Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Magyarország jó úton van afelé, hogy fizikus-, biológus- geo
  2016-08-29 23:57:20, hétfő
 
  - az iskolai hittan hatására a gyerekek elidegenednek a gyülekezettől;
- a mindennapos testnevelés mellékhatásaként a mozgástól;
- az iskolai idegennyelv-oktatás eredményeként Európában Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelven

(www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/37_beszel_idegennyelvet_de_az_angolt_csak_neg yeduk_jol.190226.html)

Magyarország jó úton van afelé, hogy fizikus-, biológus- geográfus és vegyészparadicsom legyen :)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tömegével kapnak magyar állampolgárságot erdélyi románok
  2016-08-29 23:54:25, hétfő
 
 
Tömegével kapnak magyar állampolgárságot erdélyi románok
Bukaresti tudósítónktól
2013. augusztus 26.

Azt mondják, a magyar nyelvvizsgához elég megtanulni az eskü szövegét, mint egy verset. A kérelmezők többségét a könnyebb nyugat-európai munkavállalás vonzza, de az újonnan honosítottak között van Ovidiu Silaghi volt közlekedési miniszter és Adrian Stef Szatmár megyei tanácselnök is.

A transilvaniareporter.ro a nagybányai Demokrácia Központ vezetője, Hupka Félix nyilatkozatára hivatkozva közli, hogy összesen tizenkétezer máramarosi és avasi (Szatmár megyei) nyújtott be már honosítási kérelmet. Hupka elmondása szerint a tavalyi év vége felé ugrott meg kérelmezők száma a többnyire románok lakta Avas-vidéken.
Állampolgársági eskötétel 2011. március 15-én a budai Várban. Vízummentesség, munkavállalás
Március 15-én a budai Várban tett állampolgársági esküt az első csángó csoport

Miközben a máramarosiakat főleg az amerikai és kanadai vízummentesség miatt érdekli a magyar állampolgárság, addig az avasiakat a könnyebb nyugat-európai munkavállalás vonzza. (Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott Romániával szemben több EU-tagállam továbbra is fenntartja a munkapiaci korlátozásokat.)

A 34 éves Dumitru Rus a portálnak elmondta, azután döntött a magyar állampolgárság megszerzése mellett, hogy román állampolgárként több mint négy évig hiába próbálkozott a kanadai vízum megszerzésével. ,,Így sokkal egyszerűbb és olcsóbb is" - fogalmazott a férfi.

A portál szerint a magyar állampolgárság könnyen megszerezhető. Elméletileg a honosítás feltétele a magyar nyelvtudás is, viszont a portál szerint a visszadobott kérelmek aránya rendkívül alacsony. A Szatmár megyében benyújtott harmincezer folyamodványból mindössze harmincat utasítottak vissza azért, mert a kérvényező nem ismerte a magyar nyelvet. Velük ugyanakkor azt is közölték, hogy három hónap elteltével újra kérhetik az egyszerűsített honosítást, ha közben pótolják hiányzó nyelvi ismereteiket.

A már idézett Rus szerint a magyar nyelvvizsgán könnyű átmenni, ,,elég megtanulni az eskü szövegét, mint a verset". Valamivel bonyolultabb bizonylatot szerezni a magyar felmenőkről: meg kell győzni ugyanis a református papot, hogy engedjen kutakodni az egyházközség archívumában, hiszen ,,szinte minden románnak van egy nagyapja, akit annak idején elmagyarosítottak".

http://m.nol.hu/kulfold/tomegevel_kapnak_magyar_allampolgarsagot_erdelyi_romanok- 1408735
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hányják az epét bele az arcunkba és tolják a sötétség, bunkó
  2016-08-29 23:53:37, hétfő
 
 
Molnár Bálint 2016-08-29

Hányják az epét bele az arcunkba és tolják a sötétség, bunkóság szekerét



Mivel átmenetileg kicsit belefáradtam abba, hogy Ki mennyit lopott ma és miért már megint Mészáros Lőrinc?, ezért úgy gondoltam, hogy egy közepesen jelentéktelennek tűnő témával fárasztom a nagyérdeműt. Persze valamilyen úton-módon összeér a dolog Lölövel így is, úgy is.

Történt ugyanis, hogy a felcsúti Akadémia címén bejegyzett FourFourTwo (értelmszerűen felcsúti) hetilap - amely az azonos nevű tekintélyes angol futballap magyar kiadásának gondolja magát, és állítólag az is - online felületén a főszerkesztő által jegyzett publicisztikában buzizott egy lábszagút.

