Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Érdekesség : a memek elmélete
  2016-05-04 20:41:06, szerda
 
  A memetika Richard Dawkins elmélete alapján 1976-ban született (proto-)tudomány.
Az elnevezés a mimézis (utánzás) és a genetika (örökléstan) szavak kombinációjából ered.
A memetika elméletének híveit nevezik memetikusoknak.

Dawkins elmélete szerint mindenkiben több tízezer aprócska kulturális információs csomag (mem) található, melyek igyekeznek reprodukálni és örökíteni magukat.
Az azóta tovább fejlődött elmélet szerint az emberi tudat összessége nem más, mint az agyunkban megtelepedett és folyamatosan cserélődő memek sokasága. Ezek az "intellektuális paraziták" nagyjából százezer éve jelenhettek meg a Földön, és gyakorlatilag át is vették az uralmat. Az emberi agy megnövekedésének is egy lehetséges oka lehetett, hogy a memek szelekciós nyomást fejtettek ki a jó utánzóképességű, fejlett, nagy agyú emberek kiválogatódására.
(Wikipedia)

Blackmore szerint a legnépszerűbb eszmék, sőt vallások nem az emberiség számára legtökéletesebbek, hanem valamilyen más szempontból, a memek szempontjából kiemelkedők (2001). A legnépszerűbb eszmék olyan trükköket tudtak kifejleszteni, ami lehetővé tette számukra, hogy rengeteg agyban elterjedhessenek, jó tartósan, és állandóan le is másolja őket ez az agy.
Forrás: Wikipédia : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Egészségre ártalmas illatok
  2016-05-04 19:50:21, szerda
 
  Hogy a különféle illatok milyen élettani, szellemi, érzelmi, lelki hatással vannak ránk, ma már külön tudományág kutatja.

A növényi alkotóelemekből nyert esszenciák és illóolajak kozmetikai és terápiás felhasználása egy idős az emberiséggel. Mintegy húsz éve azonban világhódító útjára indult az aromaterápia is. Az illatterápia elsősorban a gyógynövényekből nyert illékony folyadékokat - más néven esszenciális olajokat - használja fel a testi-lelki jó közérzet, az egészség megőrzése, illetve javítása érdekében.
Az éteri, az illékony anyagokat párologtatással, permetezéssel, égetéssel juttathatjuk a levegőbe. A kiszabaduló finom molekulák lélegzetvételkor az orrjáratunkból feláramlanak a szaglóidegünkhöz, onnan pedig az agyunk azon részébe, amely például a hormonműködést, a test hőellátását, a szervezet anyagcsere-folyamatait szabályozza, illetve pozitívan befolyásolja az ideg- és lelkiállapotunkat, érzelmeinket, gondolkodásunkat.

Illatfelhőbe burkolózva
Ha légfrissítésre használnád a könnyen illanó növényi olajokat, tegyél a szobai párologtatóba 4-10 csepp illóolajat, vagy porlasztófejes légpermetezőbe tett oldattal szórd meg környezetedet.
A fűtési idényben a levegő párásítása igen fontos, mert megóvja a légzőszerveket, a bőrt a kiszáradástól. A radiátorra helyezett párologtatóba, egy nedves törülközőre, vagy egy vízzel megtöltött tálkába is cseppenthetsz egy-két csepp növényi illóolajat.
A hosszú téli estéken, de ilyenkor, az esős tavaszi napokban is hangulatjavító hatású lehet az aromamécses használata, amely a szoba levegőjét is felfrissíti. Alkalmanként 10-20 cseppnél többet ne használj, mert túl erős lesz az illat a lakásban, és az már zavaró is lehet.
Egyes illóolajok, például kakukkfű, bergamott, fenyő, citrom, narancs és egyes virágillatok szétpermetezése, fürdővízbe csöppentése, azaz a testinhalálás nemcsak a kedélyállapotra hat jótékonyan, hanem baktérium- és vírusölő, méregtelenítő hatású is.
Az éteri olajok szétpermetezésével a levegőt fertőtlenítheted, mivel ezen növényi kivonatok pusztítják a különféle kórokozókat.

Nem árt cseppnyi óvatosság!
Mivel a valódi illóolajak 100 százalékos töménységűek, óvatosan kell használni őket. Az illóolaj mennyiségét is a mértékletesség elve alapján érdemes tehát megválasztani. Fontos tudni, hogy az orrunk hamar hozzászokik az illatokhoz, ezért ha hosszú ideig tartózkodsz egy illatkörnyezetben, ,,szagsüketté" válhatsz, azaz már nem érzed az illat töménységét. A cseppekből is megárthat tehát a sok, különféle légzési zavarokat, allergiás légúti panaszokat okozhatnak.

