Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A mungóbab jótékony hatása 20 pontban
  2016-08-17 21:08:50, szerda
 
 


A mungóbab rendkívül tápláló, ezért sokféle módon van jó hatással az egészségre és a bőrre.

1. Öregedésgátló:
A mungóbab erős öregedésgátló hatással bír, ami miatt a benne található réz felel, mivel hatékonyan csökkenti a ráncokat és öregedési foltokat. Rendszeres használatával akár 10 évvel is fiatalabbnak nézhet ki a koránál. Az öregedés aggodalommal tölti el azokat a nőket, akik szeretik a bőrüket, hajukat és körmeiket. Ha szeretne fiatalos kinézetű maradni, fogyasszon mungóbabot.

Nem csak finom ételek készíthetőek belőle, de a bőrápolásban is kiválóan felhasználható.

2. Ragyogó bőr:
A mungóbab ragyogóvá teszi a bőrt. A benne lévő réz ugyanis hatékonyabbá teszi ezen a téren, ami miatt számos arcpakolásban és arckrémben is használják. A mungóbabot bőrradírként is fel lehet használni - otthon nagyon könnyedén készíthető természetes arcradír a mungóbabból.

Mungóbabos természetes arcpakolás:

Reszelje le a mungóbabot, hogy finom port kapjon.
Adjon a porhoz meleg vizet és készítsen belőle krémet.
Vigye fel a keveréket az arcára és hagyja fent 10 percig.
Dörzsölje át vele a bőrét a következő 10 percben.

A végén a bőr megtisztul és a pórusok összehúzódnak. Ez a mélyen ható arcradír rendkívüli módon megszabadít a barnaságtól, a pattanásoktól, a felesleges faggyútól és a nem természetes fénylő bőrtől.

3. Fényes haj:
A réz, ami nyomokban megtalálható a mungóbabban is, olyan ásványi anyag, amely hozzájárul a fejbőr egészségéhez. A réz biztosítja a vas, kalcium és magnézium megfelelő felhasználását a szervezetben. A mungóbab fogyasztásával pótolható a szervezetben a szükséges réz mennyisége, ezáltal a vas is hatékonyabban hat a szervezetre. Az agy megfelelő oxigénellátásával a fejbőr egészséges marad, a haj pedig fényes, hosszú, erős és sűrű lesz. A mungóbabból akár kiváló természetes hajpakolást is készíthet.

Mungóbabos természetes hajpakolás:

Reszelje le a mungóbabot finom porrá.
Adjon a porhoz zöldteát és készítsen sűrű krémet belőle.
Adjon hozzá olívaolajat és mandulaolajat, majd jól verje fel a krémet.
Adjon hozzá körülbelül 2/3 evőkanál túrót és jól keverje össze a hozzávalókat.

Ezzel a hajpakolással kiválóan kezelhető a száraz, károsodott, kezelhetetlen és korpás haj, mivel a hajpakolás mélyen hidratálja a száraz és károsodott hajat, valamint fejbőrt. Visszaállítja a fejbőr normál pH értékét, így a haj szép fényes lesz.

4. Szabályozza az anyagcserét:
Sokszor azok, akiknek rossz az anyagcseréjük, sokszor küzdenek gyomorrontással és savassággal. A mungóbab gazdag rostban, ezért serkenti az emésztést. A rost megkönnyíti a salakanyagok mozgását a belekben, valamint nagy mértékben enyhíti a gyomorrontást és a savasságot.

5. Koleszterin:
A szívbetegségek elég gyakoriak manapság, mivel a nem megfelelő életvitel hozzájárul a legtöbb szívprobléma kialakulásához. A mungóbab serkenti az anyagcserét, ezáltal csökkenti a koleszterin kialakulását és felgyülemlését az artériákban és hajszálerekben. A mungóbab fogyasztásával így a szívbetegségek is távol tarthatóak.

6. Könnyű étel:
Azok, akik láztól, gyomorfájástól vagy hasmenéstől szenvednek, gyakran nehéznek találják az étel megemésztését. Továbbá az ízlelés is más, ha az ember beteg, ezért még nehezebb az étel elfogyasztása. A mungóbab azonban nagyon könnyen emészthető (mivel gazdag rostokban), és finom ételek készíthetőek belőle.

