Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Teafaolaj és hasznos hatásai
  2016-08-23 22:28:25, kedd
 
 



21 dolog, amire a teafaolaj megoldást jelenthet

Elsősorban Ausztráliában honos a mirtuszfélék családjába tartozó teafa, amely akár hat méterre is képes megnőni. Keskeny, csupasz leveleiből készítik az olajat, amelyet az ausztrál őslakosok már a 13. századtól kezdve a természet egyik legcsodálatosabb kincsének tartottak. Mára már az egész világ megismerhette antiszeptikus hatását.

Mire is jó ez a csodálatos olaj? Nagyszerű baktérium-, vírus- és gombaölő, immunrendszer-erősítő szer. Használható fül-orr-gégészeti, légzőszervi, húgyúti és bőrfertőzések ellen is. Nőgyógyászati problémáknál, például gyulladásoknál is alkalmazható. Kitűnő szolgálatot tesz lábgombásodás, rovarcsípések, pattanás, égési seb, herpesz, korpás és zsíros haj, izomfájdalmak és szemölcsök esetén is. Meggátolja a fogínyvérzést. Párologtatóba is lehet belőle cseppenteni, mert illata kitűnően tisztítja a levegőt és elűzi a rovarokat. A háztartásban is fel lehet használni, mosásnál éppúgy alkalmazhatjuk, mint lakásunk fertőtlenítésére és szagtalanítására.

Megfázás és nátha esetén forraljon fel 1,5 liter vizet, tegyen hozzá pár csepp teafaolajat. Helyezzen egy törülközőt a fejére és inhaláljon. Ha torokfájás kínozza, egy meleg vízzel teli pohárba cseppentsen az olajból, majd ezzel gargalizáljon. Ne nyelje le! Ekcéma kezelésére 1 evőkanálnyi olívaolajban keverjen el pár csepp olajat, majd naponta több alkalommal kenje be vele a kényes bőrfelületet. Ajakherpeszre pedig negyed kávéskanálnyi mandulaolaj és egy csepp olaj keverékét használhatja. Szemölcs eltüntetésére is kiválóan alkalmas. Egy hónapon keresztül kenjen a szemölcsre 1-2 csepp teafaolajat. Izomfájdalmat is lehet a segítségével enyhíteni. Melegítsen fel 5-6 evőkanálnyi hidegen sajtolt növényi olajat, rakjon bele 5-6 csepp teafaolajat, majd masszírozza a bőrébe. Hólyaggyulladás esetén készítsen ülőfürdőt meleg vízből és a belekevert 5-6 csepp teafaolajból.

Penészgomba ellen is hatékonynak bizonyul a teafaolaj. Egy deciliter ecethez keverjen pár csepp olajat és öntse egy szórófejes flakonba. Spricceljen néhányszor a penészes felületre, majd hagyja állni egy órát, ezután egy vizes szivacs segítségével dörzsölje le a penészmaradványokat. Tisztítószert is készíthetünk belőle, amellyel még az egészségünket is megóvhatjuk. Egy flakonba tegyen vizet, ecetet, citromolajat és teafaolajat. Kiválóan fertőtleníti a konyhát, és használatával ragyogóvá válik a fürdőszobában a mosdókagyló, a WC, a fürdőkád és a csempék is. Fakanalak, vágódeszka, konyhapult sterilizálására is kiváló a természetnek eme ajándéka. Felmosás során sem szükséges egészségkárosító vegyszereket használnia. Engedjen egy vödörbe forró vizet, adjon hozzá 6-8 csepp olajat és 2-3 evőkanál szódabikarbónát. Ez utóbbi zsíroldó hatásáról ismert, míg a teafaolaj fertőtleníti és illatosítja a felületet. Párologtatóba csepegtessen pár csepp illóolajat, melyhez adagolhat egy kevéske levendulaolajat is. Tisztítja, illatosítja a szoba levegőjét, és még a rovarokat is távol tarja. Ruhák öblítésénél ne a szokásos öblítőjét használja, hanem 2 evőkanálnyi ecetet és 5-6 csepp olajat.

