Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Céklás-almás-magos tészta
  2016-08-15 23:55:26, hétfő
 
  Céklás-almás-magos tészta

Hozzávalók 2 személyre:
1 fej vöröshagyma
1 kisebb főtt cékla
1 alma
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál zabpehely
1 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál pattogatott amarant
olívaolaj
szójaszósz
25 dkg tészta (penne, fusilli, csőtészta, stb.)

Elkészítés: Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Az amarant kivételével beleszórjuk a magokat, és addig pirítjuk őket, míg az almát megpucoljuk és csíkokra vágjuk. Az almacsíkokat beleszórjuk, és puhára pároljuk. Ehhez pont elég annyi idő, amíg a főtt céklát lehéjazzuk és szintén csíkokra vágjuk. Miután a cékla is belekerült, már hozzáönthetjük az amaratot.

2-3 percig pirítjuk együtt az egészet, ízesítjük kevés szójaszósszal, majd összeforgatjuk az időközben kifőtt tésztával. Már csak a tálalás van hátra!





Megjegyzés

A sót nem felejtettem ki! Nem szükséges hozzá a szójaszósz miatt, bár ez ízlés dolga. A legjobb wokban készíteni.

Kipróbált és bevált változatok:
- sok fokhagymával
- csípős vagy erős paprikával
ízesítve.
Amálka

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Céklás csokoládétorta
  2016-08-15 23:52:31, hétfő
 
  Céklás csokoládétorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
A tésztához:
10 dkg csokoládé (nálam 46%-os)
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
20 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
10 dkg főtt, pépesített cékla
A krémhez:
5 dkg csokoládé
5 dkg pépesített főtt cékla
2,5 dkg vaj
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 tojássárgája
10 dkg mascarpone
2 dl tejszín



Elkészítés: A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. A céklát megfőzzük, megpucoljuk és leturmixoljuk.

A tésztához az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverjük.

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd kivesszük, rácsra téve teljesen kihűtjük.

A krémhez a tojássárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd gőz fölött sűrűre főzzük. Ha már besűrűsödött, hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához keverjük. Addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen kihűtjük.

A kihűlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert tejszínt. (Ha nem növényi tejszínt használunk, akkor egy pici zselatint is kell belekeverni, hogy megálljon a hab.)

Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott késsel felszeleteljük.





Kard Sándorné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zsályás pulykanyársak céklás kölesrizottóval
  2016-08-15 23:48:44, hétfő
 
  Zsályás pulykanyársak céklás kölesrizottóval

Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
30 dkg cékla
37,5 dkg köles
1 zöldborsó konzerv
3 evőkanál tejszín
25 dkg császárszalonna
2 dl zöldségleves (esetleg húsleves valamilyen szárnyasból)

bors
szárnyas fűszerkeverék
1 evőkanál fokhagymás olaj
kb. 30 levélke zsálya
kevés olaj
8 db bambusz nyárs (a fém is jó)



Elkészítés: A húst mossuk meg, és itassuk le róla a vizet. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a szárnyas fűszerkeverékkel, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd forgassuk össze. Ha bambusznyársat fogunk használni, akkor áztassuk vízbe őket.

A kölest mossuk át, és tegyük fel bő sós vízben főni (kb. a forrástól számítva 16-18 perc alatt készre fő). Ne felejtsük el időnként megkeverni!

Amíg fő, vágjuk a szalonnát és a húst kisebb kockákra. Mossuk meg a zsályaleveleket.

Ha mindezzel kész vagyunk, készítsük el a nyársakat: felváltva tűzzünk rá a szalonnából, a pulykából és zsályalevelekből. Én 3 levélkét tűztem egy nyársra.

Fektessük kiolajozott tepsibe, öntsünk kis vizet alá, és toljuk előmelegített sütőbe. VAGY: jön a jó idő, aki teheti, vegye elő a kerti grillt, és süsse meg azon a nyársakat. :-)

Ha a köles megfőtt, csorgassuk rá a fokhagymás olajat, a zöldséglevest, keverjük át és fedjük le.

A céklát pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és tegyük az aprítógépbe. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk bele a megmaradt zsályaleveleket, sózzuk, borsozzuk, és aprítsuk olyan apróra, mintha a cékla reszelve lenne. Ezután keverjük a köleshez. Már ránézni is gyönyörűség! :-)

A zöldborsóról öntsük le a levét, öblítsük át, és miután lecsöpögtettük, ezt is keverjük hozzá a céklás köleshez.