A híresen hírhedt, magát főszerkesztővé felszopó Bodnár Zalán a Mikor lesz újra a férfiaké a futball? című, tradicionálisan 7 mondatos opuszában azon kesergett, hogy micsoda szar manapság a foci. Nem, nem a felcsúti, NB 28-as aranycsapat játékát gyalázta a tekintélyes sportújságíró, hanem az európai futball jelenlegi állapotán picsogott és meg is fejtette a problémát.

A foci azért szar az Espanyol-tól a Liverpool-ig, mert a mai focisták lányosak, buzisak, nem tudnak focizni. Ráadásul a legfőbb okot a mezek színe jelenti, amelyek nem hagyományos sportmezek, hanem szponzorált mezek, és amelyek - érvel a szerző - totálisan kiölik a férfiasságot a focistákból.

A hétmondatos cikk elejétől végéig egy szakmaiatlan, lábszagú ámokfutás, íme, szemléltetésképpen:

...az Espanyol játékosai rózsaszín sportszárban játszottak, míg a hazaiaknál majdnem minden futballistának rózsaszín vagy piros cipője volt...
...a hagyományápolásra oly büszke Liverpool valami meghatározhatatlan színű - amit legfeljebb a nők tudnak szóval kifejezni -, talán leginkább libafoszöld-hányásnak nevezhető mezben játszott.
Ráneztem erre a Morenóra, a kis buzis csurijára, és azon gondolkodtam: ez most tényleg gyerekek példaképe kellene, hogy legyen? (Kezében a labda is a leggusztustalanabb színekben ,,pompázik")

Alberto Moreno - Liverpool (Fotó: Reuters / Lee Smith)
Alberto Moreno - Liverpool (Fotó: Reuters / Lee Smith) - Zalán főszerkesztő liverpool_buzi felirattal töltötte fel a képet

Vajon meddig kell eltűrnie a futballnak, hogy a szponzorok a nők és a hülyegyerekek ízlését szolgálják ki a futball kellékeiben, mezekben, sportszárakban, labdákban? Vajon meddig kell eltűrni a hagyományok provokatív sárba tiprását, hogy alig van csapat, amely a saját klubszíneire emlékeztető dresszeket rendszeresít? Aki azt gondolja, hogy a borzalmas szakmai válságban lévő labdarúgást a plázacicákkal és a selyemfiúkkal való történelmi szövetségkötés rántja majd ki a bajból, óriásit téved.

Az ugyan nincs beleírva a szövegbe szó szerint, hogy ha valaki buzi, akkor értelemszerűen nem lehet jó focista, de tény, hogy rég olvastam ekkora veretes idiotizmust és gusztustalanságot a felcsúti, zsíros állami pénzeken hízlalt sportújságírás háza tájáról. Igaz, máshonnan se.

Erről a sportsajtó kurucinfójaként futó igénytelen fostalicskáról, amit Zalán barátunk tol rendületlenül (most nem szeretném külön bemutatni, ezen a linken elérhető a tökéletes kórképe) és külön erről a cikkről megint ugyanaz jut eszembe: ez a nemzeti, konzervatív, keresztény futballújságírás? Itt csak az ilyen tahóknak terem babér? Kötelező munkaköri leírás ezeknek, hogy még a labdarúgás ürügyén is buzizni kell? Ha már labdarúgásról egy árva szó nem esik a koncentrált mondanivalóban.

Nem sok hétmondatos, fociról szóló cikkel találkoztam - ebben itt konkrétan nem a magyar, hanem a hanyatló európai futballt gyalázza a felcsúti szakíró - amelybe ilyen primitív módon, nőket és férfiakat egyaránt degradáló, alapvetően homofób és hímsoviniszta szöveget sikerült volna belepréselni azért, hogy egy idióta alapvetésből idióta következtetésre jusson a frusztrált szerző.

Nem kell ide Bayer Zsolt, ezek az önreflexióra képtelen csicskák elvégzik a maguk kis mocskos munkáját mindenhol. Mert mindenhol van egy ilyen Bodnár Zalán, akinek az eső utáni szivárványról, vagy a színes kerítésről is a buzik jutnak eszébe. Akinek még a színek láttán is a nyomorult fixációi öntik el az agyát. Aki nem látja, hogy a fehér mez az fehér, a fekete meg fekete, ha a lábszárvédő történetesen malacrózsaszín. Akinek a nemzeti színeken kívül minden más buzis, mert minden más színt csak a nők (meg a hülyegyerekek) látnak, mert minden férfi idióta és színtévesztő.