7. Erősíti a csontokat:
A mungóbab természetes kalciumpótlásként is fogyasztható. Hozzájárul a csontok egészségéhez, így véd a csonttörések ellen.

8. Fogyás:
100 gramm mungóbabban csak 330 kalória van, ezért ez a zöldség az egyik legegészségesebb választás, ha az ember fogyni szeretne.

9. Egészséges fogíny:
A kalciumon kívül a mungóbab nátriumban is gazdag. A nátrium a fogak és a fogíny egészsége szempontjából létfontosságú, mivel az olyan fogíny problémák, mint a fájdalom, vörösség, rossz szag, fogínyvérzés és érzékenység kialakulása is megelőzhető vele.

10. Szabályozza a vérnyomást:
Bizonyított tény, hogy a mungóbab szabályozza a zsírt, továbbá nagy mennyiségű magnézium található benne, ami kiválóan szabályozza a vérnyomást. A mungóbab így segít fenntartani a vérben a magnéziumszintet, ami ellazítja az ereket és csökkenti a magas vérnyomást. Ezáltal a vérnyomás szabályozhatóvá válik.

11. Növeli a mentális koncentrálóképességet és éberséget:
Azoknak, akiknek koncentrációs gondjaik vannak, vagy gyenge a memóriájuk, mungóbabot kellene fogyasztaniuk. A mungóbab gazdag vasban, amely a vérben az oxigént szállítja és így oxigénnel látja el a belső szerveket és a szöveteket. A mungóbab fogyasztásával biztosítható, hogy az oxigén megfelelő mennyiségben jusson el a szervezet különböző részeibe, így az agyba is. A megnövekedett koncentrációval a memória is javul.

12. Erősíti az immunrendszert:
A mungóbabban lévő vas erősíti az immunrendszert, valamint ellazítja az izmokat és szöveteket, így a vérben lévő anyagok még aktívabbá válnak, a szervezet természetes ereje pedig növekszik, így fel tudja venni a harcot a fertőzésekkel.

13. Méregtelenít:
A méreganyagok komoly problémát jelentenek, és hosszútávon olyan mellékhatásaik lehetnek, mint a fekélyek és a rák. A mungóbab fogyasztásával azonban megszabadulhat a méreganyagoktól. Segít fenntartani a keringést, valamint könnyedén eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, és megakadályozza a szabadgyökök kialakulását.

14. Rák ellenes hatású:
Mint már előbb említésre került, a mungóbab megakadályozza a szabadgyökök kialakulását. Ezek a szabadgyökök a szennyezés, stressz, egészségtelen életmód és a szervezetben lévő méreganyagok következménye.

Befolyásolják a normális sejtnövekedést, így rák kialakulásához is vezethetnek. A mungóbabbal azonban, ami természetes módon gátolja a szabadgyökök működését, csökkenthető és megakadályozható a rák kialakulásának kockázata.

15. Szabályozza a cukrot:
A mungóbab növeli az egészséges cukrok kialakulását és gátolja az egészségtelen cukrokat az emberi szervezetben. Az egészséges cukor (vagy gyümölcscukor) könnyen emészthető és nem kering a vérben, valamint könnyen átalakul. A mungóbab fogyasztásával hatékonyan szabályozható a cukor anyagcseréje a szervezetben, így megakadályozható a cukorbetegség kialakulása.

16. Egészséges szemek:
A mungóbab tele van olyan, a szemre jó hatással lévő, vitaminokkal, mint a C-vitamin. Ez egy természetes antioxidáns, ami segít abban, hogy a retina megőrizze rugalmasságát, ezért a mungóbab jó választás lehet a szem egészségének megőrzése érdekében.

17. Vírusölő:
C-vitamin tartalma miatt a mungóbab erős vírusölő. A C-vitamin növeli bizonyos anyagok termelését a vírusok támadása esetén. A mungóbabban lévő vas pedig növeli ezeknek az anyagoknak és a C-vitaminnak a hatását. Ezenkívül a mungóbab távol tartja az immunhiányos betegségek kialakulását.

