Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Szerelem
  2016-07-25 23:27:15, hétfő
 
 
A szerelemben éppen olyan kevéssé lehet ,,természetesen" viselkedni, mint a művészetben. Az érzés és a vágy csak bizonyos formanyelven szólalnak meg. Van közben mosoly, pillantás, félszavak, udvariasság. Nem megy másképp. Mintha valaki gyilkosság közben bókokat mondana.
A franciák, a görögök, a kínaiak tudják ezt. Nem elég szeretni, közben gondolni is kell valamit. Két érzéshullám között ki kell fújni orrunkat; két ,,természetes" mozdulat között meg kell menteni az emberi együttélés alapfeltételeit, a tapintatot, a civilizációt. Valamilyen érzékfeletti műveltség és tapintat kell hozzá. Mintha az ember, miközben életre-halálra szorongatja az áldozat torkát, mindegyre azt mondaná: ,,Pardon."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Kenyér (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-07-25 23:09:18, hétfő
 
 


- Béééla! Olyan lelkiismeret furdalásom van!
- Mi történt, drága Vilma?
- Mentem az utcán, jött velem szemben egy fiatal nő, egyik szemén hatalmas kék folttal és megszólított engem. Kenyérre kért kétszáz forintot. Nem volt nálam aprópénz és nemet mondtam neki. Aztán láttam, hogy így járt másokkal is.
- Nem tudsz jóllakatni minden éhezőt, drága Vilma!
- Megmondhattam volna, hogy menjünk el a legközelebbi üzletig, veszek neki kenyeret, de ez később jutott az eszembe.
- Ezért is óvatos mindenki, mert nem tudni, mire fordítják a pénzt.
- Erről a nőről Magdika jutott az eszembe, amikor láttam, hogy valaki bántalmazta. Egyszer ment a boltba reggeliért, míg a gyerekei aludtak, s mikor fizetni akart, döbbenten fedezte fel, hogy üres a pénztárcája. Még a kenyér és tej árát is elitta a férje, kifosztotta őket.
- Borzalmas! A bitangok uralkodnak és sárba tapossák az ártatlanokat.
- Amikor meg a rendszerváltás után munkanélkülire küldték, nem volt három hónapig egy fillér bevétele sem, a gyerekek éhen jártak iskolába. Magdika minden követ megmozgatott, de senki sem nyújtott a sötét városban segítséget, még a saját anyja is kölcsön adott neki látogatásakor száz forintot.
- Ez a város vezetőségének és a mindenkori politikusoknak a terhe, mert ha egyetlen anyát szándékosan nyomorba döntenek, az büntetlenül nem maradhatna elméletben és emberiség törvényei szerint.
- Én a polgármestert olyannak képzelem el, amilyen Jean Valjain volt, igaz és hatalmas embernek.
- Így van, drága Vilma, a polgármester felelős mindazért, ami a városában történik és ha nem tetszik neki valami, ezt szóvá kell tennie.
- Őszintén tilos beszélni még mindig, a nyíltság nem kenyere a mindenkori hatalomnak.
- Pedig látványosan megtartják mostanában a kenyér ünnepét, sőt meg is szentelik. A kenyér minden politikai időben a szimbóluma a létfenntartásnak és a léleknek. Valamikor a kenyérkeresők csak férfiak lehettek, munkájuk mindig robotolás volt, szellemi és fizikai síkon.
- Ezzel szemben Bélám a mostani ellentétet, a háromfelé szakadt társadalmat a kenyér milyensége mutatja meg. Az élősködőknek van mit aprítani a tejbe, a tiszta szívű emberek meg nyomorognak. Milyen a lelki kenyér?
- A lélek kenyere olyan, mint amit a kenyér ünnepe szimbolizál. Akinek vallomás az élete, annyira jóságos minden tette és beszédje, kincset rejt a két keze, annyira szorgalmas, akikek nemes minden tulajdonsága, az rendelkezik lelki kenyérrel, mellyel jóllakatja azokat, akiknek szükségük van támogatásra, jó szóra.
- Értem, Bélám! De már találkoztam olyan esettel, amikor valakinek kimondottan fizikai kenyérre volt szüksége, a lelkét csak az embersége biztosítása után lehetett elérni.
- Így van, drága Vilma! Mindkét kenyérre egyaránt szükség van ahhoz, hogy az ember méltósága és becsülete szerint élje napjait.
De ha a fizikai kenyérről beszélünk, mindig hozzágondoljuk a többi létfenntartáshoz szükséges élelmiszert: vajat, tejet, egészséges cukrot, zöldségeket, gyümölcsöket, halat. Így kellene étkezni, bármilyen helyzetben, bárhol élnek.
- Igen, Bélám, ugyanígy van a lelki kenyérnél is, hozzátartoznak a nemes tulajdonságok a harmónia fenntartásához.
- Csakis a kettő egyensúlyából jön létre az egészséges élet, csak akkor válik szabaddá és örömtelivé a földi lét. A politikának soha nem volt érdeke, hogy a rabszolgákat felszabadítsák. Látványos cirkuszokat rendeznek, melyet ünnepel a saját tömegük.
- Pedig a tömegtől veszélyesebb soha nem létezett. Minden értéktelen, ami az ő igényüket kielégíti és fertelmes. A tömeg arra való, hogy megbotránkoztassa a jóérzésű embereket. A tömeg jellemzője, hogy mindig a hatalomra kerülő erőket támogatja, de arra is alkalmas, hogy tüntetéseket, ellentéteket szítson.
- A tömeg arctalan és sötét. Jaj annak az országnak, ahol a tömeg hatalomra kerül! A játék része volt valamennyi történelmi idő és kor ismétlése a berendezett szereplőkkel. Minden időnek legfontosabb szimbóluma volt a kenyér, melynek ára mutatja a jólétet, vagy esetleges inflációt. Tudni kell, hogy az ilyen politikai csatározásokból mindig a bűnözők kerülnek ki győztesen, ők aratják le a babérokat, mint bármelyik háborúban.
- Ez is háború, csak titkosan történik régóta. A lelki kenyér meg egyenesen tiltva volt, az embereket egyszerűen tönkre tették. Már nagyon régi múltja van náluk annak a küzdelemnek, melyet folytatnak, hogy minél tisztább valaki, annál jobban ki van téve a csapásoknak.
- Nem lehet megbocsájtani nekik, mert nagyon jól tudják, mit cselekedtek. Olyat akartak kottázni az égre vérrel, melyet többé nem mos le senki sem.
- Aki egyetlen embert is szándékosan nyomorba dönt, elveszi fizikai és lelki kenyerét, azt még a pokol angyalai is megkövezik.

