Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2016-08-24 23:59:11, szerda
 
  Mindenkinek





 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Csilis gombapörkölt nokedlivel
  2016-08-24 23:21:35, szerda
 
  Csilis gombapörkölt nokedlivel

Hozzávalók

A pörkölthöz:
70 dkg csiperkegomba
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db csípős hegyes paprika
2 db csilipaprika

őrölt fekete bors
őrölt csípős pirospaprika
csiliszósz
olívaolaj
1 db csípős hegyes paprika díszítésnek
A nokedlihez:
1 db tojás
20 dkg liszt

1,5 dl víz


Elkészítés

A hagymát és a gombát megpucoljuk, felszeleteljük. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát és a csilit felaprítjuk.
A hagymákat egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csilit, a paradicsomot és a gombát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával.
Közben elkészítjük a nokedlit. Összekeverjük a hozzávalókat, majd a kapott masszát forró, sós vízbe szaggatjuk.
A pörköltet a legvégén meglocsoljuk csiliszósszal, majd tálaljuk a nokedlivel. Felkarikázott hegyes paprikával díszítjük.





Megjegyzés

A hűtőben várakozó gombával kellett valamit kezdeni. Egy egyszerű gombapörköltre esett a választás, mivel nem volt itthon tejföl a paprikáshoz.
Sinka Endre

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Diabetikus sárgabarackos sütemény
  2016-08-24 23:18:40, szerda
 
  Diabetikus sárgabarackos sütemény

Hozzávalók

1,5 dl napraforgóolaj
2,5 dkg sütésálló édesítőszer + a szóráshoz
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1/2 db citrom leve
3 db tojás (L méretű)
17,5 dkg búzafinomliszt
17,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tk sütőpor
1/2 tk őrölt fahéj
3-4 ek tej
75 dkg sárgabarack vagy 2 kis doboz (nettó 235 g-os) sárgabarackbefőtt


Elkészítés

Az olajat kikeverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, a sóval és a citromlével, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral és a fahéjjal, majd adagonként, a tejjel váltogatva a tojásos masszába dolgozzuk. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük.
A megmosott sárgabarackot kimagozzuk. (A lecsepegtetett konzerv gyümölcsről konyhai papírtörlővel leitatjuk a nedvességet.) A tésztát sűrűn kirakjuk a fél barackokkal, és 180-190 fokra előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig. Miután kihűlt, minimális cukorszórással díszítjük.





Megjegyzés

Dekor jégcukrot cukrászati webáruházból rendelhetsz (kisebb tételben is), mert az élelmiszerboltokban egy ideje nem árusítják.
Fotó: Wirths PR / Trendxpress
MME
PALCSEK ZSUZSANNA

Forás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kakukkfüves csirkecomb rozmaringos krumplival
  2016-08-24 23:15:28, szerda
 
  Kakukkfüves csirkecomb rozmaringos krumplival

Hozzávalók

3 db csirkecomb
2 gerezd fokhagyma
6 db gomba törzse
6 szál kakukkfű

őrölt fekete bors
őrölt pirospaprika
3 ek olívaolaj
2 dl szárnyas alaplé
1 dl főzőtejszín
1 dl fehérbor
9 db újkrumpli (kb. 1/2 kg)
4 szál rozmaring
1 ek vaj
A salátához:
1 tk olívaolaj
4 db uborka
bazsalikomos fehérborecet
extra szűz olívaolaj
1 dl tejföl


Elkészítés

A krumplikat megmossuk, kissé megkaparjuk, és sós vízben előfőzzük. A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, és serpenyőben kevés olívaolajon 5 percig sütjük mindkét oldalán. Közben megsózzuk, megborsozzuk.
Amikor kissé megpirultak, felöntjük a szárnyas alaplével, és 25 percig pároljuk. Ezután megfordítjuk a combokat, hozzáadjuk a megpucolt, felkarikázott gombát és az aprított fokhagymát, majd hozzáöntjük a tejszínt és a fehérbort is.
A krumplikat fele-fele arányban kivajazott és kiolajozott serpenyőbe tesszük, és sütőben addig sütjük, amíg szépen megpirulnak. Közben megszórjuk a rozmaring leveleivel.
A salátához megmossuk, szárazra töröljük, és vékonyan felszeleteljük az uborkát. Meglocsoljuk az olívaolajjal, ízlés szerint a fehérborecettel, majd megsózzuk, megborsozzuk. Rákanalazzuk a tejfölt, és megszórjuk pirospaprikával.





Amikor a combok már kellően megpuhultak, bőrös felükkel lefelé magasabb hőfokon még 5 percig pirítjuk.





A krumplival és az uborkasalátával kínáljuk a csirkecombokat.