Veszélyesek lehetnek az illatrudacskák!
Kevesen tudják, hogy nem veszélytelen az Ázsia egyes részein, különösen Indiában már ősidők óta használt és a nyugati világban mára igen népszerű füstölők használata sem. Egy tudományos vizsgálat szerint azoknál, akik napi rendszerességgel gyakorolják ezt az éteri szertartást, megnő bizonyos ráktípusok, elsősorban a felső légúti és laphámsejtes tüdőrák kialakulásának kockázata, ugyanis az illatrudacskák elégetésekor - a cigarettafüstben is jellemzően megtalálható - karcinogének keletkeznek, amelyeket óhatatlanul belélegzünk.
A kutatók szerint az még nem káros, ha valaki olykor-olykor meggyújt egy-egy füstölőt, ám a napi használat nem ajánlatos.

Jó, ha tudod!
Az illóolajokat töményen nem szabad alkalmazni! Mivel koncentrátumokról, bonyolult vegyületekről van szó, alkalmazásuk nagy elővigyázatosságot igényel.
Külsőleges használatuk előtt mindig végezd el az allergiapróbát. Tegyél 4 cseppet a kiválasztott illóolajból 10 ml (2 teáskanál) szőlőmagolajba! Dörzsölj a keverékből egy keveset a csuklód belső oldalára vagy a könyökhajlatodba, majd fedd le a bedörzsölt bőrfelületet tapasszal! 12 óra múlva távolítsd el a tapaszt. Ha nem pirosodik a ,,kezelt" felületen" a bőröd, nyugodtan használhatod a kiválasztott illóolajat párologtatáshoz, légfrissítéshez, sőt hígított formában testmasszázshoz is.
Az illóolajok összetétele - így hatása, gyógyhatása is - gyógynövény-fajtánként más és más.
Az aromaterápia gyakran használt alapanyagai a bazsalikom, bergamott, borsmenta, cickafarkkóró, citromfű, citronella, eukaliptusz, jázmin, kakukkfű, kamilla, levendula, rózsa, szantálfa, szegfűszeg, teafa, ilang-ilang.
Mivel az illóolajak nemcsak belégzéssel juthatnak a szervezetünkbe, hanem a bőrön át is, a masszázs tökéletesebbé teszi hasznos anyagaik felszívódását.
Ha relaxáláshoz illóolajos fürdőben szeretnél megmártózni, egy kád vízhez keverj mézzel, tejjel, tejszínnel, tojássárgával, folyékony szappannal, alkohollal vagy citromlével elkevert 5-10 cseppnyi illóolaj-koncentrátumot. E keverék elkészítése fontos, mert különben az illóolajok a víz felszínén maradnak, és irritálhatják a cseppekkel érintkező bőrfelületet.

Kinek méreg?
Ha magas a vérnyomásod, tartózkodj a kakukkfű, a rozmaring, a borsmenta, a bazsalikom illóolajainak külső használatától (pl. aromaterápiás masszázsnál), sőt belélegzésétől is.
Alacsony vérnyomás esetén a majoránna-, az ilang-ilang- és a citromos eukaliptuszolajokat kerüld.
A normálisnál alacsonyabb vércukorszint esetén a geránium illóolajtól óvnak az aromaterápia szakértői.
Pajzsmirigy-túlműködés esetén nem ajánlott a kakukkfű- és mirtusz illóolajok használata, míg alulműködésnél a mirha illóolaja kerülendő.
Májbetegnek kifejezetten ártalmas lehet a szegfűszeg, a kömény, az ánizs illóolajának külső használata, sőt belégzése is.
A majoránna illóolajról érdemes tudni, hogy tartós használata megszünteti a nemi vágyat. Álmosító hatású, ezért vezetés előtt nem javasolják sem belégzését, sem a vele végzett masszázst.
Görcsös köhögés esetén tartózkodj az eukaliptusz, a kámforos rozmaring és a mirtusz illatának belégzésétől.
Ha megfázás, fejfájás vagy láz miatt paracetamoltartalmú gyógyszert szedsz, tartsd távol magad a kömény és az ánizs használatától, illóanyagának belégzésétől, masszázshoz való alkalmazásától.
Depressziódat nem oldja, hanem súlyosbíthatja a szantálból nyert illóolaj.


