Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Kicsi őrangyal
  2016-07-29 21:55:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyalok   
Ferenc pápa áldása Magyarországra 2016 07 27
  2016-07-29 21:50:45, péntek
 
  Üzenetet küldött a magyar államfőnek Ferenc pápa, amikor a Vatikánból Lengyelország felé tartva, repülőgépe belépett a magyar légtérbe.

A katolikus egyházfő a repülőgépről üdvözletét küldte a magyar államfőnek.

"Imádkozom, hogy a mindenható Isten a béke és a jólét bőséges áldását adja Önre és honfitársaira."

Ennyit mondott a pápa, aki a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra utazott Krakkóba. Hangüzenete az osztrák légiforgalmi irányítókon, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálaton és a Köztársasági Elnöki Hivatalon keresztül jutott el a távirati irodához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Bari és a kiskacsa
  2016-07-29 18:18:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Aranyos pici és a mamája
  2016-07-29 18:17:23, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Állati barátság
  2016-07-29 12:13:33, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Gyulladásokra - hidegen sajtolt olajok
  2016-07-29 11:43:01, péntek
 
 



A szervezetünkben kialakuló gyulladást a természet számtalan kincsével enyhíthetjük, illetve szüntethetjük meg. Kiváló gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek a különféle zöldségek, egyes gyógynövények és fűszernövények, mint például a kurkuma, a citromfű, a menta, a kakukkfű vagy éppen a gyömbér. A szervezeti gyulladás csökkenéséhez, illetve megszűnéséhez naponta legalább 2,5 liter folyadékot kell fogyasztani, de a gyulladás ellen a hidegen sajtolt olajokat is be lehet vetni, hiszen nagyon is hatásosak tudnak lenni.

Ezek az olajok azért kapták ezt a nevet, mivel hidegsajtolással állítják azokat elő. Az olajok előállításakor nem használnak sem adalékanyagokat, sem vegyszereket, így az olajban minden értékes tápanyag megmarad, amely rendkívül pozitív hatással van az egészségünkre. A hidegen sajtolt olajok esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amelyek kiváló élettani hatásokkal rendelkeznek. Általuk is képes az immunrendszerünk megfelelően működni, de szabályozzák a vérnyomást és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek. Ezek az olajok antioxidánsokban is rendkívül gazdagok, amelyek számtalan pozitív hatással bírnak, például késleltetik az öregedési folyamatokat, illetve védik a sejteket a különféle károsodásoktól is.

A lenmagolaj omega-3 zsírsavban gazdag. Rendben tartja a koleszterinszintet és szabályozza a vérnyomást. Legfőképpen a vese-, a hólyag- és a prosztatagyulladás ellen hatásos. Emellett serkenti az emésztést és az idegeket is erősíti.

A köményolaj is csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat, de emellett enyhíti a fejfájást, de megfázás és bőrproblémák esetén is jó szolgálatot tehet. A köményolaj a bélrendszer úgynevezett rossz baktériumaival szemben is képes hatékonyan felvenni a harcot.

A tökmagolaj tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Javasolható azoknak a betegeknek, akik köszvénytől szenvednek, illetve akiknek prosztatamegnagyobbodást vagy -gyulladást diagnosztizált az orvosuk. Nőknél a húgyhólyagproblémákat képes orvosolni. Mivel sok E-vitamint tartalmaz, ezért a bőrünknek is jót teszünk vele. A tökmagolaj fokozza a testi és lelki teljesítőképességet is.

A máriatövismag-olaj védelmet nyújt a máj számára, de részt vesz a májsejtek újraképződésében is, és még a májkárosító anyagok negatív hatásait is képes kivédeni. A máriatövisben lévő szilimarin nevű vegyületnek gyulladáscsökkentő hatása van, elsősorban a krónikus májgyulladást képes mérsékelni.

A dióolaj igen gazdag A-, B1-, B2-, B5 -és C-vitaminban, illetve foszforban, káliumban, kalciumban és vasban. A dióolajat legfőképpen fogíny- és szájnyálkahártya-gyulladásra szokták javasolni, de igen hatékony lehet magas vérnyomás megelőzésére, érelmeszesedésre, és azoknak a gyermekeknek is érdemes fogyasztani, akik koncentrációs problémákkal küzdenek.