Egy kis edénybe rakjon 2-3 cseppnyit az olajból, majd adjon hozzá 2 kanál olívaolajat, egy kanál felolvasztott sheavajat, és öntse a mixtúrát a fürdővízébe. Ez a kombináció kitűnően puhítja a bőrt. Tegyen a samponjába 5 csepp teafaolajat, ezután masszírozza jól a fejbőrébe. Megszünteti a korpát, a fejbőrviszketést és ápolja a hajat. Ha natúr sampont szeretne készíteni, akkor egy kevés kókuszolajhoz keverjen egy kis Aloe vera gélt, egy pár csepp teafaolajat, és mosson ezzel hajat.

Természetes, házi dezodort is készíthet belőle. Pár csepp teafaolajat keverjen el néhány csepp citromolajjal és egy kevés vízzel, és öntse az elegyet egy szórófejes flakonba. Ez a hármas kombináció nagyon jó izzadásgátló hatással rendelkezik. A pattanásos bőr leghatékonyabb ellenszere, mivel nyugtatja a bőrt és csökkenti a gyulladást. Kenje be a problémás bőrfelületet, majd 10 perc múlva öblítse le. A teafaolaj erős antibakteriális hatása miatt alkalmas a száj fertőtlenítésére is, és hatékonyan képes csökkenteni az ínygyulladást. Ennek érdekében naponta egyszer öblögessen 1 evőkanálnyi kókuszolaj és 1-2 csepp teafaolaj keverékével. A teafaolajat kedvenc arckrémébe is belekeverheti, mivel csökkenti a gyulladást, segíti a bőr megtisztulását és felüdíti azt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hajproblémára gyógynövények
  2016-08-23 21:22:11, kedd
 
 



A haj a nő lelke, éke és kincse - tartja a mondás, és ez bizony így is van. Legyen az rövid, hosszú, félhosszú, mi nők egész életünkben arra törekszünk, hogy hajunk selymesen csillogó, egészséges és lehetőleg dús maradjon. Azonban életünkben akadhatnak olyan változások - stressz, életmódváltás, hormonális problémák, betegségek, negatív életesemények -, amelyek hajunkat is megviselik, és bizony sokszor szánjuk magunkat ilyenkor drasztikus lépésekre. Levágatjuk, befestetjük, vagy éppen dauert tetetünk bele. Ezek azonban csak ideig-óráig jelentenek megoldást, hiszen maga a probléma nem szűnik meg, csak elfedjük azt. Az első és legfontosabb, hogy kiderítsük, mi állhat a hajproblémánk hátterében. Gyakran ez orvosi segítséget igényel, hiszen akár a szervezetünkben jelentkező gyulladás is okozhatja a hajvesztést. Az életmódváltás is sokat segíthet a helyzet orvoslásában, hiszen ahhoz, hogy hajunk egészséges maradjon, rengeteg ásványi anyagra és vitaminra van szüksége. Hajunk törődést igényel, nem mindegy, hogy milyen samponnal mosunk hajat, milyen pakolással kényeztetjük és milyen hajfestéket használunk. Hajunk meghálálja, ha natúr vagy biotermékeket, illetve gyógynövényeket és különféle olajokat használunk, és nem olyan samponokkal, balzsamokkal és pakolásokkal támadjuk le, amelyek összetevői sem a fejbőrünknek, sem a hajunknak nem tesznek jót.

A legjobb, ha mi magunk készítünk sampont gyógynövényekből és természetes összetevőkből. Így legalább biztosak lehetünk benne, hogy samponunk semmilyen ártalmas komponenst nem tartalmaz. A következő samponrecept minden hajtípusra megfelelő. Az összetevők közül csak a gyógynövény változik. Száraz, töredezett hajra a cickafark ajánlható, zsíros hajra a muskotályzsálya, normál hajra a pitypang. Forraljon fel 1,5-2 dl vizet, majd adjon hozzá a megfelelő gyógynövényből 2-3 teáskanálnyit. Várja meg, míg lehűl, szűrje le, majd adagoljon hozzá 5-6 evőkanálnyi kókusz-, mandula- vagy olívaolajat, 8-10 csepp grépfrútmagolajat, ugyanennyi illóolajat és 1-2 evőkanál Aloe vera levet. Normál hajra bármilyen illóolaj jó, száraz hajra a borsmenta, zsíros hajra pedig a teafa illóolaja javasolt. Keverje össze alaposan a hozzávalókat, és ezzel az eleggyel mosson hajat.