2016. július 25.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Cicero bölcsességei
  2016-07-25 15:42:12, hétfő
 
  Cicero

Meddig élsz még vissza, Catilina, béketűrésünkkel?
Ó, idők, ó, erkölcsök!
A konzul ügyeljen, semmi károsodást ne szenvedjen a köz...
... az életben semmi másra nem érdemes nagy erővel törekedni, csak a dicsőségre és a becsületre, ennek a megszerzésében viszont a test minden gyötrelmét, a halált és a számkivetés minden veszedelmét kevésbé kell venni...
... tele van minden könyv, tele vannak a bölcsek kijelentései, tele van az egész régiség példaképekkel, s ezek mind homályban maradnának, ha a betűk hozzájárulása fényt nem árasztana rájuk. Írók, görögök és latinok, hány kiváló férfi jellemképét rajzolták meg és hagyták reánk, nemcsak azért, hogy szemléljük, hanem hogy utánozzuk is őket.
... a dicsőség és az érdem szempontjából gyakran többet ér a természetes tehetség tudomány nélkül, mint a tudomány természetes tehetség nélkül.
... a tanulmányokkal való foglalkozás a léleknek emberhez legméltóbb és legnehezebb pihentetése.. - ez a foglalatosság az ifjúságot neveli, az öregséget gyönyörködteti, a szerencsés körülményeket még szebbé teszi, a balsorsban menedéket és vigasztalást nyújt, gyönyörködtet otthon, nem akadályoz a fórumon, velünk tölti az éjszakát, velünk vándorok és velünk vonul el falura.
... mindnyájunkat a hírnév vágya von maga után, és minél derekabb valaki, annál inkább vezeti a dicsőség.
... a derék ember a vállalt küzdelmekért és veszedelmekért semmi más jutalmat nem kíván, csak az elismerést és dicsőséget.
Fegyverzaj közepette ... hallgatnak a törvények.
... aki gyűlölet, halál és büntetés árnyékában is változatlan buzgalommal védi a hazáját, azt talpig férfinak kell tartanunk.
Ebül szerzett jószág ebül vész el.
... nem lehet meggondoltságot kívánni attól, aki sose józan.
... a filozófusok tudománya nélkül nem tudjuk megkülönböztetni valamely dolog nemét és faját, sem magát a dolgot meghatározni és kifejteni, sem osztályokba sorolni; nem tudjuk megítélni, mi az igaz, mi a téves, sem a következményeket felismerni, sem az ellentmondásokat észrevenni s a kétes dolgokban dönteni.
A magántulajdon nem természettől való...
Az igazságosság alapja pedig a hűség, vagyis szavaink és megállapodásaink állandósága és valódisága.
A legjogosabb a legjogtalanabb lehet.
... a barátok közt minden közös.
...adj tüzedből lángot annak, aki kér.
... lásd el jó tanáccsal, aki arra vár.
Ami hasznos annak, aki kapja, nincs terhére annak sem, aki adja.
... sosem szerzett dicsőséget, aki a bátorság hírnevét álnok és gyalázatos módon vívta ki.
Nem sokat érnek odakint a fegyverek, ha hiányzik idebent a bölcs tanács.
A politikai események során tanúsított bátorság... nem alávalóbb a katonai vitézségnél, sőt több erőfeszítést és rátermettséget igényel.
... inkább a halált kell választanunk, mint a szolgaságot és a gyalázatot.
Inkább szabad magunkat veszélynek kitennünk, mint a hazát...
Vigyázzunk, nehogy nagyobb legyen a büntetés, mint a bűn...
Nincs értelme a természet ellen harcolni, sem olyan után törekedni, amit nem tudunk elérni. ... semmit sem illik Minerva ellenére tenni, azaz ha a természet ellenzi és visszautasítjal.
Az élvezethajházás minden életkorban visszataszító, ám legundorítóbb a vénség idején.
... nem a ház szerez tiszteletet urána, hanem az úr a házának.
... ha magad építkezel, ... ne lépd túl a mértéket költségben és pompában.
Sohasem dicsérhetjük ... eléggé méltó módon a filozófiát, m ert ha utána indulunk, egész életünket kellemetlenség nélkül tölthetjük el.