Akkor már csak arra az egy kérdésre kellene válaszolnia ennek az őstehetségnek, hogy a férfias színekben játszó, nem buzi, de legalább mélymagyar felcsúti reménységek mi a büdös francért nem játszanak a buzi Barcelona, Liverpool, ésatöbbi színvonalán? Nem hogy a színvonalán, de még a közelében sem annak a színvonalnak. Aztán a focimeccs helyett a játékosok mezét, lábszárvédőjét, cipőjét, haját, pofáját vizslatni azt minek hívják, sportújságíró úr? És ha a felcsúti aranylábú csapatot talpig fehér-feketébe, vagy piros-fehér-zöldbe öltöztetjük, akkor megszégyenítik a Manchester United vagy a Chelsea csapatát? Tényleg a hányásszín teszi a mestert, te nagyon értelmes?

Tényleg ezt a bűzös fekáliában fetrengést hívják újságírásnak? Tényleg csak ilyen dilettáns szarháziak jutnak minden államilag bőkezűen támogatott szerkesztőségbe? Akik nyíltan, pofátlanul buziznak, amikor éppen nem migránsoznak, cigányoznak, zsidóznak, hogy a haza fényre derüljön.

Ez az alpári tűrhőség és homofób kirohanás csak azért téma (függetlenül attól, hogy a szerző látens meleg, avagy sem), mert Bodnár Zalánok tömegesen futkároznak ebben az országban. A tahó, undorító, penetráns sötétségükkel, a csillagos eget rugdosó egójukkal és önkritikára képtelen közléskényszerükkel. Igen, ezek miatt a gyűlölködő véleményformáló Bodnár Zalánok miatt van, hogy a nyakunkon taposó bűnbanda újabb négy éves uralkodásra készülhet. Mert az ilyen Bodnár Zalánok hányják az epét bele az arcunkba és tolják a sötétség, bunkóság szekerét és a fostalicskát. És küldetéstudatuk is van mellé.


http://kolozsvaros.com/2016/08/29/hanyjak-az-epet-bele-az-arcunkba-es-toljak-a-so tetseg-bunkosag-szekeret/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Valaki tényleg vizsgálja felül a gyógyszeradagját, mert enne
  2016-08-29 23:37:01, hétfő
 
 
H. A. 2016-08-26


Valaki tényleg vizsgálja felül a gyógyszeradagját, mert ennek nem lesz jó vége

A Kossuth rádió igehirdető mikrofonja előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) A Kossuth rádió igehirdető mikrofonja előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Már olyan régen nem volt pénteki igehirdetés, hogy kezdtem egészen jól érezni magam, ámde Orbán ma reggel is felkelt és becaplatott a Kossuth rádióba, ahol rekedt hangon, köhécselve, krákogva és sóhajtozva ontotta büdöslábú tanait az éterbe.

Őszintén aggódom, és kérek mindenkit, aki illetékes ebben, a gyógyszeradagját vizsgálják felül, mert ennek nem lesz jó vége. Számtalanszor beszélt már orbitálisan ijesztő dolgokat, én viszont most először ijedtem meg.

Több mint aggasztó, hogy az 5 másodperc híján 27 perces rádiós monológ, amely nem nélkülözte az mikrofonállvány visszatérő kioktatását sem, egy meggárgyult migráns-fóbiás, küldetéstudatos, eszelős, frusztráltan hörgő ember képét festi, akire már nagyon nehezen illik a miniszterelnök megnevezés. Ez már régen hadvezérnek képzeli magát és ki is mondja: félháborús állapotok dúlnak körülöttünk.

Elképesztőnek tartom, hogy a korrupcióban fuldokló kelet-európai banánköztársaság főmajmának már semmi másra nem futja, mint előre egyeztetett forgatókönyv szerint 27 percből kemény 20 percet végigmigránsozni, kerítésezni, extra-határvédelmezni, fegyverekről, rendőrökről, terrorizmusról, háborús állapotokról értekezni és kelteni, fokozni, tapinthatóvá tenni a félelmetes, rettegésre okot adó jelent, ami egyre rosszabb lesz.

Noha ejtett pár veretes szót az olimpiáról és az évek óta jobban teljesítő, fantasztikus magyar gazdaságról (ebbe most nem megyek bele, de már mindjárt megvan az 1 millió beígért munkahely és Magyarországon szinte mindenki tud már dolgozni, aki akar), a nem ritkán ellentmondásos, a kizárólag manipulációs célokat szolgáló, háttérsóhajtozással kísért torokköszörülő pánikkeltés az egyik legsúlyosabb volt, amit valaha Orbántól hallottam.