A mézes, olajos hajpakolás csodákat tesz a hajjal. Keverjen össze 4 evőkanál mézet ugyanennyi kókuszolajjal. A keveréket alaposan oszlassa el a haján, majd tegyen rá fóliát és egy meleg sapkát vagy egy frottírtörülközőt. Ez a pakolás is jó minden hajtípusra, de akinek zsíros a haja, hajmosást követően alkalmazzon almaecetes öblítést a hajmosás lezárásaként.

Hajhullásra nagyon hatásos lehet az olívaolaj és gyömbér keverékéből készített hajmaszk. Reszeljen le egy közepes méretű, meghámozott gyömbérgyökeret, majd passzírozza le, mert csak a levére lesz szükség. Ehhez keverjen 4-5 evőkanálnyi olívaolajat, és ezt az elegyet alaposan masszírozza a fejbőrébe. Majd készítsen egy meleg turbánt és hagyja, hogy az olaj és a gyömbér kifejtse hatását. 20 perc hatóidőt követően alaposan mosson hajat.

Hajnövekedésre készítsen teakeveréket a következő gyógynövényekből: kamilla, vérehulló fecskefű, cickafark, zsálya. Minden gyógynövényből tegyen azonos mennyiséget egy üvegbe, majd alaposan keverje össze. 2 evőkanálnyi teakeveréket forrázzon le 1 liternyi vízzel, majd hagyja állni fél órán keresztül. Majd szűrje le és a lehűlt teával öblítse le a haját a hajmosást követően.

A diólevélből készült tea hatékonyan képes elpusztítani a korpa kialakulásáért felelős baktériumokat, emellett a hajgyökeret is megerősíti és elősegíti a haj regenerálódását is. Egy liter forrásban lévő vízzel öntsön le 50 gramm diófalevelet, majd hagyja állni fél órán át. Ha lehűlt, szűrje le, majd a diófalevélből készült teával öblítse le az alaposan megmosott haját.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Illatos ibolya: gyógyít, ízesít és dekorál
  2016-08-23 21:12:47, kedd
 
 



Az illatos ibolya az ibolyafélék családjába tartozik, melybe körülbelül ezer faj sorolható. Az illatos ibolya Európában és Ázsiában őshonos, de szinte a világ bármely táján megél és nagyon közkedvelt, szeretett virágról van szó. Valószínűleg a termete, a szemet gyönyörködtető kinézete, a változatos színe, az illata és az íze miatt örvend ennyire nagy népszerűségnek az emberiség körében. Az ibolyát nevezik még bájos ibolyának, erdei ibolyának, lila ibolyának, violettának és vénuszvirágnak is. Az illatos ibolya már márciusban elkezdi bontogatni szépséges és bársonyos szirmait. A leveleit és a virágait is egyaránt gyűjtik.

Az illatos ibolya forrázata nyugtatja az idegeket, de izzasztó, nyákoldó és köptető hatásokkal is rendelkezik. Ezeket a hatásokat a növényben található szaponinnak köszönheti. A gyógy- és dísznövény igen gazdag A-és C-vitaminban, ezért külsőleg is alkalmazhatjuk különféle bőrproblémákra. Például a kirepedezett bőrt nagyon hatékonyan képes gyógyítani. Készíthető belőle gyógytea is. Az alaposan megszárított illatos ibolya virágzatából egy teáskanálnyit forrázzon le 2 dl vízzel, majd hagyja állni tíz percig. Ezt követően szűrje le, majd fogyassza egészséggel. Sem belsőleg, sem külsőleg nem ajánlatos túlzásba vinni a használatát, mivel akár még mérgezést is okozhat. Mint minden gyógynövénnyel, ezzel is óvatosan bánjon!