18. Serkenti a növekedést:
A gyermekek megfelelő fejlődése létfontosságú, a mungóbab pedig elősegíti és biztosítja a gyerekek megfelelő növekedését. Természetes módon keverednek benne a különböző vitaminok és ásványi anyagok, amely serkentik a növekedési hormonok termelését a szervezetben.

19. Véralvadás:
Sérülések esetén a vérzés elkerülhetetlen. Szerencsére azonban a vér elég gyorsan alvad, így biztosítja, hogy ne veszítsen a szervezet túl sok vért. A rendszertelen és elégtelen mennyiségű K-vitamin viszont megzavarja a véralvadást, ami életveszélyes problémák kialakulásához is vezethet. A mungóbab természetes K-vitamin forrás, így hozzájárul a megfelelő véralvadáshoz.

20. Máj:
A proteinre nem csak az egészséges izmoknak és csontoknak van szüksége, hanem a májnak is, mivel védi a protein a károsodástól. A mungóbab az egyik legjobb proteinforrás, ezért naponta fogyasztva megvédi a májat. A protein biztosítja a májban a bilirubin és biliverdin megfelelő működését, így nem alakul ki sárgaság.

A fenti lista jól mutatja be, milyen pozitív hatásai vannak a mungóbabnak és mennyire tápláló zöldség. A mungóbab nem csak az emésztésre van jó hatással számos módon, de arc- és hajpakolásként is rendkívül hatásos. Ezért aztán fontos, hogy nagy mennyiségben fogyassza a mungóbabot, mivel így egészséges maradhat, haja és bőre pedig gyönyörű, valamint ragyogó lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cukorbetegeknek javasolt gyümölcsök
  2016-08-17 21:05:08, szerda
 
  A legjobb gyümölcsök cukorbetegség esetén

Mivel a gyümölcsök többsége édes, nagyon sokan úgy gondolják, hogy a cukorbetegeknek kerülniük kell azokat. Pedig van jó néhány olyan gyümölcs, amelyik kifejezetten hatásos a vércukorszint normál értékeinek fenntartásában, emellett vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és fitonutriensekben is gazdag.
Cukorbetegség esetén a glikémiás index mellett a glikémiás terhelésre is oda kell figyelni.
Az alacsony glikémiás indexű gyümölcsök kedvezőbbek cukorbetegeknek, mivel kevésbé befolyásolják a vércukor szintet.

Íme, a legjobb gyümölcsök cukorbetegeknek

1, Alma
A ropogós, lédús alma védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen. Az alma vízoldékony rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. A benne lévő pektinek méregtelenítik a szervezetet, eltávolítják a káros salakanyagokat és csökkentik a szervezet inzulin igényét.
Emellett az alma segít megelőzni a szívinfarktust, csökkenti a rák előfordulását és a cukorbetegség szövődményeit is mérsékli.
Az alma glikémiás indexe 30 és 50 között van.

2, Meggy
A meggy glikémiás indexe az egyik legalacsonyabba a gyümölcsök között, mindössze 22. Antioxidánsokat, béta-karotint, C-vitamint, káliumot, magnéziumot, vasat, rostokat és folsavat tartalmaz.
A meggyben lévő antocianidinek csökkentik a vércukorszintet az által, hogy növelik az inzulintermelést. Védik a szív és érrendszert, csökkentik a rák rizikóját is.

3, Guava
A guava nagy mennyiségben tartalmaz likopint, élelmi rostokat, C-vitamint és káliumot. Azok, akiknél magasabb a cukorbetegség kialakulásának rizikója, rendszeresen fogyasszanak guava levél teát.
Minden nap egy guava gyümölcs fogyasztása javasolt.

4, Grapefruit
A grapefruit az egyik legjobb gyümölcs cukorbetegség esetén. Glikémiás indexe alacsony, 25, rost és C-vitamin tartalma pedig magas.
A benne található naringenin nevű flavonoid növeli a szervezet inzulin érzékenységét, ami segít az egészséges testsúly fenntartásában.