Megjegyzés

Eredetileg gombaszószt akartam készíteni, de amikor a végén emeltem a hőt, hogy szép színt kapjanak a combok, néhány perc alatt elforrt a szaft. Szósz ugyan nem lett, de a combok íze csodás volt.
Sinka Endre

Forrás: Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sajttal és sonkával töltött kifli
  2016-08-24 23:11:28, szerda
 
  Sajttal és sonkával töltött kifli

Hozzávalók

4 db kifli
15 dkg füstölt sajt
10 dkg gépsonka
6 dkg vaj
2 db tojás
1 db zöldpaprika
1 db pirospaprika
1/2 kk só
1 csipet bors
1 csipet paprika
1 kevéske reszelt sajt

Elkészítés

A kifliket kettévágjuk és a végüket levágjuk. Egy fakanál nyelével kivájjuk a kiflik belsejét. A maradék kiflibelet késselvagy az ujjunkkal kivesszük.
A 15 dkg füstölt sajtot kis lyukú reszelőn lereszelünk, körülbelül 2-3 ek. reszelt sajtot meghagyunk a kiflivégekre és a tetejére. A 10 dkg sonkát, az főtt tojást, a zöldpaprikát és az 1 pirospaprikát apró kockákra daraboljuk . A kiflibelet és a kiflik végeit, apró részekre daraboljuk. Egy tálban jól összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd egy kávéskanál segítségével megtöltjük vele a kifliket.
A megtöltött kiflik végeit a félretett reszelt sajtba nyomkodjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon addig sütjük, amíg szép pirosak nem lesznek. Még melegen kínáljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Mezei virágok
  2016-08-24 23:07:57, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A nő csipeszt tett a fülére!
  2016-08-24 22:37:17, szerda
 
  A NŐ CSIPESZT TETT A FÜLÉRE! AZ OKA EGYSZERŰEN ELKÉPESZTŐ!

A kisebb- nagyobb fájdalmak végigkísérik életünket. Ám ha megtehetjük, miért ne csillapítanánk gyorsan, és természetesen ezt a fájdalmat?Az a tökéletes, ha először gyógyszerek nélkül próbáljuk. Például ruhacsipesszel.






Egy kisebb megfázás vagy fejfájás megkeserítheti napunkat. Főleg, ha a munkahelyünkön ér minket a fájdalom. Helen Chin Lui reflexológus azt mondja:

"Minden fül tulajdonképpen a teljes test reflex térképe, mivel a fül idegvégződései, csatlakoznak a központi idegrendszerhez."

Vagyis ez most olyan, mintha a a fül reflexológia legegyszerűbb módszerével ismerkednél meg. Vegyünk elő tehát egy ruhacsipeszt. Nézzük pontosan a fül melyik pontja milyen fájdalomra hat.






1. A hát és a váll fájdalmaira:

Amennyiben a csipeszt erre a pontra teszed és 1 percig rajtahagyod elmúlhat a hátfájásod és valószínűleg vállad sem fog hasogatni. Persze érdemes naponta többször is megismételni a folyamatot.

2. A belső szervekre:

Egyértelmű, hogy csak kisebb fájások esetén próbáld a csipeszes módszer. Nagyobb problémákkal fordulj orvoshoz.

3. Az ízületekre:

Hasogató térd, nyilalló könyök esetén érdemes a csipeszes módszert kipróbálni.

4. Az orr melléküreg és a torok problémáira:

Kisebb megfázáskor vagy, ha kapar a torok jöhet a csipesz.

5. Emésztési gondokra:

Nyilván kisebb püffedés, vagy gyomorfájás idején lehet a fül nyomásásával enyhíteni a bajt.

6. Fejfájásra és a szív egészségének támogatására:

Tompább vagy kisebb fejfájás az aminél hatékony lehet ez a technológia.

Mindenesetre azt gondoljuk, hogy ez a csipeszes módszer annyira szokatlan, de hihető, hogy mindenképpen megér egy próbát.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Tudod mi történok a testeddel, ha 20 másodpercig...
  2016-08-24 22:22:52, szerda
 
  TUDOD MI TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA 20 MÁSODPERCIG ÖLELSZ VALAKIT?

Az ember társas lény, szüksége van másokra, azok támogatására és igen, még érintésükre is! Régebbi kutatások igazolták, naponta legalább 17 érintésre van egy átlagos embernek szüksége embertársaitól ahhoz, hogy boldog kiegyensúlyozott életet életet éljen. De most kiderült, a hosszabb ölelés még ennél is több pozitívummal bír!






Két ember között elbúcsúzáskor, vagy a viszontlátás örömeként egy átlagos ölelés három másodperc szokott átlagosan lenni. Azonban kutatók valami érdekeset fedeztek fel: ha az ölelés 20 másodpercig, vagy tovább tart, testre és léélekre egyaránt mélyen és építő jelleggel hat.

A jelenség oka, hogy a jó ölelés egy oxytocin nevű hormont termel, amit “szerelmi hormon"-nak is neveznek. Ennek az anyagnak számos előnye van a fizikai és mentális egészségünkre nézve. Az oxytocin többek között segít - ellazulni, biztonságban érezni magunkat, valamint félelmeinket és szorongásainkat csillapítani. Ezt a nyugtató, természetes anyagot ingyen adjuk mikor valaki a karjaink között van, gyereket babusgatunk, kutyát vagy macskát kényeztetünk, a partnerünkkel táncolunk, vagy egyszerűen csak barátunkat karoljuk át. A szívverés összehangolódhat, a légzés együtt lassul és egy megnyugtatólebegés állapotába kerülhetünk csupán egy szeretett személy átölelésével.