Legalább egy éve célzottan brüsszelezik, bürokratázik, migránsozik, terroristázik, drótkerítésezik mindig egyazon gondolati ívben, de soha egyszer nem hallottam az aggasztó kivándorlásról, a szarban fetrengő egészségügyről, oktatásról, a propagandán túlmutató lyukas szociális hálóról, a valós, tényeken alapuló folyamatokról (az nem érdekel, hogy miként varázsoltak 5%-os munkanélküliséget, mert azt tudom) az önkritika hangján beszélt volna. Hogy legalább egyszer úgy tett volna, mintha még kapcsolatban lenne velünk, a magyar társadalommal, mimagyarokkal.

Orbán szótárában a biztonság átvette minden másnak a helyét, demagógiája már csak a legprimitívebb szektások agyát célozza, bezárkózott, elszakadt mindentől. Bár úgy indította összefüggéstelen, de kellően lebutított, megrágott szövegét, hogy ellenőrzés nélkül egy madár sem tud berepülni Magyarország területére, viszonylag könnyen, egybites tőmondatokban eljutott addig, hogy fizikailag meg kell erősíteni a szerb-magyar határon lévő határzárat, tehát még egy kerítéssort fog fölhúzni a legmodernebb technikai eszközökkel. Masszívabbat, ami egyidőben érkező több százezer embert is föl tud tartóztatni. A mikrofonállvány nem kérdez vissza, tűri, hogy kioktassák, nem látja az ellentmondást, nem azért ül ott. Pedig ezek szerint tök fölösleges volt a műszaki nemzeti kerítés, ha most újabb réteget kell önteni köré és meghosszabbítani Bicskéig. Nem baj, ez legalább nyolcvanszor drágább is lesz.

Aztán következik a Törökország-EU csatlakozási tárgyalások felfüggesztésének lehetősége, amire Orbán:

Mi Törökországot támogatjuk, tehát nekünk egy stabil török kormányra, egy biztos székben ülő Erdogan elnökre, és egy kiszámítható török külpolitikára van szükségünk. Ha Törökország bármi okból megrendül - puccskísérlet, bármifajta más ok - (...) akkor nem lesz egyetlen olyan stabil állam sem abban a térségben, akivel tárgyalni lehetne, akivel megegyezni lehetne és akivel közösen lehetne cselekedni.

És mi lesz október 3-án, egy érvényes népszavazás esetén, amelyben a nem-ek győznek?

Hogy van egy nép Európában, az egyetlen, amelynek kikérték a véleményét, az egyetlen nép amelyik elmondhatta mit gondol a migráció kérdéséről, amelyik világossá teszi, hogy a bürokraták döntését nem fogadja el. Tehát nem egy tárgyalási pozíciónk lesz, hanem egy végleges, erős magyar álláspontunk. És ez szerintem sok más országot is magunk köré fog gyűjteni.

Magyarország jövőjéről van szó. Arról, hogy

nagy muszlim tömegekkel fogunk együtt élni, párhuzamos társadalmaink lesznek-e, terrorveszélyben fogunk-e élni, a mainál sokkal rosszabb közbiztonság mellett, a női-férfi egyenjogúság nem lesz egy evidens dolog Magyarországon minden itt tartózkodó ember számára, hogy biztonságban lesznek-e a feleségeink, lányaink, a szüleink és így tovább. Tehát Magyarország jövője a tét, én csak azt tudom tanácsolni a magyar embereknek, hogy ne kockáztassunk, védjük meg azt, amink van, védjük meg az életformánkat, és mondjunk nemet a brüsszeli döntésekre.

A Soros György pénzéből fizetett emberjogi aktivisták, a terrorizmus folyamatos lebegtetése, a brüsszeli döntéshozás mechanizmusának aljas leegyszerűsítése a rezsicsökkentett hívek nyelvére, a kényszerbetelepítés hazugsága további olyan kötelező díszítőelemei voltak ennek az agylágyulásnak, amelyeket kényszeresen ismételget évek óta. Teljesen világos: a kinyilatkoztatások szintjén újra meg újra előkerülő rendpártiság, az Erdogan-i út, a biztonság által felülírt szabadságjogok eltiprása mellett tette le a voksát, és ma délután erről az álláspontról oktatja ki Angela Merkelt, aki a V4-ek vezetőivel találkozik Varsóban. Már találkozott is, és nem szégyellt tovább pofázni.

