Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Komolyzene
  2016-08-18 11:33:59, csütörtök
 
 



Link

Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Szép írások
  2016-08-18 11:26:27, csütörtök
 
  A SZAVAK EREJE (Voldemortnak)
A kritika olyan, mint az eső: elég finomnak kell lennie,
hogy táplálja az ember növekedését anélkül,
hogy megsemmisítené a gyökereit.
(Frank A. Clark amerikai író-karikaturista)
Nap, mint nap fogalmazunk meg kritikákat. De mi is a kritika?
A kritika, nem más, mint bírálat. Bíráljuk valaki tetteit, kimondott, vagy leírt szavait, de ha önkritikát is gyakorlunk, akkor saját magunkat bíráljuk. Egy kritika lehet építő vagy romboló hatású. A kritikák, mindig tényt közölnek. Állítanak és tagadnak. Ezért nem mindegy hogyan alkalmazzuk azt.....
Ott van például a destruktív kritika. Ez a leggusztustalanabb dolog ,,szerintem" ami csak létezik. A legnagyobb romboló hatása van az ember lelki világára. Az a baj vele, hogy ez csak és kizárólag a másik rombolására, és földbedöngölésére való. Általánosságban olyan emberi jellemzőre, külső vagy belső tulajdonságot támad, amiben a másik ember hiányosságának vélünk felfedezni. Akkor van igazából teljes romboló hatása, a másik embernek, ez már amúgy is frusztrációt okozott az eddigi életében.
De mondok egy példát. Ha egy férfi azt firtatja egy nővel szemben, hogy lapos, nincs melle és ezáltal hogyan néz ki. Mivel a nő alapból nincs megelégedve magával, ez sérülést okoz neki. Az csak még jobban rombolja a dolgot, ha életében ezt mástól és máskor is megkapja. A destruktív kritika belülről mardossa, hosszú időn át, és később arra is képtelen lesz, hogy meztelenül a tükör elé álljon, nemhogy levetkőzzön egy férfi előtt.
Kellő empátia nélkül nem lehet valakit kritizálni. Nem lehet tudni, hogy az illető éveken keresztül, milyen módon, és körülmények között került arra, a jelenlegi pontra ahol éppen most van, mert ezek határozzák meg a cselekedeteit, és mondanivalóját. És kinek van joga bírálni más eddigi életének mindennapját?
Sokan összetévesztik a kritikát, és a véleményt. Pedig szerintem hatalmas nagy különbség van a kettő között. A bírálat konkrétan azt jelenti, hogy valamit jobban tudsz a másiknál, mindenféle alázat nélkül, de szerintem tartalmaz egy kis felsőbbrendűséget is. A vélemény ezzel szemben, magában hordozza annak a lehetőségét, hogy lehet nincs igazam, de jelen esetben ez az álláspontom. Nem emelkedik a másik ember felé, kellő alázatot szolgáltat az ,,emberek vagyunk, tévedhetünk" oltárán. pedig egyszerű lenne ezen változtatni.
Csak annyira van szükség, hogy egy varázsszóval kezdjük, mások felé azt a gondolatot, amiről vélemény kívánunk alkotni.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2016-08-18 11:20:28, csütörtök
 
  Mindenkit szeress, ne sokban bízz,
Ne bánts senkit, ellenséged inkább féljen,
Minthogy legyőzd, barátodat szívedre rejtsd,
Szidjanak hallgatásért, ne beszédért.
William Shakespeare



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Barátság
  2016-08-18 11:16:13, csütörtök
 
  BARÁTSÁG
Egy barátot gyakran meg kell kímélnünk attól, amit valójában gondolunk. Amolyan hallgatólagos egyezség ez. Nem veszünk tudomást egymás hibáiról, és megőrizzük egymás titkait.
A barátság nem az őszinteségről szól.
Az igazság túl éles fegyver ahhoz, hogy olyasvalakivel szemben forgassuk, akiben megbízunk, és akit tisztelünk.
A barátság az önismeretről szól. A barátunk szemében önmagunkat látjuk, mint egy tükörben. Segít megítélni, hol tartunk, hova jutottunk.
Nem egy igazmondó juhászra van szüksége aki szembe állítja rendszeresen a hibáival, hanem egy társra aki a természetes igényét váltja ki arra, hogy a hibáit maga tárja fel és javítson rajta.
De ehhez bizalom kellene..