Az illatos ibolyából sok egyéb mellett készíthetünk szirupot, de a virágait kandírozhatjuk is. A sziruphoz forraljon fel egy liter vizet, majd ezt a vizet öntse egy befőttes üvegbe, amelybe előzőleg két csésze alaposan megmosott ibolyavirágzatot tett. Hagyja ázni a virágokat egy éjszakán át, majd másnap szűrje le, de le is turmixolhatja a virágokat, amelyek aztán a szirupban is maradhatnak. Ezt követően öntse egy lábasba, adjon hozzá annyi mézet vagy cukrot, amelytől körülbelül egyórányi főzés során szirupos állaga lesz. Ízesítheti egy citrom kifacsart levével.

Húsvétra is készíthet ibolyából különlegességet, vendégeinek bizonyára ízleni fog. Az ibolyás, lime-os túrós-krémes desszert egy mennyei és nem mindennapi édesség, érdemes kipróbálni.

Ibolyás, lime-os túrós-krémes desszert hozzávalói:

40-50 dkg túró
5 dl habtejszín
1,5-2 dl citromos joghurt
1 lime
2 csésze ibolyaszirom
5 dkg nyírfacukor
10 dkg méz
Elkészítése:

Főzzön szirupot egy deciliter vízből, 5 dkg cukorból, a lime kifacsart levéből, az egy csésze ibolyavirágból és a lime lereszelt héjából. Közben enyhén verje fel a tejszínt, villával törje össze a túrót. Keverje össze ezt a két hozzávalót, majd adja hozzá a citromos joghurtot, a mézet és a maradék ibolyavirágokat. Öntse bele a szirupot, és ismét keverje össze a hozzávalókat. A krémes desszertet öntse fagylaltkelyhekbe és tegye be azokat a hűtőbe, hogy alaposan megdermedjenek. Tálalás előtt díszítse limeszeletekkel és kandírozott ibolyavirágokkal. Ha nem szeretné, hogy nagyon híg állaga legyen a desszertnek, adhat hozzá egy kevés zselatint is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Piros ribizli és gyógyhatásai
  2016-08-23 21:06:44, kedd
 
 



Gyógyhatásai:
Rendkívül magas C-vitamintartalommal rendelkezik, de rostban, szerves sóban, citromsavban, almasavban, cetsavban, fehérjében, kevés zsírban, szénhidrátban, kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, nátriumban valamint E-, B1-, B2- és B6-vitaminban is bővelkedik. Rendkívül üde, kellemesen savanykás ízvilága arról árulkodik, hogy cukortartalma meglehetősen alacsony, így a fogyókúrázók és a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy daganatmegelőző hatását a benne fellelhető béta-karotinoknak és a flavonoidoknak köszönheti. Jótékony hatásait túlsúly, gyomorbántalom, emésztési rendellenesség, sárgaság, székletürítési gond, magas vérnyomás, veseprobléma, megfázás és influenza esetén is kifejti.




A szöveg forrása : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészséges finom gyümölcsök
  2016-08-23 21:00:49, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nyári saláta és öntet korianderből
  2016-08-23 20:55:38, kedd
 
 



Zöld tálkában korianderes uborkasaláta chilipaprikával.
A koriander vágykeltő hatását már a fáraók is ismerték. Általában mézzel keverve fogyasztották, mert valóban hittek libidófokozó erejében. A koriander kiváló A- és C-vitamin-forrás, ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani. A koriander és a belőle készült tea nagyon sokféle betegséget és egészségügyi problémát képes orvosolni. Ha valakinek emésztési problémái vannak, fogyasszon rendszeresen ebből a teából, mivel jó felfúvódásra és bélgörcsökre, de kitűnő szélhajtó és a telítettségérzetet is csökkenti, emellett megszünteti a hányingert. Éppen olyan jó székrekedésre, mint hasmenésre. Ez a gyógynövény étvágytalanság ellen is nagyon hatásos. A levelekből, illetve a magokból készült tea enyhíti a belső feszültséget, illetve csökkenti a fájdalmat.