A hidegen sajtolt olajokat érdemes mindennap rendszeresen fogyasztani. Lehet inni önmagában, de ízesíthet velük salátákat, különféle ételeket, sőt egyes olajokat sütemények, illetve desszertek készítésénél is fel lehet használni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógynövények ízületi és izompanaszok ellen
  2016-07-29 11:28:13, péntek
 
  Amikor a mozgásszervi rendszer megbetegszik, az kellemetlen fájdalmakkal jár együtt. Ilyen betegség lehet az isiász, az izomfájdalom, az artózis, a reuma vagy éppen a köszvény. Ezekre a problémákra lehet ugyan gyógyszert szedni, de nem nagyon érdemes, hiszen sok olyan gyógynövény éldegél a természetben, amelyek kiválóan tudják orvosolni ezeket a problémákat vagy csillapítani a fájdalmakat.

A csalán egy kiváló gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely hatásosan csillapítja a reuma okozta kellemetlen tüneteket. Vágjon apróra csalánhajtást, majd egy teáskanálnyit öntsön fel 2 deciliternyi forró vízzel. Hagyja állni húsz percig, majd szűrje le. Naponta több csészényit is elfogyaszthat belőle.

A borsmentaolaj is gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik. Ha fájdalmat érez valamelyik végtagjában, akkor dörzsöljön a fájó testrészbe borsmentaolajat vagy készítsen belőle borogatást.

Az ördögkarom nemcsak gyulladást csökkent, de fájdalmat is csillapít. Akinek sok kellemetlenséget okoz a reumája, bátran próbálja ki, mert hamarosan jelentős enyhülést fog tapasztalni. Vágjon fel apró darabokra egy evőkanálnyi ördögkaromgyökeret, majd öntsön a gyógynövényre 3 deciliternyi forró vizet. Hagyja így állni legalább 8-10 órán keresztül, majd szűrje le, és ossza el három egyenlő részre. Reggel, délben és este igyon a teából egy-egy adagot, lehetőleg étkezés előtt.

A tormagyökér nemcsak influenzás időszakban és megfázáskor hatásos, hanem az izomfájdalmakat is lecsökkenti, megszünteti. Reszeljen le két evőkanálnyi tormagyökeret. rakja a lereszelt tormát egy gézdarabra, majd helyezze azt a fájó testrészre. Hagyja rajta 5-10 percig. Naponta több alkalommal is megismételheti ezt a kezelést.

A kámfor jelentős mértékben képes enyhíteni a fájdalmat, különösen reuma esetén lehet hatásos. Ön is készíthet házilag egy fájdalomcsillapító ,,csodaszérumot", nem kell rögtön minden kisebb fájdalom esetén a patikába rohanni. Egy kis üvegcsébe cseppentsen 5 csepp kámforoldatot, 20 csepp árnikatinktúrát és 70 csepp csalántinktúrát. Rázza fel alaposan az üveget, majd dörzsöljön belőle egy keveset a fájó testrészbe. Naponta akár több alkalommal is kezelheti ezzel a keverékkel a fájó ízületeket.

A mustár, pontosabban az őrölt mustármag nemcsak a reumás panaszokat enyhíti, hanem az artózisban szenvedő betegek életét is megkönnyítheti. Daráljon le 3 evőkanálnyi mustármagot, majd keverjen hozzá annyi meleg vizet, hogy egy jól kenhető masszát kapjon. Ezzel a péppel kenje be a kezelendő testrészt, majd hagyja rajta egy negyedórán keresztül. Naponta háromszor is megismételheti ezt a procedúrát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kókuszdió és felhasználása
  2016-07-29 11:23:42, péntek
 
 



A kókuszpálma a pálmafélék családjába tartozik és akár a 30 méteres magasságot is elérheti. A kókuszpálma termésének a magja a kókuszdió. Ennek kemény és barna héja van, hozzánk és más országokba már ebben az állapotában szállítják Indonéziából, Malajziából, Indiából vagy éppen a Fülöp-szigetekről. Tömege akár a két kilogrammot is elérheti. A kókuszdió nem csupán tápláló, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. A kókuszdió tartalmaz B-, C- és E-vitamint, kalciumot, nátriumot, szelént, foszfort, magnéziumot és vasat.

A kókuszpálmának nem csupán a termését, hanem szinte minden részét feldolgozzák és hasznosítják. A fa törzse és levelei ,,építőanyagként" funkcionálnak a szigeteken. A kókuszdiót borító rostszálak sem a szemetesben végzik, hiszen szőnyegeket, zsinórokat, köteleket, kefesörtéket, matracokat és lábtörlőket készítenek belőlük.

