Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Tavirózsa energia
  2016-07-17 21:58:02, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Spirituális híd
  2016-07-17 21:56:58, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Meditációban
  2016-07-17 21:55:44, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Mi mindenre jó a pipacs
  2016-07-17 21:24:07, vasárnap
 
 



A pipacs (Papaver rhoeas) a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozik. Népies elnevezései lehetnek: pipacsvirág, vadmák, lúdmák, mákrózsa és vetési pipacs. Ez a gyönyörűséges mezei virág főként rétek mentén terem, serteszőrös szára elérheti a 80 centimétert is, rubinvörös virágai és apró, fekete magvakkal teli toktermése van. A pipacs és a búzavirág a szántókat és a gabonaföldeket májustól-júliusig borítja be, de előfordul, hogy a pipacs augusztusban is bontani kezdi mélyvörös virágait. Egy Európában elterjedt gyomnövényről van szó, tehát hazánkban is megtalálható. Régebben a földműves gazdáknak a termőföldön növekvő gyomnövények jelzésértékűek voltak. Ha a szántóföldet pipacsok borították, azt jelentette, hogy hagyni kell pihenni a földet, viszont a megjelenő kék színben pompázó búzavirágok jelezték, hogy ideje a terményt betakarítani.

A gyógyászatban piros szirmait gyűjtik, melynek során óvatosan kell a szirmokkal bánni, mert ha megtörnek, könnyen befeketednek. Szárítás alkalmával a szirmok lilás színűvé válnak. A szirmok nyálkaanyagot és antociánglikozidokat tartalmaznak.

A pipacs szirmaiból készült tea csillapítja a köhögést a benne lévő rhoaedinnek köszönhetően, de asztmára, heveny hörghurutra és mandulagyulladásra is szokták alkalmazni. Köhögéscsillapítására készítsen pipacssziromteát. Forrázzon le 2 kávéskanálnyi szirmot 2 dl forró vízzel, majd hagyja állni 10-15 percig, ízesítse mézzel és citrommal, majd fogyassza el. Naponta két alkalommal igyon ebből a teából. Ezt a teát idegesség és ingerlékenység, illetve álmatlanság esetén is érdemes kipróbálni. Migrénes fejfájásra kapható teák egyik alkotóeleme a pipacsvirág szokott lenni.

Köhögés mérséklésére növényi balzsamot is készíthetünk pipacs- és piros színű rózsaszirmokból. A rózsa gyulladásgátló és összehúzó hatással is rendelkezik.

A pipacs levéből gargalizáló szert is készíthetünk, de nagyon óvatosan szabad csak öblögetni vele, ugyanis a szára és a levele ópiumot tartalmaz, ezért csak akkor használja, ha nem fogja lenyelni. Torokfájás esetén forrázon le 2 evőkanálnyi pipacslevelet fél liter vízzel, hagyja ázni egy negyedórán át, szűrje le, és a panasz meglétéig naponta 3-4 alkalommal öblögessen vele.

A virágszirmokból teát és szirupot lehet készíteni, a régebbi időkben bor színezésére is használták. A pipacsvirág szirmát különböző ipari ágazatok is használják bőr, len, papír és selyem színezésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Barátszegfű, a kolostorok ékes dísze
  2016-07-17 21:05:56, vasárnap
 
 



A barátszegfű (Dianthus carthusianorum) a szegfűvirágúak rendjébe és a szegfűfélék családjába tartozik. Nevezik még háromszínű szegfűnek, kecskefűnek, német szegfűnek, nyúlszegfűnek és fecskevirágnak is. Ez a gyógynövény legfőképpen Közép-Európában elterjedt. Sok helyen előfordul, de nem tömegesen. A barátszegfű kedveli a sziklás lejtőket, a réteket, az erdőszéleket, a napfényes erdőket, de a hegyeken is előfordul. Kedvére való a tápanyagokban gazdag, humuszos talaj.

Ez a lágyszárú növény akár az 50 centiméteres magasságot is elérheti. Levelei összetettsége egyszerű, keskenyek, szálasak, amelyek lándzsa alakot öltenek. A levelek keresztben átellenes állásúak és hamvas szürkészöld színben pompáznak. Csomókban, tömötten ülő ötszirmú virágai pedig fehérek, de egy-két faj pirosas, illetve lilás virágokat bontogat. A gyógynövény virágzása júliusra, augusztusra tehető. A szirmok csúcsa többfogú, maga a szirom pedig fehéres vagy sötét színű szőrökkel borított.