5, Avokádó
Magas rost és egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma miatt az avokádó gyümölcs kiváló a vércukorszint kordában tartásához. Egészséges zsírtartalma azért is fontos, mert a cukorbeteg embereknél megnő a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélye. Kálium és ásványi anyag tartalma pedig segít megelőzni a diabéteszes neuropátia kialakulását.

6, Eper
Az eper természetes antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban gazdag, amik segítenek a vércukorszint normalizálásában. Antioxidáns vegyületei csökkentik az LDL koleszterin szintet, a vérnyomást és növelik a HDL koleszterin szintjét.

7, Narancs
A narancs az egyik legjobb választás a cukorbetegeknek természetes C-vitamin, rost és tiamin tartalma miatt. Viszonylag alacsony glikémiás indexe (31-51) révén nem emeli hirtelen a vércukorszintet.

8, Körte
A körte A, B1, B2, C és E-vitaminokban gazdag, emellett rostokat is tartalmaz, amik segítik az emésztést, szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a koleszterint és erősítik az immunrendszert.
A körte szénhidrát és kalóriatartalma alacsony, glikémiás indexe 38.

9, Kivi
Korábbi tanulmányok pozitív korrelációt találtak a kivi fogyasztás és a vércukorszint csökkenése között. A kivi A, C és E-vitaminokban, flavonoidokban, káliumban és béta-karotinban gazdag.
Glikémiás indexe 47 és 58 között van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fájdalomcsillapításra : ördögkarom
  2016-08-17 13:27:44, szerda
 
 



Gyógyír a reumára és a derékfájásra: ördögkarom

Az ördögkarom legfőképpen Dél-Afrikában található meg. Nevét onnan kapta, hogy nagy, karomszerű tüskéi vannak. Központi karógyökerei nagyok, akár a másfél méteres hosszúságot is elérhetik. A gyógynövény rózsaszínű vagy skarlátvörös virágai a nyeles levelek tengelyén üldögélnek. Gyógyító célokra elsősorban a gyökereket használják, hiszen ezekben van a legtöbb hatóanyag.

Az afrikai nép hosszú idők óta alkalmazza ezt a különleges gyógynövényt gyomorpanaszokra, bélbetegségekre, de reuma elleni szerként is hatásosnak gondolják. Úgy vélik, hogy az ördögkarom hatásosan képes meggyógyítani a vese, a máj és az epe betegségeit és az emésztési panaszokat. Fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak ennek a gyógyító növénynek és úgy vélik, hogy az allergia tüneteit is enyhíti, illetve a bőrbetegségekkel is csodát képes művelni.

Emésztési zavarok esetén teát kell készíteni a gyógynövény gyökeréből. Forraljon fel három deciliternyi vizet, majd öntse rá a csészében lévő teáskanálnyi összeaprított gyökérzetre. Hagyja állni legalább 8-10 órát, majd szűrje le és fogyassza el. Naponta három alkalommal is ihatja ezt a fura nevű növényből készült főzetet. Az ördögkaromfőzet emésztésre gyakorolt pozitív hatását klinikai vizsgálatok is igazolják. A kísérleti személyek a vizsgálat végén arról számoltak be, hogy korábban sokat szenvedtek hasmenéstől vagy székrekedéstől, vagy étvágytalanok voltak, esetleg puffadás gyötörte őket. Azonban a kísérlet során alkalmazott ördögkarom-terápia végeztével ezek az emésztési panaszok valamennyi személynél teljesen megszűntek

Az ördögkaromból készült készítmények - legfőképpen az ördögkarom-kivonat - pedig a mozgásszervi megbetegedésekben - derékfájás, ízületi artrózis, reumás panaszok -bizonyultak hatásosnak. A vizsgálatok során a kísérlet vezetői azt a megállapítást tették, hogy az ördögkarom-készítmények jelentősen csökkentették a betegek fájdalmát, és a mozgásukban is javulás volt tapasztalható. A vizsgálat során az is kiderült, hogy az ördögkarom nem csupán fájdalomcsillapító, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Egy másik vizsgálatban pedig a térd- és csípőfájdalommal küszködő betegek fájdalmát csillapította a gyógynövényből készült kivonat.