Orbán Viktort egyáltalán nem érdekli, talán soha nem is érdekelte, hogy az, amit mond, annak mennyi köze van a valósághoz, végképp úrrá lett rajta a saját, beteg paranoiája. Migránsok nélkül egy idő után nincs miről beszélni, a kollektív rettegés bódító ködje nélkül kilóg mindenhol a lóláb. Ezért Orbán végképp letett arról, hogy megpróbáljon jól kormányozni, mindent erre az egy lapra tett fel: az értelmetlen, röhejes és egyben tragikus háborúzására.

Megdöbbentő, hogy a hetedik évbe lépett masszív lopás és maffia-garázdálkodás után a választásokig hátralévő másfél évben sem akar javítani az ország helyzetén. Meg sem fordul a fejében, hogy legalább mímeljen valami józan ésszel is indokolható változtatást a korrupció politikáján. Erről szól az, amit mond: nem úgy akar választást nyerni, hogy az utolsó száz méteren jól kormányoz, hanem a nép félelemben tartásával és kettősbeszéddel.

Mert lehet, hogy a rettegő agyonmagyarok nem vágják, de ha már dagadt erekkel a nyakunkon uszítunk a muszlim tömegek ellen és csókolgatjuk Erdogan szultán lábnyomait, akkor nem úgy lenne korrekt, hogy hozzátegyük: ez a véreskezű példakép a korábbi szekuláris török állam helyett iszlamista terrort honosított meg? És ha a muszlimokat kollektíven utáljuk politikai megélhetésileg, akkor Magyarország miért hódol be a gazember Erdogannak? Magyarországnak egy demokratikus Törökország lehetne partnere és szövetségese, nem egy elborult zsarnok. Igaz, Magyarországnak egy reálpolitikus miniszterelnök lenne mindenekelőtt az érdeke nem egy hatalomba őrült, személyiségzavaros futballista.

Orbán viszont nyilván arra hangol (gondolom Péter középcsatárnak már megsúgták kedden Ankarában), hogy Törökország mindenképpen borítja az EU-val kötött egyezményt, hát persze hogy mekkora nagy igazsága lesz a Viktornak, aki látnokként látta előre és hátra, hogy dupla, tripla kerítést kell húzni a magyar határra. Majd a kirakat- kvótanépszavazás előtt pár nappal döngetheti a mellét, hogy na ugye, ő megmondta és közben Erdogannal összekacsintva szapulhatja Merkelt és bomlaszthatja tovább az Uniót Putyin elvtárs legnagyobb megelégedésére.

Soha nem érnék a végére, ha mondatonként elemezném, mekkora kétszínű, demagóg, háborús pszichózisban vergődő beteg ember vezeti ezt az országot (tényleg valaki állítson a gyógyszerein, könyörgöm!) és persze, hogy ezt eddig is tudtuk, de napról napra rosszabb a helyzet. Hallod, Viktor? Én sem akarok párhuzamos társadalmat, se muszlimot, se fideszest! Tisztában vagyok vele, hogy menekült emberek közé (akik, ha nem lennének, sokkal hamarabb omlana rád a szarból épített várad) olykor terrorista barmok is keverednek. De ez a gyáva hazudozás, ez az állandó pánikkeltés, ez a mindenfele vagdalkozó, háborús menekültek elleni háborúzás, kollektív megbélyegzés, a birkák lebutítása az, amibe rövid- és hosszútávon mind beledöglünk. Sajnos tisztában vagyok vele, hogy amíg körbe nem keríted az országot és le nem írsz az európai térképről, nem fogsz megnyugodni.

De az utolsó szó jogán még valamit: neked nincs jogod lányaink és asszonyaink mögé gyáván megbújni, talán ez a legundorítóbb húzásod mind közül. Hogy a szádra veszed őket. Egy nyomorult migráns nem nyúlt egyetlen lányunkhoz és asszonyunkhoz, te demagóg! Te azóta aggódsz ilyen képmutató módon lányainkért és asszonyainkért, amióta a migránsok ellen kampányolni lehet velük. Amikor évek óta következetesen szarsz az Isztambuli Egyezmény ratifikálására, akkor nem zavar, hogy lányaink és asszonyaink szakmányban válnak életerős, sudár magyar és fehérbőrű és keresztény férfiak áldozataivá. Amikor a fideszes Balogh József átrendezte az élettársa arcát, te sehol nem voltál, és te mered a szádra venni a nők bántalmazását, te elszabadult hajóágyú? Aljas módon uszítasz az innen menekülő muszlimok és azon muszlimok ellen, akik be se teszik ide a lábukat, miközben semmi kivetnivalót nem találsz abban, hogy hősmagyarok törik szilánkosra lányaink és asszonyaink orcáját. Amikor Kiss László erőszakoló ügye nyilvánosságra került, egy emberként védtétek a mundér becsületét. Az egyik legnagyobb védelmezője ma már állami kitüntetés büszke tulajdonosa és a kurv*anyánk. Te pedig nem egy közönséges ápolt vagy Grazban, hanem még mindig Magyarország miniszterelnöke lehetsz. Az az igazság és az a tragédia, hogy valójában már mindegy, hogy állítanak a gyógyszereiden vagy sem.