A helyi lakosok a kókuszbelet nyers állapotában is fogyasztják, de az is előfordul, hogy megszárítják, majd lereszelik és ételeket ízesítenek vele. A kókuszdióból kinyert kókuszvizet önmagában mintegy üdítőitalként fogyasztják, de például Indiában gyakran lehet találkozni éttermekben olyan ételkülönlegességekkel, amelyek kókuszvizet tartalmaznak.

Kókusztejet már Magyarországon is lehet különböző bioboltokban kapni. A kókusztej nem más, mint a koprából kipréselt folyadék. Mivel a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Kókusztejet házilag is készíthetünk, nem egy bonyolult folyamat. A kókusztej otthoni elkészítéséhez vízre és kókuszreszelékre van mindössze szükség. Daráljon le 100 gramm kókuszreszeléket kávédaráló segítségével, majd adjon hozzá 6-8 deciliternyi vizet, aztán botmixer segítségével alaposan dolgozza össze. Végezetül szűrje át az egészet egy szűrő segítségével. Az elkészült kókusztejet aztán lehet ízesíteni mézzel, vaníliával vagy éppen fahéjjal. A megmaradt kókuszt semmiképpen se dobja ki, hiszen ezt még fel lehet használni sütemények készítésénél, de akár müzlihez is adhatjuk. Aki vállalkozó szellemű és saját maga készíti a kozmetikumait, bátran használhatja még a megmaradt kókuszreszeléket kézkrémbe, de arcradírt vagy éppen házi szappant is készíthet a megmaradt kókuszreszelék felhasználásával.

Napjainkban hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj, amely a koprából kipréselt olaj. A kókuszolajat a szépségápolásban is használhatjuk, hiszen a bőr és a haj számára is fontos tápanyagokat tartalmaz és még fertőtlenítő hatásokkal is rendelkezik. A bőrt selymessé és puhává, míg a hajat fényessé és erőssé varázsolja. A kókuszolajat a konyhában is felhasználhatjuk, hiszen nem csupán egy kitűnő antioxidáns, hanem baktérium- és vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más olaj, emellett pedig a kókuszolajjal készített ételek íze is jobban érvényesül. A kókuszolajat lehet használni sütés és főzés során, sőt még a diétába is be lehet illeszteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Életmódváltás szívelégtelenség esetén
  2016-07-29 11:17:54, péntek
 
  Szívelégtelenség során a vér képtelen annyi vért pumpálni, hogy ellássa a szervezet tápanyag- és oxigénigényét. Amennyiben valakinél ezt a betegséget állapítja meg a szakorvos, a legfontosabb az orvos utasításainak betartása, a felírt gyógyszerek rendszeres szedése, és természetesen az életmódváltás is egy nagyon fontos lépés. Előfordulhat, hogy a betegség már annyira előrehaladott, hogy a folyamatot nem lehet visszafordítani, de sok esetben az életben történő pozitív változások segíteni tudnak, hogy a betegség ne váljon súlyossá, és a beteg életkilátásai, illetve életminősége nagymértékben javuljanak.

Az életmódváltásnak részét kell, hogy képezze a rendszeres testmozgás, amely segíthet a súlyfelesleg leadásában is. Azonban olyan mozgásformát kell választani, amely nem megerőltető és nem terheli meg nagyon a beteg szervezetét. Ez lehet egy könnyű séta, kerékpározás vagy éppen kocogás. Kertészkedni is lehet, de naponta csak annyi kerti munka ajánlott, ami még nem terheli meg a beteg szervezetet. Mint minden, az életmódváltással kapcsolatos változást, így a rendszeresen végezni kívánt edzéseket is meg kell beszélni a kezelőorvossal, aki az egészségi állapot függvényében még javaslatot is tehet egy-egy mozgásformára.

Az egészséges életmódba az egészséges táplálkozás is beletartozik. A betegnek gyógyulása érdekében csökkentenie kell a napi sóbevitelt, mivel a nagy mennyiségű só vízvisszatartást okozhat. Só helyett ízesítse az ételeit fűszernövényekkel, amelyek sütés és főzés során teljes mértékben képesek kiváltani a sót mint fűszert.

Az étkezés során a betegek részesítsék előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, a sovány húsokat, a magas rosttartalmú ételeket, és minimalizálják az állati eredetű zsírbevitelt is.