Ráadásul a boldog házasság titka Dr. Ludwig Lowenstein pszichológus szerint négy ölelés egy nap. A pszichológus önmagukat boldognak tartó házaspárokat kért meg arra, hogy próbálják megbecsülni, mennyi időt töltenek együtt, így remélve, hogy megfejtheti a boldog házasság titkát.

Az eredményben végül az szerepelt, hogy minden párnak meg kéne próbálnia havonta legalább hét estét együtt tölteni otthon, illetve minden hónapban kétszer elmenni egy romantikus randira, természetesen egymással. A napi négy ölelés pedig kötelező kellene, hogy legyen!

Máris induljunk és öleljünk keblünkre valakit, legalább 20 másodpercig és azonnal érezni fogjuk jótékony hatását!

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Drága gyógyszrek helyett a magyar népi gyógymódok...
  2016-08-24 22:09:06, szerda
 
  DRÁGA GYÓGYSZEREK HELYETT A MAGYAR NÉPI GYÓGYMÓDOK EGY MÁTÉSZALKAI PARASZTORVOSTÓL

A becsületben megőszült, mátészalkai Bakos Ferenc nyolc éves kora óta foglalkozott gyógyítással. Felbecsülhetetlen értékű tudását egy versben osztotta meg.

Bakos Ferencet (1891-1962) kisgyerekkorától fogva tanítgatta apja a különböző ősi, magyar népi gyógymódokra.Néhány év múlva már több száz éves tudás birtokában volt, melyet a régi öregektől tanult, lesett el. Szakadatlanul járta az erdőket, mezőket, gyűjtötte a gyógyfüveket, a természet kincseit, hogy minél több emberen tudjon segíteni.

Számtalan ember bajára talált megoldást, mérhetetlen tudását ebben a versben összegezte:

1.

Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,

Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.

Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,

Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.

Meglátod, azt reggel, sohasem találod,

Föloldó hatását szájtátva csodálod.

2.

Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,

Teaként iszogasd, pisiled momentán.

3.

Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,

Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.

Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,

Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.

Theaként használják, piros borban főzve,

Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.

Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,

Öt-hat hétig használd, megmondom előre.

4.

Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,

Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.

Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,

A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.

Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,

“Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.

Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,

Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.

Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,

Nem emészthet attól senkinek a bele.

Beleknek bolyhait vakolattal vonja,

Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.

Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,

Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.

5.

Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,

Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.

Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,

Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.

Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.

Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,

Szigetelő fedőt kap az az olajtól.

Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,

Ez sivár életben még örömed lehet.

6.

Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,

Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.

Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,

Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.

Cirokseprő magját kifőzni teának,

Egészséget szerez hamar az magának.

Tetős evőkanál kerül egy literre,

Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.

Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,

Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.

Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,

Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.

Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,

Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.

7.

Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,

Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.

Egyszerű tünete: rebeg gyomra szája,

Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.

Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,

Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.

Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,

Azt is marod most már, kinek udvaroltál.

Pokol ez az élet, családodé sem más,

Testvér, az élet cseppet sem pompás.

Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,

Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.

Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,

Fizethetsz százasból akár egy türetet.

Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,

Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.

Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,

Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.

Környezetváltozás csillapítja dühöd,

A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.

Sok az arzén benne, szaporítja véred,

Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.

8.

Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,

Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.

Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,

Panaszolja ajkad : “oly gyakran szédülök,

Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."

Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,

Egyensúly idegnek nincsen locsolása.

Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,

Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,

Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,

Itt az orvossága, attól széjjel esnek.

Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,

Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,

Hegyek szelíd alján termett elég “dicske"

Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.

Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,

Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.

Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon

Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.

Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,

Mert így betegséged a pokolba menne.

Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,

Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,

Találgatva szépen, hátha ez használhat.

Ha ez nem használna, van még recept bőven,

Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.

9.

Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,

Levél végeztével ötlött az eszembe,

Hány szegény embernek fájdalmas élete,

Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,

Eltorzul a képe, szenved reumában.

Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,

Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.

Aki okos fickó, agyalágya benő,

Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő...

Kínok ellen adok jó tanácsot,

Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.

Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,

Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.

Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,

Fürödj a levében, bajod le van verve.

Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,

Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.

Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,

Oly erős, e főzet szüli ájulásod.

Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,

Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,

10.

Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.

Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,

Fulladás környékez, hangod csak suttogás,

Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.

Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,

Forrón váltogatva torkodra jön tőle.

Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,

Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.

Egy kettő kifakad, áldod istenedet,

Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.

Kitűnő hatású idült állapotban,

Forró céklalével mint állód gurgulgatva.

11.

Szörnyű betegség még s örök az Isiász.

Ellene, testvér, tudod mit csinálsz?

Savanyú káposztát melegíts magadra,

Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.

Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,

Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 159 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 892
  • e Hét: 3697
  • e Hónap: 11963
  • e Év: 128616
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.