Ha a nyársak megsültek-megpirultak, akkor már csak tálalni kell. Ha a konzervnek a másik végét is levágjuk, akkor nagyszerű forma lesz belőle a köles tálalásához. Így csinálják a nagyok is, csak valami méregdrága formával. :-) Persze forma nélkül is igen guszta...





Megjegyzés

A zöldborsó persze lehet friss, vagy fagyasztott is. Nekem ez a konzerv már régóta árválkodott a kamrámban, ezért esett erre a választás.

Jó kis laktató, mégis egészséges étel.
Hortobágyi Anna

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Céklaleves tejföllel
  2016-08-15 23:45:42, hétfő
 
  Céklaleves tejföllel

Hozzávalók

40 dkg cékla
10 dkg zeller
20 dkg sárgarépa
1 fej felaprított hagyma
0,5 dl olívaolaj
6 dl zöldségalaplé
2 ek fehérborecet
15 dkg uborka
tengeri só
frissen őrölt bors
4 ek tejföl
1 ek snidling
1/2 csokor kapor


Elkészítés

Csíkokra vágjuk a répát, a zellert, és a cékla felét. Felforrósítjuk az olívaolajat, és közepes lángon kb. 3 percig pirítjuk a zöldségcsíkokat.
Hozzáadjuk a hagymát, és együtt pirítjuk néhány percig. Felengedjük a zöldségalaplével, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, 2 percig főzzük, majd az ecettel ízesítjük.
A maradék céklából kipréseljük a levet, és ezt is a leveshez öntjük. A hűtőbe tesszük legalább 2 órára. A magok eltávolítása után kockázzuk fel az uborkát.
Tálaláskor először a tányérba merjük a levest, majd beletesszük a kockára vágott uborkát, végül a tejfölt és a felaprított zöld fűszereket.





CSEH JÁNOS
séf

Ne főzzük túl puhára a zöldséget, maradjon inkább friss, ropogós.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Esőmentes hetet!
  2016-08-15 22:51:56, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Vihar szakította meg a strandolást
  2016-08-15 21:02:21, hétfő
 
  Vihar szakította meg a strandolást





Sokan épp a nyaralásukat töltik a Balatonnál, a keleti medencében azonban zivatar szakította meg a jó időt.

Északkeleten, valamint a Dunántúl középső és északi felén hozott egyelőre zivatarokat az a hidegfront, amely a mai nap időjárását leginkább befolyásolja. Szombathely térségében mindössze 19-20 fokot mérünk jelenleg.

Sokan szeretik a Balaton ezer arcát, azt a türkizkék színt, amit egy-egy vihar érkezésekor produkálni tud a tó, következzen hát tihanyi és siófoki webkameránk gyorsított felvétele:

Videók:

Link

Link

Írta: Nagy-Kurunczi Rita

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyenge hidegfront indítja a hetet
  2016-08-15 20:57:59, hétfő
 
  Gyenge hidegfront indítja a hetet





Záporokkal, zivatarokkal indul a hét, de jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, marad a nyárias, meleg idő.

Hétfő reggelre északi irányból hidegfront éri el hazánkat, az északi tájakon és a főváros térségében már a reggeli, kora délelőtti órákban kialakulhat zápor, zivatar. A nap első felében jellemzően az ország északi felén, majd napközben délebbre is számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadással.

Záporos, zivataros hétkezdet

Ezek környezetében élénk, erős lökések is kísérhetik a szelet, de alapvetően mérsékelt lesz a légmozgás. A front felfrissíti a levegőt, ugyanakkor jelentős hőmérséklet visszaeséstől nem kell tartanunk, a maximumok 24 és 31 fok között alakulnak.





Kedden eleinte a déli tájakon lehet még záporos az idő, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. Észak felől csökkenni kezd a felhőzet, napközben legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, zivatar, a hőmérséklet 23-29 fok között alakul.

Marad a meleg, nyárias idő

Szerdán és csütörtökön napos-gomolyos időre készülhetünk. Szerdán erősebb lehet a gomolyfelhő-képződés, ekkor több, csütörtökön már kevesebb helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Pénteken napos idő ígérkezik, legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb zápor, de a légmozgás a Dunántúlon már feltámad. Nemzeti ünnepünkön napos, de szeles időre van kilátás, az esti órákban zápor, zivatar északnyugaton lehet. A hőmérséklet általában 30 fok felett alakul majd.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 159 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.