Hogyan készíthetünk belőle teát? Öntsön le egy teáskanálnyi koriandermagot 2 dl forró vízzel, hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Fogyasszon belőle étkezések előtt egy-egy csészével. A tea rendszeres fogyasztása megerősíti az immunrendszert, de a lázat is csökkenti, és egy kiváló választás hurutos megbetegedések esetén. Segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből és serkenti a vérkeringést. Nőknek és férfiaknak is egyaránt javasolható a fogyasztása. Azoknak a nőknek nyújthat elsősorban segítséget, akiknek rendszertelen a ciklusa, vagy a menopauza kellemetlen tüneteitől szenvednek, illetve férfiaknál az impotencia problémáját képes orvosolni.

Sült húsokhoz vagy zöldségekhez készíthetünk korianderes öntetet. Egy edényben keverjen el egy kis poharas natúr joghurtot fél citrom facsart levével és két gerezd, fokhagymanyomón lepasszírozott fokhagymával. Adjon hozzá egy ujjnyi meghámozott és lereszelt gyömbért és egy csokornyi apróra vágott koriandert. Keverje össze alaposan az összetevőket és tegye néhány órára a hűtőbe.

Zöld tálkában korianderes uborkasaláta chilipaprikával.
A koriander vágykeltő hatását már a fáraók is ismerték. Általában mézzel keverve fogyasztották, mert valóban hittek libidófokozó erejében. A koriander kiváló A- és C-vitamin-forrás, ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani. A koriander és a belőle készült tea nagyon sokféle betegséget és egészségügyi problémát képes orvosolni. Ha valakinek emésztési problémái vannak, fogyasszon rendszeresen ebből a teából, mivel jó felfúvódásra és bélgörcsökre, de kitűnő szélhajtó és a telítettségérzetet is csökkenti, emellett megszünteti a hányingert. Éppen olyan jó székrekedésre, mint hasmenésre. Ez a gyógynövény étvágytalanság ellen is nagyon hatásos. A levelekből, illetve a magokból készült tea enyhíti a belső feszültséget, illetve csökkenti a fájdalmat.

Hogyan készíthetünk belőle teát? Öntsön le egy teáskanálnyi koriandermagot 2 dl forró vízzel, hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Fogyasszon belőle étkezések előtt egy-egy csészével. A tea rendszeres fogyasztása megerősíti az immunrendszert, de a lázat is csökkenti, és egy kiváló választás hurutos megbetegedések esetén. Segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből és serkenti a vérkeringést. Nőknek és férfiaknak is egyaránt javasolható a fogyasztása. Azoknak a nőknek nyújthat elsősorban segítséget, akiknek rendszertelen a ciklusa, vagy a menopauza kellemetlen tüneteitől szenvednek, illetve férfiaknál az impotencia problémáját képes orvosolni.

Sült húsokhoz vagy zöldségekhez készíthetünk korianderes öntetet. Egy edényben keverjen el egy kis poharas natúr joghurtot fél citrom facsart levével és két gerezd, fokhagymanyomón lepasszírozott fokhagymával. Adjon hozzá egy ujjnyi meghámozott és lereszelt gyömbért és egy csokornyi apróra vágott koriandert. Keverje össze alaposan az összetevőket és tegye néhány órára a hűtőbe.

Megosztom a facebookon
Nyáron sokan szeretnek grillezni. A grillhúsok mellé leginkább egy könnyű, nyári saláta illik. Ilyen lehet például a korianderes uborkasaláta. Hámozzon meg 2-3 nagyobb uborkát, majd reszelje azokat le. Egy edényben keverjen össze egy kisebb darabka meghámozott és lereszelt gyömbért fél darab - szintén összevagdalt - chilipaprikával, két citrom kifacsart levével és lereszelt héjával és 5-6 evőkanálnyi olívaolajjal. Az uborkához adjon egy csokornyi frissen szedett, összeaprított koriandert, majd öntse rá a kissé savanykás öntetet. Tálalásig tegye hűtőszekrénybe, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A hibiszkusz tea alkalmazása és gyógyító hatásai
  2016-08-23 20:45:34, kedd
 
 



Az enyhe magas vérnyomásban szenvedőknek érdemes beépíteniük a hibiszkusz teát a mindennapjaikba, mert napi fogyasztásával elérhetik, hogy vérnyomásuk a normál határérték felé mozduljon el. Akár háromcsészényit is elfogyaszthatunk naponta ebből a frissítő hatású teából. De egy amerikai tanulmány szerint naponta egy csészényi vízbe két evőkanálnyi szárított növényt beáztatva is egy olyan italt kapunk, mely segít csökkenteni a vérnyomást.