... aki nem képes a maga erejéből jó és boldog életre tenni szert, annak minden életkor terhes; aki ellenben minden javát önmagából meríti, az előtt semmi sem tűnhetik fel rossznak, amit a természet rendje hoz magával. Márpedig az ilyen dolgok közé tartozik különösen az öregség; elérni mindenki kívánja, és mégis vádolják, ha elérték.
Én abban az egyben vagyok bölcs, hogy a természetet, a legjobb vezért, mint valamely istent követem, s neki engedelmekesem; ... elkerülhetetlen, hogy az életnek valahol vége legyen, és ... teljes érettség után fonnyadás és lehullás következzék; ezt azonban a bölcsnek megadással kell tűrnie.
... ki-ki a magához hasonlókkal társalog legszívesebben...
... az öregség leghatalmasabb védőfegyvere a tudományokkal való foglalkozás és az erénynek gyakorlása; ezek ugyanis, ha minden időben foglalkoztunk velök, miután sokáig és sokat éltünk, bámulatos gyümölcsöket teremnek, ... soha cserben nem hagynk, még késő vénségünkben sem...
... a jól eltöltött élet tudata és a sok szép tettre való visszaemlékezés a legnagyobb öröm forrása.
... a leghatalmasabb államokat a fiatalok ingatták meg, az öregek támogatták ésé állították helyre.
A meggondolatlanság ... a virágzó korral, az okosság az öregséggel jár együtt.
... nemcsak testünket kell istápolnunk, hanem elménket és lelkünket még sokkal inkább. Mert az ész fénye is, mint a lámpás, ha olajat belé nem csepegtetünk, kialszik öregkorban.
... semmi sem bánt bennünket, amire nem kívánkozunk.
... hiányt nem szenved az, akiben nincs vágy...
... a gazdák életmódja jár a legközelebb a bölcs élethez; mert nekik a földdel van dolguk, amely sohasem tagadja meg a szolgálatot, és sohasem adja vissza kamat nélkül azt, amit kapott.
... a jól művelt földnél nincsen jövedelem tekintetében hasznosabb, sem a szemben szebb dolog.
... az öregség koronája a tekintély.
.. amint nem minden bor, úgy nem minden természet ecetesedik meg az ódonságtól.
... minél jobban közeledem a halálhoz, annál inkább úgy érzem magam, mintha látnám már a szárazföldet, és mintha hosszú hajózás után valahára révbe jutnék.
... a legjobb vége az életnek az, ha mielőtt még elménk épségét és érzékeink megbízhatóságát elvesztenők, mga a természet rombolja szét azt a művet, amelyet maga alkotott meg.
... az életből úgy távozom, mint valami fogadóból, nem úgya, mint a saját házamból. Mert a természet nekünk e földön csak ideiglenes szllást, nem állandó lakást adott.
... se víznek, se tűznek nem vesszük inkább hasznát, mint barátságnak.
... semmi sem szeretetreméltóbb, mint az erény.
... barátainktól csak becsületes dolgot kérjünk...
... nemcsak a szerencse vak, többnyire azokat is elvakítja, akiket kegyeibe fogad.
A barátsággal... sosem szabad betelni úgy, mint egyéb dolgokkal: minél régebbi, annál édesebb, miként a borból is az, amelyik kiállta az idő múlását.
... sok véka sót kell együtt megenni ahhoz, hogy a barátság betöltse hivatását.
... minden kiválóság ritka.
... az igazi barát olyan, mintha második énünk volna.
... a természet az erények segítőtársául rendelte a barátságot, nem pedig a vétkek csatlósának.
...a levél nem pirulós természetű...
Nyilvánítsa ki... először az a véleményét, akinek nincs esze.
... már nem maradhatunk középutasok.
... nehéz időkben nem lehet olyan megoldást találni, amely ne járna kockázattal.
... az államot két dolog tartja fenn: a jutalom és a büntetés.
Más szeleket is láttam én már.
Neveket említeni nem tanácsos.
A szokás természetté válik.
A kisebbik rosszat kell választani.
Az a mienk, amit megeszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 233
  • e Hét: 2555
  • e Hónap: 8796
  • e Év: 61062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.