A szívelégtelenségben szenvedő betegek napi folyadékfogyasztása nem haladhatja meg a másfél, két litert. De mit csináljon a beteg akkor, ha a nyári kánikulában folyton csak inna, viszont nem lépheti át a kétliteres limitet, viszont csak nem akar a szomjúsága elmúlni? Vannak olyan apró trükkök, amelyek segítenek a szomjoltásában. Ilyen például a jégkocka szopogatása, illetve a koffeintartalmú italok kerülése, mint például a tea vagy a kávé. Igyon citromlével elkevert ásványvizet és tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, amit a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek egyébként sem tanácsos fogyasztani, legalábbis nagy mennyiségben semmiképp sem. Sőt, a súlyos szívelégtelenségben szenvedő személyeknek mindenféle alkoholt kerülniük szükséges.

A betegeknek tilos a dohányzás, ugyanis a cigarettázás csak ront az egyén amúgy is ingatag egészségi állapotán.

Nagyon fontos, hogy a páciens minden információt megkapjon nem csupán a betegségével, hanem az életmódváltással kapcsolatban is, hiszen az életvitelben történő minden pozitív változás segít a beteg gyógyulásában, betegsége szinten tartásában és az állapotrosszabbodás megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Hasi elhízás és a máj terheltsége
  2016-07-29 11:12:16, péntek
 
  Az elhízás jelentős egészségügyi probléma az egész világon. Nem egyszerűen esztétikai hiba. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy a nagy súly miatt tönkremennek az alsó végtagok nagy ízületei, illetve degeneratív gerincbetegség jelenik meg, bár ezek is megkeserítik a beteg életét. A kövérség egyfajta anyagcserezavart jelent.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikója nő, legtöbbször magas vérnyomás alakul ki. A nagy mennyiségű zsír a cukoranyagcsere legfontosabb hormonjának, az inzulinnak a hatásvesztéséhez vezet. Ez nem minden estben jelenti, hogy a cukorbetegség megjelenik, de mindenképpen olyan anyagcsere változásokat okoz, melynek komoly következményei vannak. Az inzulin szükséges ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a cukrot a vérből (kivéve az idegsejtek, mert azok cukorfelvételéhez nem kell az inzulin).

Az elhízás során a zsírlerakódást annak helye szerint szokták csoportosítani. Ezek bár a megjelenésükben is mások, a legfontosabb különbséget mégis a bennük zajló zsíranyagcsere eltérései, a szabályozásuk, szabályozhatóságuk változatossága jelenti.

Hasi elhízás esetén a zsír nem csak a hasfal bőre alatt halmozódik, de a belek és a zsigeri szervek körül is. A felső és alsó testfél bőre alatt elhelyezkedő zsírsejtek jól reagálnak az inzulin szabályozó hatására. Normálisan a zsírszövetből nem lép ki zsírsav étkezéseket követően, valamint inzulin emelkedést követően. A hasüregben elhelyezkedő zsírsejtek működését kevésbé befolyásolják ezek a tényezők, a zsírsav felszabadulás folyamatos.

Hogyan hat a májra a hasüregi zsír?
Normális testsúly esetén a kis mennyiségű hasüregi zsírból felszabaduló zsírsav feldolgozása a máj számára nem jelent problémát. Nagy mennyiségű hasűri zsírtartalom mellett azonban a vérben folyamatosan magas a zsírsav szintje.

A belszervek felől ez elsőként a májba vezetődik. Ha meghaladja a máj feldolgozó képességét, zsírcseppek formájában a máj sejtjeiben rakódik le. A zsírraktározás az esteknek egy részében a májsejtek károsodásához vezet. Szerencsére ez nem gyakori jelenség, de van olyan beteg, akiben súlyos májzsugor alakul ki az elhízás következtében.
A kóros zsíranyagcsere másik következménye, hogy a vér magas zsírsavtartalma miatt romlik a szervezet az inzulinnal szembeni érzékenysége. Az inzulin nem kellő erejű hatékonysága arra érzékenyekben a cukorbetegség kialakulását provokálja.

Az anyagcserezavar hosszú távon szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Ezért az elhízás, különösen annak hasi formája és a cukorbetegség, a máj fokozott zsírraktározása révén májkárosodáshoz vezethet. Mégsem ez a legfontosabb szövődmény. A zsírmáj kialakulása inkább indikátora a várható érbetegségeknek. Magát a zsírmájat nem kell, sőt nem is lehet kezelni. A cél a hasi elhízás, a túlsúly megszüntetése, és ezzel az érbetegségek kialakulásának megelőzése. Siker esetén párhuzamosan a májeltérések is javulnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.