A szudáni hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) sok C-vitamint, 15-30 % szerves savat, poliszacharidokat és flavonoidokat tartalmaz. Ennek a bokros, egynyári növénynek a különböző részeiből készítenek lekvárt, leveseket, szószokat és fűszert is. Gyógyító célokra a virágját használják. C-vitamin és flavonoid tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert, csökkenti a szabad gyökök mennyiségét és segít, hogy ellenállóbak legyünk a különféle vírusfertőzésekkel szemben. Egyes vizsgálatokban még koleszterincsökkentő hatásáról is beszámoltak.

Számos egyéb pozitív hatása is van a vérnyomás szabályozásán kívül. Segít csökkenteni a stresszt, tisztítja a vesét és a májat, fertőzésgátló hatással rendelkezik, étvágyjavító, jótékonyan hat a szívre és az idegekre, enyhe vízhajtó tulajdonságú, növeli az állóképességet és nem utolsósorban kiváló szomjoltó. Székrekedés esetén is segíthet enyhe hashajtó hatásánál fogva. Megfázáskor is érdemes kortyolgatnunk.

Melegen és hidegen egyaránt kellemes ital. Íze az áfonyára emlékeztetően fanyar, ezért sokan cukorral vagy mézzel édesítik. Nem csupán önmagában fogyaszthatjuk, hiszen számos teakeverékben megtalálható ez az értékes gyógyhatásokkal bíró növény. Sokszor éppen kellemes aromája és szép színe miatt adják az egyes teakeverékekhez.

A hibiszkusz egy biztonságosan fogyasztható gyógynövénynek tekinthető. Egyes szakértők szerint terhesség idején is nyugodtan fogyasztható, mások azonban úgy vélik, hogy talán vetélést is okozhat. Az adagolásnál mindig tartsuk be az előírt mennyiséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ekcéma 8 típusa
  2016-08-23 20:34:38, kedd
 
  Az ekcéma nem más, mint a bőr gyulladásos megbetegedése. Az immunrendszer működésében keletkezett zavar az ekcéma kialakulásának egyik oka. Az ekcémának több típusa is létezik. A tünetek általában hasonlóak, de a kezelés sok esetben eltér egymástól.

Az ekcéma egyik típusa a kontakt ekcéma. Mint ahogyan a neve is mutatja, valamilyen anyaggal, eszközzel, tárggyal, vegyszerrel való érintkezés következtében alakul ki. Viszont a kontakt ekcémának további két formája is létezik. Az egyik az allergiás ekcéma. Ebben az esetben a beteg valamire allergiás. Az immunrendszere egyre súlyosabb harcot vív az allergiát kiváltó anyaggal szemben, de a küzdelem hiábavalónak bizonyul, mert egy idő után már akkor is megjelennek az ekcéma tünetei, ha csak egészen kis mennyiségű allergén anyag szívódik fel a bőrön keresztül. A másik típus az irritatív ekcéma, vagyis valamilyen anyag, például tisztítószer okoz ekcémás tüneteket. Mindkét ekcéma típusánál megelőzhetjük a tünetek újbóli fellángolását, ha elkerüljük az ekcémát kiváltó anyaggal történő érintkezést.

Az atópiás ekcéma általában csecsemőkorban jelentkezik, de felnőttkorban is kialakulhat. Jellemzője a száraz, viszkető bőr. Az ekcémának ezt a típusát nem lehet elkapni, vagyis nem terjed fertőzéssel. A megfelelő bőrápolás mellett segíthetnek a különféle gyulladáscsökkentő krémek.