Az ördögkarom és a belőle készült kivonatok és egyéb készítmények fogyasztása nem javasolt gyomor- és nyombélfekély esetén, illetve áldott állapotban lévő hölgyek és szoptató kismamák is tartózkodjanak a használatától.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunrendszer erősítésre : fekete bodza
  2016-08-17 13:22:05, szerda
 
 



A fekete bodzát a népgyógyászat már ősidők óta alkalmazza. A bodza meglehetősen gazdag A-, B- és C-vitaminban, illetve vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Tartalmaz még folsavat, almasavat, citromsavat, pektint, antociánokat és flavonoidokat.

A fekete bodza hashajtó, vértisztító, vizelethajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Régebben előszeretettel alkalmazták arcidegzsába ellen. A bodzából készült tea és szirup láz és influenza esetén az egyik leghatásosabb természetes gyógyszer, ugyanis elősegíti az izzadást, amely a betegség lefolyását is képes megrövidíteni. A bodzát lehet alkalmazni megfázásra, hörghurutra, köhögéscsillapítóként és immunerősítőként is. A bodzából készült főzettel inhalálni is lehet, mivel tisztítja a légutakat és köptető hatása is van.

A friss bodzahajtás hashajtó és vértisztító tulajdonsággal bír, de rekedtség ellen is kiváló. A bogyó is rendelkezik izzasztó és hashajtó hatásokkal.

A fekete bodzából készülhet szörp, lekvár, alkoholos ital, méz vagy éppen savanyúság. A virágokat sütve is lehet fogyasztani. Készítsen közepes sűrűségű palacsintatésztát, mártogassa meg benne a bodzavirágot, majd forró olajban süsse ki. Még melegen szitáljon erre a finom csemegére fahéjas porcukrot.

Megfázás esetére készítsen bodzaszirupot. A szirup azonban megelőzésre is kiváló, hiszen nagyszerű immunerősítő is. Mosson meg alaposan 20 dkg bodzabogyót, majd öntsön rá két liter hideg vizet. Várjon legalább félórát, hogy a bogyók alaposan kiázzanak, majd forralja fel a bodzás vizet. Miután felforrt a víz, főzze még legalább húsz percig a bodzabogyókat. Közben folyamatosan kavargassa. Ezt követően húzza le a tűzről és hagyja kihűlni. Ezután szűrje le az edény tartalmát, majd adjon hozzá 2-3 csészényi mézet. Majd tegye fel a tűzhelyre ismét az edényt, és alacsony lángon forralja fel az elegyet, míg szirupsűrűségű lesz. Ha lehűlt a szirup, töltse üvegekbe. Mivel semmilyen tartósítószert nem használunk a szirup elkészítésénél, ezért mindenképpen hűtőben kell tárolni ezt az immunerősítő itókát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kánikulára gyógynövények
  2016-08-17 13:12:33, szerda
 
 



A gyógynövények is rendelkeznek némi varázslattal, és még a nyári hőségben is számíthatunk fájdalomcsillapító, izzadáscsökkentő vagy éppen hűsítő erejükben.

A nyári forróságban nagyon sok folyadékot kell fogyasztanunk, hogy megelőzzük a dehidratált állapotot. Sokan fogyasztanak ilyenkor jeges, hűsítő cukros italokat, de ezek egyrészt csak pillanatnyilag csillapítják a szomjunkat, másrészt nem is egészségesek.

Elsősorban vizet kellene innunk, naponta legalább 2-2,5 liternyit, de egyes gyógyteák is alkalmasak arra, hogy szervezetünket lehűtsék, felfrissítsék. Ilyen gyógynövény például a menta vagy a citromfű.
Naponta akár két-két csészével is fogyaszthatunk mindkét gyógynövényből készült teából, de kellemes, hűsítő italt is készíthetünk menta és citromfű felhasználásával. Egy edénybe tegyen két liter vizet, majd morzsoljon bele egy csokor alaposan megmosott mentalevelet vagy citromfüvet, és karikázzon bele egy egész citromot. Adjon hozzá egy nagyon kevés mézet, majd forralja az elegyet legalább 15 percig. Majd szűrje le az italt és töltse üvegekbe. Jégkockát is készíthet a kellemes, gyógynövényes italhoz. A jégkockákba is tehet egy-egy menta- vagy citromfűlevelet.