Hogy honnan kapta ez az első ránézésre szerénynek tűnő gyógynövény a nevét? Egyes leírások alapján a karthauzi szerzetesek, barátok gyakran ültették ezt a növényt a kolostorok kertjeibe, hogy ezzel díszítsék a szerzetesi épület környékét. A karthauzi rend egy római katolikus rend, amelyet Szent Brúnó alapított.

Mi is ültethetünk barátszegfűt kiskertünkbe, de kiváló talajtakarók a sziklakertekben is, illetve támfalakra és balkonládákba is ültethető. Az biztos, hogy régebben a falusi emberek is gyakran vetették be barátszegfű magjával az udvart, mert még a legszegényebb és legpuritánabb udvart is képes volt szépséges díszbe öltöztetni. A barátszegfű kedveli a napfényt, ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol rendszeresen érik, simogatják, és ezzel együtt nevelik a napsugarak. Viszont a nagy szárazságot nagyon rosszul tolerálja és a pangó víz sem a legjobb barátja.

Régebben a népgyógyászat úgy tartotta, hogy a virágok csillapítják a fejfájást. Főfájás esetén ugyanis a virágok a homlokra kötve igen gyorsan enyhülést hoztak, legalábbis a régi leírások szerint. Szintén a népgyógyászat szerint a virágokat apróra kell vagdalni és nádmézzel szükséges megfőzni. Ebben az esetben hasznos lehet azoknak a személyeknek, akik erős szívdobogásban szenvednek, illetve javulást hozhat a szélütést elszenvedetteknek. A leírások szerint a gyógynövény füstje a fogfájást csillapítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fűszernövényes méz - légúti problémákra (is)
  2016-07-17 20:56:35, vasárnap
 
 



Légúti megbetegedéssel és köhögéssel nem csupán télen küszködhetünk. Nyáron is megfázhatunk a változékony időjárásnak köszönhetően, de a klímaberendezés is oka lehet a nyári náthának. Akkor okoz megfázásos tüneteket a klíma, ha az egész napunkat egy légkondicionált helyiségben töltjük, majd kimegyünk a szabadba, ahol tombol a kánikula. Szakemberek szerint akkor van esélyünk a megfázásra, ha a lakásunk és a kinti hőmérséklet közötti különbség tíz fok vagy ennél több.

Nyáron senki sem szereti betegen az ágyat nyomni, az pedig nagyon elkeserítő, ha valaki éppen a nyári szabadsága ideje alatt betegszik meg. De kisebb-nagyobb megfázás esetén nem érdemes pánikba esni, hiszen ilyenkor is számíthatunk a méz és egyes gyógynövények csodás erejére. Ha pedig a mézet még valamilyen gyógynövénnyel is kombináljuk, akkor rövid időn belül garantált lehet a gyógyulás. A mézben megáztatott gyógynövények nem csupán a méz ízét formálják át, hanem a gyógynövények hatóanyagai a mézben kioldódva fejtik ki áldásos hatásukat, emellett a mézet is illatossá varázsolják.

Légúti megbetegedésekre és köhögésre a legkiválóbb gyógynövények, illetve fűszernövények lehetnek a kakukkfű, a bazsalikom és a majoránna. Ezek a gyógynövények ugyanis antimikróbás és köptető hatásokkal rendelkeznek. A bazsalikom elsősorban a köhögést képes csillapítani. A kakukkfű enyhíti a torokfájás kellemetlen tüneteit, emellett köhögésre is nagyszerű gyógyír, és még fertőtlenítő és baktériumölő tulajdonsággal is bír. A majoránna ugyancsak a köhögésre hatásos.

A méz önmagában is gyógyító hatásokkal rendelkezik. Csökkenteni képes a megfázás tüneteit, de a szervezetet fertőtleníti és tisztítja is, enyhíti a torokgyulladást, de a köhögést és a lázat is csillapítja. Erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatással rendelkezik. Méz vásárlásakor ügyelni kell a méz minőségére, a legjobb, ha termelőtől szerzi be a mézet, így bizonyára nem fog csalódni a megvásárolt termékben.