Kinek gyógyszer?
Télen a légúti betegségek megelőzésében, az immunrendszer felerősítésében, a téli lehangoltság elleni védekezésben sokat segíthet a textilzsebkendőre csöpögtetett néhány csepp eukaliptusz-, ánizs-, citrom-, fahéj-, borsmenta- (vagy bármilyen menta-), illetve narancs- vagy mandarinolaj.
Alvászavar esetén segíthet a hálószobában kis mennyiségben párologtatott jázmin-, levendulaolaj.
Ha nincs semmilyen egészségügyi problémád, meditációhoz a keleti illóolajak közül a mirhát és a tömjént használd.

Forrás: ötvenentúl Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Otthoni gyógymódok hörghurut ellen
  2016-05-04 19:35:29, szerda
 
  A hörghurut vagy bronchitis a hörgők nyálkahártyájának gyulladása, fertőzése és megduzzadása. Általában vírus, baktérium vagy egy a hörgőket irritáló anyag részecskéinek jelenléte okozza. A bronchitis tünetei a hurutos köhögés, légzési nehézségek, mellkasi fájdalom, orrdugulás, fáradékonyság, izomfájdalom és láz. A hörghurut lehet akut vagy krónikus.

Leghatékonyabb otthoni gyógymód hörghurut kezelésére:

1, Gyömbér
A hörghurutban szenvedő emberek számára sokféle egyszerű, otthoni módszer létezik a tünetek enyhítésére.
- A gyömbért gyakran használják megfázás kezelésére, de a hörghurut ellen is hatásos. A benne lévő gyulladáscsökkentő és immun javító hatóanyagok enyhítik a hörgők gyulladását és irritációját.
- Adjunk fél-fél teáskanál őrölt gyömbért, fahéjat és szegfűszeget egy csésze meleg vízhez! Keverjük fel és igyuk pár napon át mindennap!
- Készítsünk gyógyteát: adjunk egy-egy teáskanál őrölt gyömbért és fekete borsot egy csésze forró vízhez! Hagyjuk ázni pár percig, majd adjunk hozzá mézet! Fogyasszuk naponta kétszer!
Összekeverhetünk egy-egy teáskanál őrölt gyömbért, borsot és szegfűszeget is. Fogyasszuk napi háromszor mézzel vagy tejjel!

2, Fokhagyma
Az antibiotikus és antivirális hatásának köszönhetően a fokhagyma remek orvosság hörghurut - főleg akut hörghurut - ellen.
- Hámozzunk meg és vágjunk fel három gerezd fokhagymát!
Tegyük egy pohár tejbe és forraljuk fel! Fogyasszuk este, lefekvés előtt!

3, Kurkuma
A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai nagy segítséget nyújtanak a bronchitises köhögés kezelésében és a felesleges váladék eltávolításában.
- Adjunk egy teáskanál őrölt kurkumát egy pohár tejhez és forraljuk fel!
Fogyasszunk belőle napi 2-3 alkalommal egy kanál ghível (indiai vaj)! A gyorsabb hatás érdekében igyuk éhgyomorra!

Figyelem: ezt a módszert ne alkalmazzák epekőben, hiperaciditásban, gyomorfekélyben vagy sárgaságban szenvedő betegek!

4, Eukaliptuszolaj
A bronchitis ellen hatékony módszer a gőzterápia is. Az eukaliptuszolaj felpuhítja a nyálkahártyát az eldugult légutakban, az antibakteriális hatóanyagai pedig gyorsítják a gyógyulást.
- Adjunk pár csepp eukaliptuszolajat forró vízhez, és gőzöljünk vele törölköző alatt! Eukaliptuszolaj helyett használhatunk fenyőolajat vagy teafaolajat is.
- Az eukaliptuszolajat külsőleg is alkalmazhatjuk a mellkason a légzőszervek egészségének visszaállításáért.

5, Sós víz
A sós vízzel történő gargalizálás a hörghurut több tünete ellen is kiváló gyógymód. Adjunk egy teáskanál sót egy pohár meleg vízhez és gargalizáljunk vele!
- Ügyeljünk a só adagolására, mert nagyobb mennyiségben égető érzést okozhat a torokban! Öblögessünk sós vízzel, amilyen gyakran szükséges!
- Ennek a módszernek két előnye van: csökkenti a torok gyulladásait, valamint felszámolja a torok irritációját okozó váladékot.