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Férfiakról nőknek
  2016-08-18 11:10:05, csütörtök
 
  Nőként a testeddel azt csinálhatsz, amit akarsz. Izzadhatsz a konditeremben, hogy a legkerekebb segged legyen a világon, lufikat pakolhatsz a melleid helyére, Picassot megszégyeníthető módon mázolhatod magad, de ha lelki világod sivár, buta vagy mint a tök, ne csodálkozz azon, ha csak egy numera leszel egy pasi naplójában. Mióta a világon léteznek a nők, azóta igaz, hogy a nő szépsége belülről fakad. És egy nő belső tulajdonságai kurvára nem mindegy.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Használati utasítás férfiakhoz
  2016-08-18 11:02:27, csütörtök
 
  Használati utasítás férfiakhoz

1. A férfiak nem gondolatolvasók. Néha nem árt őszintén és tisztán kommunikálni.

2. A férfiak is szeretnek bókokat kapni a külsejükkel kapcsolatban, főleg ha dolgoztak valamin, és büszkék rá.

3. Mondanom sem kell, hogy ők is ugyanúgy aggódnak a külsejükkel kapcsolatban, és őket is ugyanúgy nyomás alá helyezi a média ideálja, szóval nem fair viccet csinálni pocakokból, vagy kopasz fejből, mert te se vennéd jó néven, ha ő viccet csinálna a narancsbőrödből, vagy a lógó cicidből.

4. A férfiaknak is vannak érzelmei, és nekik is vannak gyenge pillanataik. Betegek, fejfájósak, rossz kedvűek, szerencsétlenek, irracionálisak, sőt, néha sírnak is. Ez van. Ettől nem kevésbé férfiak.

5. A férfiak is tudnak félénkek lenni, és nem feltétlenül várják el a kezdeményezést, de néha nagyra értékelik.

6. A férfiak általában a legegyszerűbb módon kommunikálnak, így ha bármilyen hátsó értelmet bele lehet magyarázni a mondanivalójukba, az általában hülyeség.

7. Mondd ki, amit valójában gondolsz. Ha nem tetted, akkor az a te problémád. Ha leokéztad a fiús estét, majd passzív-agresszív üzeneteket küldözgetsz, mert tudhatta volna, hogy otthon kell maradnia, akkor te vagy az idióta. Bocs.

8. Ha nem élvezed a szexet, akkor ők sem fogják. Kivéve ha egyáltalán nem érdekled őket, és csak egy hajnali kettes numeráról van szó.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szörényi Éva
  2016-08-18 10:49:02, csütörtök
 
  Szörényi Éva (1917-2009)

Schwáb Elviraként anyakönyvezték. Négy évesen Lers Elvira lett (anyai nagybátyja után), ám Szörényi Évaként (anyai nagyanyja, szörényi Reischl Elvira, később Szörényi Elvira után) lett egy ország kedvence a két világháború között. Pályája egyenesen ívelt fel. A budapesti születésű és igen tehetséges lány miniszteri engedéllyel kezdhette meg tanulmányait a Színművészeti Akadémián, ugyanis csak 16 éves volt. Évfolyamtársai között volt Fónay Márta, Básti Lajos, Gobbi Hilda, Horváth Ferenc, Móricz Lili és Király Kató is.

Szörényi Éva útja egyenesen a Nemzeti Színházba vezetett. 23 évig volt a színház tagja, és eljátszott mindent, amiről színésznő álmodhatott. A Szentivánéji álom Titániája volt a vizsgafeladata, megformálhatta Évát Az ember tragédiájában, Melindát a Bánk bánban, volt Cordelia a Lear királyban, Tünde a Csongor és Tündében, Desdemona az Othellóban. Később, az ötvenes években eljátszhatja többek között a Hamlet Opheliáját és a III. Richárd Lady Annáját.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2016-08-18 10:34:37, csütörtök
 