Hogyan készítsünk ezekből a fűszernövényekből illatos, gyógyító mézet? Mossa meg alaposan a friss fűszernövényeket, majd tegye azokat egy konyhai törlőkendőre száradni. Ezt követően aprítsa fel a gyógynövényeket apró darabokra, majd rakja azokat egy befőttesüvegbe. Öntsön a növényekre 300-400 grammnyi mézet, majd zárja le légmentesen az üveget. Érlelje a mézet körülbelül 7-10 napig. Ennyi idő alatt ugyanis a hatóanyagok kioldódnak a fűszernövényekből. Majd szűrje le a mézet. Tárolja a hűtőben vagy szobahőmérsékleten. A szűrőben maradt fűszernövényeket vétek lenne kidobni, azokból ízletes gyógyteát is lehet készíteni. Megelőzés céljából naponta egy-két teáskanálnyi mézet is elfogyaszthat, betegség esetén növelheti az adagot.
A gyógyító mézet önmagában is fogyaszthatja, de akár teát is ízesíthet vele.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógynövények - nyaraláskor
  2016-07-17 20:46:13, vasárnap
 
 



Nyaralás előtt alaposan megtervezzük, hogy milyen ruhákat, fürdőruhát és strandpapucsot viszünk magunkkal. A bőröndünkbe minden olyan dolgot - naptej, szalmakalap, telefontöltő - is bepakolunk, amelyekre úgy érezzük, hogy szükségünk lehet a vakáció során. Sokan gyógyszereket is csomagolnak és a legapróbb fejfájásra gyorsan bekapnak valamilyen pirulát, hogy a szabadságot semmilyen egészségügyi probléma se ronthassa el. Azonban a gyógyfüvek gyógyító erejére ilyenkor nem sokan gondolnak, pedig az utazótáskánkban egy-két gyógynövénynek is helyet kellene szorítanunk, hiszen a kisebb betegségeknél, problémáknál nyugodt szívvel rájuk bízhatjuk magunkat.

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a nyaralás idején teljesen megengedett mindenféle óvintézkedés nélkül naphosszat heverészni a napon. Persze naptejet sem használnak, aztán pedig csodálkoznak, ha estére a bőrük vörös színben pompázik és aztán még a zuhanyozás is fájdalmat okoz. Ha már megtörtént a baj, akkor segítségül lehet hívni néhány gyógynövényt, mert nagyon hatásosak tudnak lenni a napégés kellemetlen tüneteinek csillapítására.

A kamilla gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Készítsen a megszokott módon kamillafőzetet, szűrje le, majd a főzetbe mártson bele egy trikót. Csavarja ki a ruhaneműt, majd vegye fel. Félóra múlva vegye le, majd kenje be a bőrét körömvirágkrémmel, és a jövőben tartózkodjon az újbóli leégéstől. Bodzából, rozmaringból és zsályából is készíthet főzetet, ezek a gyógynövények is hatásosak lehetnek a napégés okozta kellemetlen tünetek enyhítésére. Utazásaink során jó, ha van nálunk egy flakonnyi Aloe vera gél, mert ez is csillapítani tudja a napégés okozta kellemetlen tüneteket és antibakteriális hatással rendelkezik.

Ha semmilyen gyógynövény nem áll a rendelkezésére, akkor vegyen egy natúr joghurtot és olívaolajat. Egy tálkába tegyen 3-4 evőkanálnyi joghurtot és egy teáskanálnyi olívaolajat. Keverje össze alaposan az összetevőket, majd alkalmazza pakolásként a joghurtos, olívaolajos elegyet.

Nyáron, legalábbis amikor nyaralni vagyunk, szeretünk sokáig ébren maradni. Van, aki bulizni megy, van, aki éjszakai hajókázásra ruccan ki, de olyan is akad, aki csak a szállásán, az erkélyen vagy a teraszon üldögélve élvezi, ahogyan a hűs szellő simogatja az arcát és közben pihenhet, elmélázhat egy kicsit.