http://kolozsvaros.com/2016/08/26/valaki-tenyleg-vizsgalja-felul-a-gyogyszeradagj at-mert-ennek-nem-lesz-jo-vege/

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Érti ezt valaki?
  2016-08-29 23:26:39, hétfő
 
  Egy szeptember elsején életbe lépő törvény szerint október elsejétől növekedhet itthon az üzemanyagok jövedéki adója, amennyiben a kőolaj hordónkénti ára 50 dollár alá megy. Ezzel együtt, az adó miatt, magasabb lehet az üzemanyag literenkénti ára is. Az elsején életbe lépő törvénnyel az a képtelen helyzet állt elő, hogy én, mint vásárló, abban leszek tehát érdekelt, hogy a kőolaj hordónkénti ára ne süllyedjen 50 dollár alá. Magyarán, ne legyen olcsóbb. Érti ezt valaki?  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Padlógázon dolgozik a pénzszivattyú
  2016-08-29 23:21:57, hétfő
 
  Padlógázon dolgozik a pénzszivattyú


Közzétéve 2016-08-29


Államilag szervezett közpénzszivattyú


Az uniós projektek kilenctizede túl van árazva, nem a tehetséges emberek jutnak hozzá a fejlesztésre szánt pénzekhez


A rendszerváltás óta jellemző korrupcióban minőségi változás következett be 2010-ben - állította lapunknak egy korrupciókutató. A korábban jellemző korlátozott és a gazdasági szereplők által igényelt korrupció helyére az államilag szervezett közpénzszivattyú lépett. Az állami vezetők döntik el, ki lehet oligarcha, a bűnüldöző szervek pedig hallgatásukkal támogatják a jelenséget.