A szeborreás ekcéma csecsemőkorban és felnőttkorban is kialakulhat. Felnőtteknél az egyik legjellemzőbb tünete a fejbőr korpás hámlása. Ez viszont az arcra vagy a test más pontjaira is átterjedhet. Ha az ekcéma csak a fejbőrön jelenik meg, akkor általában elegendő szokott lenni valamilyen korpásodás elleni sampon használata. Ha a testen is felbukkannak a tünetek, akkor a bőrnyugtató krém sokat segíthet.

A vénás ekcéma (statis ekcéma) az alsó végtagokon szokott megjelenni, és a nem megfelelő vénás keringés következtében szokott létrejönni. Ez a típusú ekcéma általában mintegy előre jelzi a lábszárfekélyt.

A száraz bőrrel rendelkező személyeket gyakran érinti a mikróbás ekcéma, vagy más néven a nummularis. Általában a végtagon jelenik meg. A bőr rendszerint viszket, begyullad és hámlik. A legjobb kezelési mód a bőr megfelelő táplálása, hidratálása.

Az asteatoticus ekcéma általában idősebb személyeket érintő ekcématípus, mivel ebben a korban egyre szárazabbá, dehidratáltabbá válik a bőr. Ennél a típusú ekcémánál nagy a felülfertőzés veszélye.

A tenyéren és talpon megjelenő hólyagszerű ekcéma, a dyshidroticus ekcéma, melynek a kis hólyagocskák ugyancsak a velejárói.

A neurodermatitisz megjelenhet gyermekeknél, felnőtteknél és akár még idősebb korban is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. Ennek az ekcémafajtának több kiváltó oka lehet. Okozhatja antibiotikumos kezelés, fogamzásgátlók szedése, de a kamaszkori hormonális változások vagy a bélflóra nem megfelelő működése miatt is fellángolhatnak a tünetek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Pásztortáska – nem csak női bajokra
  2016-08-23 20:26:46, kedd
 
 



Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris).
A pásztortáska fehér virágait legfőképpen áprilisban és májusban bontogatja, de egész nyáron találkozhatunk vele mezőkön, utak mentén vagy a kertekben. Egy Európában őshonos gyógynövényről van szó, de szerte a világban megtalálható. Nevezik még pásztorerszénynek, vadmustárnak, békalencsének, libazsázsnak, élekhaloknak, palackfűnek, pásztor ostorának, Isten táskájának vagy koldustarisznyácskának. Hatóanyagai többek között a cserzőanyagok, ásványi sók, flavonoidok, szaponinok, B1-, B2-, B3- és C-vitamin.

Gyógyászati célokra a magvait, a leveleit és a gyökerét is fel lehet használni. Gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és vérzéscsillapító hatásokkal rendelkezik. A pásztortáska szabályozza a vérkeringést és erősíti a szívet. Igen gazdag káliumban, ami a szív megfelelő működését segíti elő. Nyugtató hatása miatt idegeskedés esetén is lehet belőle fogyasztani és a nőgyógyászati panaszokat is enyhíti, főleg ha más gyógynövényekkel társítjuk. Csillapítja a klimax során fellépő kellemetlen és már-már elviselhetetlen tüneteket. A pásztortáska hatásos lehet ízületi fájdalmak esetén is. A húgyúti fertőzéseket is lehet vele orvosolni, ugyanis fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Vérzéscsillapító hatása mellett a belső vérzések megfékezésére is használható, de csak és kizárólag orvosi beleegyezéssel és az orvos felügyelete mellett.