A rovarok egyáltalán nincsenek tekintettel arra, hogy mi éppen a szabadságunkat töltjük valahol. Szemtelen módon körülöttünk nyüzsögnek és az első adandó alkalommal meg is kóstolnak bennünket. Azonban nagyon csúnya nyomot is hagyhat rajtunk hívatlan kis látogatónk munkálkodása, és fájdalmat vagy soha szűnni nem akaró viszketést is érezhetünk egy-egy rovarcsípést követően. A rovarcsípést leggyorsabban valamilyen illóolajjal orvosolhatjuk. Ez lehet például a citromfű, a teafa, a bazsalikom vagy a levendula illóolaja. Az Aloe vera leveléből kinyert gél is nagyon jó szúnyogcsípésre, de hatásos az is, ha szétmorzsolunk egy citromfűlevelet, amellyel aztán enyhén bedörzsöljük az irritált bőrfelületet.

Ha darázs csíp meg bennünket, akkor nagyon hatásos lehet, ha egy karika vöröshagymát szorítunk a csípésre. A vöröshagyma ebben az esetben gyógynövényként funkcionál, hiszen elősegíti, hogy ne duzzadjon meg a csípés helye. Hasonló hatásokkal bír a fokhagyma, a petrezselyem levele és a teafaolaj is.

Nyáron sokan szeretnek túrázni is, amikor nyaralni mennek valahová. Érdemes már idejében felkészülni a kullancsveszélyre, és bekenni magunkat valamilyen kullancsriasztó termékkel. Azonban mi magunk is készíthetünk ilyen keveréket.

Egy üvegcsébe töltsön 20 ml mandulaolajat és 4-4 cseppet háromféle illóolajból. Ezek közül az illóolajok közül válogathat: levendula, borsmenta, eukaliptusz, bergamott és teafa. Túrázás előtt alaposan kenegesse be magát a saját készítésű kullancsriasztóval, különös tekintettel a hajlatokra. Ez a készítmény néhány óráig védelmet nyújt a veszélyes és apró vérszívók ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az egresről
  2016-07-17 08:28:12, vasárnap
 
 



Az egres a ribiszkefélék családjába tartozó faj, melyet már a középkorban is termesztettek, de ekkor még csak gyógynövényként tekintettek rá. Őshazája Eurázsiában van, de ma már egész Európában megtalálható. Hazánkban sok kiskertben nevelnek egrest, de a nyirkos erdőkben is megterem. Az egres rendkívül gazdag A-, B3-, C-, D- és E- vitaminban, illetve nagy mennyiségben található benne kálium, kalcium, szilícium, vas és foszfor. A szilícium erősíti a körmöt, a hajat, de fontos a kötőszövet és az érrendszer számára is. A C-és az E-vitamin két kitűnő antioxidáns, amelyek védelmet nyújtanak számunkra a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Az egres népies elnevezései: pöszméte, köszméte, piszke, büszke, püszke.

Abban hasonlít az almára, hogy kiemelkedő mennyiségben van benne jelen a pektin nevű rost, amely székrekedésre és hasmenésre is hatásos, de szabályozni képes a koleszterinszintet is. Az egresben található nyomelemek és szerves savak a vese, a szív és a máj működését is megtámogatják, de az ízületi panaszokat is enyhíteni tudják. Rendszeresen fogyasztva elősegíti a megfelelő bélműködést és az erek elmeszesedését is meggátolhatja.

Az egresből készíthetünk szörpöt, lekvárt és kompótot is. A félérett köszmétéből készülhet kissé savanykás mártás, de más, érett gyümölcsökkel párosítva finom levest is főzhetünk belőle. Megérett állapotában önmagában is ehető, sőt javasolt is a fogyasztása, hiszen értékes vitaminokkal van tele. Éretten készülhet az egresből lekvár, befőtt, bor, de süteményeket is ízesíthetünk a felhasználásával. Mártás formájában kitűnően passzol sültekhez, különösen sertés- vagy bárányhúshoz, illetve halakhoz.

Nagy kár, hogy nyáron csak kevés ideig élvezhetjük ennek a kissé fanyar, de annál finomabb gyümölcsnek az ízét. Ha télen sem tudjuk nélkülözni a köszméte által nyújtott különös ízvilágot, akkor nyáron érdemes belőle szörpöt készíteni. Ha az üvegeket alaposan elmossa és a szörpkészítés utolsó fázisaként szárazdunsztba rakja azokat, akkor nincs szükség sok cukorra és tartósítószerre sem. Mosson és tisztítson meg alaposan 5 kilogrammnyi egrest, majd keverje össze 2,5 kilogramm cukorral és 40 dekagramm karikára vágott citrommal. Ezt az elegyet hagyja állni 10 napig, majd szűrje le a szörpöt. Töltse azokat üvegekbe, majd tegye azokat szárazdunsztba.