A korrupciónak sokféle megjelenési formája van. Az egyik ilyen típus, amikor a hétköznapi emberek időnként informális kapcsolati hálójukat használják arra, hogy bizonyos javakhoz, szolgáltatásokhoz a szabályokat megkerülve jussanak hozzá - elemezte a korrupció eredetét és formáit lapunknak Jancsics Dávid, a newarki Rutgers Egyetem oktatója. A korrupciókutató szerint ettől minőségileg különbözik a kormányzati szereplők által professzionálisan szervezett nagykorrupció. Az eredendő bűn a sietve levezényelt privatizáció volt a kilencvenes évek legelején. Ekkor néhány tűzhöz közeli szereplő óriási vagyonhoz jutott. 2010-ig ezek az oligarchák és gazdasági érdekcsoportjaik az aktuális kormányokhoz kapcsolódva egymással versenyeztek. Egyszer a baloldali oligarchák gazdagodtak, máskor a jobboldaliak. Bár ezek a csoportok egyes szektorokat vagy vállalatokat ellenőrzésük alatt tartottak, nem volt korlátlan hatalmuk. A második Fidesz-kormánnyal ez a struktúra megváltozott, a korrupciót felülről, a politika oldaláról kezdték el szervezni. Itt már nem az oligarchák fejték meg az államot, hanem a kormány döntötte el, hogy ki lehet oligarcha, és ki juthat milliárdos állami megrendelésekhez. Ráadásul a közpénzszivattyút gyakran testre szabott törvényekkel is megtámogatják, miközben a korrupció üldözésére hivatott intézmények látványosan nem lépnek fel a korrupt hálózatok ellen.
Kérdésünkre a kutató elmondta, a korrupció segítségével magánkézbe került összeget lehetetlen pontosan meghatározni, hiszen mindez titkos és illegális, egyes részterületeken azonban meg lehet becsülni a korrupció mértékét. Egy, a Transparency International Magyarország által készített tavalyi felmérés szerint például a közbeszerzések 60 és az állami beruházások 95 százalékát kitevő, az Európai Unió által finanszírozott projektek mintegy 90 százalékánál van túlárazás. Az évi ezermilliárd forint értékben szétosztott EU-pénzek 15-25 százaléka tűnik el a korrupt zsebekben. Ez persze csak az átlag, a legutóbbi, Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt is érintő korrupciós ügy lehallgatási jegyzőkönyvei alapján a szereplők például 90 százalékos pénzlenyúlásról beszélgettek. Hozzátette, egy nemzeti-konzervatív kormány részéről teljesen legitim cél lehetne a hazai vállalkozók segítése a tőkeerős külföldi multikkal szemben. Annak azonban, ami most folyik, semmi köze ehhez a célhoz.
A kormány ugyanis nem a leginnovatívabb, legversenyképesebb vállalkozásokat támogatja, hanem a barátokat, rokonokat, csapattársakat és volt kollégiumi szobatársakat. Ráadásul ez az irdatlan mennyiségű közpénz nem a 21. század húzóágazataiba vándorol. Utat és stadiont építeni vagy az állam által garantált monopóliumból járadékot húzni kis túlzással szinte bárki tud. Kitalálni és befuttatni egy IKEA-t, Teslát, Skype-ot vagy Prezit, na ahhoz már kell tehetség. Összességében óriási károkat okoz, ha a közpénzeket és állami pozíciókat nem a társadalom általános igényei szerint, hanem egy szűk kör érdekei alapján osztják el. Lerontja például az alapvető szolgáltatások minőségét, hiszen az egészségügyre és az oktatásra kevesebb forrás jut, csökkenti a versenyképességet, nem a legmegfelelőbb embereket juttatja vezető posztokra, és hozzájárul a fiatalok elvándorlásához. De a túlárazások jelentősen drágítják az állam működését is.
Jancsics Dávid szerint az oknyomozó újságírók tollából szinte már naponta jelennek meg cikkek cégnevek, szerződések és tulajdonosi hálók szintjén feltárt gyanús ügyekről. Az, hogy ezeket nem követi hivatalos eljárás, elsősorban az ügyészség felelőssége. A jogszabályi környezet többé-kevésbé alkalmas lenne ezeknek a felgöngyölítésére, a legtöbb ügy azonban el sem jut a bíróság elé, hiszen nem indul nyomozás, az ügyészség rendre elutasítja a hivatali korrupció miatt tett feljelentéseket.
A társadalom érdektelenségét firtató kérdésünkre elmondta, egyrészt fásultak az emberek: a ,,szocik is loptak, ezek is lopnak, itt ez a dolgok rendje". Sajnos nálunk nagyon szűk az a klasszikus értelemben vett polgári réteg, amely egzisztenciálisan nem függ az államtól, és van bátorsága kritikát megfogalmazni. Ha az embert egy Facebook-poszt miatt berendeli a főnök, az azt jelenti, jobb csöndben maradni. A piacképes szaktudás birtokában lévők egy része pedig a lábával fejezi ki nemtetszését, és egyszerűen elhagyja az országot.
A kutató szerint túlságosan átpolitizált a társadalom, az emberek mindent jobb- vagy baloldali szemüvegen keresztül néznek, így a korrupciót is. A mesét pedig, hogy itt nem a haverok hizlalása, hanem egy nemzeti tőkésosztály megteremtése folyik, ma már csak a keményvonalas Fidesz-rajongók hiszik el. A kormánypárti szavazók közül sokan inkább elnézik a korrupciót, hiszen cserébe nemzeti kormányt és erős vezetőt kaptak.
A média szerepét elemezve a kutató arról beszélt, a közmédia szervilis módon kiszolgálja a kormányt. Nem véletlen, hogy egy szó sem esik a kormánypárti politikusok és családtagjaik gyanús ügyeiről. A tisztán kereskedelmi alapon működő médiának nem érdeke nekimenni a kormánynak, hiszen ők pénzt keresni jöttek ide. Azokat a weboldalakat vagy újságokat pedig, amelyek valóban hírt adnak a korrupcióról, csak egy szűk városi értelmiségi réteg olvassa.
- Jelenleg a kormányzati intézményrendszeren belül nem látok olyan szereplőt, aki képes és hajlandó is lenne fellépni a korrupcióval szemben - felelte Jancsics Dávid a megoldás iránt érdeklődő kérdésünkre. - Egy ilyen rendszer nem képes önkorrekcióra. A bíróság bizonyos mértékig még autonóm, de hozzá el sem jutnak az ügyek. Tőlünk nyugatra az elmúlt évszázadok során olyan modern állami bürokráciák alakultak ki, amelyek szakmai alapon, a politikától viszonylag függetlenül végzik a dolgukat. Nálunk az ilyen személytelen bürokrácia kifejlődése, részben a kommunizmus miatt is, megakadt. - Persze nem mondom, hogy az amerikai vagy más nyugati rendszer korrupciómentes lenne, de legalább működnek a fékek és ellensúlyok. Ráadásul az átláthatóság jegyében ott az átlagpolgár nagyon részletes információt kap arról, az állam mire és hogyan költi el az adófizetők pénzét - tette hozzá.
- Paradox módon az ügyészséggel éppen az a probléma, hogy túlságosan független. A legfőbb ügyész jelenleg még az Országgyűlésnek sem köteles beszámolni. Egy ilyen rendszert elég a csúcsvezető személyén keresztül ,,meghekkelni", és soha többé nem szólhat bele senki a működésébe. Még parlamenti képviselők sem láthatnak bele, hogyan születnek a döntések, miért indulnak vagy épp szűnnek meg nyomozások. - Egy, a hatalomtól független és valóban pártatlan ügyészséggel elindulhatna egy megtisztulási folyamat, de nem sok esélyt látok rá, hogy ezt az adut a kormány kiengedné a markából - jegyezte meg Jancsics Dávid.
(mno)
Bal-Rad komm: “...Nálunk az ilyen személytelen bürokrácia kifejlődése, részben a kommunizmus miatt is, megakadt. - Persze nem mondom, hogy az amerikai vagy más nyugati rendszer korrupciómentes lenne, de legalább működnek..."
-Ez ám a vesés megállapítás! A budöskomcsiknak köszönhető, hogy nálunk igazi karvalykapitalizmus alakult k! Nekünk nincs Junckerünk pl.-akit a folyamatos rendszer nevelt ki. Mert a komcsik meggátolták!
-Amúgy meg az EU-tól visszacsurgatott-“fejlesztési alapok"-nak nevezett júdáspénz valójában TERVEZETTEN JUT A CÍMZETTEKHEZ! Az aktuálisan éppen regnáló politikai maffiacsaládhoz. MERT NEM KÖZPÉNZ! Csak annak mondják az irigyek.
Sok ez vagy kevés? Összegszerűen természetesen soNAK TŰNIK! De az arányok...! Egy ország kiárusításáért cserébe ezek az összegek csak perselypénzek!
Az Új Nemmzetthy Elyth pedig (piros vagy kék vagy narancsszínű) bizakodhat a megúszásban!-de fölöslegesen! A népharagot megúszni nem fogják!
A kérdés csupáncsak az, hogy ez mikor következik be, és milyen formában?!


