékot rejtett el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2017-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatban. A 99-es paragrafus szerint
nem ismerhető meg ,,köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat", amelynek nyilvánossága a vállalat számára piaci sérelmet okozna.
Így, általánosságban, köztulajdonban álló gazdasági társaság van a szövegben.

Néhány héttel ezelőtt pontosan így próbálta titkosítani Németh Szilárd törvényjavaslata a magyar posta üzleti adatait. A gyanúsan alkotmányellenes javaslat a parlamenten csont nélkül átment, Áder János köztársasági elnök viszont nem írta alá, az Alkotmánybíróság végül rábólintott. Igaz, ez akkor kevesebb figyelmet kapott, mert a döntés éppen egybeesett azzal, hogy az MNB-titkolózást viszont alkotmányellenesnek mondták ki. Ami akkor nagyobb falatnak látszott.

Csakhogy már a postatörvény benyújtásakor látszott, ez csak az első lépés lehet, és a posta mintájára hasonló titkosítások sora következhet. ,,Információink szerint ez csak amolyan főpróba, egy kevéssé szem előtt lévő állami céggel kezdve a sort" - írtuk a javaslatról szóló első cikkben.
Az új törvényjavaslat pedig már nem is finomkodik, a nyilvánosság korlátozását úgy, ahogy van kiterjesztené a köztulajdonban álló gazdasági társaságokra.
A szigorítás indoklása szerint lényegében nemzeti érdek a titkolózás. ,,Az információszabadság nem korlátozhatja aránytalanul a jogszerű nemzetgazdasági érdeket. A közérdekű adatok megismerése nem korlátozhatatlan alapjog" - áll a szövegben.

Ha egy köztulajdonban álló vállalat úgy gondolja, hogy sértené az üzleti érdekeit bizonyos adatok nyilvánosságra kerülésre, akkor megtehetik majd hogy egyszerűen eltitkolják azt. Az elmúlt hetekben az MNB korrupciós botrányában villágosan látszott, mennyit számít az, hogy az ilyen adatok, ha hosszas pereskedés után is, de végül nyilvánosságra kerülhetnek. Ha ez a javaslat átmegy - márpedig a parlamenten alighanem át fog menni, és az sem valószínű, hogy az Alkotmánybíróság máshogyan döntene, mint a posta esetében - akkor ilyen többé nem nagyon fordulhat elő.

A javaslatban ráadásul az is szerepel, hogy a villamosenergiával, földgázzal, távhővel, illetve ,,hatósági nyilvántartáshoz kötött távközlési tevékenységgel" foglalkozó cégek esetében a döntéselőkészítő szerződések is titkosíthatók lesznek 5-30 évig.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Rogán Antal mindenkinek gratulált a VS.hu tönkretételéhez
  2016-05-03 21:54:27, kedd
 
  A Orbán Viktor körüli miniszter a keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy semmi rosszat nem lát Matolcsy György és az MNB alapítványainak pénzszórásaiban. Rogán szerint Matolcsy Györgyöt a sikerei miatt is támadják, akik támadják.

Hozzátette azt is, hogy a jegybankelnök jól tette, amit tett, jó munkát végzett: nyereségessé tette a MNB-t, alacsony infláció mellett valósul meg a magyar GDP-növekedés, az MNB és kormány pedig együtt forintosította a devizahiteleket - ez az együttműködés az előző MNB-elnök Simor Andrással nem valósult meg.

Az alapítványok milliárdos ingatlanvásárlásait is jó döntésnek tartja, de a többi támogató tevékenységgel is egyetért.

Rogán Antal értetlenül áll a médiatámogatások miatt beindult felháborodási hullám előtt. Szerinte az MNB ,,egy kifejezetten kritikus, ellenzéki portált" támogatott, amelyet az ellenzéknek sikerült a tönk szélére juttatnia, amihez ő csak gratulálni tud. (hvg.hu)

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 287 db bejegyzés
Összes: 8887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 314
  • e Hét: 1610
  • e Hónap: 7866
  • e Év: 67015
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.