Pásztortáskából készíthető tea. Forrázzon le két deciliter vízzel 1-2 teáskanálnyi gyógyfüvet. Hagyja állni tíz percig, majd szűrje le. Enyhíti a menstruációs fájdalmat és csillapítja az erős menstruációs vérzést is. Fogyasztását el lehet kezdeni már egy héttel a menstruáció kezdete előtt, de a menzesz ideje alatt is meg lehet inni belőle naponta két csészével. Szoptatás és várandósság idején nem ajánlott a fogyasztása. Füves emberek a pásztortáskateát javasolják izomsorvadásban vagy Parkinson-kórban szenvedő betegeknek is. Ebből a gyógynövényből ülőfürdőt is készíthetünk. Áztasson be 5 liter vízbe 250 gramm gyógynövényt, másnap melegítse fel, de csak annyira, hogy kellemes meleg legyen. Az ülőfürdőt vérző aranyérre ajánlják. Azonban ha ilyen problémája van, mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosa véleményét, és mielőtt elkezdi önmagát kezelni, panaszát először orvosával beszélje meg.

A pásztortáskát más gyógynövényekkel is lehet együttesen alkalmazni. Például a közönséges cickafarkfűvel, a palástfűvel, a mezei zsurlóval vagy a fehér fagyönggyel. A pásztortáska levelei ehetőek. Mivel levelei fűszeres ízvilággal rendelkeznek, ezért kora tavasszal, amikor még zsengék és fiatalok a levelek, érdemes salátába keverve fogyasztani. De bátran bele lehet szórni levesekbe, főzelékekbe is. Tavaszi méregtelenítő kúránkba is be lehet illeszteni a fogyasztását, mivel vértisztító hatásokkal rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vérnyomáscsökkentő zeller
  2016-08-23 20:21:51, kedd
 
 



A vérnyomás az az erő, amelyet a vér az artériák falára fejt ki. Ha a nyomás jelentősen emelkedik és hosszabb ideig ezen a szinten marad, ez a szervezetben komoly károkat tud okozni. A zeller képes pozitívan befolyásolni a vérnyomást. A zeller olyan rendkívül hatékony összetevőket tartalmaz, amelyek gondoskodnak többek között az artériafalak ellazításáról, és ezzel az ereket tágítják.

A zeller képes csökkenteni a vérnyomást

Szerencsére a manapság legtöbbet használt zöldségfélék egyike a zeller, amely erős, rostos szárával és ropogós állagával egy természetes lehetőséget kínál a vérnyomás csökkentésére anélkül, hogy a lehetséges mellékhatások kockázatát magában hordozná, amelyek a vényköteles gyógyszereknél gyakran fellépnek.

A zeller létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz

De hogyan képes a zellerlé ezeket az értékeket befolyásolni? Ez a sokoldalú zöldség rendkívül hatékony összetevőkből áll, amelyek ftalidokat (bizonyos illóolajokat) is tartalmaznak. Ezek az artériafalak ellazításáról gondoskodnak, és ezen a módon hozzájárulnak az erek tágításához úgy, hogy a véráram alacsonyabb nyomással folyhasson. A ftalidok más módon is csökkentik a vérnyomást, mivel képesek az úgynevezett stresszhormonokat leépíteni. A zeller ráadásul nagy mennyiségű magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaz. Ezeknek az ásványoknak a jótékony hatása hozzájárul egy kiegyensúlyozott idegrendszerhez, és kiegyenlíti a szervezet ,,feszültségszintjét".

A hagyományos tudást csak nem régóta kutatják

Habár már Hippokratész is ajánlotta ennek a zöldségnek a levét olyan pácienseknek, akik idegi problémákban szenvedtek, és a hagyományos kínai orvostudomány is már régen felismerte, hogy a zellerlé csökkenteni képes a túl magas vérnyomást, ez az élelmiszer csak nem sokkal ezelőtt vált újra az orvosi kutatás tárgyává a nyugati világban.

A Chicagói Egyetem Orvostudományi Intézete végezte az első tanulmányok egyikét a zeller emberi vérnyomásra gyakorolt hatásáról. Az egyik esetben az egyik tudós apjának a vérnyomása 158/96-ról 118/82-re csökkent, miután csak egyetlen hétig naponta 4 zellerszárat fogyasztott.

A rendkívül hatékony zellerlé integrálása a táplálkozásba segíthet az érintetteknek a vérnyomást csökkenteni, és preventív intézkedésként a túl magas vérnyomás kockázatát elhárítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 238 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7507
  • e Hét: 16289
  • e Hónap: 47775
  • e Év: 252476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.