Nyáron hiába süt oly sokat a nap, nem mindig nyújtjuk a legjobb formánkat, főleg ha már hetek óta el kell viselnünk a perzselő napsugarakat. A nagy meleg nemcsak az idősebbek szervezetét viseli meg, a fiatalok is éppúgy szenvednek tőle, még ha sok esetben nem is vallják ezt be. Persze sokan szeretik a meleget, de sok ember szervezetét megviseli a folyamatos hőség, és ez a közérzetükre is rányomja a bélyegét, illetve sokan küzdenek a nagy melegben migrénnel, fejfájással is.
Néhány gyógynövény azonban ilyenkor is a segítségünkre lehet. Migrén ellen nagyon jó a rozmaringból készült tea, az ideges eredetű fejfájást pedig a citromfűtea csillapítja. A borsmentaolaj is csillapítja a fejfájást. Egy zsebkendőbe csepegtessen egy csepp borsmentaolajat és kilenc csepp vizet, majd a zsebkendővel dörzsölje be a homlokát és a tarkóját. A fájdalom hamarosan alább fog hagyni. A zsurlótea is hatásos fejfájás ellen, főleg ha emellé még általános gyengeség is párosul. Esténként pedig a kakukkfüves fürdő hozhat felüdülést a meleg miatt kimerült szervezet számára. Rakjon két marék frissen szedett kakukkfüvet a fürdővizébe, majd relaxáljon benne húsz percen keresztül. A fürdés befejeztével vegyen hideg-meleg vizes váltózuhanyt, majd pihenjen le az ágyába.

Közérzetjavításra, feszültségcsökkentésre a lábfürdők is hatásosak. Egy lavórba tegyen 3-4 liternyi langyos vizet és csepegtessen bele 5-6 csepp rózsaolajat, de egy-két virágszirommal is kipróbálhatja a pihentető lábfürdőt. A kakukkfűből vagy kamillából készített lábfürdő is nyugtató hatással bír, és a napközben elfáradt lábakat is felfrissíti.

Nyáron mindenki izzad.
Nincs ezen mit szégyellni, a verejtékezés egy teljesen természetes folyamat. A gond akkor kezdődik, ha az izzadás kellemetlen szaggal párosul. Nagyon jó izzadáscsökkentő gyógynövénynek számít az orvosi zsálya és az izsóp is. Ha valakinek a lába izzadós, akkor hetente egy vagy két alkalommal készítsen lábfürdőt tölgyfakéreg és izsóp egyenlő arányú keverékéből. A levendulatea és a zsályatea pedig belsőleg szabályozza az izzadást. Házilag is készíthet izzadásgátló dezodort, amelyet aztán hűtőben kell tárolni. Készítsen gyógynövényes főzetet egy deciliter desztillált vízből és orvosi zsályából. Amikor kihűlt a főzet, szűrje le, majd adjon hozzá 5-5 csepp teafa- és zsályaillóolajat. Végezetül pedig adjon hozzá fél teáskanálnyi növényi glicerint. Öntse az elegyet pumpás üvegbe és már használhatja is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
A reuma és a sport
  2016-08-17 13:05:04, szerda
 
  A testmozgás mind megelőző, mind javító hatással rendelkezik a mozgásrendszer megbetegedéseinél: porckopásnál, a gerincoszlop elváltozásainál, gyulladásos-reumatikus betegségeknél. Tanulmányok támasztják alá, hogy a krónikus, nem gyulladásos fájdalom szindrómájában szenvedő betegek több mint felénél a rendszeres mozgás a fájdalmak jelentős és tartós enyhüléséhez vezet. Ezáltal gyakran a fájdalomcsillapító gyógyszereken is spórolhatunk.

Mítoszok és tények

Mítosz: ,,A reumás betegeknek kímélniük kell magukat, és lehetőleg nem szabad mozogniuk."
Tény: A reumatikus megbetegedések többnyire a mozgásrendszert érintik. Mégis hiba lenne az ízületeket és az izmokat a lehető legjobban kímélni. Ellenkezőleg: a rendszeres mozgás alap, és ennél a fajta betegségnél az egyik legfontosabb kezelés.