Az egreslekvárhoz tisztítson meg 3 kilogramm egrest, majd ízlés szerint turmixolja le. Ugyanis van olyan, aki szereti, ha a lekvárban vannak nagyobb gyümölcsdarabok, de sokan csak teljesen lepasszírozva szeretik. Tegye a pöszmétét egy nagyobb lábasba, majd adjon hozzá 75 dkg cukrot, 3 csomag vaníliás cukrot és három citrom kifacsart levét. Főzze a lekvárt egy órán keresztül, közben folyamatosan kevergesse. Majd töltse meg az időközben alaposan kiszáradt üvegeket a lekvárral és tegye azokat szárazdunsztba, amíg lehűlnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kakukkfűolaj
  2016-07-17 08:14:55, vasárnap
 
 



Kakukkfűolaj, amely nemcsak bátorságot ad, hanem gyógyulást is hoz

A mediterrán vidékeken őshonos kakukkfűolajat a kakukkfűből vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj a timolnak köszönhetően fűszeres, markáns illattal rendelkezik. Az ókori rómaiak és görögök úgy vélték, hogy elég bátrak lesznek majd a csatában, ha belélegzik a kakukkfűolaj illatát. Már a régebbi korokban is úgy hitték, hogy a kakukkfű képes meghosszabbítani az életet, és valóban - hiszen kutatások bizonyítják - jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat.

A kakukkfűolaj nyugtató, fertőtlenítő, antimikrobiális és görcsoldó hatásokkal rendelkezik. De gyulladást is csökkent és köhögést is csillapít. Serkenti az emésztést, de jó hatással van az anyagcserére is. A kakukkfűolaj alkalmas a legyengült szervezet általános erősítésére, különösen nátha vagy hurutos megbetegedések esetén. Fokozza a szervezet védekezőképességét. Megfázás esetén érdemes kakukkfű-illóolajjal párologtatni, mert fertőtleníti a szoba levegőjét.

Menstruáció esetén is érdemes bevetni, mert jelentősen csökkenti a hasi görcsöket. Ebben az esetben néhány csepp illóolajat keverjen el más bázisolajjal (mandulaolaj vagy jojobaolaj), és gyengéden masszírozza ezzel az eleggyel a hasát. A kakukkfűolajat lehet használni légúti, húgyúti és bőrfertőzéseknél, szájüregi gyulladásoknál, emésztőrendszeri panaszoknál, de hatékonyan csillapítja a mozgásszervi gyulladásokat és a fájdalmakat is.

A kakukkfűolajat külsőleg fertőtlenítésre lehet használni. Az olaj hatásos hajhullás és különféle bőrbetegségek kezelésére is. Bőrproblémák esetén tegyen néhány csepp olajat valamilyen natúr illatú testápolóba és ezzel kenegesse a bőrét. Hajhullás esetén érdemes a samponba csepegtetni néhány csepp olajat és ezzel hajat mosni, de hajpakolást is készíthet a felhasználásával. Kókuszolajba tegyen 5-6 csepp kakukkfűolajat, majd masszírozza a fejbőrébe. Húsz perc hatóidőt követően alaposan mosson hajat. A kakukkfűolaj javítja a fejbőr vérkeringését, csökkenti a hajhullást és elősegíti az új haj növekedését.

Fogínysorvadás esetén keverjen a fogkrémjéhez egy csepp kakukkfűolajat, majd mossa meg a fogát. Egy pohár vízbe csepegtetve öblögethet is vele, de ne nyelje le. Az öblögetés hasznos lehet a száj fertőzései vagy gyulladásai ellen. Ha fáradt, akkor vegyen egy nyugtató fürdőt. Egy üvegtálkában keverjen el egy deciliter tejszínt néhány csepp kakukkfűolajjal és 3-4 csepp citromfű-illóolajjal. Ez az elegy élénkít, frissít és a vérkeringést is serkenti.

A kakukkfűolajat nem szabad nagy mennyiségben használni, terhes és szoptató anyáknak, epilepsziában vagy pajzsmirigybetegségben szenvedőknek nem javasolt a használata.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3318
  • e Hét: 13432
  • e Hónap: 27181
  • e Év: 231882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.