http://www.balrad.com/2016/08/29/padlogazon-dolgozik-a-penzszivattyu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jaj a lebuktatónak!
  2016-08-29 23:19:18, hétfő
 
  Jaj a lebuktatónak!

Közzétéve 2016-08-29

Újabb korrupciós botrány - A hírbe hozott FKF “lépések megtételével" fenyeget

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a törvényi előírásoknak megfelelően működik, kötötte és köti meg szerződéseit - ezt a szervezet közölte annak kapcsán, hogy ma a Mandiner azt írta: a cég érintett abban a korrupciós botrányban, amelynek során a szervezet tanácsadójának “játszottak ki" egy sokmilliós tendert.

A portál értesülései szerint a vezérigazgató közeli ismerőse, a közterületfenntartónál korábban informatikai tanácsadóként működő Sikos Zsolt SAS Group nevű cége többszörösen is törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz, melynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő. A 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg előre, hogy a megállapított keretösszeg erejéig legalább hány órában kell tanácsot adni. Végül még a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elsumákolták - fogalmaznak a cikkben. A Mandiner úgy tudja, a férfi még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval. A portál azt is megjegyezte, hogy a korábban az FKF ügyviteli rendszerének tanácsadójaként dolgozó férfi vállalata a mostani korrupciós ügyön túl a főváros tulajdonában álló cégnél valóságos nyerőszériát tudhat magáénak.
Az FKF Zrt.-t az MTI kereste meg, reagálnának-e a fentiekre, a cég érdemi cáfolat nélkül annyit közölt, hogy a jogszabályok előírásai szerint működik, kötötte és köti meg szerződéseit. Meg még azt is, hogy megteszik a megfelelő lépéseket. Persze a Mandinerrel szemben.
(nepszava)
Bal-Rad komm: “...nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő..."
-Azaz: valamivel több mint 116 ezer forintér fejenként! És naponta! Óránként majd 14 600 forintért. És netto!
Nagy tudású tanácsadók lehetnek! Esetleg az Új Nemmzetthy Elyth kezdői.
Aki pedig betart az Új Nemmzetthy Elyth megteremtésén és megerősítésén munkálkodó törekvéseknek-JAJJ NEKI! Mert az ilyen az nemzetellenes!

http://www.balrad.com/2016/08/29/jaj-a-lebuktatonak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 334 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 529
  • e Hét: 6261
  • e Hónap: 17372
  • e Év: 170868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.