Mítosz: ,,Amióta beteg vagyok, nem megy a sportolás."
Tény: A reumatikus betegség következményeként a mozgáskorlátozottság miatt előfordulhat, hogy a megszokott sportágat már nem tudjuk a szokásos módon folytatni. Gyakran azonban a mozdulatok kis módosításaival vagy néhány trükkel új lehetőségeket találhatunk, hogy tovább űzhessük ugyanazt a sportot.

Mítosz: ,,Szívesen sportolnék, de nincs rá lehetőségem."
Tény: Nincs olyan helyzet, amikor a mozgás valamilyen formája ne volna lehetséges! Történhet ez gyógytorna vagy egyéb fizioterápiás gyakorlatok formájában.

A fájdalom ördögi köre
Minden fizikai fájdalomérzet izomfeszüléshez vezet. Ez az izomrostok tartós kontrakcióját jelenti, amely az izomzat csökkent vérellátásához vezethet, és így tovább rosszabbodik a fájdalom. Ezt gyakran tetézi a kímélő testtartás. A fájdalmas testtájak még kevésbé mozognak, illetve aktiválódnak. Ez további feszülésekhez és csökkent keringéshez vezet, növekvő fájdalommal. A kör bezárult. A legfontosabb cél tehát mind a degeneratív (pl. artrózis), mind a gyulladásos-reumatikus (pl. reumatoid artritisz) betegségeknél a mozgékonyság javítása és megőrzése.

Válaszok a legfontosabb kérdésekre

Sporttal kiváltható egy akut roham?
Sok reumás attól fél, hogy a sporttal egy akut rohamot vált ki a betegségében. Többnyire azonban épp az ellenkezőjéről van szó: az ésszerűen végzett testmozgás az általános állapot javításával a rohamok gyakoriságának csökkenéséhez vezet. Ráadásul, ha rohamok lépnek fel, ezek gyakran nem olyan erősek, mint a teljesen edzetlen betegeknél.

Sportolhatok akut roham esetén?
Hirtelen fellépő ízületi gyulladás esetén a kímélés álljon első helyen. Általánosságban azonban az ízületeket gyulladásos rohamban is kell mozgatni lassan, hogy az izomzatot mozgékonyan tartsuk.

A testmozgás az artrózis rosszabbodásához vezet?
A gyakran megfogalmazott félelemmel ellentétben az orvos, illetve a fizioterapeuta felügyelete mellett végzett testmozgás nem vezet a fennálló ízületi porckopás rosszabbodásához. Ellenkezőleg: az izomerősítéssel visszahúzódhat a fájdalom, az elváltozások lelassíthatók, és a mozgékonyság javulhat. Ezért a rendszeres edzés ideális kiegészítője az artrózis kezelésének.

Mennyit szabad mozogni?
A teljesen inaktív életmóddal összevetve már egy kevés mozgás beiktatásának is nagyon pozitív és tartós hatásai vannak az egészségre. Az ajánlás heti 3-4-szer kb. 30 perc mozgás. Elsősorban állóképességi sportot válasszunk: futás, nordic walking, úszás, kerékpározás. Minden lehetőséget használjunk ki a mindennapokban is a testi aktivitásra: például lift helyett gyakrabban használjuk a lépcsőt. Ha teljesen edzetlenek vagyunk, a testünknek előbb hozzá kell szoknia az új terheléshez. Ezért lassan kezdjük el, és iktassunk közbe szüneteket. Célszerű reális célokat kitűzni, ami rendszeres edzésre motivál, mert a célok elérése nagy sikerélményt jelent.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyöngyös estélyi ruha
  2016-08-17 11:57:06, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Esküvői-estélyi ruhák  
Elegáns fehér hosszúruha
  2016-08-17 11:56:05, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Esküvői-estélyi ruhák  
Fehér fűzős estélyi ruha
  2016-08-17 11:55:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Esküvői-estélyi ruhák  
Nagyon szép menyasszonyi ruha
  2016-08-17 07:42:56, szerda
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Esküvői-estélyi ruhák  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 238 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5948
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 46216
  • e Év: 250917
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.