6, Méz
A méz természetes orvosság a hörghurutos köhögés csillapítására, ráadásul erősíti az immunrendszert is.
- Adjunk egy teáskanál mézet a szokásos csésze teánkhoz a hörghurut gyógyításáért!
Citromos meleg vízhez is adhatunk mézet a hörghuruttal járó orrdugulás és a torokgyulladás elmulasztásáért.
- A nyákot alkotó mucin szénhidrát tartalma majdnem 90%. A megfelelő mucin termeléshez tehát kellenek a szénhidrátok, amit a méz bőségesen tartalmaz. Napi egy liter nyákot termel a szervezetünk normálisan, ami a légúti fertőzések korai szakába akár a felére is lecsökken a hámsejtek pusztulása miatt és majd később emelkedik, pedig ez nélkülözhetetlen módja a kórokozók természetes eltávolításának.
Forrás:drtihanyi

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
II. János Pál
  2016-05-04 16:02:34, szerda
 
 



Fordítás:
Szeretetet kereszt nélkül nem találsz, a keresztet szeretet nélkül nem bírod el.
(II. János Pál)
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
A stroke első jelei
  2016-05-04 15:54:59, szerda
 
  A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az ún. átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek.

A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. A stroke előjelének tekinthető az átmeneti bénulás, ami lehet féloldali, illetve a beszéd- és látászavarok. Mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést, ennek pedig végzetes következményei lehetnek. A panaszok fennállásának időtartamától függetlenül a TIA egy fenyegető stroke korai előjele!

Stroke-ra figyelmeztetnek a következő tünetek:

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
- A karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása, tipikus a féloldali bénulás.
- Hirtelen beszédzavar, a páciens nem tudja megformálni a szavakat, vagy nem érti meg a szavak jelentését, amit mondanak neki.
Látászavar, többnyire az egyik szem látómezejének egy része kiesik (amaurosis fugax).
- Lefelé görbülő száj, a páciens nem tud ,,o" betűt formálni* Szédülés, többnyire forgó jellegű
- Nyelési zavarok (diszfágia)
- Bizonytalanság járás közben, esetleg a lábak teljes bénulása
- Pillanatnyi eszméletvesztés

A nők és férfiak estében megmutatkozik némi eltárás a tünetekben. Nőknél például émelygés és hányinger is jelentkezhet. Még nem bizonyított, hogy ez utóbbiakat valóban lehet-e a stroke előjelének tekinteni.

Sürgős kezelésre van szükség!

Ezek a tünetek csak rövid ideig tartanak, többnyire 2-15 percen keresztül állnak fenn. Ha az említett tüneteket tapasztalja, hívjon mentőt! Ha voltak már hasonló panaszai, amilyen hamar csak lehet, forduljon orvoshoz, és kérjen neurológiai kivizsgálást!

Azok a páciensek, akiket egy TIA után azonnal kivizsgálnak és kezelnek, ritkábban kapnak stroke-ot. Sajnos a TIA-t sokszor nem ismerik fel, mint életveszélyes figyelmeztetést, mely azonnali orvosi ellátást igényel, és a beteg nem kerülhet időben kórházba.

A stroke felismerése
1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! - ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca aszimmetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk.

Forrás : http://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/12478/a-stroke-korai-jelei
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Diana hercegnő
  2016-05-04 15:44:48, szerda
 
 







 
 
0 komment , kategória:  Diana Hercegnő  
Fehérgyöngyös párnatorta
  2016-05-04 13:02:14, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Fokföldi ibolya torta
  2016-05-04 13:01:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Fehér torta arany díszítéssel
  2016-05-04 13:00:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Emlék
  2016-05-04 12:54:15, szerda
 
 



Hitem és reményem, hogy az én síromnál is ülnek majd angyalok, akik vigasztalni és bátorítani fogják enyéimet, szeretteimet. Ez a hit menti meg a megváltásra szoruló világot.
Ez a hit emelte a hatalmas katedrálisokat... s emel ma is kőből és lelkekből, templomokat.
Hol tovább zeng-zúg az Istent dicsérő zene és ének... S ha majd elérkezik az én Harmadnapom, számomra is ,, ... szél támad. És fölzeng a világ." (Pilinszky J.)
(Csukor Árpád névjegye )
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 381 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16189
  • e Hónap: 29938
  • e Év: 234639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.