  Tudomásul kell vennünk, hogy a gyerekek a Hálón olyan kommunikációt folytathatnak, amelyet a szülő nem vagy csak részben képes ellenőrizni. Kérdés, kell-e ellenőriznie egyáltalán? Hiszen az etika úgy kívánja, hogy a hagyományos postán érkezett leveleiket se bontsuk fel, s beszélgetéseiket ne hallgassuk ki. Aki ezt el tudja fogadni, annak talán nem tűnik olyan hajmeresztőnek az sem, hogy a Neten önálló ismeretségeket létesít a gyermeke. Ezek az ismeretségek kétségkívül nem kockázatmentesek; de ha stabil családi háttér áll a fiatal mögött, ha szeretetben és biztonságban érzi magát, s szüleitől megkapja a felnőttek tapasztalatán nyugvó tanácsokat és mintákat, hogy milyen elvek szerint válogassa meg barátait s bízzon meg az emberekben, akkor nem is olyan veszélyesek. Értessük meg vele, hogy más dolog levelezni vagy csevegni valakivel, más elmenni vele közös programra, s megint más beengedni a lakásunkba. Jó és rossz tapasztalatokat egyaránt szerez e téren a szorgalmas hálólakó, akárcsak a klasszikus ismerkedési formáknál. Az kétségtelen, hogy a Neten könnyebben szövődnek az ismeretségek, s sokszor csak levelekből ismerünk valakit, s hosszú idő múltán látjuk személyesen is; van, aki ezt előnynek tartja, van, aki hátránynak. Lehet, hogy valaki másnak adja ki magát, mint aki a valóságban; lehet, hogy mi adunk ki magunkról tapasztalatlanságból, naivitásból a kelleténél több információt - vagy éppen kevesebbet a kelleténél félelemből. Általános recept, egyértelmű útmutatás éppúgy nincs, mint a más úton szövődő kapcsolatokban, de az biztos, hogy a gyerekeknek szükségük van a szülő tapasztalatára. Semmiképpen ne olvassuk el a gyerek leveleit, ha nem akarja; az csak bizalmatlanságot és titkolózást szül, s valószínűleg elveszítünk vele egy lehetőséget, hogy segítsünk neki.

Jó alkalom az együttlétre, a gyerek észjárásának megismerésére a közös böngészés, ha van ilyen lehetőségünk otthon. (S bízhatunk benne, hogy egyre több helyütt lesz.) Bátran kérjük meg a gyereket, hogy segítsen, ha tud; keressünk együtt hasznos információkat, s mutassuk meg, hogyan lehet a Netet célszerűen használni, s - ami legalább ilyen fontos - a használat után időben kikapcsolni a gépet, s valamilyen más tevékenységhez fogni.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Mosonyi Mihály és Paulina
  2016-08-18 10:28:20, csütörtök
 
  Mosonyi Mihály és Paulina
Síron túli hűségként jellemezhetjük Mosonyi Mihály korán elveszített hitveséhez való viszonyát a még hátralevő, majd két évtizednyi földi útját tekintve. E meghatóan szép, hamisítatlanul romantikus életpálya-sajátság legbeszédesebb dokumentumait azok a levelek jelentik, amelyeket az árnyékvilágból elköltözött Paulinához címezve tett közzé az egyébiránt kiváló írói vénával is rendelkező muzsikus. De kompozícióinak jelentős része is Paulina emlékét őrzi valamiként: több zongoradarabjával és egyéb műveivel együtt ide tartozik a Schilflieder (Nádi dalok) című ciklus, a később Szép Ilonka sorsát (,,liliomhullását") megéneklő opera, vagy az utolsó dal, a Boldogság emléke is.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2016-08-18 10:14:58, csütörtök
 
 



Ha férfi-lelkedet
Egy hölgyre föltevéd,
S az üdvősségedet
Könnyelműn tépi szét;
Hazug szemében hord mosolyt
És átkozott könyűt,
S míg az szivedbe vágyat olt,
Ez égő sebet üt;

Gondold meg és igyál:
örökké a világ sem áll;
Eloszlik, mint a buborék,
S marad, mint volt, a puszta lég.
Vörösmarty Mihály
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 228 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 679
  • e Hét: 3715
  • e Hónap: 12898
  • e Év: 65606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.